Nτέρμπι στο Λονδίνο, με απουσίες Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ

pulis

Το Λονδρέζικο ντέρμπι μεταξύ της Γουέστ Χαμ και της Τότεναμ είναι αυτό που ξεχωρίζει στη σημερινή πρεμιέρα της Premier League. Οι δύο ομάδες είναι ενισχυμένες φέτος και έχουν βλέψεις που αφορούν από τη μία την Ευρώπη και από την άλλη την έξοδο στο Champions League. Ο Σαμ Αλαρντάις, παρά τις αντιδράσεις του κόσμου, δεν πρόκειται να αλλάξει το αγωνιστικό στυλ της ομάδας. Θα παίξει αμυντικά, εκμεταλλευόμενος τις αντεπιθέσεις, τρόπος παιχνιδιού που τον έχει καθιερώσει μέσα στους πιο ικανούς μάνατζερ του αγγλικού πρωταθλήματος. Οι Σάρατε και Ένερ Βαλέντσια δίνουν ποιότητα που δεν υπήρχε πέρσι στο ρόστερ. Ο δεύτερος δύσκολα θα είναι στην αρχική ενδεκάδα σήμερα, καθώς είναι ανέτοιμος, ενώ εκτός για τέσσερις μήνες θα παραμείνει ο καλύτερος επιθετικός της ομάδας και περσινό βαρόμετρο της απόδοσής της, Άντι Κάρολ. Πάντως, με τους Κάρλτον Κόουλ και Σάρατε στην επίθεση, δεν θα έχει πρόβλημα.

Στην Τότεναμ, η διοίκηση στηρίζεται στον Μαουρίτσιο Ποκετίνο. Ο πολύ πετυχημένος προπονητής έχει το δύσκολο έργο να ανεβάσει επίπεδο τα “σφυριά” και να τα φέρει επιτέλους σε μια θέση μέσα στην πρώτη τριάδα. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει κάποια αστέρια της (Λαμέλα, Παουλίνιο) που πέρσι ήταν “άφαντα”, να πάρουν πρωτοβουλίες και να δικαιολογήσουν τους παχυλούς μισθούς τους. Οι Βερτόνγκεν, Παουλίνιο, Τσαντλί και Ντεμπέλε είναι ανέτοιμοι λόγω Μουντιάλ και ο Αργεντινός τεχνικός το σκέφτεται αν θα τους χρησιμοποιήσει. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως την Πέμπτη δίνει σημαντικό αγώνα με την ΑΕΛ για το Europa League στην Κύπρο, αν και η πρεμιέρα της Premier League είναι αυτή που απασχολεί τους παίκτες. Ο Γουόκερ είναι τραυματίας από πέρσι και θα είναι εκτός. Η ενδεκάδα θα εξαρτηθεί από το ποιοι μουντιαλικοί θα είναι μέσα, καθώς άπαντες θα ήταν βασικοί αν ήταν έτοιμοι.

Στο Όλντ Τράφορντ του Μάντσεστερ, η Γιουνάιτεντ αντιμετωπίζει την Σουόνσι. Η αναγεννημένη ομάδα του Φαν Χάαλ, έδειξε πανέτοιμη στα φιλικά και ειδικά επιθετικά, δείχνει να κάνει… παπάδες. Ειδικά το 3-1 επί της Λίβερπουλ έδωσε καλή ψυχολογία στους παίκτες και τον κόσμο, οι οποίοι πίνουν νερό στο όνομα του Ολλανδού τεχνικού. Θα παίξει με 3-4-1-2, ένα σύστημα που χρησιμοποίησε σε όλα τα φιλικά και με τους Τζόουνς, Σμόλινγκ και Μπλάκετ στην άμυνα. Λίγο βαριά κορμιά δηλαδή, αλλά έτσι είναι στο αγγλικό πρωτάθλημα, σχεδόν όλες οι αμυντικές γραμμές. Τραυματίστηκαν οι δύο βασικοί ακραίοι μπακ, Βαλέντσια και Σο, με αποτέλεσμα να παίξουν οι Γιανγκ και Τζέιμς. Ο Μπλάκετ, όπως προείπαμε, θα πάρει τη θέση του τραυματία Έβανς στο κέντρο της άμυνας, ενώ εκτός αποστολής έμειναν οι Φαν Πέρσι και Γουέλμπεκ. Έτσι, μοναδικός καινούριος θα είναι ο Άντερ Ερέρα, ο παικταράς από τη Μπιλμπάο, ενώ στην κορυφή της επίθεσης θα βρεθούν οι Ρούνι και Ερνάντες.

Η Σουόνσι είναι εντελώς αλλαγμένη σε σχέση με πέρσι και με τον Μονκ στον πάγκο θα προσπαθήσει να θυμίσει έστω και λίγο την φοβερή ομάδα του Λάουντρουπ. Ο Μονκ δεν “χώνευε” τους Ισπανούς και έδιωξε τους Μίτσου, Πάμπλο Ερνάντες, Ποθουέλο, Τσίκο, Βάσκεζ και Ντε Γκούζμαν (Ολλανδός που προέρχεται από την Ισπανία), ενώ αποχώρησαν και οι Φορμ και Ντέιβις. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν βασικοί και αναντικατάστατοι. Οι Σίγκουρτσον, Γκομίς, Φαμπιάνσκι και Μοντέρο που αποκτήθηκαν, μπαίνουν κατευθείας στην ενδεκάδα. Ηγέτης ο Ιβοριανός Μπονί, ο οποίος εντυπωσίασε πέρσι. Οι Μπρίτον και Εμνές έμειναν εκτός αποστολής.

Με τόσο σημαντικές απουσίες της Γιουνάιτεντ δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τον άσο. Φυσικά, δεν με εμπνέει και η κόντρα, της όχι και τόσο αποδυναμωμένης, αλλά σίγουρα ανομοιογενούς, Σουόνσι. Θα το αφήσω στην τύχη του.

Μια άλλη διεκδικήτρια του τίτλου, η Άρσεναλ, θα αντιμετωπίσει την Κρύσταλ Πάλας. Η είδηση του αγώνα είναι σαφώς η αποχώρηση του Τόνι Πιούλις από τον πάγκο των φιλοξενούμενων. Η κόντρα του με την διοίκηση συνεχιζόταν σε αμείωτο βαθμό, με αιτία την όχι και τόσο καλή μετεγγραφική ενίσχυση των Λονδρέζων. Ο Πιούλις παραιτήθηκε και τώρα η ομάδα γίνεται άμεσα φαβορί για τον υποβιβασμό, μαζί με τη Μπέρνλι. Ο Κιθ Μίλεν θα είναι υπηρεσιακός σήμερα, αλλά αν πάρει θετικό αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται να παραμείνει κιόλας. Αμφίβολη η συμμετοχή των Ντιλέινι, Μαριάπα και Γουίλιαμς για τους φιλοξενούμενους, ενώ οι Χάνγκελαντ και Κάμπελ που αποκτήθηκαν πρόσφατα, θα είναι στην βασική ενδεκάδα.

Η Άρσεναλ είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ. Στον πρόσφατο τελικό του Σούπερ Καπ “διέλυσε” τη Σίτι με 3-0, δείχνοντας τα “δόντια” της για φέτος. Σημαντικές οι απουσίες στην πρεμιέρα, καθώς δεν θα παίξουν οι Μερτεζάκερ, Οζίλ, Ποντόλσκι,Οσπίνα, Γουόλκοτ. Στο μυαλό όλων είναι φυσικά και ο αγώνας της προσεχούς Τρίτης με την Μπεσίκτας στην Τουρκία. Οι Αλέξις Σάντσεζ και Ντεμπισί θα είναι οι μοναδικοί “νέοι” στην σημερινή ενδεκάδα.

Δεν μπορώ να σκεφτώ την αντίδραση των παικτών της Πάλας μετά την φυγή του Πιούλις. Η Άρσεναλ έχει απουσίες και η απόδοση για τον άσο είναι πολύ μικρή. Το αφήνω.

Στα υπόλοιπα ματς της πρεμιέρας έχουμε Γουέστ Μπρομ – Σάντερλαντ, ΚΠΡ – Χαλ, Λέστερ – Έβερτον και Στόουκ – Άστον Βίλα.

Σε ενδιαφέρει