Μπάμπεργκ – ΑΕΚ

Πρώτο παιχνίδι της ΑΕΚ στην προημιτελική φάση του Champions League. Θα ακολουθήσει ρεβάνς στο ΟΑΚΑ, σε μια βδομάδα.
EDC ACC  AB EDDEE

Η ΑΕΚ θριάμβευσε στον ελληνικό “εμφύλιο” κόντρα στον ΠΑΟΚ, παρότι έχασε μέσα στο ΟΑΚΑ, και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Champions League. Αντίπαλος, η πολύ ισχυρή Μπάμπεργκ, του Νίκου Ζήση, η οποία στοχεύει στην κατάκτηση του τροπαίου. Πρώτο ματς στη Βαμβέργη και ακολουθεί ρεβάνς στην Ελλάδα (3/4). Σε περίπτωση που έχουμε από μία νίκη, θα παίξει ρόλο η διαφορά των πόντων.

Οι δυο ομάδες έπαιξαν μεταξύ τους και στη φάση των ομίλων. Στο ΟΑΚΑ είχε επικρατήσει η “ένωση” με 93-86, ενώ στη Γερμανία κέρδισε η Μπάμπεργκ με 77-73.

Τα προγνωστικά μου

21:00 | Μπάμπεργκ – ΑΕΚ (+5,5) | 1 | 1,94

Ανάλυση

Η Μπάμπεργκ είναι πολύ βελτιωμένη από τη στιγμή που άλλαξε προπονητή και στον πάγκο της έκατσε ο Φεντερίκο Περέγκο. Πήρε το κύπελλο Γερμανίας, είναι τρίτη στο πρωτάθλημα της χώρας της και στον προηγούμενο γύρο του Champions League, απέκλεισε, έστω και δύσκολα, την Μπάνβιτ (με δύο νίκες). Στο ρόστερ δεσπόζει η φυσιογνωμία του Νίκου Ζήση, ο οποίος ανθρώθηκε μπασκετικά στην ΑΕΚ και περίπου εδώ και δύο δεκαετίες παίζει στο εξωτερικό. Μάλιστα, ο Έλληνας άσος αναμένεται να τιμηθεί κιόλας, από τη διοίκηση της ΑΕΚ για την προσφορά του στο “δικέφαλο” και το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα. Από κει και πέρα, το ρόστερ της γερμανικής ομάδας είναι εξαιρετικό και παραπέμπει ξεκάθαρα σε ρόστερ ομάδας Ευρωλίγκας. Στα γκαρντ, βλέπουμε το δίδυμο της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μακάμπι του 2014, Ταϊρίς Ράις και Ρίκι Χίκμαν. Οι δυο τους έβαλαν 75 πόντους στα δύο παιχνίδια με την Μπάνβιτ, με τον Ράις να σκοράρει 32 πόντους μέσα στην Τουρκία. Οι Ελία Χάρις, Ντάνιελ Σμιτ, Λούις Ολίντε, Κλιφ Αλεξάντερ, Πάτρικ Χέκμαν και Μπράις Τέιλορ θα μπορούσαν να παίζουν σε οποιαδήποτε από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Πραγματικά εξαιρετικό ρόστερ, πλήρες σε όλες τις θέσεις και μια έδρα που πάντα είναι γεμάτη και ενθουσιώδης. 

Η ΑΕΚ ήταν εκπληκτική στην Πυλαία στους 16 και ουσιαστικά τελείωσε την πρόκριση από το πρώτο ματς. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να την απειλήσει στη ρεβάνς, αλλά η αλήθεια είναι πως η “ένωση” είναι ανώτερη ομάδα και δίκαια προκρίθηκε. Πάντως, δεν θα μπορούσε να της τύχει χειρότερος αντίπαλος πριν το φάιναλ φορ και η πρωταθλήτρια Ευρώπης πρέπει να… ματώσει, για να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Ήδη, η Μπάμπεργκ την έχει κερδίσει μια φορά φέτος, όταν μάλιστα οι Γερμανοί ήταν ντεφορμέ. Ο Τζόρνταν Θίοντορ δεν ήταν μέλος της ΑΕΚ τότε, ούτε και ο Ντελρόι Τζέιμς. Οι δυο τους βελτίωσαν πάρα πολύ την ΑΕΚ, τόσο στην περιφέρεια όσο και κάτω από τη ρακέτα. Αξίζει να δούμε αν θα βρεθεί ο παίκτης που θα σταματήσει τον Χάντερ, με τον σέντερ της ΑΕΚ να είναι μακράν ο καλύτερος παίκτης του Champions League. Ο μ.ο. του είναι 18,3 πόντοι και 8 ριμπάουντ, σε 26 λεπτά συμμετοχής. Ο Γιόνας Ματσιούλις ζει για τέτοια ματς, οι Λαρεντζάκης, Σάκοτα και Γκρίφιν είναι top class παίκτες, ενώ ο Σαντ Ρος είναι ο αγαπημένος του κόουτς Μπάνκι, αφού παίζει σούπερ άμυνα και είναι σοβαρός στην επίθεση.

Εκτίμηση

Θεωρώ πως η Μπάμπεργκ θα κερδίσει το πρώτο ματς. Για την ακρίβεια της δίνω 80% να το κάνει και 60% να προκριθεί σε βάρος της ΑΕΚ. Θα ποντάρω στη νίκη των Γερμανών με πάνω από 5,5 πόντους διαφορά.

Σε ενδιαφέρει