VAR και στοίχημα – Τι έχει αλλάξει για τους παίκτες

Το VAR στη ζωή του ποδοσφαίρου και κατ’ επέκταση στη ζωή των παικτών του στοιχήματος.
VAR και στοίχημα – Τι έχει αλλάξει για τους παίκτες

Από το καλοκαίρι του 2018 το ποδόσφαιρο γύρισε άπαξ διά παντός σελίδα, αφού η τεχνολογία μπήκε για τα καλά στους αγώνες, αλλάζοντας πλήρως το σκηνικό. Ο λόγος για το VAR, καθώς μέσω της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου η νέα μέρα του αθλήματος ήταν πλέον γεγονός.

Για τους μη γνωρίζοντες το VAR είναι τα αρχικά του VIDEO ASSISTANT REFEREE, άρα το βίντεο και το ριπλέι βρίσκεται εκεί στην υπηρεσία των διαιτητών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη ειδικότερα σε κρίσιμες αποφάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση μίας αναμέτρησης προς το συμφέρον μίας ομάδας. Πλέον, η χρήση της τεχνολογίας είναι μια πραγματικότητα στα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου, αλλά και σε δεύτερης ή τρίτης ταχύτητας, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε αυτή τη λίστα.

Αυτομάτως, επηρεάζεται και η ζωή των παικτών του στοιχήματος. Σε πολλά ματς διαφοροποιούνται τα δεδομένα είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πλέον έχει εισαχθεί και η αγορά του «Πόσες φορές θα γίνει χρήση του VAR» σε έναν αγώνα.

Πού επηρεάζει το VAR;

Πέναλτι:

Από τη στιγμή που μπήκε το VAR ο αριθμός των πέναλτι έχει αυξηθεί σε σημαντικό αριθμό και είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι στο Παγκόσμιο του 2018, υποδείχθηκαν σχεδόν διπλάσιες παραβάσεις σε σχέση με τη διοργάνωση του 2014. Με αυτά τα νούμερα, ο καταλογισμός πέναλτι έχει αυξημένες πιθανότητες, ενώ είναι επίσης αυξημένες πιθανότητες ο καταλογισμός της παράβασης μέσω VAR.

Κόκκινες κάρτες:

Ακόμα μία χρήση του VAR είναι για τον καταλογισμό των κόκκινων καρτών και μόνο. Ο διαιτητής έχει δικαίωμα να επανεξετάσει ένα μαρκάρισμα ώστε να διαπιστώσει αν υφίσταται ποινή κόκκινης κάρτας, κάτι που με καθαρή ροή αγώνα μπορεί να μην γίνει αντιληπτό. Έχει διαπιστωθεί ότι σε ματς που υπάρχει VAR ο καταλογισμός κόκκινης κάρτας είναι σε χαμηλότερες αποδόσεις, ενώ χωρίς VAR η απόδοση αυξάνεται.

Αποδόσεις αουτσάιντερ:

Με το VAR υπάρχουν πλέον πολύ λιγότερα περιθώρια για το ανθρώπινο λάθος υπέρ του φαβορί και του μεγάλου. Για αυτό το λόγο, τα αουτσάιντερ προσφέρονται σε χαμηλότερες αποδόσεις. Για παράδειγμα ένα πέναλτι που θα δινόταν με μεγαλύτερη ευκολία σε έναν μεγάλο επανεξετάζεται και το περιθώριο για λάθος είναι μικρότερο. Στο ίδιο πλαίσιο, η πιθανότητα ο μικρός να δικαιωθεί για μία παράβαση που δεν έχει δοθεί αρχικά, είναι σαφώς αυξημένη.

OVER/UNDER:

Πολλές φορές τα δελτία μας παίζουν ρόλο από ένα γκολ που θα μετρήσει ή τελικά θα ακυρωθεί. Πλέον, με τη χρήση του VAR γκολ που μετρούσαν λόγω αβλεψίας ενός επόπτη σε οφσάιντ δεν υπάρχει περίπτωση να μετρούν, ενώ αντίστροφα πέναλτι που μπορεί να μην δίνονταν ή γκολ που ακυρώνονταν, επίσης γίνεται να μετρήσουν έπειτα από εξέταση VAR.

Σε ενδιαφέρει