Μουντιάλ 2018: Το ρόστερ της Πολωνίας

Με αρχικό στόχο την πρόκριση από τη φάση των ομίλων θα παραταχθεί στα γήπεδα της Ρωσίας η Πολωνία.
POLAND team big

Η Πολωνία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα «συμπαγές» σύνολο με αιχμή του δόρατος τον Λεβαντόφσκι το οποίο μπορεί να απειλήσει οποιαδήποτε ομάδα. Στο Euro 2016 άλλωστε το απέδειξε αφού πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις και αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία (1-1, 3-5 στα πέναλτι).

Τα αστέρια της Πολωνίας

Το μεγάλο αστέρι της Πολωνίας είναι αναμφίβολα ο βασικός στράικερ της ομάδας, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο «άσος» της Μπάγερν Μονάχου στην καλή του μέρα μπορεί να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα και αποτελεί μόνιμο «πονοκέφαλο» για τους αντίπαλους αμυντικούς. Έως τώρα σε 87 συμμετοχές με το εθνόσημο έχει σημειώσει 46 τέρματα κι αν πετύχει άλλα τρία θα περάσει στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Πολωνίας.

Καλύτερη πορεία σε Μουντιάλ

Η Πολωνία έχει κατακτήσει δύο φορές την 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο (1974, 1982). Η καλύτερη πορεία της σε Μουντιάλ έγινε το 1974 στα γήπεδα της Δυτ. Γερμανίας. Εκεί οι Πολωνοί με «πρώτο βιολί» τον μεγάλο Γκζεγκόζ Λάτο ξεκίνησαν στη διοργάνωση με τρεις νίκες σε τρεις αγώνες στον 4ο όμιλο, αφήνοντας πίσω της την Αργεντινή και την Ιταλία. Στη 2η φάση των ομίλων οι Πολωνοί νίκησαν τη Σουηδία και τη Γιουγκοσλαβία, όμως ηττήθηκαν από τη διοργανώτρια Δυτ. Γερμανία και περιορίστηκαν στη συμμετοχή τους στο μικρό τελικό της διοργάνωσης. Εκεί με γκολ του Λάτο επικράτησαν με 1-0 της Βραζιλίας και κατέκτησαν την 3η θέση.

Θα πάρει η Πολωνία την πρώτη θέση στον 8ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου;

Πιθανή ενδεκάδα

Ο προπονητής Άνταν Ναβάλκα πιθανότατα θα εμπιστευτεί τον Βόιτσεχ Στσέσνι για τη θέση του τερματοφύλακα, ενώ στην άμυνα θα παρατάξει τους: Πίστσεκ, Γκλικ, Γεντζέιτσικ και Πάζνταν. Στη μεσαία γραμμή αναμένεται να βρίσκονται οι Μπλαστσικόβσκι, Γκροσίτσκι, Κριχόβιακ, Ρίμπους και Ζελίνσκι, ενώ στην επίθεση θα βρίσκεται ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Η αποστολή για το Μουντιάλ

Τερματοφύλακες: Μπάρτος Μπιαλκόβσκι (Ίπσουιτς), Λούκας Φαμπιάνσκι (Σουόνσι), Βόιτσεχ Στσέσνι (Γιουβέντους).

Αμυντικοί: Γιαν Μπέντναρεκ (Σαουθάμπτον), Μπάρτος Μπερεζίνσκι (Σαμπντόρια), Τιάγκο Τσιόνεκ (ΣΠΑΛ), Καμίλ Γκλικ (Μονακό), Άρτουρ Γεντζέιτσικ (Λέγκια), Μίχαλ Πάζνταν (Λέγκια), Λούκας Πίσεκ (Ντόρτμουντ).

Μέσοι: Γιάκουμπ Μπλαστσικόβσκι (Βόλφσμπουργκ), Γιάτσεκ Γκοράλσκι (Λουντογκόρετς), Καμίλ Γκροσίτσκι (Χαλ), Γκρέγκορζ Κριχόβιακ (Γουέστ Μπρομ), Ράφαλ Κουρζάβα (Γκόρνικ Ζάμπρζε), Κάρολ Λίνετι (Σαμπντόρια), Σλαβόμιρ Πέτσκο (Λέγκια Γκντανσκ), Ματσιέι Ρίμπους (Λοκομοτίβ Μόσχας), Πιότρ Ζελίνσκι (Νάπολι). 

Επιθετικοί: Ντάβιντ Κοβνάτσκι (Σαμπντόρια) Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (Μπάγερν), Αρκάντιους Μίλικ (Νάπολι), Λούκας Τεόντορτσικ (Άντερλεχτ). 

Τα προγνωστικά μου

Η Πολωνία μαζί με την Κολομβία αποτελούν τα φαβορί του ομίλου τους απέναντι στις θεωρητικά πιο αδύναμες Σενεγάλη και Ιαπωνία. Οι Πολωνοί με «όπλο» την ομοιογένεια και τον εντυπωσιακό Ρόμπερ Λεβαντόφσκι τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί ως μία από τις πιο δυνατές εθνικές ομάδες στην Ευρώπη. Ειδικά στις μεγάλες διοργανώσεις δείχνουν το καλό τους αγωνιστικό πρόσωπο κι αν το επαναλάβουν και στα γήπεδα της Ρωσίας μπορούν να κατακτήσουν την πρώτη θέση του 8ου ομίλου.

Σε ενδιαφέρει