Αφιέρωμα στο Μουντιάλ 2018

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 δεν παίζει... μπάλα μόνο στα γήπεδα της Ρωσίας, αλλά παίζει δυνατά και στο betmasters, το απαραίτητο εργαλείο για να μην πιαστείς ποτέ αδιάβαστος.
thumbnail afieroma mundial

Η στιγμή που περιμένει όλη η ποδοσφαιρική υφήλιος ανά τέσσερα χρόνια έχει φτάσει έξω από την… πόρτα μας. Μπορεί να μοιάζει κάθε φορά σαν ψέμα, έπειτα από πολλές σεζόν αναμονής, αλλά είναι η πραγματικότητα ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας από τις 14 Ιουνίου θα είναι γεγονός και μέρος της καθημερινότητάς μας.

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιρικό θεσμό, που έχει φτάσει στα όρια της… μυσταγωγίας. Η φετινή διοργάνωση θα είναι η 21η και θα κάνει σέντρα στις 14 Ιουνίου, ώρα 18:00 με 32 ομάδες να συμμετέχουν στα γήπεδα της Ρωσίας. Ο μαγικός αριθμός «32» έχει καθιερωθεί πλέον από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και είναι η 6η συνεχόμενη διοργάνωση του φιλοξενεί τόσες ομάδες. Τη μερίδα του λέοντος έχει η ευρωπαϊκή ζώνη με 14 ομάδες, ενώ από 5 εκπροσώπους έχουν η Λατινική Αμερική, η Αφρική και η Ασία. Οι τελευταίες τρεις ομάδες προέρχονται από την Κεντρική Αμερική.

Δες το πρόγραμμα του Μουντιάλ 2018.
Δες το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Μουντιάλ 2018.
Δες τις βαθμολογίες του Μουντιάλ 2018.

Μία από τις πιο παραδοσιακές δυνάμεις και η πολυνίκης χώρα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων είναι η Βραζιλία με 5 τίτλους (1958, 1962, 1970, 1994, 2002), ενώ ακολουθούν η κάτοχος του τροπαίου, Γερμανία (1954, 1974, 1990, 2014) και Ιταλία (1934, 1938, 1982, 2006) με 4 κατακτήσεις και Αργεντινή (1978, 1986), Ουρουγουάη (1930, 1950) με 2 τρόπαια. Στη… Βίβλο βρίσκονται επίσης και τρεις παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Γαλλία (1998), Αγγλία (1966) και Ισπανία (2010).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βραζιλία έχει λάβει μέρος σε όλες τις διοργανώσεις, μια πραγματικότητα που την κατατάσσει ως την πλέον ισχυρή παγκόσμια δύναμη.

Σε ό,τι αφορά το φετινό Μουντιάλ, φιλοξενείται στη Ρωσία σε 12 γήπεδα και 11 πόλεις. Δύο γήπεδα είναι στη Μόσχα (Λουζνίκι, Οτκρίτι) και από στην Αγία Πετρούπολη (Κρεστόβσκι), στο Σότσι (Ολυμπιακό Στάδιο Φιστ), στη Σαμάρα (Κόσμος Αρένα), στο Καζάν (Καζάν Αρένα), στο Ροστόφ (Ροστόφ Αρένα), στο Βόλγκογκραντ (Βόλγκογκραντ Αρένα), στο Νίζνι (Στάδιο Νίζνι), στο Σάρανσκ (Μορντόβια Αρένα), στην Αικατερινούπολη (γήπεδο Σέντραλ) και στο Καλίνινγκραντ (Στάδιο Καλίνινγκραντ).

 

Η πρώτη φάση ή αλλιώς ή η φάση των ομίλων, είναι η πλέον παραδοσιακή και αγαπημένη. Οχτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, στάδιο από το οποίο προκρίνονται μόνο οι δύο πρώτες. Εφόσον υπάρξουν ισοβαθμίες, σενάριο που είναι πολύ πιθανό λόγω των μόλις τριών αγώνων, τότε τα κριτήρια πάνε κατά σειρά: 1) Τα αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων που έχουν ισοβαθμήσει, 2) διαφορά των τερμάτων, 3) καλύτερη επίθεση και 4) βαθμοί fair play που έχουν να κάνουν με τις κάρτες που έχουν δει οι παίκτες των ομάδων που έχουν ισοβαθμήσει.

Α’ Όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ουρουγουάη

Το φαβορί στον όμιλο, παρά το γεγονός ότι στο γκρουπ υπάρχει η διοργανώτρια, Ρωσία, είναι η Ουρουγουάη. Εκτός από το πολύ ποιοτικό ρόστερ που διαθέτει, κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει την ιστορία που κουβαλάει ως φανέλα. Σε δεύτερη… ταχύτητα έρχεται η Ρωσία που αποτελεί ένα ερωτηματικό λόγω του ότι δεν έχει εμφανιστεί σε επίσημο ματς και άρα δεν υπάρχει αξιόπιστο δείγμα γραφής. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η Αίγυπτος, που εκτός απροόπτου θα μπορέσει να υπολογίζει από την αρχή τον Μοχάμεντ Σαλάχ, ενώ διαθέτει στο ρόστερ της τον… δικό μας, Αμρ Ουάρντα ενώ η Σαουδική Αραβία αποτελεί μία από τις πιο αδύναμες ομάδες στο τουρνουά και ο ρόλος της θα είναι κυρίως ρυθμιστικός και όχι ουσιαστικός.

Β’ Όμιλος: Πορτογαλία, Ισπανία, Μαρόκο, Ιράν

Υπόθεση… Ιβηρικής φαίνεται εκ πρώτης όψεως ο Β’ Όμιλος. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να διατηρούμε επιφυλάξεις. Όσους παικταράδες και να διαθέτουν στο ρόστερ τους η Ισπανία και η Πορτογαλία, μιλάμε για δύο ομάδες που στην προηγούμενη διοργάνωση δεν μπόρεσαν να περάσουν τη φάση των ομίλων, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από Ολλανδία, Χιλή και Γερμανία, ΗΠΑ αντίστοιχα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση οι δύο χώρες είναι τα φαβορί. Αουτσάιντερ και μάλιστα πολύ ισχυρό είναι το Μαρόκο, που ξεχειλίζει από ποιότητα και δείχνει έτοιμο να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε συγκυρία δημιουργηθεί ή δημιουργήσει ενώ το Ιράν των Μασούντ, Ανσαριφάρντ, Χατζισαφί έχει ως κύριο στόχο να φανεί ανταγωνιστικό και όχι την πρόκριση.

Γ’ Όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Περού, Δανία

Παράσταση για ένα ρόλο φαντάζει η ιστορία του Γ’ ομίλου. Η Γαλλία διαθέτει ένα τρομερά ποιοτικό ρόστερ και ίσως το πληρέστερο από άποψη βάθους στη φετινή διοργάνωση του Μουντιάλ. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ άφησε τη δουλειά στη μέση στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο του 2016, χάνοντας το τρόπαιο μέσα στο σπίτι της από την Πορτογαλία και φέτος ο στόχος της είναι η κατάκτηση του τροπαίου. Από εκεί και πέρα, τρεις ομάδες έχουν πάνω – κάτω μοιρασμένες πιθανότητες για το δεύτερο εισιτήριο. Η Δανία είναι ποιοτική και κινείται στους ρυθμούς του Κρίστιαν Έρικσεν και το τι θα κάνει στη διοργάνωση εξαρτάται κυρίως από τη δική του κατάσταση, ενώ το Περού και η Αυστραλία δείχνουν πολύ ενθαρρυντικά δείγματα και στα τελευταία φιλικά, αλλά είναι ένα ερώτημα ακόμα τι θα καταφέρουν στο τόσο ανταγωνιστικό επίπεδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Δ’ Όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία

Θα αποτελέσει η φετινή διοργάνωση την εξιλέωση του Λιονέλ Μέσι; Τα έχει πάρει όλα, αλλά πάντα έχει αυτή τη… μουντζούρα που δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει τίποτα με την Αργεντινή. Το Μουντιάλ του 2018 αποτελεί ίσως την τελευταία του ευκαιρία σε αυτό το επίπεδο και στην παραγωγική του ηλικία, αφού πλέον είναι στα 30. Η Κροατία και οι παίκτες που έχει στο ρόστερ της τη θέτουν αυτόματα ως το πρώτο φαβορί για το δεύτερο εισιτήριο πίσω από την Αργεντινή, ωστόσο η Ισλανδία που στο προ διετίας Euro έφτασε στα προημιτελικά και η Νιγηρία που φέρει την άγνοια κινδύνου κάθε αφρικανικής χώρας, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν εύκολη λεία για κανέναν.

E’ Όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

Η πολυνίκης του θεσμού, Βραζιλία, ταξιδεύει στη Ρωσία προκειμένου να ξεπλύνει την ντροπή του τελευταίου της επίσημου αγώνα σε Παγκόσμιο Κύπελλο, που ήταν μέσα στην έδρα της. Φυσικά, αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν κόντρα στη Γερμανία και την ήττα με 7 – 1. Ο ηγέτης είναι παρών και πρόκειται για τον πιο ακριβό ποδοσφαιριστή του κόσμου, τον Νεϊμάρ. Ο όμιλος είναι μάλλον βατός για τη «σελεσάο» και θα χρησιμεύσει περισσότερο προκειμένου ο άσος της Παρί να βρει ρυθμό μετά τον τραυματισμό που είχε υποστεί στα μέσα της σεζόν που πέρασε. Η Ελβετία πλέον λογίζεται ως μία από τις πιο σταθερές δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ενώ η Σερβία του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς επιστρέφει σε τελική φάση μετά το 2010, θέλοντας να δείξει ότι έχει τύχη στον όμιλο. Όσο για την Κόστα Ρίκα, φαίνεται να έχει αυτό τον ενθουσιασμό του αουτσάιντερ, αλλά δείχνει ένα «κλικ» κατώτερη από τις άλλες δύο ομάδες που θα διεκδικήσουν σίγουρα το ένα εισιτήριο.

ΣΤ’ Όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Σουηδία, Νότια Κορέα

Η κάτοχος του τροπαίου, Γερμανία, είναι στη Ρωσία και θέλει να υπερασπιστεί το στέμμα της. Το πήρε μέσα στη Βραζιλία, με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Διέσυρε 7 – 1 τη Βραζιλία και στον τελικό επικράτησε της Αργεντινής του Λιονέλ Μέσι, όταν όλοι περίμεναν τον «Λίο» να το σηκώσει μέσα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Οπότε, ο σεβασμός σε ένα από τα διαχρονικά φαβορί για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι δεδομένος, όπως δεδομένη φαντάζει η πρόκρισή της στην επόμενη φάση. Το Μεξικό θεωρητικά έρχεται σε ρόλο δεύτερης θέσης, αλλά στην εξίσωση υπάρχει η Σουηδία. Για όσους δεν το θυμούνται, οι Σκανδιναβοί σόκαραν την Ιταλία, αφήνοντάς την εκτός τελικών του θεσμού και αυτό από μόνο του είναι το στοιχείο που πρέπει όλοι το θυμούνται. Για αυτό το λόγο, λοιπόν, στα δικά μου μάτια είναι το πρώτο φαβορί για τη 2η θέση σε μια διοργάνωση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τέλος, δεν θεωρώ ότι η Νότια Κορέα θα έχει κάποιο καθοριστικό ρόλο στο γκρουπ.

Ζ’ Όμιλος: Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία, Αγγλία

Εδώ είναι «παρών» το πιο πλούσιο σύνολο της διοργάνωσης. Δεν είναι κάποια παραδοσιακή δύναμη του διεθνούς ποδοσφαίρου, αλλά η βιομηχανία του βελγικού ποδοσφαίρου είναι η πιο οργανωμένη και τα τελευταία χρόνια δικαιώνεται. Το Βέλγιο, λοιπόν, αποτελεί το ισχυρό φαβορί του ομίλου, αλλά και ένα από τα ισχυρά αουτσάιντερ για την κατάκτηση του τροπαίου. Όσο για την Αγγλία; Μπορεί να μην έχει τις «πριμαντόνες» των ρόστερ των προηγούμενων ετών, αλλά φαντάζει πιο… ομάδα και τώρα που πλέον δεν την παίρνει κανείς στα σοβαρά, ίσως πράγματι είναι η χρονιά της. Βέλγιο και Αγγλία, λοιπόν, θα περάσουν από τον όμιλο, ενώ δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για το επίπεδο του Παναμά και της Τυνησίας, αφού η τελευταία θέση θα κριθεί στο μεταξύ τους ματς την τελευταία αγωνιστική.

Η’ Όμιλος: Πολωνία, Σενεγάλη, Κολομβία, Ιαπωνία

Μακράν του δεύτερου ο πιο ισορροπημένος όμιλος, που κάθε ομάδα έχει δίπλα της γραμμένο το 25% πιθανότητες. Άλλες ομάδες έχουν περισσότερη ποιότητα, άλλες περισσότερες λύσεις, άλλες καλύτερα σύνολα, αλλά καμία δεν διαθέτει αυτή τη φανέλα ή την αίγλη που θα προκαλέσει εντύπωση για το όποια θέση κατακτήσουν στον όμιλο. Το όνομα που ξεχωρίζει είναι η Πολωνία λόγω του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, αλλά από πολύ κοντά είναι η Κολομβία του Χάμες Ροντρίγκες, που με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας είναι άλλος άνθρωπος και παίζει με άλλον αέρα. Η Σενεγάλη από την άλλη μεριά, έχει στις τάξεις της τον Σαντιό Μανέ και θεωρείται από πολλούς ίσως η κορυφαία αφρικανική ομάδα, ενώ η Ιαπωνία θα έχει το πιο δύσκολο έργο, αφού άλλαξε προπονητή πριν από τρεις μήνες και αυτή η διαφοροποίηση είναι απίθανο να μην παίξει το δικό της ρόλο.

Το πολύ θετικό σκέλος για τους… παίκτες του στοιχήματος, αλλά και για τους απλούς τηλεθεατές είναι το ωράριο. Πάρα πολύ προσιτό για την Ελλάδα, σε ώρες που ούτως ή άλλως, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ποδόσφαιρο.

Φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου κατόπιν των δεδομένων που έχουμε θέσει στο τραπέζι είναι από μια προσωπική ματιά, η Γαλλία, καθώς η ποιότητά της πραγματικά δεν υπάρχει. Αν, μάλιστα, ο Πολ Πογκμπά δικαιώσει κάποια στιγμή ότι είναι ίσως ο πιο ταλαντούχος κεντρικός χαφ που κυκλοφορεί εκεί έξω, τότε οι ελπίδες των «τρικολόρ» αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι, που και ο ίδιος ίσως να έχει αυξημένο κίνητρο ξέροντας ότι είναι μία διοργάνωση για τον ίδιο που έχει πάρει το χαρακτήρα του «τώρα ή ποτέ». Η Γερμανία δεν θεωρώ ότι έχει τη λάμψη των προηγούμενων ετών. Όσο για το Βέλγιο, οκ, καλή η ποιότητα, αλλά από μόνη της δεν φτάνει, καθώς θέλει και κάτι διαφορετικό.

Όσο για τα ατομικά, το μεγάλο φαβορί για πρώτο σκόρερ στη διοργάνωση, το έχω πει και στο chat το λέω κι εδώ είναι ο Νεϊμάρ. Όλο το παιχνίδι της Βραζιλίας είναι πάνω του, σχετικά βατό όμιλο έχει, τα πέναλτι τα εκτελεί αυτός και είναι άχαστος, ενώ αναλαμβάνει και τα φάουλ. Στην προηγούμενη διοργάνωση έχασε τον τίτλο αυτό κυρίως επειδή τραυματίστηκε. Φέτος, θεωρώ δεν του φεύγει αυτός ο τίτλος.

Σε ενδιαφέρει