Ελλάδα: Σούπερ Λιγκ

Το πρωτάθλημα της Super League αποτελεί την κορυφαία κατηγορία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Διαδέχθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2006 καθώς μετονομάστηκε σε Πρωτάθλημα Super League. Διεξάγεται ανελλιπώς από τότε και σύμφωνα με την τελευταία αναδιοργάνωση του πρωταθλήματος συμμετέχουν 14 ομάδες. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την βαθμολογία της Super League σχηματίζοντας τη σωστή εικόνα για την εξέλιξη της 1ης κατηγορίας του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.


Βαθμολογία Σούπερ Λιγκ

Για όλες τις αλλαγές στον βαθμολογικό πίνακα, τα νέα των ομάδων και φυσικά τα στατιστικά στοιχεία των ομάδων της σεζόν 2021-2022, Κλικ εδώ

Βαθμολογία Σούπερ Λιγκ, κανόνες

Βρισκόμαστε λίγο πριν τη σέντρα του 63ου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την ίδρυση της Α’ Εθνικής κατηγορίας και οι ομάδες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την προετοιμασία τους. Αναμένεται ένα αρκετά ενδιαφέρον πρωτάθλημα με τον πρωταθλητή Ολυμπιακό να στοχεύει στην κατάκτηση ενός ακόμα τίτλου την ίδια ώρα που οι υπόλοιπες ομάδες ετοιμάζονται να του χαλάσουν τα σχέδια. Η έναρξη του πρωταθλήματος της Super League έχει οριστεί για τις 21 Αυγούστου ενώ η ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας είναι προγραμματισμένη για τις 5-6 Μαρτίου 2022.


Πρωταθλήτρια Ελλάδος θα ανακηρυχθεί η ομάδα που θα τερματίσει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα μετά την ολοκλήρωση των αγώνων Play offs που ακολουθούν τις 26 αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Στα Play offs συμμετέχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις 1-6 του βαθμολογικού πίνακα στην κανονική διάρκεια της σεζόν. Οι αγώνες των Play offs είναι διπλοί και οι βαθμοί που θα κερδίσει κάθε ομάδα προστίθενται στους βαθμούς που κουβαλάνε από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς στο σύνολο μετά και την ολοκλήρωση των 10 αγωνιστικών των Play offs.


Για την μάχη του υποβιβασμού θα παλέψουν οι ομάδες που θα καταλήξουν στις θέσεις 7-13 του βαθμολογικού πίνακα με την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας των αγώνων. Η ομάδα που θα καταλήξει στην 13η θέση θα δώσει μπαράζ με την 2η ομάδα της Super League 2 για μία θέση στο πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν. Ένα μίνι πρωτάθλημα ενός γύρου με τις ομάδες που κατέληξαν στις θέσεις ψηλότερα στον βαθμολογικό πίνακα να δίνουν έναν αγώνα περισσότερο στο γήπεδό τους.

Η 14η ομάδα του βαθμολογικού πίνακα υποβιβάζεται απευθείας στην Super League 2.


Με το συγκεκριμένο σύστημα διεξαγωγής δεν υπάρχει ομάδα που να μην συμμετέχει στη διαδικασία των Play Offs ή των Play Outs δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Champions League: Η πρωταθλήτρια ομάδα συμμετέχει στους προκριματικούς γύρους της διοργάνωσης.Europa League: Δεν υπάρχει δικαίωμα συμμετοχής στη διοργάνωση.Europa Conference League: Συμμετέχουν οι ομάδες που καταλαμβάνουν τη 2η και 3η θέση στην τελική κατάταξη. Ένα ακόμα εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa Conference League κάνει δικό της η Κυπελλούχος Ελλάδος. Αν η κάτοχος του Κυπέλλου έχει καταλάβει μία εκ των παραπάνω θέσεων τότε τη θέση της θα πάρει η 4η του βαθμολογικού πίνακα. Υποβιβασμός: Η 14η ομάδα στην βαθμολογία της κανονικής περιόδου υποβιβάζεται αυτόματα στην Super League 2. Διπλό αγώνα μπαράζ δίνουν η ομάδα που κατέλαβε την 13η θέση του βαθμολογικού πίνακα μετά τα play outs και η ομάδα που τερμάτισε 2η στη Super League 2. Η νικήτρια ομάδα θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

 

Κριτήρια ισοβαθμίας:


Σύμφωνα με τον κανονισμό διεξαγωγής του ελληνικού πρωταθλήματος σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ομάδων η κατάταξη γίνεται με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

  • Το σύνολο των βαθμών στις μεταξύ τους αναμετρήσεις

  • Η διαφορά τερμάτων στις μεταξύ τους αναμετρήσεις

  • Η διαφορά των τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος.

  • Η καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος

  • Η καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος

Σε περίπτωση που κανένα από τα παραπάνω κριτήρια δεν δίνουν προβάδισμα σε μία από τις ομάδες που ισοβαθμούν τότε θα υπάρξει παιχνίδι μπαράζ σε ουδέτερο γήπεδο.

Σούπερ Λιγκ: Πρόγραμμα

1ος Γύρος 3η Αγωνιστική

25/09Ιωνικός – ΠΑΣ Γιάννινα
25/09ΟΦΗ – Αστέρας Τρίπ.
25/09Ολυμπιακός – Απ. Σμύρνης
25/09Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ
25/09Βόλος Ν.Π.Σ. – Ατρόμητος
25/09ΑΕΚ – Λαμία
25/09Aρης – Παναθηναϊκός

1ος Γύρος 4η Αγωνιστική

1/10Αστέρας Τρίπ. – Ολυμπιακός
1/10Ατρόμητος – Aρης
1/10ΠΑΣ Γιάννινα – ΟΦΗ
1/10Λαμία – Παναιτωλικός
1/10Παναθηναϊκός – Βόλος Ν.Π.Σ.
1/10ΠΑΟΚ – ΑΕΚ
1/10Απ. Σμύρνης – Ιωνικός

1ος Γύρος 5η Αγωνιστική

8/10Aρης – Απ. Σμύρνης
8/10Ατρόμητος – ΠΑΣ Γιάννινα
8/10Ιωνικός – Λαμία
8/10ΟΦΗ – ΠΑΟΚ
8/10Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός
8/10Παναιτωλικός – ΑΕΚ
8/10Βόλος Ν.Π.Σ. – Αστέρας Τρίπ.

1ος Γύρος 6η Αγωνιστική

15/10ΑΕΚ – Ατρόμητος
15/10ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός
15/10Λαμία – Aρης
15/10Παναθηναϊκός – Ιωνικός
15/10Παναιτωλικός – ΟΦΗ
15/10ΠΑΟΚ – Βόλος Ν.Π.Σ.
15/10Απ. Σμύρνης – Αστέρας Τρίπ.

1ος Γύρος 7η Αγωνιστική

22/10Aρης – Παναιτωλικός
22/10Αστέρας Τρίπ. – Παναθηναϊκός
22/10Ατρόμητος – Ιωνικός
22/10ΟΦΗ – Λαμία
22/10Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ
22/10Απ. Σμύρνης – ΠΑΣ Γιάννινα
22/10Βόλος Ν.Π.Σ. – ΑΕΚ

1ος Γύρος 8η Αγωνιστική

29/10ΑΕΚ – Aρης
29/10ΠΑΣ Γιάννινα – Αστέρας Τρίπ.
29/10Ιωνικός – Βόλος Ν.Π.Σ.
29/10Λαμία – Ατρόμητος
29/10Παναθηναϊκός – ΟΦΗ
29/10Παναιτωλικός – Ολυμπιακός
29/10ΠΑΟΚ – Απ. Σμύρνης

Στο πρωτάθλημα της Super League συμμετέχουν 14 ομάδες. Για τη σεζόν 2021-2022 η έναρξη του πρωταθλήματος έχει οριστεί για τις 21 Αυγούστου ενώ η κανονική διάρκεια των αγώνων θα ολοκληρωθεί στις 4-5 Μαρτίου. Η έναρξη των Play offs και Play out δεν έχει οριστεί ακόμα και θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Οι ομάδες της Super League


Τα φαβορί για τον τίτλο της Super League

Ολυμπιακός

Το τέλος της περσινής σεζόν βρήκε τον Ολυμπιακό στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα και δίκαια πρωταθλητή Ελλάδος για τη σεζόν 2021-2022. Οι ερυθρόλευκοι είχαν μία εξαιρετική χρονιά σε Ελλάδα και Ευρώπη αποδεικνύοντας πως έχει ξεχωρίσει σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες. Ενισχύθηκε τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού σε θέσεις κλειδιά σύμφωνα με τις υποδείξεις του Μάρτινς. Ο έμπειρος τεχνικός θα είναι και πάλι στον πάγκο της ομάδας με στόχο την κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος. Οι παίκτες που αποκτήθηκαν από τον Ολυμπιακό είναι οι Αλγκασίμ Μπα, Τικίνιο Σοάρες Αγκιμπού Καμαρά (Λιλ), Χένρι Ονιεκούρου (Μονακό), Πιερ Κουντέ (Μάιντζ) και Τόμας Βάτσλικ (Σεβίλλη). Την πόρτα της εξόδου είδαν οι Ζοσέ Σα (Γουλβς), Γιασίν Μεριά (Αλ Αΐν), Αρμίντο Μπρούμα (Αϊντχόφεν) και Ούγκο Κάιπερς (Μαλίν). Ο Ολυμπιακός συμμετέχει στα προκριματικά του Champions League με στόχο την είσοδο στους ομίλους της διοργάνωσης.


ΠΑΟΚ

Επιτυχημένη μπορεί να θεωρείται η περυσινή σεζόν για τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος κόντρα στον Ολυμπιακό και κατέλαβε την 2η θέση της βαθμολογίας των Play offs. Στόχος της ομάδας είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και για τον λόγο αυτό στον πάγκο της ομάδας θα κάθεται τη νέα σεζόν ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Στον ΠΑΟΚ ήρθαν το καλοκαίρι οι Γιασμίν Κούρτιτς (Πάρμα), Λούκας Τέιλορ (Ντνιέπρ), Νέλσον Ολιβέιρα (ΑΕΚ) και Παναγιώτης Κουρτίδης ( Αστέρας Τρίπολης). Σημαντικές όμως και οι απώλειες βασικών ποδοσφαιριστών για τον ΠΑΟΚ που είδε τους Δημήτρη Γιαννούλη, Μούσα Βαγκ, Ραχμάν Μπάμπα και Μίκαελ Κρμέντσικ να αποχωρούν για ομάδες του εξωτερικού. Συμμετοχή στα προκριματικά του Europa Conference League για τον ΠΑΟΚ που φιλοδοξεί να φτάσει στους ομίλους της διοργάνωσης.


ΑΕΚ

Μία όχι και τόσο επιτυχημένη σεζόν η περυσινή για την ΑΕΚ που την βρήκε χωρίς τίτλο για μία ακόμα χρονιά. Αρκετές οι αλλαγές που επιχειρήθηκαν στο ρόστερ της ομάδας με πρώτη και καλύτερη την πρόσληψη του Βλάνταν Μιλόγιεβιτς στη θέση του προπονητή. Ο 51χρονος τεχνικός θα έχει πολύ δουλειά προκειμένου να αλλάξει τα κακώς κείμενα του δικεφάλου και να επαναφέρει την ΑΕΚ σε τροχιά τίτλου. Η διοίκηση της ομάδας ενίσχυσε το ρόστερ με τους Όγκνιεν Βράνιες (Άντερλεχτ), Σέρχιο Αραούχο (Λας Πάλμας), Τζούντα Γκαρσία (Νερόκα), Εσάν Χατσισαφί (Σεπαχάν), Νταμιέν Λε Ταλέκ (Μονπελιέ), Κλεμάν Μισελέν (Λανς), Γιώργος Τζαβέλλας (Αλάνιασπορ), Γεράσιμος Μήτογλου (Βόλος), Τσίτσαν Στάνκοβιτς ( Σάλτσμπουργκ) ενώ επέστρεψαν οι Σιμάο και Ινσούα. Από το ρόστερ της ΑΕΚ αποχώρησαν οι Θεοδόσης Μαχαίρας, Νέναντ Κρίστισιτς, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Γιώργος Αθανασιάδης, Ιονούτ Νεντελτσιάρου, Νέλσον Ολιβέιρα, Μίλος Ντέλετιτς και Νασίμ Χνιντ. Πολλές οι αλλαγές στη σύνθεση της ομάδας και μεγάλο το στοίχημα για το τεχνικό επιτελείο και τη διοίκηση της ομάδας.


Οι υποψήφιες ομάδες για τα Play offs

Παναθηναϊκός

Μία ακόμα μέτρια σεζόν για τον Παναθηναϊκό που τον βρήκε στο φινάλε στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα και εκτός Ευρώπης. Απογοήτευση στους φιλάθλους της ομάδας που ζήτησαν επιτακτικά ριζικές αλλαγές από τη διοίκηση ενόψει της νέας σεζόν. Την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς με στόχο να φέρει τουλάχιστον το τριφύλλι στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε μεταγραφές ενισχύοντας το ρόστερ του με τους Ρούμπεν Πέρεθ (Λεγκανές), Γιάννη Κότσιρα (Αστέρας Τρίπολης) και Σβόνιμιρ Σαρλία. Από τους πράσινους αποχώρησαν οι Δημήτρης Κολοβός, Γιαν Μολό, Σεΐκ Νιάς, Χουάν Περέα, Δημήτρης Καραγιάννης, Ούφε Μπεκ και Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Δύσκολη σεζόν για τον Παναθηναϊκό που πρέπει να δημιουργήσει εκ νέου ένα ικανό σύνολο να πρωταγωνιστήσει στο ελληνικό πρωτάθλημα.


Άρης

Εξαιρετική σεζόν για τον Άρη που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην έκβαση του πρωταθλήματος μέχρι το φινάλε της κανονικής περιόδου. Οι κίτρινοι τερμάτισαν στη 2η θέση της κανονικής περιόδου με 51 βαθμούς και άφησαν πίσω τους σημαντικούς αντιπάλους. Μεγάλη έκπληξη του περυσινού πρωταθλήματος και μένει να δούμε αν ο Άκης Μάντζιος που έμεινε στον πάγκο της ομάδας και οι ποδοσφαιριστές του μπορούν να την επαναλάβουν. Το ρόστερ ενισχύθηκε με τους Λουμόρ ( Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Φαμπιάνο (Ντενίζλισπορ), Κρίστιαν Λόπεθ (Καρταχένα), Ιζέτ Χαΐροβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ) Ντένις Μάτος (Ζιλ Βιθέντε) και Μπαντού Εντιαγέ (Αλ Αΐν). Από τον Άρη αποχώρησαν οι Λίντσεϊ Ροζ (Λέγκια Βαρσοβίας), Έργκις Κάτσε, Ζακαρί Μπουσέ, Σάντε Σίλβα (Γουέστ Χαμ), Νικόλα Ιωάννου (Νότιγχαμ Φόρεστ) και Τόνι Ντάτκοβιτς (Σολτ Λέικ Σίτι). Ανέβηκε αισθητά ο πήχης των απαιτήσεων για τους κίτρινους του Βορρά και μένει να δούμε αν θα καταφέρουν να μπούνε και φέτος με αξιώσεις στο γκρουπ των Play offs. Οι bookmakers ωστόσο δίνουν αρκετά καλές αποδόσεις στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο.


Αστέρας Τρίπολης

Ο Αστέρας Τρίπολης ολοκλήρωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περυσινή σεζόν. Κατέλαβε την 6η θέση της τελικής βαθμολογίας χωρίς να μπλέξει σε περιπέτειες υποβιβασμού και play out. Οι Αρκάδες παρουσίασαν ένα καλά δεμένο σύνολο και με όπλο την έδρα τους κατάφεραν να πλασαριστούν άνετα στην 6η θέση της κανονικής σεζόν. Στον πάγκο παρέμεινε ο Μίλαν Ράσταβατς το έργο του οποίου κρίθηκε άκρως επιτυχημένο. Ο Αστέρας Τρίπολης απέκτησε τους Νταβίντ Καρμόνα (Μπέτις Β΄), Κέβιν Σόνι (Θέλτα Β΄), Ασιέρ Μπενίτο (Εϊμπάρ), Πίτσου Ατιένθα (Σαραγόσα), Ντάνιελ Σανταφέ ( Οσασούνα Β΄) ενώ επέστρεψε από την Κοζέντσα ο Γιώργος Αντζούλας. Από την Τρίπολη αποχώρησαν οι Λουίς Φερνάντεθ, Γιάννης Κώτσιρας (Παναθηναϊκός), Φώτης Ψεύτης (Μίλαν), Τριαντάφυλλος Πασαλίδης (ΟΦΗ), Αλάγκμπε (Ζενές Ες) και Παναγιώτης Τζίμας (ΠΑΟΚ). Ένα ισορροπημένο ρόστερ που μπορεί να φέρει εκ νέου επιτυχίες στην ομάδα της Τρίπολης. Αρκετές οι πιθανότητες να μπει και πάλι στα Play offs της Super League.


Ατρόμητος

Από τις παραδοσιακά δυνατές ομάδες της Super League τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι όμως τα πράγματα δεν κύλησαν όπως θα ήθελαν οι άνθρωποι του Ατρομήτου. Πραγματοποιήθηκαν πολλές αλλαγές στο ρόστερ με σκοπό να μπορέσει ο Ατρόμητος να χτυπήσει και πάλι την πόρτα των Play offs. Την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο Άνχελ Λόπεθ που πέρυσι βρισκόταν στον Βόλο. Οι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν από την ομάδα του Περιστερίου είναι οι Ντάνι Καστεγιάνο (Λας Πάλμας), Βίκτωρ Κλωναρίδης (ΑΠΟΕΛ), Σρνταν Σπιρίντοβιτς (Ερυθρός Αστέρας), Κέναν Πίριτς (Μάριμπορ), Ματίας Πισάνο (Αρχ. Τζούνιορς), Δημήτρης Χατζηισαΐας (Ρίζεσπορ), Τόμας Μπεντινέλι (Απόλλων Σμύρνης), Σ. Βασιλαντωνόπουλος (ΑΕΚ), Ευθύμης Κουλούρης (Τουλούζ) και Αλέξανδρος Καρτάλης (Πας Γιάννενα). Πολλές ήταν όμως και οι αποχωρήσεις από την ομάδα του Ατρομήτου. Εκτός ομάδας οι Χαβιέρ Ούμπιντες (Αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο), Κλαρκ Ενσικουλού (Μπουλόν), Γιώργος Μανούσος (Λαμία), Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (Ανόρθωση), Δημήτρης Γούτας (Ελεύθερος), Αμίρ Αγκάγιεφ (Ελεύθερος), Ροντρίγκο Γκάλο (Ελεύθερος), Πέτρος Γιακουμάκης (Ελεύθερος), Ανδρέας Γιαννιώτης (Ελεύθερος), Μπόγιαν Μάτιτς (Ελεύθερος) και Μπράιτ Εντομβόνι (Ελεύθερος). Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συνόλου είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τους ανθρώπους της ομάδας. Η είσοδος στα play offs είναι δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη.


Υποψήφιες ομάδες για τα Play out

Πας Γιάννενα

Ο Πας Γιάννενα ολοκλήρωσε την περυσινή σεζόν καταλαμβάνοντας την 9η θέση της τελικής βαθμολογίας. Ο Άγιαξ της Ηπείρου δεν κινδύνευσε σε κανένα σημείο της σεζόν και πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις απαλλαγμένος από το βαθμολογικό άγχος. Αρκετές οι αλλαγές στο ροστερ της ομάδας ενώ ακόμα σημαντικότερη η αποχώρηση του Γιαννίκη από τον πάγκο της ομάδας μετά από τις σημαντικές επιτυχίες του συλλόγου. Τα ηνία της ομάδας ανέλαβε ο Ηλίας Μεταξάς που ήρθε από την Άουγκσμπουργκ και έχει το δύσκολο έργο να σώσει την ομάδα όσο το δυνατόν συντομότερα μέσα στη χρονιά. Αποκτήθηκαν οι Χουάν Περέα (Παναθηναϊκός), Αχμάντ Μορέιρα (Εξέλσιορ), Βασίλης Σούλης (Παναχαϊκή), Δημήτρης Καραγιάννης (Παναθηναϊκός), Παναγιώτης Τριάδης, Ζήσης Καραχάλιος (Λεβαδειακός) και Γιαν Μαρκ Σνάιντερ (Ρέγκενσμπουργκ). Ηχηρές ήταν όμως οι αποχωρήσεις από την ομάδα των Ιωαννίνων που είδε τους Κάστρο, Ξύδα, Χουτετσιώτη, Παμλίδη, Κριζμάν, Καρτάλη, Μπρένερ και Ελευθεριάδη να αποτελούν παρελθόν. Πολλοί από αυτούς ήταν βασικοί πέρυσι και το κενό τους δύσκολα θα καλυφθεί από τους ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν. Ομάδα ερωτηματικό για τη νέα σεζόν και πρέπει να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να αποφύγει τις συγκινήσεις στο τέλος της χρονιάς.


Βόλος ΝΠΣ

Μάλλον επιτυχημένη πρέπει να θεωρείται η περυσινή σεζόν για την ομάδα του Βόλου. Τερμάτισε στην πρώτη θέση των play out μένοντας μακριά από το άγχος του υποβιβασμού. Η διοίκηση της ομάδας όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια έφερε ούτε λίγο ούτε πολύ 13 ποδοσφαιριστές στον Βόλο ενώ 15 παίκτες είδαν την πόρτα της εξόδου. Υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα προλάβει η ομάδα να δέσει στον αγωνιστικό χώρο υπό τις οδηγίες του νέου προπονητή Γκιγιέρμο Απασκάλ. Στο ρόστερ του Βόλου ΝΠΣ προστέθηκαν οι Νίκολας Ορόζ, Αντριέν Ρεγκατίν, Άλεξ Σοάρες, Γιάκουμπ Κούζντρα, Εμιλιάνο Πουρίτα, Πάολο Φερνάντες, Κέβιν Ροσέρο, Καμίλ Βοϊτκόφσκι, Μάτιτς Κότνικ, Λεβέντ Γκιουλέν, Ζαν Πιερ Ρινέρ, Τομ Βέερτ και Φράνκο Ρομέρο. Δεν υπάρχει το μεγάλο όνομα ανάμεσά τους και να τονίσουμε πως όλοι αποκτήθηκαν ως ελεύθερη μεταγραφή. Αντίθετα πωλήθηκαν οι Τάσος Δουβίκας στην Ουτρέχτη και Γεράσιμος Μήτογλου στην ΑΕΚ. Από τον Βόλο αποχώρησαν ως ελεύθεροι οι Ροντρίγκο Κολόμπο, Χοσέ Γκαμπόα, Σέρχιο Τέκιο, Τάσος Κρητικός, Ντάρντο Μιλόκ, Αλμπέρτο Μπουένο, Σαλβαδόρ Σάντσες, Θανάσης Γκαραβέλης, Αντώνης Ντεντάκης, Νίκολας Μαρτίνες, Γιάννης Κιάκος και Ρενάτο Σάντος. Τη φετινή σεζόν ο Βόλος μπορεί να κυνηγήσει μία θέση στα play offs όμως οι πολλές αλλαγές στο ρόστερ δεν επιτρέπουν μεγάλες αποδόσεις από τις στοιχηματικές εταιρίες.


ΟΦΗ

Μία σεζόν γεμάτη άγχος η περυσινή για τον ΟΦΗ που τερμάτισε στην 13η θέση της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο αποφεύγοντας τον απευθείας υποβιβασμό. Στα Play outs έδειξε χαρακτήρα πήρε τα αποτελέσματα που χρειαζόταν και έστειλε τον Παναιτωλικό στα μπαράζ υποβιβασμού. Φέτος θέλει να κάνει μία πιο χαλαρή πορεία και να σώσει την κατηγορία από νωρίς. Οι στοιχηματικές θεωρούν πως θα αποφύγει την τελευταία θέση στα play out και φαίνεται αρκετά πειστικό το ενδεχόμενο. Στην ομάδα της Κρήτης αποκτήθηκαν την μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού οι Μπρους Καμάου (Γουέστερν Σίδνεϊ), Ντεβί Επασί (Λαμία), Τριαντάφυλλος Πασαλίδης (Αστέρας Τρίπολης), Γιον Τοράλ (Μπέρμιγχαμ), Μάικ Φαν Ντούινεν (Τσβόλε) ενώ προωθήθηκαν από την ομάδα Νέων του ΟΦΗ οι Χαλκιαδάκης και Σμπώκος ( Δόθηκε δανεικός στην Κηφισιά). Την αντίθετη πορεία είχαν Βαφέας, Σουρνάκης, Ντομιάν Σολίς, Ρικάρντο Βαζ, Βαγιέμπα Σακόρ, Γκαργκαλατζίδης και Θόδωρος Μίγγος που αποχώρησαν από το κρητικό συγκρότημα για διάφορους προορισμούς. Η εκτίμησή μας είναι πως ο ΟΦΗ αν εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα μπορεί να έχει μία άνετη πορεία στο πρωτάθλημα της Super League.


Παναιτωλικός

Έπαθε και έμαθε ο Παναιτωλικός που γλίτωσε τον υποβιβασμό στους αγώνες μπαράζ. Η ομάδα του Αγρινίου είχε μία πολύ κακή σεζόν πέρυσι επηρεασμένη φανερά από τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω Κορονοϊού. Φέτος έχει κάνει σωστά τον προγραμματισμό της και θέλει να αποφύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις περιπέτειες των Play out. Στον πάγκο της ομάδας θα κάθεται φέτος ο Γιάννης Αναστασίου φιλοδοξώντας να δώσει μία διαφορετική πνοή στον Παναιτωλικό. Την μεταγραφική περίοδο αποκτήθηκαν οι Διαμαντής Χουχούμης (Απόλλων Σμύρνης), Μπράνκο Βργκοτς (Ανόρθωση), Ντιέγκο Ροντρίγκες (Ντεφένσα), Μπράιαν Λούι (Πλατένσε). Ντέρεκ Κορνέλιους (Βανκούβερ), Ντέιμπι Φλόρες και Γεράσιμος Μπακαδήμος. Την πόρτα της εξόδου είδαν οι Δαλακούρας, Καλαντζής, Μοχάμεντ Αζάντι, Νικολάς Ματσόλα, Κωνσταντόπουλος, Παρράς, Τζανακάκης, Αντόνιο Γιάκολις, Ντάλτσιο, Χοακίν Αρσούρα και Φράνκο Μάζουρεκ. Ο Παναιτωλικός φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την μεγάλη του εμπειρία στη Super League και να αποφύγει τον υποβιβασμό σχετικά νωρίς.


Η μάχη του υποβιβασμού στη Super League

Λαμία

Η ομάδα της Λαμίας είχε μία εύκολη σεζόν. Κατάφερε να επιδείξει σταθερότητα όταν χρειάστηκε και πήρε τους πολύτιμους βαθμούς με κύριο όπλο την έδρα της. Θέλει να επαναλάβει την περυσινή της πορεία και να αποφύγει τον υποβιβασμό στη Super League 2. Στο τιμόνι της ομάδας θα βρίσκεται ο Θοδωρής Γρηγορίου με μεγάλη εμπειρία από τα γήπεδα της Super League. Η Λαμία ενισχύθηκε με τους Μπόγιαν Σαράνοφ, Κρίστοφερ Νούνιες (Καρταχένες), Γιώργο Μανουσάκη (Εργοτέλης), Βενιζέλο Πενταράκη (Πλατανιάς), Σάββα Γκέντσογλου (Αλ Αντάλχ), Χρήστο Ελευθεριάδη (Πας Γιάννενα), Κυριάκο Μαζουλουξή (Εργοτέλης) και Θανάση Γκαραβέλη (Βόλος ΝΠΣ). Από την Λαμία αποχώρησαν οι Ελμάρ Μπιάρνασον, Κώστας Θεοδωρόπουλος, Βαλεντίνος Βλάχος, Ντεβί Επασί, Κώστας Μπουλούλης, Ζήσης Χατζηστραβός, Τζέιμς και Γκαζαριάν. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αποφευχθούν οι τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στα Play out.


Απόλλων Σμύρνης

Ο Απόλλων Σμύρνης κατάφερε να σώσει την κατηγορία αρκετά νωρίς πέρυσι. Πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις στα play outs και δεν κινδύνεψε σοβαρά μέχρι το τέλος. Έκανε σοβαρό ξεκαθάρισμα στο ρόστερ της και θα επιχειρήσει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του πρωταθλήματος. Στο πάγκο θα κάθεται ο Γιάννης Πετράκης που μετά το σπουδαίο έργο που είχε στον Πας Γιάννενα επιστρέφει σε ομάδα Super League. Ο Απόλλων Σμύρνης απέκτησε τους Φλορεντίν Ματέι (Απόλλων Λεμεσού), Γιώργο Παμλίδη (Πας Γιάννενα), Εντουίν Κάστρο (Πας Γιάννενα), Τζόρντι Τουτουαρίμα (Ντε Γκράφτσαπ), Αντώνη Ντεντάκη (Βόλος ΝΠΣ), Νικολάς Μαρτίνεζ (Βόλος ΝΠΣ) και Γιώργο Παπαγεωργίου. Μακρύς ο κατάλογος με τις αποχωρήσεις από το ρόστερ του Απόλλων Σμύρνης. Παρελθόν οι Τάσος Λαγός, Γιάνης Βάρκας, Μανώλης Πατράλης, Ρίτσι Κιτόκο, Σάββας Τσαμπούρης, Θόδωρος Χειρίτραντος, Τόμας Μπεντινέλι, Ίσρα Κολ, Θανάσης Καραγκούνης, Νίκος Γιαννακόπουλος, Αντρέ Κάλισιρ, Μαρκ Φερνάντεζ και Κάρλο Μπρούσιτς. Δύσκολη η σεζόν για τον Απόλλωνα Σμύρνης που δίνεται από τα πρώτα φαβορί για τον υποβιβασμό στη Super League 2.


Ιωνικός

Ο Ιωνικός κατάφερε να ανέβει πέρυσι στην Super League μετά από απουσία αρκετών ετών. Είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε αρκετές μεταγραφές για να ανέβει επίπεδο. Δύσκολο το έργο του Δημήτρη Σπανού που θα πρέπει να βρει τις ισορροπίες στο ρόστερ και να παρατάξει την ομάδα άκρως ανταγωνιστική σε αυτό το επίπεδο. Ο Ιωνικός απέκτησε τους Θεοδόση Μαχαίρα (ΑΕΚ), Τουράμ (Τουζλσπορ), Λουάν Λέιτε (Σεν Πόλτεν), Ζέρσον Καμπράλ (Πάφος), Βούλνετ Μπόσα (Βίσλα Κρακοβίας), Λευτέρη Χουτετσιώτη (Πας Γιάννενα), Ντάλτσιο ( Παναιτωλικός), Σαλβαδόρ Σάντσες (Βόλος ΝΠΣ), Άιας Άοσμαν (Χέρμανσταντ), Αλεξί Ρομαό ( Γκινγκάμπ), Ντελγκάδο (Ιντεπετιέντε), Γιώργο Μύγα (Λεβαδειακός), Νίκο Βαφέα (ΟΦΗ), Γιάννη Κιάκο (Βόλος ΝΠΣ) και Γιώργο Βαλεριάνο (Πάφος). Μία εξαιρετικά κρίσιμη σεζόν για την ομάδα του Ιωνικού που δίνεται ως το πρώτο φαβορί για τον απευθείας υποβιβασμό.

Η Βαθμολογία Σούπερ Λιγκ 2019-2020

ΠΛΕΙ ΑΟΥΤ

#ΟμάδαΒΑγΝ-Ι-ΗΓκολ
1Ολυμπιακός913628-7-174 – 16
2ΠΑΟΚ733621-10-558 – 29
3ΑΕΚ693620-9-759 – 32
4Παναθηναϊκός583615-13-843 – 32
5Aρης423610-12-1448 – 51
6ΟΦΗ363610-6-2043 – 56

ΠΛΕΙ ΟΦ

#ΟμάδαΒΑγΝ-Ι-ΗΓκολ
1Αστέρας Τρίπ433311-10-1244 – 42
2Ατρόμητος423311-9-1341 – 43
3ΑΕ Λάρισα36338-12-1332 – 42
4Λαμία35336-17-1023 – 36
5Βόλος ΝΠΣ31338-7-1827 – 54
6Παναιτωλικός29336-11-1630 – 48
7Ξάνθη24339-9-1525 – 38
8Πανιώνιος23337-8-1820 – 48

Ιστορία της Σούπερ Λιγκ


Το πρώτο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στην Ελλάδα διοργανώθηκε το 1905 με την ονομασία Πανελλήνιο Πρωτάθλημα από τον ΣΕΓΑΣ. Από το 1905 μέχρι το 1912 διοργανώθηκε με τη συμμετοχή ομάδων της Αθήνας και του Πειραιά. Μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο διοργανώθηκε ξεχωριστό πρωτάθλημα για τις ομάδες της Μακεδονίας. Από το 1923 και έπειτα διεξαγόταν ένας αγώνας μπαράζ ανάμεσα στους πρωταθλητές Αθήνας-Πειραιά και Μακεδονίας.


Το 1959 συστήνεται το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Αποτέλεσε επί χρόνια την κορυφαία ελληνική ποδοσφαιρική κατηγορία. Αποτελούταν από ομάδες από όλη την Ελλάδα και ήταν υπό την δικαιοδοσία της UEFA. Τον πρώτο τίτλο στην Α’ Εθνική κέρδισε ο Παναθηναϊκός


Στις 16 Ιουλίου 2006 δημιουργείται η Super League. Η ποδοσφαιρική αυτή λίγκα αποτελείται από τις ΠΑΕ που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα και έχουν την αρμοδιότητα να οργανώσουν την διεξαγωγή του. Μέχρι και στις μέρες μας τον έλεγχο του πρωταθλήματος της κορυφαίας ποδοσφαιρικής κατηγορίας έχει η Super League υπό την εποπτεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).


Μέχρι σήμερα μόλις 6 ομάδες έχουν κατακτήσει τον τίτλο στη Super League και αυτές είναι οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης και Λάρισα. Πολυνίκης του θεσμού ο Ολυμπιακός με 46 κατακτήσεις πρωταθλημάτων. Περισσότερες εμφανίσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Μίμης Δομάζος (536) ενώ πρώτος σκόρερ όλων των εποχών ο Θωμάς Μαύρος με 260 τέρματα.