Γαλλία: Ligue 1

Η Ligue 1 είναι ένα από τα συναρπαστικότερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Μεγάλα ποδοσφαιρικά κλαμπ όπως η Παρί Σεν Ζερμέν, η Λυών, η Λιλ και η Μαρσέιγ μονομαχούν κάθε χρόνο με έπαθλο τον τίτλο στο Σαμπιονά. Για μία ακόμα σεζόν το γαλλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει εκ των προτέρων την ομάδα που θα φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου τη σεζόν 2021-2022!

Βαθμολογία Γαλλίας (Ligue 1)

Διάβασε εδώ αναλυτικές πληροφορίες για τις ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Ligue 1. Μείνε ενημερωμένες με τις τελευταίες εξελίξεις για τα αποτελέσματα, τις βαθμολογίες και όλα τα στατιστικά στοιχεία που χρειάζεσαι στο παιχνίδι σου. Για να είσαι ένα βήμα μπροστά στη League 1 , Κλικ εδώ

Βαθμολογία Γαλλίας, κανόνες, ισοβαθμίες


Το πρωτάθλημα της Ligue 1 στη Γαλλία διεξάγεται με τη συμμετοχή 20 ομάδων. Αναμετρούνται όλες μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες εντός και εκτός έδρας. Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς στις 38 αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Η πρώτη σέντρα του πρωταθλήματος έχει οριστεί για τις 6 Αυγούστου ενώ η σεζόν ολοκληρώνεται στις 21 Μαΐου με την διεξαγωγή της 38ης αγωνιστικής. 


Τα ευρωπαϊκά εισιτήρια κερδίζουν οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-5 της τελικής βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Τον δρόμο για τη Ligue 2 παίρνουν αυτόματα οι 2 τελευταίες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα.  Η ομάδα που θα τερματίσει 3η από το τέλος δίνει αγώνες μπαράζ με την ομάδα που θα προκύψει από τα μπαράζ των ομάδων της Ligue 2. 


Την έξοδο στην Ευρώπη καθώς και τη διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν γνωρίζουν οι ομάδες με βάση την παρακάτω κατάταξη.


Champions League: Στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση συμμετέχουν οι 3 πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα. Οι δύο πρώτες συμμετέχουν απευθείας στους ομίλους του Champions League ενώ η 3η ομάδα ξεκινάει από τα προκριματικά της διοργάνωσης.


Europa League: Η 4η ομάδα της βαθμολογίας συμμετέχει απευθείας στους ομίλους του Uefa Europa League.


Europa Conference League: Στα προκριματικά του Europa Conference League συμμετέχει η ομάδα που θα καταταγεί 5η στην βαθμολογία της Ligue 1.


Υποβιβασμός: Στη Ligue 2 της Γαλλίας υποβιβάζονται αυτόματα οι 2 τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας. Η 18η ομάδα του βαθμολογικού πίνακα θα δώσει διπλούς αγώνες μπαράζ με την ομάδα που θα προκύψει από τα play offs ανόδου της Ligue 2.


Kριτήρια ισοβαθμίας:

Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων ομάδων η τελική κατάταξη προκύπτει με βάση τα παρακάτω κριτήρια

  • Συνολική διαφορά τερμάτων
  • Πόντοι στα μεταξύ τους παιχνίδια
  • Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια
  • Περισσότερα τέρματα στα μεταξύ τους παιχνίδια
  • Περισσότερα τέρματα στα μεταξύ τους εκτός έδρας παιχνίδια
  • Καλύτερη επίθεση
  • Καλύτερη επίθεση στα εκτός έδρας παιχνίδια
  • Καλύτερη αξιολόγηση στη βαθμολογία του Fair Play

Το πρόγραμμα της Γαλλίας Ligue 1

1ος Γύρος 9η Αγωνιστική

3/10Ανζέ – Μετς
3/10Λανς – Ρεμς
3/10Λιλ – Μαρσέιγ
3/10Λοριάν – Κλερμόν
3/10Μονακό – Μπορντό
3/10Μονπελιέ – Στρασβούργο
3/10Ναντ – Τρουά
3/10Νις – Μπρεστ
3/10Ρεν – Παρί Σεν Ζερμέν
3/10Σεντ Ετιέν – Λυών

1ος Γύρος 10η Αγωνιστική

17/10Μπορντό – Ναντ
17/10Μπρεστ – Ρεμς
17/10Κλερμόν – Λιλ
17/10Λυών – Μονακό
17/10Μαρσέιγ – Λοριάν
17/10Μετς – Ρεν
17/10Μονπελιέ – Λανς
17/10Παρί Σεν Ζερμέν – Ανζέ
17/10Στρασβούργο – Σεντ Ετιέν
17/10Τρουά – Νις

1ος Γύρος 11η Αγωνιστική

24/10Λανς – Μετς
24/10Λιλ – Μπρεστ
24/10Λοριάν – Μπορντό
24/10Μαρσέιγ – Παρί Σεν Ζερμέν
24/10Μονακό – Μονπελιέ
24/10Ναντ – Κλερμόν
24/10Νις – Λυών
24/10Ρεμς – Τρουά
24/10Ρεν – Στρασβούργο
24/10Σεντ Ετιέν – Ανζέ

1ος Γύρος 12η Αγωνιστική

31/10Ανζέ – Νις
31/10Μπορντό – Ρεμς
31/10Μπρεστ – Μονακό
31/10Κλερμόν – Μαρσέιγ
31/10Λυών – Λανς
31/10Μετς – Σεντ Ετιέν
31/10Μονπελιέ – Ναντ
31/10Παρί Σεν Ζερμέν – Λιλ
31/10Στρασβούργο – Λοριάν
31/10Τρουά – Ρεν

Ένα ακόμα συγκλονιστικό πρωτάθλημα ξεκινάει. Οι 20 ομάδες της Ligue 1 ρίχνονται στη μάχη του τίτλου με τα φαβορί να έχουν ενισχυθεί σημαντικά τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να προδικάσει την εξέλιξη του γαλλικού πρωταθλήματος για τη σεζόν 2021-2022.

Οι ομάδες της σεζόν 2021-2022

Τα φαβορί για την πρώτη θέση στη βαθμολογία Γαλλίας

Λιλ

Πέρυσι πραγματοποίησε την απόλυτη έκπληξη κερδίζοντας τον τίτλο στο πρωτάθλημα της Γαλλίας. Μπορεί να είχε μόλις ένα βαθμό διαφορά από την Παρί Σεν Ζερμέν όμως κρατούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα την τύχη στα χέρια της και τελικά τα κατάφερε. Κέρδισε το Super Cup φέτος με αντίπαλο την Παρί και δείχνει πως μπορεί να πρωταγωνιστήσει για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν. Νέος τεχνικός στον πάγκο της ομάδας ο Ζοσελίν Γκουβερνέκ. Αποχώρησε ο προπονητής του τίτλου Κριστόφ Γκαλτιέ που πήγε στη Νις. Δύο σημαντικές αποχωρήσεις των Σουμαρέ και Μενιάν για τη Λιλ χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει στις ανάλογες αντικαταστάσεις τους. Έχει μπροστά της αναμετρήσεις για πρωτάθλημα και Champions League και δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί με την ίδια επιτυχία σε όλες τις διοργανώσεις.

Λυών

Προέρχεται από μία μάλλον αποτυχημένη σεζόν. Αν ομάδες του μεγέθους της Λυών δεν καταφέρνουν να πάρουν το εισιτήριο για το Champions League μέσα από το πρωτάθλημα σίγουρα πρέπει να διορθώσουν αρκετά πράγματα. Νέος τεχνικός στην ομάδα ο Πέτερ Μποζ έχει το δύσκολο έργο να επαναφέρει τη Λυών σε τροχιά τίτλου. Ενισχύθηκε στα μετόπισθεν με τον Ενρίκε της Βάσκο Ντα Γκάμα και τον Ντα Σίλβα από τη Ρεν. Απώλεια και μάλιστα σημαντική η φυγή του Ντεπάι. Θέλει να κάνει την υπέρβαση και πρέπει πάντα να την υπολογίζουμε στα φαβορί.

Μαρσέιγ

Απογοητευτική η περυσινή σεζόν, με πολλά προβλήματα σε όλους τους τομείς. Μπορούν να αισθάνονται τυχεροί που κατάφεραν στο φινάλε να πάρουν ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Συνεχίζει στον πάγκο ο Χόρχε Σαμπάολι καθώς ανέλαβε στα μέσα της περυσινής σεζόν και μπόρεσε να συμμαζέψει τα κακώς κείμενα για την ομάδα της Μασσαλίας. Φέτος έχει την πολυτέλεια να κάνει τις μεταγραφές που επιθυμεί και έφερε στην ομάδα τους Γκέρσον ( Φλαμένγκο), Πέρες (Σάντος) και Γκεντούζι (Άρσεναλ). Βοήθεια αναμένεται να πάρει και από τον Ουντέρ που αποκτήθηκε από τη Ρόμα. Παρελθόν από την ομάδα ο Τοβέν που πήγε στο Μεξικό.

Παρί Σεν Ζερμέν

Η μεταγραφή του Λιονέλ Μέσι άλλαξε κατά πολύ τις ισορροπίες στο γαλλικό πρωτάθλημα. Μαζί με τους Ντοναρούμα και Ράμος αναμένεται να φέρουν σε πολύ πλεονεκτική θέση τους Παριζιάνους. Στον πάγκο της ομάδας παραμένει ο Ποτετσίνο που αντικατέστησε τον Τούχελ στη μέση της σεζόν. Στις μεταγραφές και οι Βαϊνάλντουμ που έμεινε ελεύθερος από τη Λίβερπουλ και Χακίμι από την Ίντερ. Ερωτηματικό η φυγή του Εμπαπέ για την Ρεάλ Μαδρίτης. Σίγουρα το μεγάλο φαβορί για το πρωτάθλημα στη Ligue 1 έχοντας πραγματοποιήσει τεράστιες μεταγραφές.

Μονακό

Πετυχημένη μπορεί να θεωρηθεί η περυσινή σεζόν. Τερμάτισε 3η στο πρωτάθλημα, κέρδισε τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Champions League ενώ συμμετείχε στον τελικό Κυπέλλου όπου ηττήθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν. Με τον Νίκο Κόβατς στο τιμόνι της η Μονακό δείχνει να αποκτά αγωνιστική ταυτότητα εντός και εκτός γηπέδου. Απέκτησε στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού τους Ζαν Λούκας από τη Λυών, τον τερματοφύλακα Νούμπελ από την Μπάγερν και τον αμυντικό Γιάκομπς από την Κολωνία. Στοχευμένες κινήσεις από τον Κροάτη τεχνικό και περιμένουμε από τους Μονεγάσκους μία καλή πορεία στο πρωτάθλημα της Ligue 1.

Οι υποψήφιες για την Ευρώπη

Μονπελιέ

Δεν τα κατάφερε πέρυσι σε πρωτάθλημα και κύπελλο η Μονπελιέ. Τερμάτισε 8η στη βαθμολογία αδυνατώντας να πάρει ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια της νέας σεζόν ενώ στο κύπελλο έπεσε πάνω στο τοίχο της Παρί Σεν Ζερμέν. Το πάλεψαν αλλά στάθηκαν άτυχοι στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Ολιβιέ Νταλ’ Όλιο πήρε στα χέρια του το τιμόνι της Μονπελιέ και θα προσπαθήσει να την επαναφέρει στο δρόμο των επιτυχιών. Σταμάτησε την καριέρα του σε ηλικία 44 χρόνων ο Χίλτον ενώ παρελθόν μαζί με τον Λε Ταλέκ που ήρθε στην ΑΕΚ αποτελεί και ο Κονγκρέ. Αλλάζει σελίδα στην ιστορία της η Μονπελιέ και βάζει στόχο ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Τουλέ (Φλαμένγκο) και Σακό (Κρίσταλ Πάλας) έρχονται να προστεθούν στο ρόστερ της ομάδας που φαίνεται να δυναμώνει αρκετά με τις συγκεκριμένες κινήσεις.

Νις

Η 9η θέση στην περυσινή βαθμολογία της Ligue 1 μπορεί να είναι τιμητική για την ομάδα της Νις αν σκεφτούμε την αγωνιστική της αστάθεια. Δεν κατάφερε πολλά πράγματα πέρυσι και έχει πεισμώσει να τα καταφέρει φέτος. Η έξοδος στην Ευρώπη παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους της ομάδας. Η εν λευκώ επιταγή που πήρε στα χέρια του ο Κριστόφ Γκαλτιέ τον έπεισε να αφήσει την πρωταθλήτρια Λιλ και να κατηφορίσει στην Κυανή Ακτή. Ανανέωσε τον δανεισμό του Τοντιμπό από την Μπαρτσελόνα και απέκτησε τους Λεμινά (Σαουθάμπτον), Στενγκς (Άλκμααρ) και Μπαρντ από Λυών. Λόπες, Μελού και Σαλιμπά είδαν την πόρτα της εξόδου αφήνοντας ένα αρκετά μεγάλο κενό πίσω τους.

Ρεν

Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή κατάφερε να πάρει την 6η θέση στον βαθμολογικό πίνακα και παράλληλα το εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa Conference League. Η συμμετοχή της στους ομίλους του Champions League την αποσυντόνισε και στην ουσία της στέρησε δυνάμεις από τις εγχώριες διοργανώσεις. Φέτος θέλει να πάρει ένα καλύτερο πλασάρισμα στην βαθμολογία και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε στο μεταγραφικό παζάρι. Ενισχύθηκε στο αμυντικό κομμάτι με τους Μπαντέ (Λανς) και Μέλινγκ (Νιμ). Στην μεσαία γραμμή πρόσθεσε τον Σουλεμανά από τη Νόρτζελαντ ενώ δεν αποκλείονται κάποιες ακόμα προσθήκες ποδοσφαιριστών προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Αποχώρησαν από την Ρεν οι Ενζονζί και Ντα Σίλβα.

Λανς

Με την επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου η Λανς κυνήγησε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική την έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Λύγισε στο φινάλε φέρνοντας ισοπαλία με την Μονακό ενώ την ίδια ώρα αδυνατούσε να πάρει νίκη στις τελευταίες 4 αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Με οδηγό την περυσινή πορεία η Λανς βάζει πάλι ψηλά τον πήχη και θα κυνηγήσει ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια της φετινής σεζόν. Συνεχίζει με τον Φρανκ Εζ στον πάγκο της δεδομένου ότι ο 50χρονος τεχνικός έδωσε το δικό του στίγμα στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Οι Μασάντο και Σάιντ ήρθαν από την Τουλούζ και θεωρούνται ποδοσφαιριστές που μπορούν άμεσα να βοηθήσουν την ομάδα. Σημαντική η ανανέωση της συνεργασίας με τον Κακουτά. Αποχώρησαν οι Μπαντέ και Καλιμουεντό αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο ρόστερ της Λανς. Θα στηρίξει πολλά στην καυτή της έδρα και φιλοδοξεί να τερματίσει τουλάχιστον μία θέση πιο ψηλά στην βαθμολογία.

Σεντ Ετιέν

Η 11η θέση στον βαθμολογικό πίνακα της περυσινής σεζόν ήταν φυσιολογική κατάληξη δεδομένου ότι η ομάδα έμεινε χωρίς στόχους αρκετά νωρίς. Στον πάγκο για ακόμα μία σεζόν ο Στεφάν Πιέλ που θα στηριχτεί σε ποδοσφαιριστές νεαρής ηλικίας. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αναδειχτεί από τον Πιέλ τα τελευταία χρόνια. Τα οικονομικά προβλήματα που φημολογείται ότι έχουν χτυπήσει την ομάδα δεν επέτρεψαν σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις. Στον αντίποδα αποχώρησαν οι Σισέ, Μουλέν και Ντεμπισί αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο ρόστερ των Στεφανουά. Παρά τα προβλήματα δεν πιστεύουμε πως θα κινδυνέψει με υποβιβασμό. Δεν μπορούμε πάντως να την συμπεριλάβουμε και στα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Μπορντό

Παράξενη σεζόν η περυσινή για την Μπορντό. Ξεκίνησε δυνατά και βρισκόταν στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. όμως τα οικονομικά προβλήματα χτύπησαν την πόρτα της ομάδας και το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος ήταν σκέτη αποτυχία. Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στον πάγκο της ομάδας. Ο Πέτκοβιτς ανέλαβε την ομάδα στα μέσα Αυγούστου αντικαθιστώντας τον Γκασέ που είχε ήδη ξεκινήσει το χτίσιμο της Μπορντό. Ελάχιστες οι μεταγραφικές κινήσεις στην ομάδα και τα πράγματα δεν μπορεί να είναι αισιόδοξα. Περιμένουμε πάντως κινήσεις έστω και την τελευταία στιγμή προκειμένου να ανταποκριθεί η Μπορντό στις προσδοκίες των οπαδών της.

Ανζέ

Η Ανζέ κατάφερε να σώσει από νωρίς την κατηγορία και πραγματοποίησε μία χαλαρή πορεία στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος. Θα μπορούσε να έχει καταλάβει ψηλότερη θέση από την 13η στον βαθμολογικό πίνακα αλλά έμεινε από στόχους και αυτό της στοίχησε. Φέτος είναι έτοιμη για το βήμα παραπάνω. Στο τιμόνι της ομάδας ο Ζεράρ Μπατίκλ που έρχεται μετά από 10 χρόνια να αντικαταστήσει τον άνθρωπο των επιτυχιών για την Ανζέ, Στεφάν Μουλέ. Ο Μπατίκλ είναι αρκετά άπειρος για ένα απαιτητικό πρωτάθλημα όπως η Ligue 1 και αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση της ομάδας. Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα δεν επιτρέπουν άνοιγμα στο μεταγραφικό παζάρι ενώ τα προβλήματα του προέδρου της ομάδας με τη γαλλική δικαιοσύνη βάζουν δυναμίτη στα θεμέλια της Ανζέ. Αν οι παίκτες μείνουν ανεπηρέαστοι από όλα αυτά δεν αποκλείεται να δούμε μία μεγάλη έκπληξη.

Ρεμς

Μόλις 2 βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη πέρυσι για τη Ρεμς που έπρεπε να αλλάξει ριζικά την αγωνιστική της εικόνα για να καταφέρει να σώσει την κατηγορία. Τα κατάφερε όμως και φέτος ελπίζει να παρουσιάσει ένα άλλο πρόσωπο. Ο Όσκαρ Γκαρσία ανέλαβε τις τύχες της ομάδας και φιλοδοξεί να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Στις πρώτες του δηλώσεις φάνηκε αισιόδοξος και μένει να αξιολογήσουμε το έργο του με την πάροδο του χρόνου. Το ρόστερ ενισχύθηκε με τον δανεισμό του Γκραβιγιόν από την Ίντερ. Η αποχώρηση του Ντιά ( πρώτος σκόρερ της Ρεμς) υποχρεώνει τον Γκαρσία να βγει στην αγορά αναζητώντας επιθετικό. Δεν έχει ακόμα αποκτηθεί κάποιος αλλά αναμένονται εξελίξεις.

Στρασβούργο

Κατάφερε να σώσει την κατηγορία σε μία σεζόν που κύλησε γεμάτη άγχος. Δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να αποσπαστεί από την επικίνδυνη ζώνη και χρειάστηκε να παλεύει μέχρι το φινάλε για την εξασφάλιση της παραμονής. Φέτος ελπίζει σε μία πιο ξεκούραστη σεζόν και γιατί όχι στην έξοδο στην Ευρώπη. Η αλλαγή προπονητή δείχνει τις προθέσεις της ομάδας. Στο Στρασβούργο πιάνει δουλειά ο Στεφάν Ζουλιέν μετά την επιτυχημένη σεζόν στη Ρεν με την κατάκτηση του Κυπέλλου και την έξοδο στο Champions League. Μεγάλες προσδοκίες για τους φίλους της ομάδας που περιμένουν με υπομονή να πανηγυρίσουν κάτι καλό στη Ligue 1. Αποκτήθηκαν οι Κέβιν Γκαμέιρο και Περέν για να ενισχυθεί η αμυντική γραμμή της ομάδας. Γνωστή η φυγή του Σιμάκαν που πήρε μεταγραφή για τη Λειψία. Δεν αποκλείεται να έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για το Στρασβούργο.

Μετς

Η Μετς επέδειξε σοβαρότητα στο μεγαλύτερο μέρος του περυσινού πρωταθλήματος και σώθηκε με χαρακτηριστική ευκολία. Αν ήταν πιο συγκεντρωμένη στο τελευταίο κομμάτι του πρωταθλήματος θα καταλάμβανε σίγουρα καλύτερη θέση από την 10η στον βαθμολογικό πίνακα της περυσινής σεζόν. Με οδηγό τις εμφανίσεις της προηγούμενης σεζόν μπορεί να βρεθεί ανάμεσα στις ομάδες που θα πάρουν ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια για το 2022. Ο Φρεντερίκ Αντονετί συνεχίζει στον πάγκο της ομάδας και εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου καθοδήγηση για μία ακόμα σεζόν στον σύλλογο. Δεν υπήρξαν μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ ενώ ερωτηματικό παραμένει η παραμονή του ικανότατου Μπουλαγιά. Πιθανολογώ πως η Μετς θα είναι ανάμεσα στις ομάδες της πρώτης οκτάδας του πρωταθλήματος.

Η μάχη για τον υποβιβασμό

Μπρεστ

Θα μπορούσε να είναι η ιδανική αυτόχειρας αλλά κατάφερε να σώσει την παρτίδα στο φινάλε. Χαλάρωσε από τα μέσα του πρωταθλήματος και μετά κάνοντας μόλις 2 νίκες σε 14 αγωνιστικές, γεγονός που παραλίγο να της στοιχίσει την παραμονή της. Όλα καλά τελικά και φέτος περιμένουμε να δείξει μεγαλύτερη σοβαρότητα. Περιμένουμε ωστόσο να είναι ανάμεσα στις ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή τους. Στον πάγκο υπάρχει φέτος νέος προπονητής. Ο Μισέλ Ντερ Ζακαριάν καλείται να αλλάξει αγωνιστικό πρόσωπο στη Μπρεστ οδηγώντας την σε μία εύκολη παραμονή. Στην ομάδα ήρθε ο Ούρονεν από την Γκενκ ενώ αποχώρησε ο Περό για τη Σαουθάμπτον. Απαιτούνται κάποιες ακόμα προσθήκες για να μπορέσει να κάνει τον στόχο της παραμονής πραγματικότητα.

Λοριάν

Κόντρα στα προγνωστικά η Λοριάν πραγματοποίησε ένα ντεμαράζ νικών στο φινάλε φτάνοντας στην πολυπόθητη παραμονή. Εκεί που όλα έδειχναν χαμένα παίκτες και τεχνικό επιτελείο κατάφεραν να αλλάξουν την αγωνιστική εικόνα της ομάδας και να φτάσουν τους 42 βαθμούς που τους χάρισαν τη σωτηρία. Φέτος θέλουν να έχουν μία πιο εύκολη σεζόν και θα προσπαθήσουν να πάρουν τις νίκες για να φτάσουν νωρίτερα στην παραμονή. Στο τιμόνι της ομάδας για ακόμα μία σεζόν ο Κριστόφ Πελισιέρ, το έργο του οποίου έχει κριθεί θετικά από τη διοίκηση της Λοριάν. Τα οικονομικά προβλήματα έφεραν στην πόρτα της εξόδου τους Γραβιγιόν και Τσαλομπά χωρίς να αποκτηθεί επί της ουσίας ο αντικαταστάτης τους. Μία προσθήκη μέχρι στιγμής αυτή του Σίλβα από την Όσιγιεκ. Δύσκολο το έργο για ακόμα μία σεζόν αλλά έχει αποδείξει πως μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες του πρωταθλήματος της Ligue 1.

Κλερμόν

Με σταθερή πορεία στη Ligue 2 κατάφερε να πάρει τη 2η θέση και για πρώτη φορά στην ιστορία της να ανέβει απευθείας στη Ligue 1 της Γαλλίας. Έχει ένα δύσκολο μονοπάτι να διαβεί φέτος και πρωταρχικός στόχο δεν μπορεί να είναι άλλος από την παραμονή. Ο Πασκάλ Γκαστιέ παραμένει στην άκρη του πάγκου από το 2017 και έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στο αγωνιστικό πλάνο της ομάδας. Οι προσθήκες των Μεντί και Ρασανί ενδεχομένως να δώσουν ακόμα μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ της Κλερμόν. Κράτησε τον βασικό της κορμό και φιλοδοξεί να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία. Ένα καλό ξεκίνημα στη σεζόν θα βοηθούσε ψυχολογικά τους ποδοσφαιριστές της Κλερμόν.

Τρουά

Επάνοδος στη μεγάλη κατηγορία για την Τρουά που πέρυσι αναδείχθηκε πανηγυρικά πρωταθλήτρια στη Ligue 2 της Γαλλίας. Στόχος η γρήγορη παραμονή της ομάδες σε μία μεταβατική περίοδο για την ομάδα. Ο Λοράν Μπατλές την ανέβασε στην πρώτη κατηγορία και παραμένει στον πάγκο της ομάδας για 3η σεζόν. Αν και υπήρξαν αρκετές προτάσεις στο τραπέζι ο Μπατλές προτίμησε τη σιγουριά και την ασφάλεια της Τρουά. Υπήρξαν οι απαραίτητες προσθήκες στο ρόστερ με σημαντικότερες αυτές των Μουλέν από τη Σεντ Ετιέν και Καμπορέ από την Μάντσεστερ Σίτι. Στην ομάδα ήρθε και ο Ριπάρ από τη Νιμ που έπεσε στη Ligue 2. Αυτοί πάντως που γνωρίζουν καλά τι εστί Ligue 1 ισχυρίζονται πως αν δεν υπάρξουν νέες προσθήκες η υπόθεση παραμονή μπορεί να δυσκολέψει αρκετά.

Ναντ

Ταλαιπωρήθηκε αρκετά πέρυσι αλλά κατάφερε να σωθεί μέσα από τη διαδικασία των μπαράζ. Αντιμετώπισε σε διπλούς αγώνες τη Τουλούζ και κέρδισε την παραμονή της χάρη στο εκτός έδρας γκολ που σημείωσε. Φέτος θέλει να ελπίζει σε μία πιο άνετη παραμονή όσο και αν αυτό φαντάζει δύσκολο. Μεγάλη αστάθεια στον προγραμματισμό της γεγονός πηγάζει από τις συνεχείς αλλαγές προπονητών το τελευταίο διάστημα. Στον πάγκο φέτος ξεκινάει ο Αντουάν Κομπουαρέ. Έχει τη φήμη του προπονητή που μπορεί να βγάλει λαγούς από τα καπέλο του σώζοντας ομάδες από πολύ δύσκολες θέσεις. Ήταν ο 4ος προπονητής που έκατσε πέρυσι στον πάγκο της ομάδες και σε 14 αγωνιστικές κατάφερε να τη γλιτώσει από τον υποβιβασμό. Σημαντική προσθήκη αυτή του Σιπριέν από την Πάρμα ενώ δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στη φυγή του αναντικατάστατου Λουζά για τη Σαουθάμπτον.

Η Βαθμολογία Γαλλίας 2020-2021

#ΟμάδαΒΑγΝ-Ι-ΗΓκολ
1Παρί Σεν Ζερμέν682722-2-375 – 24
2Μαρσέιγ562816-8-441 – 29
3Ρεν502815-5-838 – 24
4Λιλ492815-4-935 – 27
5Ρεμς412810-11-726 – 21
6Νις412811-8-941 – 38
7Λυών402811-7-1042 – 27
8Μονπελιέ402811-7-1035 – 34
9Μονακό402811-7-1044 – 44
10Ανζέ392811-6-1128 – 33
11Στρασβούργο382711-5-1132 – 32
12Μπορντό37289-10-940 – 34
13Ναντ372811-4-1328 – 31
14Μπρεστ34288-10-1034 – 37
15Μετς34288-10-1027 – 35
16Ντιζόν30287-9-1227 – 37
17Σεντ Ετιέν30288-6-1429 – 45
18Νιμ27287-6-1529 – 44
19Αμιάν23284-11-1331 – 50
20Τουλούζ13283-4-2122 – 58

Ιστορία της Λιγκ 1


Η ιστορική αναδρομή του γαλλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 100 χρόνων. Ξεκινάει από το 1894 όταν η Ένωση Γαλλικών Αθλητικών Σωματείων (USFSA) διοργανώνει τα πρώτα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Απένειμε 22 τίτλους σε ομάδες που τερμάτισαν στην κορυφή του πρωταθλήματος μέχρι να τους σταματήσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.



Τη σκυτάλη αναλαμβάνει με το τέλος του πολέμου η Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ερασιτεχνών (FFFA) που διοργανώνει πρωταθλήματα ανάμεσα σε περιφερειακούς πρωταθλητές για τις σεζόν 1927-1929. Τρεις τίτλοι απονεμήθηκαν από την FFFA έως ότου το πρωτάθλημα μετατραπεί σε επαγγελματικό το 1932.
Χρονιά ορόσημο για το γαλλικό ποδόσφαιρο η σεζόν 1932-1933. Διοργανώνεται το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με την δημιουργία της Ligue 1.


Τον πρώτο τίτλο κατακτά η Λιλ και βάζει την δική της σφραγίδα στην ιστορία του θεσμού. Από το 1994 έχει θεσπιστεί ειδική τελετή για τη βράβευση του κορυφαίου παίκτη, του καλύτερου νέου παίκτη, του προπονητή της χρονιάς, του καλύτερου γκολ και του καλύτερου τερματοφύλακα. Συνολικά βραβεύεται σε αυτή την τελετή και η καλύτερη ενδεκάδα της σεζόν.



Τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία του γαλλικού ποδοσφαίρου έχει κατακτήσει η Σεντ Ετιέν (10) ενώ από κοντά ακολουθούν οι Μαρσέιγ (9), Παρί Σεν Ζερμέν (9) και Μονακό (8). Πρωταθλήτρια για τη σεζόν 2020-2021 ανακηρύχθηκε η Λιλ μετά από αρκετά χρόνια.


Επίσημη ιστοσελίδα Ligue 1