Ευρωλίγκα: Στοίχημα για τον Παναθηναϊκό, εύκολα ο Ολυμπιακός

Συνεχίζεται η 10η αγωνιστική στην Ευρωλίγκα, με τις δύο ελληνικές ομάδες να αγωνίζονται για πρώτη φορά φέτος την ίδια μέρα.
thumbnail  imki pao

Ολοκληρώνεται απόψε το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να ρίχνονται στη μάχη.

Οι «πράσινοι» αγωνίζονται εκτός έδρας κόντρα στη Χίμκι, που δεν θα έχει τον ηγέτη της, Αλεξέι Σβεντ, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» αναμένεται να έχουν εύκολο έργο στο ΣΕΦ κόντρα στην Μπούντουτσνοστ.

Ανάλυση

Χίμκι – Παναθηναϊκός

Σπουδαία εκτός έδρας επικράτηση για τη Χίμκι που ρεφάρει μία από τις πολλές εντός έδρας απώλειες που έχει τη φετινή σεζόν. Βέβαια, μερικά ματς οι Ρώσοι τα είχαν χάσει και άδικα, οπότε τώρα είδαν το έργο από την ανάποδη. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα επικράτησε εκτός έδρας της Ζαλγκίρις με 84 – 83 και πέτυχε το δεύτερο συνεχόμενο θετικό της αποτέλεσμα, αφού είχε προηγηθεί ο περίπατος επί της Μπούντουτσνοστ και ανέβηκε στο 3 – 6. Πολύ μεγάλο πρόβλημα για την ίδια προέκυψε μετά το ματς της Λιθουανίας, αφού ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, Σβεντ θα μείνει εκτός για έναν μήνα και καλείται να αλλάξει πολύ το παιχνίδι της. Ντεμπούτο θα κάνει απόψε ο Γκάρλον Γκριν, σε τρομερή κατάσταση ο Μίκι που αποτελεί μεγάλη δύναμη στο ζωγραφιστό.

Θα μπορέσουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός να κάνουν το 2/2;  

Το κακό για τον Παναθηναϊκό δεν ήταν απλά η ήττα από την Μπασκόνια, ούτε καν ότι αυτή ήρθε εύκολα. Το πραγματικά πολύ άσχημα για τους «πράσινους» είναι ότι γενικότερη εκτός έδρας συμπεριφορά του, έκανε το όλο σενάριο προβλέψιμο και κανείς δεν εξεπλάγην από την εικόνα στη Βιτόρια. Τελικό σκορ 86 – 77, που τιμά την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ που ήταν σε άλλο γήπεδο, με εξαίρεση τον Κιθ Λάνγκφορντ που έπαιζε μόνος του. Το εκτός έδρας αποτελεί μεγάλη πληγή για τον Παναθηναϊκό και ο Τσάβι Πασκουάλ θέλει να δει άλλη συμπεριφορά από τους παίκτες του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον και ο κόσμος δεν έχει κανέναν, ούτε τον Καταλανό, στο απυρόβλητο. Καλάθης, Μήτογλου, Γκιστ, Λάσμε, Βουγιούκας, Τόμας ξεπέρασαν τη γαστρεντερίτιδα που τους ταλαιπωρούσε, ενώ αμφίβολος είναι ο Παπαπέτρου.

Εκτίμηση: Στο παιχνίδι που έπαιξε η Χίμκι χωρίς τον Σβεντ (εκτός με τη Ρεάλ) ήταν πάρα πολύ καλή και ανταγωνιστική, ο Παναθηναϊκός χάνεται μακριά από το ΟΑΚΑ. Άσος με +3,5

Ολυμπιακός – Μπούντουτσνοστ

Η… διαβολοβδομάδα ήταν ευεργετική για τον Ολυμπιακό, καθώς επικράτησε εκτός έδρας της Μπάγερν Μονάχου σε ένα ματς που έκρυβε παγίδες και στη συνέχεια μέσα στο ΣΕΦ έκανε την καλύτερή του φετινή εμφάνιση και νίκησε και την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης (88 – 82), όντας καλύτερος για τρεις από τις τέσσερις περιόδους. Εκπληκτικός ο Γκος στην πιο… αντρική του εμφάνιση, ενώ ηγετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Βασίλης Σπανούλης. Έβγαλε πλέον το εφιαλτικό πρόγραμμα που είχε και μάλιστα με θετικό ρεκόρ (5 – 4) βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον του. Εκτός από το αποψινό ματς θα παραμείνει ο Τουπάν, έτσι αυτομάτως Τίμα και Παπανικολάου θα έχουν τον ρόλο των προηγούμενων εβδομάδων.

Το αποτέλεσμα της χρονιάς πέτυχε η Μπούντουτσνοστ στη φετινή Ευρωλίγκα, καθώς στο εντός έδρας με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όχι μόνο επέστρεψε από ένα ματς που έχανε με διψήφιες διαφορές, αλλά σόκαρε τους Ρώσους (93 – 92), υποχρεώνοντας την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη στην πρώτη της ήττα στη διοργάνωση. Βασίζει πάρα πολλά στο τρίποντο, αφού χάρη σε αυτό νίκησε τόσο την Μπασκόνια, όσο και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχοντας πλέον ένα ποσοστό που φτάνει το τρομερό 43,4%. Θέμα έχει προκύψει με τους Ιβάνοβιτς, Σουάντ, Σέχοβιτς, Μπάροβιτς και Πόποβιτς, αφού είχαν υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα του Μαυροβουνίου, άρα υπάρχει θέμα φρεσκάδας.

Εκτίμηση: Τώρα ο Ολυμπιακός θα χτυπήσει μέσω της άμυνάς του κόντρα στο κουρασμένο σύνολο της Μπούντουτσνοστ. Under 153,5.

Εφές – Μπασκόνια

Το έχουμε ξαναπεί ότι η φετινή Εφές μπορεί να στη συνείδηση όλων να κουβαλούσε όλα τα αρνητικά των προηγούμενων ετών, αλλά είναι τελικά μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Έχει φτάσει με την αξία της στο 7 – 2 και είναι δεδομένα μια ομάδα 8άδας. Στο τελευταίο παιχνίδι απαιτήθηκε μόλις ένα καλό δεκάλεπτο για να κερδίσει εκτός έδρας της Νταρουσάφακα με 93 – 88, με το θετικό νέο να προέρχεται από τον Σέιν Λάρκιν που επέστρεψε υγιής στη δράση. Απέναντί της έχει την Μπασκόνια και έναν πρώην προπονητή της, τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Πρόκειται για την καλύτερη ομάδα στο τρίποντο με 45,3%.

Η αλλαγή προπονητή ήταν μοιραίο ότι θα φέρει μια αλλαγή ψυχολογίας εντός Μπασκόνια, όπως συμβαίνει παντού κατά κανόνα. Αυτό το απέδειξαν με κάθε σαφήνεια στο εντός έδρας κόντρα στον Παναθηναϊκό τον οποίο πάτησε με 86 – 77, αν και η χαλάρωση στο τελευταίο δεκάλεπτο πήγε να της στοιχίσει με τον Λάνγκφορντ να της βάζει πάρα πολύ δύσκολα. Αρνητικό για την Μπασκόνια είναι ο τραυματισμός του γκαρντ/φόργουορντ Γκαρίνο, άρα το βάρος θα πέσει στους υπολοίπους κόντρα σε μια ομάδα που τρέχει και σκοράρει σαν τρελή.

Εκτίμηση: Ο Περάσοβιτς είναι πολύ έμπειρος από τέτοιου είδους ματς και ξέρει τι να ζητήσει από τους παίκτες του κόντρα στην ποιοτική Εφές. Θα το πάει το ματς στη λεπτομέρεια. Διπλό με +4,5.

Μπαρτσελόνα – Φενέρμπαχτσε

Την Μπαρτσελόνα που ήταν κάποτε του κλώτσου και του μπάτσου ξεχάστε την. Έχει φτάσει στο 6 – 3 στη φετινή διοργάνωση και είναι δεδομένο ότι ο στόχος της 8άδας είναι απόλυτα εφικτός για την ομάδα του Πέσιτς. Πέτυχε δύο σπουδαίες νίκες, η μία για την Ευρωλίγκα, η άλλη για το πρωτάθλημα. Σε πρώτη φάση επικράτησε της Μιλάνο με 90 – 80, ενώ την Κυριακή εξολόθρευσε τη Ρεάλ Μαδρίτης επικρατώντας 86 – 69, με εκπληκτική αμυντική συμπεριφορά. Έχει επιστρέψει ο κομβικός φόργουορντ Χάνγκα και ενταχθεί ομαλά στο ροτέισον, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από το δίδυμο των γκαρντ, Πάνγκος και Ερτέλ.

Παίζει στον αυτόματο πιλότο, αφού η πετυχημένη συνταγή των τελευταίων δύο χρόνων δεν έχει αλλάξει, με τους πρωταγωνιστές να μένουν ίδιου. Αυτό εκμεταλλεύτηκε στο Ισραήλ με αντίπαλο τη Μακάμπι και ένα ματς που θα μπορούσε εύκολα να στραβώσει για οποιαδήποτε ομάδα, η Φενέρ κατάφερε να το γυρίσει και να το πάρει τελικά με 74 – 70. Έτσι έφτασε στο 8 – 1, με τη μοναδική της ήττα να είναι εκτός από την Εφές. Σημαντικό πλήγμα για την ομάδα του Ομπράντοβιτς είναι η απουσία του Μαχμούτογλου που τραυματίστηκε κόντρα στην Τόφας και σε συνδυασμό με την απουσία του Γκιουλέρ, θα επιβαρυνθεί περισσότερο ο Σλούκας, εκτός αν βγει από το βάθος του πάγκου ο Γκριν.

Εκτίμηση: Η Μπαρτσελόνα έχει δείξει πλέον ότι έχει ανέβει επίπεδο και μπορεί να χτυπήσει τη νίκη κόντρα σε ομάδες τύπου Φενέρ. Άσος.

Σε ενδιαφέρει