Στοίχημα Χόκεϊ: Επιλογές και κανόνες του παιχνιδιού

Το χόκεϊ επί πάγου είναι ένα από τα αθλήματα που κερδίζει συνεχώς όλο και περισσότερους φαν στο χώρο του στοιχήματος τα τελευταία χρόνια.
Hockey betmasters

Μπορεί στην Ελλάδα αυτοί που ασχολούνται με το χόκεϊ επί πάγου ενεργά να είναι γνωστοί με τα… μικρά τους, όμως από στοιχηματικής απόψεως το άθλημα αναπτύσσεται ταχέως και κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές τα τελευταία χρόνια.

Αποτελεί ένα από τα πιο γρήγορα αθλήματα στον κόσμο και οι αγώνες διεξάγονται κατά κύριο λόγο σε κλειστά, αλλά κάποιες φορές και σε ανοικτά γήπεδα. Ο αγωνιστικός χώρος είναι μια παγωμένη επιφάνεια 61Χ30 μέτρων με στρογγυλεμένες γωνίες.

Στοιχηματικές επιλογές στο χόκεϊ

Στο στοιχηματικό σκέλος, το χόκεϊ όπως και το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα με γκολ. Έτσι, προσφέρονται τα βασικά στοιχήματα άσος, ισοπαλία και διπλό, όπως ακριβώς στο ποδοσφαιρικό στοίχημα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τα line των στοιχηματικών ιστοσελίδων για το Over και το Under στον αριθμό των τερμάτων, όπως και το χάντικαπ για νίκες των δύο ομάδων.

Πέρα από αυτά τα βασικά στοιχήματα, όμως, υπάρχουν και πολλά ειδικά που μπορεί να επιλέξει κάποιος και αφορούν τον αγώνα συνολικά ή την κάθε ομάδα ξεχωριστά. Έτσι, υπάρχουν διαθέσιμα ακριβή σκορ, χάντικαπ ομάδων στις περιόδους, συνολικά γκολ περιόδου, περίοδος με τα περισσότερα γκολ, νικητής περιόδου και άλλα πολλά αναλόγως τη στοιχηματική πλατφόρμα.

Πώς παίζεται

Ο κάθε αγώνας διαρκεί μία ώρα και χωρίζεται σε τρεις περιόδους των είκοσι λεπτών. Ο χρόνος παιχνιδιού είναι “καθαρός”, καθώς σταματάει σε κάθε παρέμβαση των διαιτητών. Οι ομάδες αποτελούνται από 5 παίκτες και έναν τερματοφύλακα. Οι παίκτες κρατούν μπαστούνι και μπορούν να ακουμπήσουν τη μπάλα (πακ) με οποιοδήποτε μέρος του σώματος τους. Παρ’ όλα αυτά, δεν επιτρέπεται να βάλουν γκολ ή να δώσουν πάσα με τα χέρια ή τα πόδια, όπως δεν επιτρέπεται και το… κουβάλημα της μπάλας. Κάθε ομάδα έχει δύο παίκτες στην άμυνα, έναν στο κέντρο και δύο στην επίθεση. Εκτός από τους έξι παίκτες που παίζουν, υπάρχουν 14 αναπληρωματικοί, ένας εκ των οποίων είναι τερματοφύλακας. Ένας τερματοφύλακας, όμως, μπορεί να γίνει αλλαγή μόνο σε περίπτωση τραυματισμού.

Η μπάλα (πακ)

Το πακ είναι κάτι σαν… μπάλα από καουτσούκ διαμέτρου 7,6 εκατοστών και πάχους 2,5 εκατοστών, η οποία ζυγίζει περίπου 165 γραμμάρια. Πριν από κάθε αγώνα τα πακ ψύχονται για να μειωθούν η αναπηδήσεις, ενώ αναλόγως τα χτυπήματα μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητα τα 160 χλμ την ώρα.

Διαιτητές

Συνήθως σε ένα παιχνίδι χόκεϊ υπάρχουν δύο έως τέσσερις διαιτητές στον πάγο. Δύο επόπτες είναι υπεύθυνοι για το offside και το icing, ενώ είναι υπεύθυνοι να σταματούν τις αψιμαχίες (οι οποίες είναι συχνές) ανάμεσα στους παίκτες και να δίνουν το λάκτισμα στα faceoff. Υπάρχουν ακόμα και ένας ή δυο διαιτητές που κατοχυρόνουν τα γκολ και σφυρίζουν τις παραβάσεις. Συνήθως, οι επόπτες υποδεικνύουν στους διαιτητές αν θα δώσουν ένα πέναλτι ή όχι.

Ισοπαλία

Στο χόκεϊ επί πάγου δεν υπάρχει ισοπαλία. Σε περίπτωση ισοπαλίας στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού, οι δύο ομάδες οδηγούνται σε παράταση και αγωνίζονται με έναν παίκτη λιγότερο. Αν και μετά την παράταση υπάρχει ισόπαλο αποτέλεσμα, ακολουθούν τα πέναλτι. Σε κάποια πρωταθλήματα υπάρχει και δεύτερη παράταση πριν τη διαδικασία των πέναλτι.

Γραμμές

Στο γήπεδο υπάρχουν πέντε γραμμές. Δύο κόκκινες σε κάθε εστία, δύο μπλε για τα offside και η μία κόκκινη της σέντρας. Η απόσταση ανάμεσα στις δύο μπλε γραμμές ονομάζεται ουδέτερη ζώνη.

Εξοπλισμός

Οι παίκτες φορούν μάσκα, προστατευτικό για το λαιμό και τον θώρακα, γάντια πολυεστέρα, σπασουάρ, ειδικό παντελόνι, επικαλαμίδες και παγοπέδιλα με ενισχυμένη επένδυση.

Σημαντικοί όροι του παιχνιδιού

Faceoff: O διαιτητής αφήνει το πακ να πέσει στο έδαφος και ένας παίκτης από κάθε ομάδα το διεκδικεί με το μπαστούνι του.

Οffside: Σφυρίζεται η παράβαση όταν και τα δύο πόδια του παίκτη που επιτίθεται πατούν μπροστά από τη μπλε γραμμή της άμυνας των αντιπάλων πριν από το πακ. Μετά ακολουθεί faceoff.

Icing: Συμβαίνει όταν ένας παίκτης που βρίσκεται πίσω από τη μπλε γραμμή της άμυνας του σουτάρει και το πακ περνάει την αντίπαλη γραμμή του τέρματος χωρίς να υπάρξει καμία άλλη παρέμβαση. Και εδώ το παιχνίδι ξεκινά με faceoff και η ομάδα που το διέπραξε δεν έχει δικαίωμα για αλλαγή σε εκείνη στη στιγμή του αγώνα.

Φάουλ: Χρεώνεται ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι. Το μπαστούνι απαγορεύεται να ξεπεράσει το ύψος του ώμου, ενώ η πιο συνηθισμένη ποινή είναι η δίλεπτη, όπου ο παίκτης μένει στον πάγκο και η ομάδα του αγωνίζεται για δύο λεπτά με παίκτη λιγότερο. Γενικά, μπορεί να υπάρξει αποβολή, τιμωρία ή και πρόστιμο για τα πιο σκληρά φάουλ.

Πέναλτι: Σφυρίζεται στην περίπτωση που το φάουλ γίνεται πάνω σε αντίπαλο που βρίσκεται μέσα στην επιθετική του ζώνη. Το πέναλτι εκτελείται με τον παίκτη να ξεκινάει από τη σέντρα και να κατεβαίνει με το πακ μέχρι την αντίπαλη εστία. Αν δεν καταφέρει να σκοράρει, το παιχνίδι ξεκινάει με faceoff.

Σε ενδιαφέρει