Μουντιάλ 2018: Το ρόστερ του Παναμά

Έγραψε ιστορία ο Παναμάς, καθώς η πρόκρισή του στα τελικά του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν η πρώτη του στα χρονικά της κορυφαίας διοργάνωσης.
thumbnail PANAMA team big

Το όνειρο πήρε σάρκα και οστά για τον Παναμά. Για πρώτη φορά στην ιστορία του βρίσκεται σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και οι παίκτες του είναι έτοιμοι να ζήσουν για τα καλά την εμπειρία, χωρίς να έχουν κανένα άγχος, αφού ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί, πριν καν μπουν στο αεροπλάνο για τη Ρωσία.

Για να φτάσουν όμως στο σημείο της επιτυχίας πέρασαν από έναν πολύ δύσκολο δρόμο, αφού αρχικά πέρασε ως 2ος (1η η Κόστα Ρίκα) από τον τέταρτο προκριματικό γύρο των προκριματικών στη ζώνη της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής ενώ στον 5ο γύρο έζησε ένα θρίλερ. Την τελευταία αγωνιστική ήθελε μόνο νίκη κόντρα στην Κόστα Ρίκα, έμεινε πίσω στο σκορ στο 36’, αλλά με ανατροπή που ολοκληρώθηκε στο 88’ ο Παναμάς επικράτησε 2 – 1 και πήρε το εισιτήριο.

Τα αστέρια του Παναμά

Κλασική περίπτωση ότι «αστέρι» της ομάδας είναι η ίδια η ομάδα. Ελάχιστοι παίκτες της προεπιλογής αγωνίζονται στην Ευρώπη και το πιθανότερο είναι ότι μόνο ο ένας εξ αυτών τελικά θα είναι στη Ρωσία. Ο λόγος για τον βασικό γκολκίπερ, Χάιμε Πενέδο, που αγωνίζεται στη Διναμό Βουκουρεστίου και έχει καταγράψει 130 συμμετοχές με την εθνική. Ωστόσο, δεν είναι αυτός ο recordman. Με 142 συμμετοχές, ο 33χρονος, Γκάμπριελ Γκόμεζ ένας από τους πιο έμπειρους παίκτες του ρόστερ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 10 πρώτους σε συμμετοχές στην εθνική, οι 9 είναι ακόμα ενεργοί ποδοσφαιριστές.

Σε Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Παναμάς, θέλοντας να κάνει εκπλήξεις κόντρα στους «μεγάλους» (ΚΛΙΚ ΕΔΩ).

Πιθανή ενδεκάδα

Καθ’ όλη τη διάρκεια των προκριματικών, ο προπονητής, Ερνάν Ντάριο Γκόμεζ, έπαιζε με 4 – 4 – 2 ή 4 – 2 – 3 – 1, αλλά στα δύο τελευταία φιλικά με Δανία και Ελβετία, το διαφοροποίησε σε 5 – 4 – 1, με αποτέλεσμα να χάνει με 1 – 0 και 6 – 0 αντίστοιχα. Γκολκίπερ είναι ο Πενέδο, στα δύο άκρα οι Μασάδο και Οβάλ, με σέντερ μπακ να προτιμούνται οι Μπαλόι και Τόρες. Στον άξονα μοιάζουν αχώριστοι οι Γοδόι και Γκόμεζ, αριστερά είναι βασικός ο Κιντέρο και δεξιά πιο αναλώσιμος ο Μπάρσενας. Μπλας Πέρεζ και Τόρες είναι οι δύο πρώτες επιλογές για την επίθεση.

Η αποστολή για το Μουντιάλ

Τερματοφύλακες: Χάιμε Πενέδο (Ντινάμο Βουκουρεστίου), Χοσέ Καλδερόν (Τσορίγιο), Άλεξ Ροντρίγκες (Σαν Φρανσίσκο)

Αμυντικοί: Μάικλ Αμίρ Μουρίγιο (Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς), Χάρολντ Κάμινγκς (Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς), Φιντέλ Εσκομπάρ (Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς), Ρομάν Τόρες (Σιάτλ Σάουντερς), Αντόλφο Ματσάδο (Χιούστον Ντάιναμο), Έρικ Ντέιβις (Ντουνάσκα Στρέντα), Λουίς Όβαγε (Ολίμπια), Φελίπε Μπαλόι (Μουνισιπάλ)

Μεσοι: Γκαμπριέλ Γκόμες (Ατλέτικο Μπουκαραμάνγκα), Έντγκαρ Μπάρσενας (Ταπατσούλα), Αρμάντο Κούπερ (Ουνιβερσιδάδ Τσίλε), Βαλεντίν Πιμεντέλ (Πλάσα Αμαδόρ), Αλμπέρτο Κιντέρο (Ουνιβερσιτάριο), Ανιμπάλ Γκοδόι (Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς), Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες (Γάνδη ΙΙ)

Επιθετικοί: Μπλας Πέρες (Μουνισιπάλ), Γκαμπριέλ Τόρες (Ουατσιπάτο), Ισμαέλ Ντίας (Ντεπορτίβο Φαμπρίλ), Λουίς Τεχάδα (Σπορτ Μπόις), Αμπντιέλ Αρόγιο (Αλαχουελένσε)

Τα προγνωστικά μου

Από τις πλέον αδύναμες ομάδες της διοργάνωσης ο Παναμάς και έχει αντιπάλους Βέλγιο και Αγγλία που δεν θα τον λυπηθούν. Στα τελευταία φιλικά η εικόνα του αμυντικά ήταν τραγική. Έχει νόημα το OVER 6,5 παθητικό τερμάτων.

Σε ενδιαφέρει