28 χρόνια και… συνεχίζει!

Για άλλη μια χρονιά έμεινε με την... πίκρα και χωρίς πρωτάθλημα η Νάπολι.
28 χρόνια και… συνεχίζει!

Η φετινή Serie A φτάνει σήμερα στο τέλος της και για ακόμα μια φορά η Νάπολι έμεινε μακριά από τον διακαή πόθο της, αυτόν της κατάκτησης του σκουντέτο. Έναν πόθο για τον οποίο θυσίασε ακόμα το Γιουρόπα Λιγκ για να τα καταφέρει, όμως στα κρίσιμα σημεία δεν φάνηκε να έχει τα ψυχικά αποθέματα και έτσι η Γιουβέντους έκανε ξανά αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από κάθε ομάδα στην Ιταλία. Να παίρνει τίτλους!

Μπορεί η αγωνιστική ανάταση της Νάπολι να ήρθε μετά το 1965, όταν και επανήλθε στη Serie A με παίκτες όπως ο Ντίνο Ζοφ και ο Χοσέ Αλταφίνι, όμως το μεγάλο μπαμ και το γεγονός που έμελε να αφήσει ανεξίτηλες μνήμες στους οπαδούς των “παρτενοπέι” δεν ήταν άλλο από τον ερχομό του Ντιέγκο Μαραντόνα στην πόλη της Νότιας Ιταλίας. Στις 30 Ιουνίου 1984 η μεταγραφή του Ντιεγκίτο από τη Μπαρτσελόνα κόστισε 7 εκατ. λίρες, σπάζοντας το -μέχρι τότε- παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφών.

Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Τη σεζόν 1985-86, η Νάπολι τερμάτισε τρίτη, ενώ ένα χρόνο αργότερα ήρθε και η χρονιά ορόσημο για το σύλλογο: Κατέκτησε το νταμπλ, τερματίζοντας στο +3 από τη δεύτερη Γιουβέντους, ενώ στον τελικό του Κυπέλλου επιβλήθηκε με 4-0 επί της Αταλάντα. Το γεγονός αυτό μετέτρεψε τον Μαραντόνα σε… λατρευτικό είδωλο της πόλης, αλλά και γενικά του ιταλικού Νότου. Μετά από δύο χρόνια, ήρθε και η κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA για να καθιερώσει το σύλλογο και στο ευρωπαϊκό στερέωμα, ενώ τη σεζόν 1989-90 η Νάπολι κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα της ιστορίας της μαζί με το Σούπερ Καπ Ιταλίας. Από εκεί και πέρα άρχισε η φθίνουσα πορεία, ήρθε η πτώχευση το 2004 και ο υποβιβασμός στη Serie C.

Mπορεί η Νάπολι να επανήλθε σχετικά άμεσα στα μεγάλα σαλόνια, δημιουργώντας ξανά ομάδες άξιες για να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, όμως τελικά οι μόνοι τίτλοι που κατέκτησαν μέσα σε αυτό το διάστημα ήταν δύο κύπελλα (2012, 2014) και ένα Σούπερ Καπ (2014).

Η φετινή ομάδα του Σάρι έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο να πάρει τα ηνία από τη Γιουβέντους, όταν το βράδυ της 22ης Απριλίου με ένα γκολ του Κουλιμπαλί στο 90′ μέσα στο Τορίνο πήρε τη νίκη με 0-1 απέναντι στη “μεγάλη κυρία”, μειώνοντας τη διαφορά τους στον ένα βαθμό τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος. Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμά της ήταν πιο εύκολο από της Γιούβε που είχε να αντιμετωπίσει εκτός έδρας τις Ίντερ και Ρόμα, τελικά λύγισε με 3-0 στην έδρα της Φιορεντίνα, δίνοντας το δικαίωμα στην αντίπαλό της να φτάσει στο έβδομο σερί της πρωτάθλημα και εκείνη να μείνει μακριά από αυτό για 28 ολόκληρα χρόνια!

Σε ενδιαφέρει