Ευρωλίγκα: Τεστ υψηλού κινδύνου για τον Παναθηναϊκό

Ολοκληρώνεται απόψε το πρόγραμμα της «διαβολοβδομάδας» στην Ευρωλίγκα.
Ευρωλίγκα: Τεστ υψηλού κινδύνου για τον Παναθηναϊκό

Εκτός έδρας υψηλών απαιτήσεων δοκιμασία έχει το αποψινό πρόγραμμα για τον Παναθηναϊκό!

Στην ολοκλήρωση της «διαβολοβδομάδας» αντιμετωπίζει στη Βιτόρια την Μπασκόνια που πρόσφατα άλλαξε προπονητή, με τους «πράσινους» να καλούνται να δείξουν διαφορετικό πρόσωπο στα εκτός έδρας.

Ανάλυση

Μπασκόνια – Παναθηναϊκός

Ξεκίνημα – καρμπόν της περσινής σεζόν για την Μπασκόνια, που όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος άλλαξε προπονητή. Στο νέο του ντεμπούτο με την Μπασκόνια ο Περάσοβιτς, δεν μπόρεσε να αρχίσει με νίκη τις υποχρεώσεις του, αφού οι Βάσκοι ηττήθηκαν από την Αρμάνι στο Μιλάνο με 93 – 90. Έτσι έχει πέσει στο 2 – 6 και κινδυνεύει να μείνει από πολύ νωρίς εκτός στόχων. Μεγάλη πληγή όπως εξελίχθηκε το ματς ήταν οι 0/6 βολές του Σενγκέλια. Μέσα στην έδρα της είναι δυνατή, αλλά μετρά ήδη δύο ήττες από Ολυμπιακό και Φενέρ. Είναι ακόμα αμφίβολος ο Ουρουγουανός και εξαιρετικός γκαρντ, Γκρέιντζερ.

 

Μέσα στην έδρα του ο Παναθηναϊκός παίζει με άλλον αέρα και με άλλη αυτοπεποίθηση. Το έδειξε και κόντρα στην Μπαρτσελόνα που προερχόταν από πέντε σερί νίκες και επικράτησε με 76 – 70, έχοντας φυσικά σαν μαέστρο τον Νικ Καλάθη, που ναι μεν δεν είχε καλά ποσοστά ευστοχίας με μόλις 1/9 σουτ, αλλά μοίρασε εξαιρετικά το παιχνίδι έχοντας 12 ασίστ. Μεγάλος παράγοντας του ματς ήταν ο Ντίνος Μήτογλου που μπήκε σε ένα σημείο που οι Καταλανοί ήταν κοντά στο σκορ και με συνεχόμενους δικούς του πόντους έδωσε λύσεις επιθετικά. Έτσι οι «πράσινοι» είναι πλέον στο 5 – 3, επίδοση που ναι μεν φαίνεται θετική και είναι, αλλά το πρόγραμμά του ήταν τέτοιο που στα χαρτιά του επέτρεπε και κάτι καλύτερο. Για να συμβεί αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει τη συμπεριφορά του εκτός έδρας, καθώς δεν συνάδει με ομάδα που θέλει να φτάσει στο Final 4. Στα τρία ματς που έχει δώσει εκτός φέτος για την Ευρωλίγκα, έχει μόλις μία νίκη και αυτή επί της Μπουντούτσνοστ.

Εκτίμηση: Ήταν τόσο τραγική η εικόνα του Παναθηναϊκού κόντρα στην Εφές που με… τρομάζει σε κάθε ματς μακριά από το ΟΑΚΑ. Από την άλλη, η ποιοτική Μπασκόνια μέσα στη Βιτόρια είναι καλή και τώρα με νέο προπονητή έχει περισσότερα κίνητρα. Άσος με -2,5

Ζαλγκίρις – Χίμκι

Ματσάρα στη Μόσχα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ και η Ζαλγκίρις έχασε μία σπουδαία εκτός έδρας νίκη, στο τελευταίο σουτ και λόγω διαιτησίας. Και το τελευταίο το λέμε γιατί έτσι είναι, αφού αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του μπάσκετ, με τη γραμματεία να κλέβει εντελώς απροκάλυπτα 5’’ από την επίθεση των Λιθουανών στο 1’ πριν από τη λήξη της παράτασης και ενώ το ματς ήταν ισόπαλο. Κανείς από τη Ζαλγκίρις δεν το πήρε χαμπάρι και τώρα απλά η ΤΣΣΚΑ ενδέχεται να πληρώσει ένα πρόστιμο και… γεια σας. Βέβαια, αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι το πόσο καλύτερη είναι η Ζαλγκίρις εκτός έδρας σε σχέση με τα εντός. Μέχρι τώρα στο «σπίτι» της έχει 0/4 (Μπασκόνια, Φενέρ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα) και εκτός έχει 3/4 (Εφές, Παναθηναϊκό, Μπουντούτσνοστ). Πολύ σημαντική η απουσία του Γιανκούνας.

Προφανώς δεν χρειάζονται συγχαρητήρια στη Χίμκι για το γεγονός ότι επικράτησε εντός έδρας της Μπουντούτσνοστ. Δεύτερη νίκη στη διοργάνωση μετά από αυτή κόντρα στην Γκραν Κανάρια, με 85 – 69, αλλά βέβαια έχει πολύ δρόμο ακόμα για να καλύψει το χαμένο έδαφος από το 2 – 6 που έχει αυτή τη στιγμή. Δεν είναι τυχαία τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον Μπαρτζώκα, οπότε κάθε νέα ήττα μπορεί να φέρνει εξελίξεις. Δεν έχει ακόμα εκτός έδρας νίκη, έχοντας χάσει και ματς στις λεπτομέρειες, όπως αυτό με αντίπαλο την Αρμάνι. Κανονικά υπολογίζεται ο Σβεντ που επανήλθε κόντρα στην Μπούντουτσνοστ.

Εκτίμηση: Δεν έχει νίκη εντός η Ζαλγκίρις, δεν έχει νίκη εκτός η Χίμκι. Πέρυσι οι Ρώσοι πέρασαν με 10 πόντους διαφορά από τη Λιθουανία. Δεν ξέρω αν θα το κάνουν και φέτος, αλλά σίγουρα το ματς θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Διπλό με +4,5, ενώ παίζεται στις αποδόσεις που υπάρχουν και το +5,5.

Μπούντουτσνοστ – ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Έχει να λέει ότι διέλυσε στο πρόσφατο εντός έδρας την Μπασκόνια και με αυτή τη νίκη έχει να πορεύεται μέχρι σήμερα η Μπούντουτσνοστ μέχρι τώρα στην Ευρωλίγκα. Δεν κατάφερε να παρουσιαστεί ανταγωνιστική με αντίπαλο τη Χίμκι και ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά και τώρα έχει μπροστά την την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, οπότε πρέπει να συμβιβάζεται με την ιδέα ακόμα μίας ήττας. Οι Αμερικανοί δεν της έχουν βγει, ο Όμιτς που είναι μια σταθερά είναι και αυτός μόνος, οπότε απλά περιμένει την ολοκλήρωση της σεζόν όπως συμβαίνει και με την Νταρουσάφακα.

Έγιναν πάλι τα απίστευτα για να νικήσει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό επίπεδο και τελικά αποσοβήθηκε η πρώτη ήττα στη σεζόν με αντίπαλο τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Επέστρεψε στο ματς με τα τρελά τρίποντα των Ντε Κολό και Σέρχι ενώ για το τι συνέβη με τη γραμματεία το αναφέραμε και παραπάνω στην ανάλυση του αγώνα των Λιθουανών. Ήταν κακή αμυντικά η εμφάνιση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ήχησε ένα καμπανάκι το οποίο μάλλον δεν το άκουσε ούτε με την Νταρουσάφακα, ούτε με τον Ολυμπιακό, που επίσης κινδύνευσε με ήττα. Βέβαια, κόντρα στην αποψινή της αντίπαλο, καμπαναριό ολόκληρο να χτυπάει δεν γίνεται να χάσει.

Εκτίμηση: Οι γηπεδούχοι θα το πάνε στα τρίποντα όπως το έκαναν με την Μπασκόνια, παίζοντας πολύ με την τύχη τους. Η ΤΣΣΚΑ σκοράρει πάντα. Επιλογή μας 2 & Over 159,5.

Μπαρτσελόνα – Μιλάνο

Είχε και δύσκολο πρόγραμμα η Μπαρτσελόνα, αλλά έδειξε χαρακτήρα και σίγουρα ένα διαφορετικό σύνολο συγκριτικά με τον εφιάλτη που ζούσε επί δύο χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό με 76 – 70, κυρίως γιατί είχε μπλακ – άουτ στην αρχή της 4ης περιόδου και ενώ είχε ήδη καλύψει το χάντικαπ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι στο 5 – 3 και τώρα θα δώσει τον τρίτο της εντός έδρας αγώνα. Αμφίβολος κόντρα στην Αρμάνι ο Χάνγκα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την περιφερειακή της άμυνα σε αυτό το ματς, με τον Ούγγρο να είναι από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη σε αυτό το κομμάτι.

Έχει τέτοια ποιότητα η φετινή Αρμάνι, που τα ματς που κρίνονται στις λεπτομέρειες ξέρει πλέον και τα κερδίζει. Φαίνεται να καθαρίζει εύκολα το ματς με την Μπασκόνια, τελικά χαλάρωσε και χρειάστηκε στο τέλος να φανεί ψύχραιμη και να κερδίσει τελικά με 93 – 90. Είναι ψηλά στη βαθμολογία με αυτό το 6 – 2 που έχει πετύχει, καθώς ακόμα και οι ήττες που έχει κρίνονται φυσιολογικές από Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Πολύ σημαντική η απουσία και σήμερα του Νέντοβιτς, αλλά και του Ντέλα Βάλε, που δίνει επιθετικές ανάσες από την περιφέρεια όταν παίζει. Άρα το βάρος πέφτει στον Τζέιμς, ενώ έβγαλε τη ναφθαλίνη από πάνω του ο Τζέρελς που έπαιζε πολύ λίγα λεπτά.

Εκτίμηση: Όχι, η Μπαρτσελόνα δεν είναι ακόμα η ομάδα που θα «καθαρίζει» εύκολα αυτά τα παιχνίδια. Διπλό με +5,5, αφού το αβάντζο στους Ιταλούς είναι υπερβολικό.

Σε ενδιαφέρει