Οι βασικές αγορές στο μπάσκετ

Big Guru6 Σεπτεμβρίου

Με το Μουντομπάσκετ να βρίσκεται σε εξέλιξη, καλό είναι να γίνει μία αναφορά στις βασικές αγορές του μπάσκετ, για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την πορτοκαλί θεά.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον των παικτών του στοιχήματος για το μπάσκετ. Λίγο οι επιτυχίες των ελληνικών ομάδων, λίγο ο Αντετοκούνμπο και οι μεταδόσεις του NBA στην τηλεόραση, έχουν βάλει για τα καλά το μπάσκετ μέσα στα σπίτια μας. Αυτές τις μέρες μάλιστα βρισκόμαστε εν μέσω του Μουντομπάσκετ, με την Εθνική μας να έχει ήδη προκριθεί στην επόμενη φάση, επομένως το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στην πορτοκαλί θεά και θα δούμε τις βασικές αγορές που συναντάμε σε έναν αγώνα μπάσκετ.

Νικητής του αγώνα

Πρώτη και πιο βασική αγορά είναι ο “νικητής του αγώνα”. Όπως δηλώνει και το όνομά της, ο παίκτης επιλέγει την ομάδα που πιστεύει πως έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει στην αναμέτρηση. Στο μπάσκετ, σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει η ισοπαλία ως αποτέλεσμα, επομένως η συγκεκριμένη αγορά περιλαμβάνει και την παράταση. Έτσι τα αποτελέσματα του αγώνα μπορεί να είναι δύο. Είτε θα κερδίσουν οι γηπεδούχοι ή οι φιλοξενούμενοι. Με την απουσία λοιπόν της ισοπαλίας, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να επαληθευτεί η επιλογή μας, σε σχέση με έναν αγώνα ποδοσφαίρου για παράδειγμα.

Χάντικαπ

Δεύτερη αγορά και εξίσου διαδεδομένη είναι το “χάντικαπ”. Στην περίπτωση του χάντικαπ δεν μας νοιάζει τόσο το τελικό αποτέλεσμα αυτό καθ’ εαυτό, αλλά το τελικό αποτέλεσμα υπολογίζοντας μαζί και το χάντικαπ που έχουμε επιλέξει. Το χάντικαπ μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Για να γίνει πιο κατανοητή η αγορά του χάντικαπ, θα δώσω ένα παράδειγμα. Στην αναμέτρηση Παναθηναϊκός - Περιστέρι, επιλέγουμε τον άσο του Παναθηναϊκού με χάντικαπ -7,5 πόντους. Τι σημαίνει τώρα αυτό; Το Περιστέρι ξεκινάει το παιχνίδι με πλεονέκτημα 7,5 πόντων κι εγώ που έχω ποντάρει στον άσο, για να κερδίσω χρειάζομαι νίκη του Παναθηναϊκού με διαφορά μεγαλύτερη των 7,5 πόντων. Το αποτέλεσμα του στοιχήματος είναι διαφορετικό από το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, αφού στο πρώτο πρέπει να συνυπολογιστούν και οι πόντοι του χάντικαπ.

Over/Under

Τελευταία βασική αγορά είναι το over/under, το οποίο βρίσκουμε επίσης και στο ποδόσφαιρο. Η αγορά λοιπόν over/under στο μπάσκετ, αφορά το σύνολο των πόντων που θα σημειωθούν σε ένα παιχνίδι και από τις δύο ομάδες μαζί. Αν το line σε ένα παιχνίδι έχει καθοριστεί στους 160,5 πόντους, τότε θα πρέπει να μπουν συνολικά 161 πόντοι και πάνω για να βγει το παιχνίδι over και 160 πόντοι και κάτω για να βγει το παιχνίδι under. Και αυτή η αγορά είναι ιδιαίτερα απλή και δεν χρειάζεται ιδιαίτερα παραδείγματα κι επεξηγήσεις για να γίνει κατανοητή. Συνήθως σε όλες τις στοιχηματικές πλατφόρμες θα συναντήσεις μεγάλη ποικιλία στα lines των πόντων για να διαλέξεις ανάλογα τις ανάγκες σου.