Το μικρό γήπεδο ευνοεί το Under;

Αποτελούν όντως οι μικρές διαστάσεις ενός γηπέδου προάγγελο... λειψυδρίας τερμάτων σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα;
mikro gipedo under

Πολλές φορές σε συζητήσεις πριν από έναν αγώνα και την απόφαση αν θα ποντάρουμε σε Over ή Under έχει έρθει στο προσκήνιο το θέμα των διαστάσεων του γηπέδου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτός. Έτσι λοιπόν, στην περίπτωση που το γήπεδο είναι μεγάλο κυριαρχεί συνήθως η άποψη ότι ο δείκτης του σκορ θα είναι αναλόγως υψηλός, ενώ στην αντίθετη περίπτωση η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι πως η αναμέτρηση θα έχει λίγα γκολ. Οπότε παίζουμε Under; Βρήκαμε τη χρυσή φόρμουλα; Δε νομίζω…

Συνήθως, οι… θιασώτες της δεύτερης άποψης επικαλούνται το γεγονός ότι τα μικρά γήπεδα οδηγούν συνήθως τις ομάδες σε χαμηλό τέμπο, ευνοούν τις «κλειστές» άμυνες και συμβάλλουν καθοριστικά στο Under. Όμως αυτή είναι μια γενική και πρόχειρη άποψη. Δε λέω, μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιπτώσεις, όμως δεν είναι αυτό που κυριαρχεί.

Όπως και να ‘χει, επειδή το στοίχημα θα πρέπει να προσεγγίζεται επιστημονικά και όχι… μπακαλίστικα, αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και απέδειξαν πως αυτή η άποψη είναι λάθος. Οι διαστάσεις ενός γηπέδου δεν παίζει κανένα ρόλο για το αν θα σημειωθούν πολλά ή λίγα γκολ σε έναν αγώνα, αλλά αυτό που μετράει είναι η αγωνιστική φιλοσοφία και η συμπεριφορά και κατάσταση των ομάδων.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια μεγάλη ομάδα, πχ. τον Ολυμπιακό. Αν εξαιρέσουμε κάποιες έδρες όπως εκείνες των Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη οι Πειραιώτες καλούνται να αγωνιστούν σε μικρά γήπεδα απέναντι σε ομάδες με αμυντικούς προσανατολισμούς. Αυτό, όπως έχει φανεί κυρίως τα παλαιότερα χρόνια, δεν εμποδίζει τους «ερυθρόλευκους» να πετύχουν όσο περισσότερα τέρματα μπορούν, ενώ το ίδιο συμβαίνει σε μικρότερη συχνότητα με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Έτσι, καταλαβαίνουμε πως το στοίχημα δε βασίζεται μόνο σε νούμερα (εδώ διαστάσεις γηπέδου), αλλά σε νοοτροπία και αγωνιστική φιλοσοφία.

Σε ενδιαφέρει