Αγγλία: Premier League

Η Premier League αποτελεί την κορυφαία ποδοσφαιρική κατηγορία στην Αγγλία. Είναι από τα εμπορικότερα και πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα στον κόσμο με εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς σε κάθε σημείο του πλανήτη. Η συμμετοχή μερικών εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών κλαμπ της γηραιάς ηπείρου εγγυώνται γκολ και θέαμα στα γήπεδα της Premier League.

Αγγλία, Βαθμολογία της Premier League

Αν θέλεις να δεις τις προσωρινές αλλαγές με βάση τα αποτελέσματα, καθώς επίσης και περισσότερα στατιστικά στοιχεία για την κάθε ομάδα στη Premier League, Κλικ εδώ

Βαθμολογία Premier League, κανόνες

Το πρωτάθλημα της Premier League διεξάγεται με τη συμμετοχή 20 ομάδων, ανάμεσά τους κάποιες εκ των κορυφαίων του πλανήτη. Η αγωνιστική περίοδος ολοκληρώνεται με την τέλεση 38αγωνιστικών στις οποίες όλες οι ομάδες τίθενται αντιμέτωπες 2 φορές μεταξύ τους σε αγώνες εντός και εκτός έδρας. Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που θα καταλήξει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα συγκεντρώνοντας τους περισσότερους βαθμούς.


Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα και είναι φυσικό να δίνει πολλές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι 4 πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα συμμετέχουν απευθείας στους ομίλους του Champions League και η 5η της βαθμολογίας σε αυτούς του Europa League. Δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν και οι κάτοχοι του Κυπέλλου Αγγλίας και του Λιγκ Καπ. Αν οι ομάδες αυτές συμμετέχουν στο Champions League τη θέση τους καταλαμβάνουν είτε οι φιναλίστ είτε οι ομάδες που ακολουθούν στις θέσεις 6-7 του βαθμολογικού πίνακα.


Στη συνέχεια μπορούμε να δούμε ποιες ομάδες αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις ανάλογα με την τελική κατάταξη της βαθμολογίας της Premier League.


Champions League: Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της UEFA έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι τέσσερις πρώτες ομάδες της βαθμολογίας. Να σημειώσουμε πως όλες οι ομάδες πάνε απευθείας στους ομίλους της διοργάνωσης.



Europa League: Στην δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση αποκτά αυτόματα η ομάδα που καταλαμβάνει την 5η θέση της βαθμολογίας.Εισιτήρια για το Europa League αποκτούν επίσης οι ομάδες που φτάνουν στην κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας και του Λιγκ Καπ Αγγλίας. Αν πάλι αυτές έχουν κερδίσει τη συμμετοχή τους στο Champions League της επόμενης σεζόν τότε τη θέση τους παίρνουν είτε οι φιναλίστ είτε οι ομάδες που κατέληξαν στις θέσεις 6-7 του βαθμολογικού πίνακα.

Υποβιβασμός: Αντιμέτωπες με τον υποβιβασμό στην Τσάμπιονσιπ της Αγγλίας έρχονται οι ομάδες που καταλήγουν στις 3 τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Δεν υπάρχουν μπαράζ υποβιβασμού και οι ομάδες χάνουν απευθείας την κατηγορία.


Σε περιπτώσεις ισοβαθμίας η κατάταξη ορίζεται με βάση τα παρακάτω κριτήρια


Κριτήρια ισοβαθμίας:

  • Σύνολο βαθμών στα μεταξύ τους παιχνίδια
  • Συνολική διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια
  • Η καλύτερη επίθεση
  • Σε περιπτώσεις που με τα παραπάνω κριτήρια δεν μπορεί να υπάρξει διαφορά ανάμεσα στις ομάδες και εφόσον κρίνεται η θέση του πρωταθλητή, ο υποβιβασμός ή κάποιο ευρωπαϊκό εισιτήριο θα χρησιμοποιηθεί το κριτήριο της καλύτερης εκτός έδρας επίθεσης στα μεταξύ τους παιχνίδια. Αν και εδώ δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις ομάδες τότε διεξάγεται αγώνας μπαράζ

Το πρόγραμμα της Premier League

1ος Γύρος 6η Αγωνιστική

25/09Αρσεναλ – Τότεναμ
25/09Μπρέντφορντ – Λίβερπουλ
25/09Τσέλσι – Μάντσεστερ Σίτι
25/09Κρίσταλ Πάλας – Μπράιτον
25/09Εβερτον – Νόργουϊτς
25/09Λιντς – Γουέστ Χαμ
25/09Λέστερ – Μπέρνλι
25/09Μάντσεστερ Γιουν. – Αστον Βίλα
25/09Σαουθάμπτον – Γουλβς
25/09Γουότφορντ – Νιουκάστλ

1ος Γύρος 7η Αγωνιστική

2/10Μπράιτον – Αρσεναλ
2/10Μπέρνλι – Νόργουϊτς
2/10Τσέλσι – Σαουθάμπτον
2/10Κρίσταλ Πάλας – Λέστερ
2/10Λιντς – Γουότφορντ
2/10Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι
2/10Μάντσεστερ Γιουν. – Εβερτον
2/10Τότεναμ – Αστον Βίλα
2/10Γουέστ Χαμ – Μπρέντφορντ
2/10Γουλβς – Νιουκάστλ

1ος Γύρος 8η Αγωνιστική

16/10Αρσεναλ – Κρίσταλ Πάλας
16/10Αστον Βίλα – Γουλβς
16/10Μπρέντφορντ – Τσέλσι
16/10Εβερτον – Γουέστ Χαμ
16/10Λέστερ – Μάντσεστερ Γιουν.
16/10Μάντσεστερ Σίτι – Μπέρνλι
16/10Νιουκάστλ – Τότεναμ
16/10Νόργουϊτς – Μπράιτον
16/10Σαουθάμπτον – Λιντς
16/10Γουότφορντ – Λίβερπουλ

1ος Γύρος 9η Αγωνιστική

23/10Αρσεναλ – Αστον Βίλα
23/10Μπρέντφορντ – Λέστερ
23/10Μπράιτον – Μάντσεστερ Σίτι
23/10Τσέλσι – Νόργουϊτς
23/10Κρίσταλ Πάλας – Νιουκάστλ
23/10Εβερτον – Γουότφορντ
23/10Λιντς – Γουλβς
23/10Μάντσεστερ Γιουν. – Λίβερπουλ
23/10Σαουθάμπτον – Μπέρνλι
23/10Γουέστ Χαμ – Τότεναμ

1ος Γύρος 10η Αγωνιστική

30/10Αστον Βίλα – Γουέστ Χαμ
30/10Μπέρνλι – Μπρέντφορντ
30/10Λέστερ – Αρσεναλ
30/10Λίβερπουλ – Μπράιτον
30/10Μάντσεστερ Σίτι – Κρίσταλ Πάλας
30/10Νιουκάστλ – Τσέλσι
30/10Νόργουϊτς – Λιντς
30/10Τότεναμ – Μάντσεστερ Γιουν.
30/10Γουότφορντ – Σαουθάμπτον
30/10Γουλβς – Εβερτον

Για μία ακόμα σεζόν οι 20 ομάδες της Premier League είναι έτοιμες να ξεκινήσουν έναν ποδοσφαιρικό μαραθώνιο που θα κρατήσει από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και τον Μάιο του 2022. Ας δούμε τις ομάδες που συμμετέχουν στο φετινό πρωτάθλημα σε μία κατάταξη με βάση τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών για την κατάκτηση του τίτλου. 

Οι ομάδες της Premier League για τη σεζόν 2021-2022

Τα φαβορί για τον τίτλο στην Premier League

Τσέλσι

Η περσινή σεζόν έκλεισε με ιδανικό τρόπο καθώς η Τσέλσι κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης επικρατώντας της Μάντσεστερ Σίτι στον μεγάλο τελικό. Μπορεί να χάθηκε το Κύπελλο Αγγλίας από την Λέστερ στον τελικό αλλά το πρόσημο είναι θετικό σε μία ούτως ή άλλως προβληματική σεζόν λόγω Κορονοϊού. Η έλευση του Τούχελ στην τεχνική ηγεσία εν μέσω της περιόδου άλλαξε ριζικά την εικόνα των Λονδρέζων και τους έφερε στον δρόμο των επιτυχιών και των τίτλων. Ο Γερμανός τεχνικός συνεχίζει και φέτος στην ομάδα φιλοδοξώντας να φέρει στο Λονδίνο ακόμα περισσότερους τίτλους. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έδωσε 100 εκατομμύρια ευρώ στην Ίντερ και 200.000 λίρες την εβδομάδα στον Λουκάκου για να τον πείσει να έρθει στην ομάδα. Σημαντική κίνηση που σίγουρα ενίσχυσε σημαντικά την επίθεση των Μπλε. Από την ομάδα αποχώρησαν οι Ζιρού, Τομόρι και Έιμπραχαμ που οδεύει πιθανότατα για Ρόμα. Διαθέτει το ρόστερ και την εμπειρία για να πρωταγωνιστήσει στη φετινή Premier League. Αν δείξει και την απαραίτητη σταθερότητα μπορεί να απειλήσει σοβαρά τη Σίτι στην υπόθεση τίτλος. 

 

Μάντσεστερ Σίτι

Ανάμικτα τα συναισθήματα για την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα. Μπορεί να καθάρισε με σχετική ευκολία το πρωτάθλημα στο νησί πέρυσι όμως έμεινε για ακόμα μία φορά μακριά από την διεκδίκηση του Champions League. Στα θετικά της περυσινής σεζόν και η κατάκτηση του EFL Cup κόντρα στην Τότεναμ. Η σεζόν φέτος δεν ξεκίνησε με το δεξί. Χάθηκε το Community Shields μετά την ήττα με 1-0 από τη Λέστερ και πλέον ο Γκουαρντιόλα πρέπει να ανασυντάξει την ομάδα. Πολλοί οι ποδοσφαιριστές που άργησαν να ενσωματωθούν στην ομάδα λόγω Euro και Copa America. Η Σίτι ξόδεψε 106 εκατομμύρια λίρες για να κάνει δικό της τον Τζακ Γκρίλις από την Άστον Βίλα ενισχύοντας σημαντικά το ρόστερ της. Την πόρτα της εξόδου είδαν οι Αγκουέρο, Ανχελίνο, Ενμετσά και Χάρισον βάζοντας κάποια χρήματα στο ταμείο της. Διαθέτει ποιοτικό ρόστερ και είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Premier League και αυτή τη σεζόν. 

Λίβερπουλ

Δεν κατάφερε να επαναλάβει την ξέφρενη πορεία του 2020 όπου και κατέκτησε τον τίτλο. Πέρυσι έδειξε αστάθεια κυρίως στα εντός έδρας παιχνίδια και δικαιολογημένα τερμάτησε 3η στην Premier League εξασφαλίζοντας την συμμετοχή της στους ομίλους του φετινού Champions League. Ο Γιούργκεν Κλοπ παραμένει στο τιμόνι της ομάδας καθώς η παρουσία του στο Άνφιλντ κρίνεται άκρως επιτυχημένη τα τελευταία χρόνια. Η προσθήκη του Ιμπραχίμα Κονατέ θα καλύψει τα κενά στα μετόπισθεν πλάι στον Φαν Ντάικ. Ενδεχομένως να βρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής ο Τσιμίκας ενώ στα θετικά η επιστροφή από δανεισμό του μεσοεπιθετικού Μιναμίνο. Εκτός Άνφιλντ οι Γουίλσον, Σακίρι, Βαϊνάλντουμ και Αβονίγι. Και μόνο η συμμετοχή της στο πρωτάθλημα την κατατάσσει ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Θέλει να σταθεροποιήσει την απόδοσή της και με το ρόστερ που διαθέτει θα βάλει δύσκολα στις ομάδες της κορυφής. 

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Στη 2η θέση της Premier League πέρυσι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στο -12 από τη συμπολίτισσα Σίτι που στέφθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας. Συμμετείχε και στον τελικό του Europa League αλλά το εμπόδιο της Σεβίλλης φάνηκε για ακόμα φορά ανυπέρβλητο στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Κρατάμε μία θετική εικόνα για το συγκρότημα του Σόλσκιερ που παραμένει και φέτος στο τιμόνι της ομάδας. Πρώτο θέμα στον διεθνή τύπο η επιστροφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στην ομάδα που τον ανέδειξε ποδοσφαιρικά. Μαζί με τον Σάντσο που αποκτήθηκε για περίπου 75 εκατομμύρια λίρες από την Ντόρτμουντ και τους Καβάνι, Ράσφορντ, Γκρίνγουντ, Μαρσιάλ μπορούν να ξεκλειδώσουν οποιαδήποτε άμυνα στην Ευρώπη. Στηρίζει πολλά στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού της καθώς στα μετόπισθεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Ενδεχομένως κάποιες προσθήκες να αλλάξουν την κακή εικόνα των πρώτων φιλικών. Παραμένει ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ειδικά μετά την επιστροφή του R7 στο Μάντσεστερ. 


Οι υποψήφιες για την Ευρώπη

Άρσεναλ

Η 8η θέση που πήραν πέρυσι στην βαθμολογία της Premier League δεν πρέπει να αφήνει κανέναν ευχαριστημένο στο στρατόπεδο της Άρσεναλ. Μένει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων σε μία σεζόν που ο Αρτέτα θα πρέπει επιτέλους να δείξει έργο. Ένα μεγάλο μέρος από το μεταγραφικό μπάτζετ πήγε στην απόκτηση του 23χρονου Μπεν Γουάιτ από την Μπράιτον. Πολλά μπορεί να περιμένει στο επόμενο διάστημα από τους Λοκόνγκα (Άντερλεχτ) και Ταβάρες (Μπενφίκα) για τους οποίους η Άρσεναλ έβγαλε από τα ταμεία της περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός ομάδας ο Νταβίντ Λουίζ που αποχώρησε μετά από προτροπή των ανθρώπων της Άρσεναλ. Μεγάλο στοίχημα η κατάσταση που θα βρεθεί ο Σακά μετά το Euro και τις εμφανίσεις του με τα Λιοντάρια. Δεν έδειξε πολύ καλά σημάδια στα φιλικά προετοιμασίας καθώς προτίμησε να παίξει με δυνατούς αντιπάλους. Δεν έχει άλλες υποχρεώσεις φέτος και μπορεί να επικεντρωθεί στο πρωτάθλημα της Premier League. Διαθέτει το ρόστερ για να μπει σφήνα στους μεγάλους του αγγλικού πρωταθλήματος και να κάνει δικό της ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια τη νέα σεζόν. 

Έβερτον

Μόλις τη 10η θέση στην Premier League κατάφερε να καταλάβει η Έβερτον την περυσινή σεζόν και έμεινε μακριά από το ευρωπαϊκό όνειρο. Δίχως τίτλο για ακόμα μία σεζόν και πλέον η δυσανασχέτηση στα πρόσωπα των διοικούντων είναι εμφανής. Έφυγε ο Αντσελότι και τη θέση του πήρε ο Ράφα Μπενίτεθ. Ένας ακόμα προπονητής που κάθεται στην άκρη του πάγκου των ζαχαρωτών και αναζητά επειγόντως λύση στα προβλήματα της ομάδας. Το Financial Fair Play είναι εμπόδιο για μεγάλες μεταγραφικές κινήσεις στην Έβερτον δεδομένου ότι έχει μπει μπροστά η ανοικοδόμηση του νέου της γηπέδου. Εκτός ομάδας ο Σίγκουρτσον που κατηγορήθηκε το προηγούμενο διάστημα για παιδοφιλία και έχει μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη. Εκτός ρόστερ οι δανεικοί από πέρυσι Γουόλκοτ και Κινγκ που συνεχίζουν σε άλλες ομάδες της Premier League. Βαθιά η εκκαθάριση του ρόστερ με τους Μπερνάρντ να συνεχίζει στην Αλ Σαρτζάχ των ΗΑΕ και Μπολασί να μένει ελεύθερος μετά από συνεχείς δανεισμούς. Προσθήκες στο ρόστερ της Έβερτον μπορούν να θεωρούνται οι Ασμίρ Μπέγκοβιτς (Μπόρνμουθ), Άντρος Τάουσεντ (Κρύσταλ Πάλας) και Ντεμαράι Γκρέι (Λεβερκούζεν). Όλοι τους ελεύθεροι και χωρίς μεγάλα συμβόλαια με την Έβερτον. Μέτριες οι εμφανίσεις της ομάδας στα φιλικά προετοιμασίας αλλά στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος παραμένουν αήττητοι μετά από 3 αγωνιστικές. Έχει φιλοδοξίες για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο αλλά το χαμηλό μπάτζετ μπορεί να αποβεί πρόβλημα για τη συνέχεια. 

Λέστερ

Πέρυσι τερμάτισε 5η μόλις 1 βαθμό πίσω από την Τσέλσι χάνοντας το δικαίωμα συμμετοχής στους ομίλους του Champions League. Πήρε όμως το ευρωπαϊκό εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League και έχει αρκετές φιλοδοξίες να πρωταγωνιστήσει. Η σεζόν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τη Λέστερ. Κέρδισε τη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Community Shields βάζοντας μία ακόμα κούπα στην τροπαιοθήκη της τους τελευταίους μήνες. Οι άνθρωποι της Λέστερ φρόντισαν να διατηρήσουν αναλλοίωτο τον βασικό κορμό της ομάδας ενώ αποκτήθηκαν οι Μπέρτραντ, Ντάκα και Μπουμπακαρί Σουμαρέ. Ο τραυματισμός του Φοφανά πιθανότατα θα καλυφθεί με την απόκτηση ενός ακόμα ποδοσφαιριστή στην αμυντική γραμμή της Λέστερ. Πολλά τα αμυντικά κενά που φάνηκαν στα φιλικά προετοιμασίας και το τεχνικό επιτελείο έχει αρκετή δουλειά για να καλύψει τα κακώς κείμενα στο παιχνίδι της ομάδας. Παραμένει ένα από τα μεγάλα φαβορί για την εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Αν έχει την τύχη με το μέρος της και εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα δεν αποκλείεται να μπει σφήνα στην 1η τετράδα του βαθμολογικού πίνακα. 

Τότεναμ

Στο νήμα η Τότεναμ κατάφερε να πιάσει την 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα και να κερδίσει το δικαίωμα συμμετοχής στο Europa Conference League. Χρειάστηκε μία μεγάλη εκτός έδρας νίκη κόντρα στη Λέστερ για να τα καταφέρει και την πέτυχε επικρατώντας με 4-2 την τελευταία αγωνιστική. Η φυγή του Ζοζέ Μουρίνιο για την Αιώνια Πόλη και τη Ρόμα έφερε στο τιμόνι των σπιρουνιών τον Νούνο Εσπίριτο Σάντος. Ο πρώην τεχνικός της Γουλβς ανέλαβε το βαρύ φορτίο να βγάλει από το αγωνιστικό τέλμα την Τότεναμ και να την επαναφέρει στον δρόμο των τίτλων. Το σίριαλ Χάρι Κέιν προβλημάτισε τους ανθρώπους της ομάδας με τον super star της ομάδας να εκδηλώνει την επιθυμία για μεταγραφή σε άλλο σύλλογο. Τελικά παρέμεινε στον σύλλογο και είναι αυτός που θα ηγηθεί της νέας προσπάθειας στο φετινό πρωτάθλημα. Εκτός πλάνων βρίσκονταν οι Αλντερβάιρελντ και Φόιτ που πουλήθηκαν για ένα ποσό περίπου 25 εκ. ευρώ ενώ παρελθόν και ο έμπειρος γκολκίπερ της ομάδας Ίαν Χαρτ. Οι Γκατσανίκα, Ρόουζ και Λαμέλα πλήρωσαν το μάρμαρο της αγωνιστικής στασιμότητας της ομάδας και έμειναν ελεύθεροι με εντολή του Σάντος. Στο ρόστερ της Τότεναμ προστέθηκαν οι Μπέιλ και Βινίσιους ενώ δανεικοί από την Αταλάντα ήρθαν οι Γκολίνι και Ρομέρο. Για τον Χιλ η Τότεναμ αναγκάστηκε να πληρώσει περί τα 22 εκ. λίρες στη Σεβίλλη περιμένοντας σημαντική βοήθεια από τον νεαρό εξτρέμ. Αρκετά καλό το ξεκίνημα στα φιλικά προετοιμασίας και το πρωτάθλημα. Η Τότεναμ μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη φετινή Premier League και να κάνει δικό της γιατί όχι ακόμα και ένα εισιτήριο για το Champions League της επόμενης σεζόν.

Γουέστ Χαμ

Θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η περυσινή περίοδος για τη Γουέστ Χαμ που έριξε όλο το βάρος στο πρωτάθλημα της Premier League. Άφησε σε δεύτερη μοίρα τις υπόλοιπες εγχώριες διοργανώσεις και αυτό φάνηκε να επιδρά θετικά στο αγωνιστικό της πρόσωπο. Κατέλαβε την 6η θέση και πήρε το εισιτήριο για τη συμμετοχή της στο Europa League. Μόλις στο -2 από την 4η Τσέλσι γεγονός που καταδεικνύει ότι έφτασε πολύ κοντά στο όνειρο συμμετοχής στο Champions League. Στον πάγκο της ομάδας συνεχίζει ο Μόγιες που φαίνεται να έχει περάσει τις ιδέες του στο παιχνίδι της ομάδας. Στα μεταγραφικά δεν έχουν κινηθεί δυναμικά αποκτώντας τον Αρεόλα από την Παρί Σεν Ζερμέν την ίδια ώρα που απέκτησαν τον Κρεγκ Ντόουσον από την Γουότφορντ. Στα υπόψιν η μεταγραφή ενός ακόμα επιθετικού για την ενίσχυση της γραμμής κρούσης. Μπήκε δυνατά στα φιλικά προετοιμασίας και το πρωτάθλημα δείχνοντας από το ξεκίνημα ότι μπορεί να μπει σφήνα στις ομάδες της κορυφής. 

Η μάχη για την παραμονή στην Premier League

Γουλβς

Δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του πρωταθλήματος να βρει ρυθμό και σερί νικών γεγονός που την καθήλωσε πέρυσι στην 13η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Έμεινε εκτός στόχων από πολύ νωρίς σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετείχε και η απομάκρυνση του Σάντος από την τεχνική ηγεσία της ομάδας ήταν αναπόφευκτη. Το τιμόνι της ομάδας ανέλαβε ο Μπρούνο Λάγκε που επιστρέφει στα αγγλικά γήπεδα μετά από 3 χρόνια. Στο ρόστερ παρέμεινε ο Χιμένες που ξεπέρασε τον σοβαρό περυσινό του τραυματισμό και αναμένεται να δώσει λύσεις. Αλλαγές και κάτω από τα δοκάρια με τον Ρουί Πατρίσιο να δίνει τη θέση του στον γνωστό μας από το πέρασμα από τον Ολυμπιακό, Ζοζέ Σα. Η Γουλβς θέλησε να επενδύσει σε νεαρούς ποδοσφαιριστές φέτος αποκτώντας τους Μοσκέρα (Ατέλτικο Νασιονάλ) και Μπεντεγκούζ Μπόλα (Γκρασχόπερς). Στόχος είναι να αλλάξει αγωνιστικό προφίλ η ομάδα και να μπει στην πρώτη δεκάδα του πρωταθλήματος. Η διεκδίκηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου παραμένει δευτερεύουσα επιλογή καθώς υπάρχουν σημαντικά θέματα που απαιτούν λύσεις προκειμένου η ομάδα να βρεθεί σε αυτό το επίπεδο. 

Μπράιτον

Μέτρια η περυσινή σεζόν για τη Μπράιτον που κατάφερε να τερματίσει οριακά πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού. Χωρίς επί της ουσίας να κινδυνέψει άμεσα με υποβιβασμό τερμάτισε το πρωτάθλημα δίχως να έχουμε κάτι σημαντικό να θυμόμαστε. Ο Γκρέιαμ Πότερ συνεχίζει στον πάγκο της ομάδας και ευελπιστεί να αλλάξει άρδην την εικόνα της ομάδας του τη φετινή σεζόν. Διανύει την 4η σεζόν στην Premier League αλλά δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Στη μεταγραφική περίοδο απέκτησε τον Ενόκ Εμγουεπού από τη Σάλτσμπουργκ και τον 21χρονο τερματοφύλακα Κιέλ Σχέρπεν από τον Άγιαξ. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές έμειναν στο ρόστερ της Μπράιτον. Απώλεια ο Μπεν Γουάιτ που δόθηκε στην Άρσεναλ έναντι 53 εκατομμυρίων λιρών. 

Μπρέντφορντ

Με την παρθενική της συμμετοχή στην Premier League για πολλούς θα μπορούσε να είναι το πρώτο φαβορί για την πτώση στην Championship της Αγγλίας. Πήρε το εισιτήριο της ανόδου μέσα από τη διαδικασία των play offs επιβεβαιώνοντας την αγωνιστική της ανωτερότητα από τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετείχαν στη διαδικασία. Ο Τόμας Φρανκ είναι ο άνθρωπος που έφερε την Μπρέντφορντ στα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου και παραμένει στην άκρη του πάγκου. Άλλωστε τα αποτελέσματα της δουλειάς του τα 3 τελευταία χρόνια έχουν αφήσει ικανοποιημένους τους ανθρώπους της διοίκησης. Απέκτησε τους Ονιέκα (Μίντιλαντ), Μάιλς Πίαρτ-Χάρις (Τσέλσι) και Κρίστοφερ Άγιερ (Άγιαξ). Μεγάλο στοίχημα για το τεχνικό επιτελείο της ομάδας ο 25χρονος επιθετικός Τόνεϊ που ηγήθηκε πέρυσι στο σκοράρισμα της ομάδας. Αν συνεχίσει να βρίσκει δίχτυα και στην Premier League θα δώσει πολύτιμες ανάσες στην Μπρέντφορντ. 

Κρίσταλ Πάλας

Στον πάγκο της ομάδας κάθεται από φέτος ο Πατρίκ Βιεϊρά. Ο Γάλλος πρώην ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ επιστρέφει στην Αγγλία αυτή τη φορά από το πόστο του προπονητή. Θέλει να βγάλει την Κρίσταλ Πάλας από τη μετριότητα και γιατί όχι να την οδηγήσει στην πρώτη δεκάδα της Premier League. Παρελθόν από την Κρίσταλ Πάλας αποτελούν οι Τάουνσεντ, Σακό, Χένεσεϊ, Φαν Αάνχολντ, Χέντερσον, Κείχιλ, Νταν, Γουίκαμ και ΜακΚάρθι. Δεν έχουμε όμως μόνο αποχωρήσεις καθώς η διοίκηση της ομάδας έβαλε το χέρι στην τσέπη ξοδεύοντας χρήματα για μεταγραφές. Το ρόστερ δυνάμωσε με την απόκτηση των Γιοακίμ Άντερσεν, Μάικλ Ολίσε και Μαρκ Γκουέχι. Ο Βιεϊρά ρισκάρει αρκετά με τους νεαρούς αλλά φιλόδοξους ποδοσφαιριστές που έχει στη διάθεσή του αλλά αυτή είναι η πρόθεση των διοικούντων. Στην Κρίσταλ Πάλας θέλουν να ξεμπλέξουν γρήγορα με την υπόθεση παραμονή και να αγωνιστούν χωρίς άγχος μέχρι το φινάλε. 

Άστον Βίλα

Η Άστον Βίλα τερμάτισε στην 11η θέση πέρυσι αδικώντας μάλλον τον εαυτό της. Έχασε πολλούς βαθμούς με ομάδες ουσιαστικά υποδεέστερες από αυτή με συνέπεια να χαθεί η ευκαιρία της Ευρώπης. Με τον Ντιν Σμίθ στον πάγκο της η Άστον Βίλλα αλλάζει σελίδα στην ιστορία της. Σημαντική απώλεια για το ρόστερ της Άστον Βίλα η αποχώρηση του Τζακ Γκρίλις που πήγε στην Μάντσεστερ Σίτι έναντι 106 εκατομμυρίων λιρών. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ομάδας έχουν έρθει στην ομάδα αρκετοί ποδοσφαιριστές, η παρουσία των οποίων αναμένεται να έχει θετική επίδραση στο σύνολο. Οι αφίξεις στην Άστον Βίλα έχουν να κάνουν με τους Άσλεϊ Γιανκ, Άξελ Τουανζέμπε, Λίον Μπέιλι, Εμιλιάνο Μπουέντια και Ντάνι Ίνκγς. Μαζί με τους πάικτες ου έμειναν από πε΄ρυσι στο ρόστερ περιμένουμε το κάτι παραπάνω από την Άστον Βίλλα. 

Η μάχη του υποβιβασμού στην Premier League

Μπέρνλι

Πραγματοποίησε πέρυσι μία μεστή παρουσία στο πρωτάθλημα της Premier League τερματίζοντας στη 17η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Φέτος τα πράγματα αναμένονται αρκετά πιο δύσκολα καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος. Ο Σον Ντάις για ένα ακόμα χρόνο θα βρίσκεται στην άκρη του πάγκου. Από το 2012 στο τιμόνι της Μπέρνλι φαίνεται πως απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της διοίκησης. Δεν περιμένουμε σημαντική ενίσχυση στο ρόστερ ενώ γίνονται μεγάλες προσπάθειες τουλάχιστον να διατηρηθεί ο υπάρχων βασικός κορμός. Στη Νόριτς θα συνεχίσει την καριέρα του ο Μπεν Γκίμπσον (στόπερ). Αντί αυτού αποκτήθηκε ο νεαρός Κόλινς από τη Στόουκ. Στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού στην Μπέρνλι ενσωματώθηκαν οι Χένεσεϊ (τερματοφύλακας) και Μπεντό (στόπερ). Μία δύσκολη σεζόν για την Μπέρνλι που θα προσπαθήσει να κρατηθεί στην κατηγορία με νύχια και με δόντια. 

Σαουθάμπτον

Μία εύκολη παραμονή και φυσικά η συμμετοχή στα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας ήταν ότι καλύτερο είχε να επιδείξει για την περυσινή σεζόν η Σαουθάμπτον. Οι Άγιοι βάζουν τον πήχη ψηλότερα τη φετινή σεζόν αλλά δεν μπορεί να είναι κανένας σίγουρος ότι θα τα καταφέρουν. Για μία ακόμα σεζόν τα ηνία της ομάδας είναι στα χέρια του Ραλφ Χάζενχιτλ. Ο 54χρονος τεχνικός ξέρει καλά τη δυναμική της ομάδας και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό ρόστερ στην περίοδο των μεταγραφών. Ο Θίο Γουόλκοτ μπορεί να θεωρείται ως μία εξαιρετική κίνηση ενώ από τα ταμεία της ομάδας βγήκαν περίπου 16 εκατομμύρια λίρες για τους Λιβραμέντο (δεξιό χαφ) και Περόντ (αριστερό μπακ). Πολύτιμες λύσεις περιμένουν οι άνθρωποι της Σαουθάμπτον από τον Άνταμ Άρμστρονγκ που πέρυσι αγωνίστηκε στη Championship. Παρελθόν για την ομάδα της Σαουθάμπτον ο Ντάνι Ινγκς δεδομένων των πολλών τραυματισμών του την περασμένη σεζόν καθώς και οι Μιναμίνο, Λεμινά και Μπέρτραντ. Για το βήμα παραπάνω η Σαουθάμπτον και μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει. 

Γουότφορντ

Κατάφερε να πάρει το εισιτήριο της απευθείας ανόδου από την Championship βγαίνοντας 2η στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Χρειάστηκε να αλλάξει προπονητή δίνοντας την ευκαιρία στον άπειρο αλλά ικανό Σίσκο Μουνιόθ να οδηγήσει την ομάδα στον δρόμο της επιτυχίας. Με τον ίδιο προπονητή στον πάγκο θα πορευτεί στο ξεκίνημα της σεζόν και το κίνητρο για τον ίδιο είναι τεράστιο. Ρευστό στα ταμεία της ομάδας έφεραν οι πωλήσεις των Βίλμοτ και Ντόουσον σε Στόουκ και Γουέστ Χαμ αντίστοιχα. Παρελθόν και οι Λαζάρ, Σάντσες και Σινκλέρ που έμειναν ελεύθεροι. Ως ελεύθεροι αντίθετα αποκτήθηκαν οι Ντάνι Ρόουζ (Τότεναμ), Τζοσουά Κινγκ (Έβερτον) και Άσλεϊ Φλέτσερ (Μίντλεσμπρο). Βαθιά το χέρι στην τσέπη χρειάστηκε όμως να βάλουν για την απόκτηση των Μάτι Πόλοκ, Εμάνουελ Ντένις και Λουζά. Πρωταρχικός στόχος για τους ανθρώπους της ομάδας η παραμονή στην κατηγορία. Χρειάζεται προσπάθεια και τύχη για να τα καταφέρουν οι σφήκες. 

Νόριτς

Ο Ντάνιελ Φάρκε οδήγησε τη Νόριτς στον τίτλο της πρωταθλήτριας στην Championship κερδίζοντας το εισιτήριο της απευθείας ανόδου. Τα καναρίνια επέστρεψαν άμεσα στην Premier League με τον Γερμανό τεχνικό να εξασφαλίζει ένα νέο συμβόλαιο με την ομάδα μέχρι το 2025. Ένα γερό μπάσιμο στο μεταγραφικό παζάρι ήταν αναγκαίο για να μπορέσει η Νόριτς να σταθεί με αξιώσεις στην κατηγορία. Ο Δημήτρης Γιαννούλης αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ακόμα 11 δόθηκαν για την μεταγραφή του Χρήστου Τζόλη. Η απόκτηση του νεαρού Μίλος Ράσιτσα άγγιξε τα 10 εκατομμύρια λίρες και αυτή του Μπεν Γκίμπσον ακόμα 8,5 μύρια. Ο δανεισμός του Γκίλμουρ από την Τσέλσι ήταν μία πολύ έξυπνη κίνηση ενώ στο ρόστερ προστέθηκαν ακόμα οι Μελού και Γκαν. Πολλές όμως και οι αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών για την Νόριτς. Παρελθόν οι Μπουέντια ( πουλήθηκε στην Άστον Βίλα έναντι 34 εκ. λίρες), Χάιζε, Λάιτνερ, Βράντσιτς, Νίλαντ, Τόμπσον και Στίπερμαν. Δύσκολη σεζόν για τα καναρίνια που πρέπει να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό σύνολο σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Λιντς

Αν και πρωτάρα πέρυσι στο πρωτάθλημα της Premier League, η Λιντς πραγματοποίησε μία εκπληκτική σεζόν. Η ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα έβαλε δύσκολα σχεδόν σε όλες τις μεγάλες ομάδες του νησιού και τελικά έχασε στις λεπτομέρειες το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η 9η θέση τελικά δεν απείχε πολύ από την Τότεναμ και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Αργεντίνος τεχνικός συνεχίζει στον πα΄γκο της ομάδας και θα προσπαθήσει για το βήμα παραπάνω. Ψηλά ο πήχης για τη Λιντς και αυτό μπορεί να γεμίσει άγχος τους παίκτες της ομάδας. Παρελθόν ο Αλιόσκι που συνεχίζει την καριέρα του στη Σαουδική Αραβία, ο μπακ Ντάγκλας που έφυγε για την Πολωνία και τη Λεχ Πόζναν και ο Ερνάντεθ που επέστρεψε στην Ισπανία για λογαριασμό της Καστεγιόν. Στην ομάδα ήρθαν οι Κλάεσον (Γκολκίπερ), Τζακ Χάρισον και Ζούνιορ Φίρπο (Μπακ). Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες ακόμα προσεκτικές μεταγραφικές κινήσεις από τη Λιντς που είναι υποχρεωμένη να ενισχύσει το υπάρχων ρόστερ. 

Νιούκαστλ

Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ενδεχομένως να φέρει πολλές εξελίξεις στην ομάδα της Νιούκαστλ. Ο Στιβ Μπρους μένει στην ομάδα και αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να την επαναφέρει στο δρόμο των επιτυχιών. Άνετη η περυσινή παραμονή για τη Νιούκαστλ που κατέληξε χωρίς άγχος στην 12η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ελάφρυνε το budget της από συμβόλαια όπως αυτά των Ατσού, Μούτο και Κάρολ που δεν έπεισαν με την παρουσία τους στην ομάδα. Κοντά σε συμφωνία με Γουίλοκ από Άρσεναλ αλλά τίποτα άλλα χειροπιαστό ακόμα στο μεταγραφικό παζάρι. Η διοίκηση υποσχέθηκε δυνατές μεταγραφές και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο στρατόπεδο της Νιούκαστλ. 

 

Η βαθμολογία της Premier League 2020-2021

# Ομάδα Β Αγ Ν-Ι-Η Γκολ
1 Λίβερπουλ 99 38 32-3-3 85 – 33
2 Μάντσεστερ Σίτι 81 38 26-3-9 102 – 35
3 Μάντσεστερ Γιουν 66 38 18-12-8 66 – 36
4 Τσέλσι 66 38 20-6-12 69 – 54
5 Λέστερ 62 38 18-8-12 67 – 41
6 Τότεναμ 59 38 16-11-11 61 – 47
7 Γουλβς 59 38 15-14-9 51 – 40
8 Αρσεναλ 56 38 14-14-10 56 – 48
9 Σέφιλντ Γιουν 54 38 14-12-12 39 – 39
10 Μπέρνλι 54 38 15-9-14 43 – 50
11 Σαουθάμπτον 52 38 15-7-16 51 – 60
12 Εβερτον 49 38 13-10-15 44 – 56
13 Νιουκάστλ 44 38 11-11-16 38 – 58
14 Κρίσταλ Πάλας 43 38 11-10-17 31 – 50
15 Μπράιτον 41 38 9-14-15 39 – 54
16 Γουέστ Χαμ 39 38 10-9-19 49 – 62
17 Αστον Βίλα 35 38 9-8-21 41 – 67
18 Μπόρνμουθ 34 38 9-7-22 40 – 65
19 Γουότφορντ 34 38 8-10-20 36 – 64
20 Νόργουϊτς 21 38 5-6-27 26 – 75

Ιστορία της Premier League

Στα τέλη της δεκαετίας του 80 το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει αρχίσει μία φθίνουσα πορεία που αντικατοπτριζόταν στον χουλιγκανισμό, τις κακές εγκαταστάσεις και φυσικά τον αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από το 1888 η Football League First Division αποτελούσε την κορυφαία ποδοσφαιρική κατηγορία στην Αγγλία. Ωστόσο την περίοδο αυτή βρισκόταν πολύ πίσω οργανωτικά σε σχέση με κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όπως το ιταλικό ή το ισπανικό.

Στις 17 Ιουλίου 1991 πέφτει στο τραπέζι η ιδέα της δημιουργίας μίας λίγκας που θα είχε ως στόχο να αυξήσει τα έσοδα για τις ομάδες που θα συμμετείχαν. Οι 22 σύλλογοι που οραματίστηκαν την λίγκα αυτή αποχώρησαν από την Football League και δημιούργησαν την FA Premier League στις 20 Φλεβάρη 1992. Η καινούργια αυτή κατηγορία μπορούσε να διαπραγματευτεί ανεξάρτητα τα τηλεοπτικά συμβόλαια και τις νέες χορηγίες της. Είχε έρθει πλέον ο καιρός για την ανάπτυξη του αγγλικού ποδοσφαίρου ώστε να μπορέσει να φανεί ανταγωνιστικό απέναντι σε λίγκες όπως η Serie A και η La Liga.

Μετά από παρέμβαση της FIFA οι ομάδες μειώνονται από 22 σε 20 το 1995. Αν και το 2006 ζητήθηκε περαιτέρω μείωση των ομάδων για να μπορεί να είναι πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, οι άνθρωποι της Premier League απάντησαν αρνητικά. Η σεζόν 2007-2008 βρήκε και πάλι 20 ομάδες στην γραμμή της αφετηρίας του πρωταθλήματος. Πρόκειται για ένα από τα εμπορικότερα πρωταθλήματα στον κόσμο και διεξάγεται μέχρι και σήμερα από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τον Μάιο.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετράει τις περισσότερες κατακτήσεις πρωταθλημάτων (20) από καταβολής της Football League First Division. Ακολουθούν οι Λίβερπουλ με 19 τίτλους και η Άρσεναλ με 13. Στις 24 ανέρχονται οι ομάδες που έχουν τουλάχιστον ένα τίτλο πρωταθλητή στην τροπαιοθήκη τους. 

 

Επίσημη ιστοσελίδα Premier League