Το πρώτο «στημένο» ματς στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Ήταν ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ στο μακρινό 1915!
Το πρώτο «στημένο» ματς στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Πολλές φορές σε ποδοσφαιρικές συζητήσεις όλοι έχουμε εκφράσει την άποψη πως από την στιγμή που μπήκε το στοίχημα στο ποδόσφαιρο, το άθλημα πήγε… περίπατο. Όλοι έχουμε ακούσει ή έχουμε αφήσει υπόνοιες για ένα αγώνα που μπορεί να έχει… παραχαραχθεί το αποτέλεσμά του για χάρη του στοιχήματος. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς, όμως, πότε έγινε αυτό για πρώτη φορά αποδεδειγμένα; Σίγουρα δε θα μπορούσε να μην έχει συμβεί στην Αγγλία και θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 1915! Το ζευγάρι ήταν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ και παιζόταν η παραμονή στη μεγάλη κατηγορία.

Παρασκευή 2 Απριλίου 1915. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πάλευε για να κρατηθεί στην κατηγορία, ενώ η Λίβερπουλ ήταν αδιάφορη στο μέσο της βαθμολογίας. Οι «κόκκινοι διάβολοι» ήθελαν πάση θυσία τη νίκη για να μην υποβιβαστούν και εν τέλει επικράτησαν 2-0, προς απογοήτευση της Τσέλσι, η οποία υποβιβάστηκε από την πρώτη κατηγορία. Βέβαια, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν επέτρεψε να διεξαχθούν τα επόμενα πρωταθλήματα, με συνέπεια οι «μπλε» να συμμετάσχουν κανονικά στη μεγάλη κατηγορία το 1919.

Και μπαίνουμε στο… ζουμί. Μετά το τέλος της αναμέτρησης υπήρξαν πολλά στοιχηματικά κουπόνια που φανέρωναν τα μεγάλα ποσά που είχαν παιχθεί στη Γιουνάιτεντ και συγκεκριμένα στη νίκη με σκορ 2-0 στο 7/1 (απόδοση 8.00).

Οι έρευνες έφτασαν στο συμπέρασμα πως οι Σάντι Τέρνμπουλ, Άρθουρ Γουόλεϊ, Ένοχ Γουέστ των γηπεδούχων και οι Τζάκι Σέλντον, Τομ Μίλερ, Μπομπ Πέρσελ, Τόμας Φέρφουλ των φιλοξενούμενων έστησαν το ματς.

Πρωτεργάτης ήταν ο Σέλντον, ο οποίος παλιότερα είχε αγωνιστεί στη Γιουνάιτεντ, ενώ κάποιοι παίκτες, όπως ο Τζορτζ Άντερσον που σημείωσε τα δύο γκολ των νικητών και ο Φρεντ Πάνιαμ της Λίβερπουλ που είχε δοκάρι στα τελευταία λεπτά, αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στο στήσιμο.

Διάφορες μαρτυρίες έκαναν λόγο πως οι εν λόγω παίκτες είχαν συναντηθεί πριν τον αγώνα σε παμπ του Μάντσεστερ για να… κανονίσουν το αποτέλεσμα πριν παίξουν τα στοιχήματα. Φυσικά, οι μπουκ μόλις είδαν μεγάλα ποσά σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή σκορ γρήγορα υποψιάστηκαν τι μπορεί να συμβαίνει.

Οι επτά παίκτες τιμωρήθηκαν με διά βίου αποκλεισμό, όμως εκτός του Τέρνμπουλ που σκοτώθηκε στον πόλεμο και του Γουέστ που είχε μηνύσει την ομοσπονδία, οι ποινές άρθηκαν το 1919.

Σε ενδιαφέρει