Ο πιο γρήγορος «πάπιας» στον κόσμο!

Σαν σήμερα (26/8/1999), ο Μάικλ Τζόνσον καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ του Μπουτς Ρέινολντς (43.29 από τις 17/8/99 στη Ζυρίχη) στα 400μ με 43.18. Είναι το δεύτερο παγκόσμιο ρεκόρ που σπάει ο «πάπιας», μετά απ'αυτό των 200μ με 19.32 στην Ατλάντα.
michaeljohnson

Μπορεί ο Γιουσέιν Μπολτ να έχει γεμίσει κάθε μας ανάμνηση (ειδικά των νεότερων) με ό,τι έχει καταφέρει, όμως αν ανατρέξουμε πίσω στην ιστορία θα δούμε ότι υπάρχουν αθλητές ανάλογου βεληνεκούς που δεν το… έζησαν με την σημερινή «τρέλα» των social media και παρ’ όλα αυτά παρέμειναν στην κορυφή. Μία τέτοια περίπτωση είναι και ο Μάικλ Τζόνσον, ο οποίος στα χρόνια της δόξας του κατάφερε να γίνει ο «πιο γρήγορος άνθρωπος στον κόσμο», κατακτώντας 4 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και 8 πρώτες θέσεις σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ο Μάικλ Τζόνσον γεννήθηκε στις 13/9/1967 στο Ντάλας και από πολύ μικρός έδειξε την κλίση που είχε στον αθλητισμό. Όπως προστάζει η… συνήθεια, για κάθε νεαρό Αμερικανό πρώτη του επιλογή ήταν το football το οποίο και εγκατέλειψε αρκετά γρήγορα, αφού όπως ο ίδιος είχε δηλώσει ήταν πολύ επιθετικό για τα γούστα του. Το ταλέντο δεν μπορούσε να κρυφτεί και γρήγορα βρέθηκε στον στίβο όπου άρχισε από μικρή ηλικία να σπάει το ένα να ρεκόρ μετά το άλλο.

Το ταλέντο του φαινόταν και η προετοιμασία για κάτι… μεγάλο θα ξεκινήσει από νεαρή ηλικία. Οι διοργανώσεις που κέρδιζε διαδέχονταν η μία την άλλη και ο δρόμος του Τζόνσον φάνταζε να μην έχει άλλο τερματισμό.

Το 1988 ο Μάικλ Τζόνσον θα προσπαθήσει να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, αλλά ένας τραυματισμός θα τον κρατήσει εκτός καθώς δεν θα πιάσει τα απαιτούμενα όρια. Τα 200μ. και τα 400μ. έγιναν τα αγωνίσματα του και ο Τζόνσον άρχισε να ξεχωρίζει στους αγώνες που πήρε μέρος.

Το 1991 είναι η χρονιά που ο «πάπιας» προκάλεσε αίσθηση στον παγκόσμιο στίβο! Πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που γινόταν στο Τόκιο και κατέκτησε την 1η θέση στην κούρσα των 200μ. με διαφορά 0,33 δευτερόλεπτα από τον 2ο Φράνκι Φρέντερικς, ένα γεγονός που συζητήθηκε έντονα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1992 θα είναι η πρώτη του ευκαιρία για να καθιερωθεί ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα, όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν αλλιώς. Αυτός και ο μάνατζερ του έφαγαν σε ένα εστιατόριο 2 εβδομάδες πριν τους Ολυμπιακούς στην Ισπανία και έπαθαν και οι δύο τροφική δηλητηρίαση. Ο Τζόνσον έχασε και βάρος και δύναμη, μετά από αυτήν την ταλαιπωρία, και ενώ ήταν το φαβορί για κάτι πολύ καλό όλα θα στραβώσουν.

Ο Αμερικανός σπρίντερ κατέκτησε μόλις την 6η θέση στον ημιτελικό των 200μ. και απέτυχε να προκριθεί στον τελικό.Παρόλο όμως αυτή την αποτυχία είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί στα 4 x 400 και να κερδίσει το πρώτο του χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.
Αυτό ήταν! Από εκεί και πέρα, οι επιτυχίες και τα ρεκόρ άρχισαν πλέον να έχουν συνέπεια και το όνομα του Μάικλ Τζόνσον έμπαινε στην «χρυσή Βίβλο» του παγκόσμιου στίβου. Έσπασε τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο και έφτασε με εντυπωσιακό τρόπο να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα. Ήταν έτοιμος να αγωνιστεί και να κερδίσει και στα 200μ. και στα 400μ. γεγονός που κανείς αθλητής δεν είχε καταφέρει μέχρι τότε.

Στις 29 Ιουλίου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 400μ. με Ολυμπιακό ρεκόρ και χρόνο 43.49 και την 1η Αυγούστου θα κάνει ένα ακόμα «μυθικό» ρεκόρ. Ο Τζόνσον θα τρέξει τα 200μ σε 19.32 και θα σπάσει με εντυπωσιακότατο τρόπο το μέχρι τότε ρεκόρ. Στα πρώτα 100μ. μπορεί να είχε 10.12 αλλά με ένα εκπληκτικό δεύτερο κατοστάρι έκανε το ασύλληπτο αυτό χρόνο. Ένας τραυματισμός σε αυτήν την κούρσα εμπόδισε τον… χρυσό Τζόνσον να τρέξει και στην κούρσα των 4 x 400 και να προσθέσει ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο στην συλλογή του.

Στα 33 του πλέον χρόνια και 4 χρόνια μετά ο Μάικλ Τζόνσον θα κερδίσει ακόμα ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και θα γράψει το όνομα του στην ιστορία των Αγώνων, καθώς έγινε ο γηραιότερος χρυσός ολυμπιονίκης στον στίβο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και ο πρώτος που καταφέρνει να υπερασπιστεί τον τίτλο του στα 400μ..

Τα 2 «μυθικά» ρεκόρ του Τζόνσον έσπασαν από τον Μπολτ και τον Γουέιντ φαν Νίερερκ.

Σε ενδιαφέρει