Όταν άρχιζε ο… εφιάλτης!

Η εφιαλτική πρεμιέρα της Εθνικής Ελλάδας στο πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας της.
Όταν άρχιζε ο… εφιάλτης!

Ήταν μια μέρα σαν τη σημερινή (21 Ιουνίου 1994), όταν η Εθνική Ελλάδας πατούσε τον αγωνιστικό χώρο του “Foxboro Stadium” στην Βοστώνη, για να αντιμετωπίσει την Αργεντινή των Μαραντόνα, Μπατιστούτα, Ρεδόνδο, Σιμεόνε και όλων των άλλων άσων της “αλμπιτσελέστε”. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η “γαλανόλευκη” θα έπαιζε σε αγώνα ενός Μουντιάλ, όμως αυτή η εμπειρία ήταν… εφιαλτική.

Κόντρα στην ομάδα του Άλφιο Μπασίλε εκείνη του Αλκέτα Παναγούλια έπεσε χωρίς καμία δυσκολία, αφού το τελικό 4-0 ήρθε αβίαστα και ακούραστα. Με το… καλημέρα του αγώνα, ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα άνοιξε το σκορ για την Αργεντινή. Έγινε κάτοχος της μπάλας, πλάσαρε με το δεξί τον Μήνου και μόλις στο 2ο λεπτό το 1-0 ήταν γεγονός. Στο 45ο λεπτό, ο ίδιος παίκτης με δυνατό σουτ από το ύψος της περιοχής διπλασίασε τα προσωπικά του τέρματα και της ομάδας του. Πλέον, η Εθνική ήταν στο καναβάτσο…

Στο 60′, ήταν η σειρά του Μαραντόνα να σκοράρει με δυνατό αριστερό σουτ και αφού πρώτα… κρύφτηκε η μπάλα μέσα σε λίγα μέτρα. Ο Ντιεγκίτο έτρεξε προς την κάμερα και πανηγύρισε έξαλλα, κινώντας τις υποψίες των ανθρώπων της FIFA ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αργότερα αποδείχθηκαν αληθείς, καθώς βρέθηκε θετικός σε εφεδρίνη και αποβλήθηκε από τη διοργάνωση. Ήταν το τελευταίο του γκολ σε τελική φάση Μουντιάλ.

Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 89′ από την άσπρη βούλα του πέναλτι ξανά με τον Μπατιστούτα. Ο επιθετικός της Φιορεντίνα εκτέλεσε τον Μήνου από τα 11 μέτρα με “βολίδα”, έκανε χατ-τρικ και το 4-0 ήταν γεγονός. Η Εθνική ξεκίνησε με συντριβή τις υποχρεώσεις της, αλλά δυστυχώς δεν μπήκε… φρένο στην συνέχεια. Τα ίδια συνέβησαν με την Βουλγαρία και με τους Αφρικανούς μπήκε απλά το κερασάκι στην (πικρή) τούρτα.

Η ταυτότητα του αγώνα

21 Ιουνίου 1994: “Foxboro Stadium” (Βοστώνη), 54456 θεατές

Αργεντινή-Ελλάδα 4-0: (2′, 45′, 89′ πεν. Μπατιστούτα, 60′ Μαραντόνα)

Διαιτητής: Αρτούρο Άντζελες (ΗΠΑ)

Αργεντινή (Άλφιο Μπασίλε): Λουίς Ίσλας, Χοσέ Τσαμότ, Ρομπέρτο Σενσίνι, Φερνάντο Ρεδόνδο, Όσκαρ Ρουτζέρι, Κλαούντιο Κανίγια, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, Ντιέγο Μαραντόνα (83′ Αριέλ Ορτέγα), Φερνάντο Κάσερες, Ντιέγο Σιμεόνε, Αμπέλ Μπάλμπο (80′ Αλεχάνδρο Μανκούσο).

Ελλάδα (Αλκέτας Παναγούλιας): Αντώνης Μήνου, Στράτος Αποστολάκης, Θανάσης Κολιτσιδάκης, Στέλιος Μανωλάς, Γιάννης Καλιτζάκης, Γιώτης Τσαλουχίδης, Δημήτρης Σαραβάκος, Νίκος Νιόπλιας, Νίκος Μαχλάς (59′ Τάσος Μητρόπουλος), Νίκος Τσιαντάκης (45′ Σπύρος Μαραγκός), Σάββας Κωφίδης.

Σε ενδιαφέρει