Μουντιάλ 2018: Το ρόστερ της Σουηδίας

Έγραψε ιστορία, αφού απέκλεισε στα μπαράζ και σε διπλούς αγώνες την Ιταλία και πλέον χωρίς τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς καλείται να αποδείξει ότι είναι πιο... ομάδα από ποτέ.
thumbnail SWEDEN A team big

Μία από τις πιο απαιτητικές, αλλά και ταυτόχρονα απολαυστικές προκριματικές φάσεις έζησε η εθνική ομάδα της Σουηδίας, καθώς σε όμιλο με αντιπάλους όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, κατάφερε να μπει «σφήνα» στα δύο κορυφαία ονόματα και τερμάτισε στη 2η θέση, σε ισοβαθμία τους «οράνιε». Πήρε το εισιτήριο για τα μπαράζ και εκεί κλήθηκε να υπερκεράσει το υψηλότερο εμπόδιο που θα μπορούσε να της τύχει μέσω κλήρωσης, δηλαδή την Ιταλία. Όσο και αν οι «ατζούρι» δεν διέθεταν το ρόστερ του παρελθόντος, το κατόρθωμα του Σουηδών παραμένει πολύ μεγάλο, καθώς τους απέκλεισαν, παίρνοντας τη νίκη στη Στοκχόλμη και μένοντας στο 0 – 0 στο Μιλάνο.

Τα αστέρια της Σουηδίας

Το μεγάλο αστέρι της ομάδας δεν θα είναι «παρών», αφού έχει αποχωρήσει, όσο κι αν υπήρξε συζήτηση για το αν θα πρέπει να ξανακληθεί. Ο λόγος για τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, που θα δει το Παγκόσμιο Κύπελλο ή από την εξέδρα ή από την τηλεόραση, αλλά σίγουρα όχι ως παίκτης. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιον ως «αστέρι», αλλά σίγουρα ξεχωρίζουν οι Εμίλ Φόρσμπεργκ της Λειψίας και Βίκτορ Λίντελοφ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τους «Έλληνες», Ρόμπιν Όλσεν (πρώην του ΠΑΟΚ) που είναι ο βασικός τερματοφύλακας, Όσκαρ Χίλιεμαρκ και Μάρκους Μπεργκ (πρώην του Παναθηναϊκού) και ο Τζίμι Ντουρμάζ (πρώην του Ολυμπιακού). Εκτός έμειναν οι Νίκλας Χουλτ και Γιάκομπ Γιόχανσον, ο δεύτερος λόγω του σοβαρού τραυματισμού που υπέστη στο δεύτερο ματς με την Ιταλία.

Θα μπορέσει να σοκάρει εκ νέου τον ποδοσφαιρικό κόσμο η Σουηδία; (ΚΛΙΚ ΕΔΩ).

Καλύτερη πορεία σε Μουντιάλ

Πολλές καλές πορείες έχουν κάνει οι Σκανδιναβοί, αλλά κοινή συνισταμένη όλων είναι ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε. Στη διοργάνωση του 1958 που διεξήχθη στη χώρα της ηττήθηκε στον τελικό από τη Βραζιλία του Πελέ (5 – 2) ενώ στην πιο πρόσφατη ιστορία, πήρε την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ (1994), επικρατώντας στον μικρό τελικό της Βουλγαρίας 4 – 0, ενώ στον ημιτελικό είχε αποκλειστεί και πάλι από τη Βραζιλία με ένα γκολ του Ρομάριο στο 80’.

Πιθανή ενδεκάδα

Το 4 – 4 – 2 δεν άλλαξε ποτέ για τους Σουηδούς, ούτε καν στα δύο ματς με την Ιταλία. Ο πρώην γκολκίπερ του ΠΑΟΚ, Ρόμπιν Όλσεν είναι βασικός, Λούστιγκ (δεξιά) και Αουγκούστινσον (αριστερά) καλύπτουν τα δύο άκρα, με τους Γκράνκβιστ και Λίντελοφ να είναι οι βασικοί σέντερ μπακ. Ο Φόρσμπεργκ παίζει μόνος του στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής, με τον Ντουρμάζ να είναι πιο αναλώσιμος στην απέναντι πλευρά, ενώ στον άξονα ο Έκνταλ θα έχει παρτενέρ (εν τη απουσία του Γιόχανσον) έναν εκ των Χίλιεμαρκ ή Λάρσον. Δίδυμο στην επίθεση είναι κατά κανόνα οι Μάρκους Μπεργκ και Όλα Τοϊβόνεν με τον Γκουιντέτι να έρχεται ως τρίτη λύση.

Η αποστολή για το Μουντιάλ

Τερματοφύλακες

Ρόμπιν Όλσεν, Καρλ – Γιόχαν Γιόνσον, Κρίστοφερ Νόρντφελτ

Αμυντικοί

Μίκαελ Λούστιγκ, Βίκτορ Λίντελoφ, Αντρέας Γκράνκβιστ, Μάρτιν Όλσον, Λούντβικ Αουγκούστινσον, Φίλιπ Χελάντερ, Έμιλ Κραφτ, Πόντους Γιάνσον (Λιντς)

Μέσοι

Σεμπάστιαν Λάρσον, Άλμπιν Έκνταλ, Έμιλ Φόρμπεργκ, Γκούσταβ Σβένσον, Όσκαρ Χίλιεμαρκ, Βίκτορ Κλάεσον, Μάρκους Ροντέν, Τζίμι Ντουρμάζ

Επιθετικοί

Μάρκους Μπεργκ, Γιον Γκουιντέτι, Όλα Τοϊβόνεν, Άιζακ Τέλιν

Τα προγνωστικά μου

Με το μέταλλο που έδειξε η Σουηδία στους ομίλους μπορεί να περάσει τον όμιλο (Γερμανία, Μεξικό, Νότιος Κορέα), αλλά δεν γίνεται να περάσει ως 1η, αφού υπάρχει η Γερμανία. Αν τερματίσει, λοιπόν, 2η θα διασταυρωθεί με τον 1ο του πέμπτου ομίλου, άρα τη Βραζιλία κόντρα στην οποία έχει κάκιστη παράδοση, αφού η σελεσάο της κάνει… κηδείες. Καθόλου παράλογο, λοιπόν, να αποκλειστεί στη φάση των «16» σε απόδοση 3.25.

Σε ενδιαφέρει