O «τελικός της νύχτας»!

Στις 27 Ιουνίου 1962 ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό δεν τελείωσε ποτέ!
O «τελικός της νύχτας»!

Σαν σήμερα πριν 56 χρόνια διεξήχθη ένα μεγάλο ελληνικό ποδοσφαιρικό ντέρμπι που έμεινε τελικά στην Ιστορία ως ο «τελικός της νύχτας». Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντήθηκαν στο ουδέτερο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ένα ματς που τελικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Υπήρξε ένας επεισοδιακός και πολύ σκληρός τελικός που σημαδεύτηκε από 3 αποβολές από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, ο οποίος διήρκεσε 66 λεπτά λόγω των συνεχών διακοπών. Η ανάπαυλα κράτησε 30′ αντί για 15′, καθώς οι θεατές του αγώνα υποψιασμένοι ότι οι 2 ομάδες επεδίωκαν την ισοπαλία ώστε να παίξουν επαναληπτικό αγώνα (δεν είχε ακόμα καθιερωθεί η διαδικασία των πέναλτι) κάτι που σήμαινε επιπλέον έσοδα, πέταξαν πολλά αντικείμενα.

Το δεύτερο ημίχρονο κύλησε πιο ομαλά παρά τις αντιδράσεις των θεατών που επέμειναν να αποδοκιμάζουν τους ποδοσφαιριστές των 2 ομάδων, το αποτέλεσμα έμεινε αναλλοίωτο και οι 2 ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση. Με τη μεγάλη καθυστέρηση όμως από την έναρξη του αγώνα είχε πέσει ήδη το σκοτάδι (το γήπεδο δεν είχε ακόμη προβολείς), με αποτέλεσμα ο Ελβετός διαιτητής Μελέ να διακόψει τον αγώνα στο 7ο λεπτό της παράτασης.

Η ΕΠΟ υπό τον φόβο τυχόν αντιδράσεων δεν τόλμησε να ορίσει επαναληπτικό τελικό, ο οποίος θα γινόταν πριν από την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, κι έτσι ενώ για το 1961-62 υπάρχει τελικός κυπέλλου, δεν υπάρχει κυπελλούχος ομάδα. Στο Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου πάντως δηλώθηκε ο Ολυμπιακός, καθώς ο Παναθηναϊκός -έτσι κι αλλιώς- ήταν ο πρωταθλητής της χρονιάς εκείνης.

Σε ενδιαφέρει