Γιουρόπα Λιγκ: Η εμπειρία οδηγεί στους ομίλους

Ένα βήμα πριν τους ομίλους και πλέον οι ομάδες που έχουν φάει με το… κουτάλι τέτοιου είδους ματς έχουν το προβάδισμα για την πρόκριση.
europa league logo

Μεγάλες ρεβάνς για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Οι ομάδες που θα προκριθούν παίρνουν το εισιτήριο για τους ομίλους. Ισχύει το εκτός έδρας γκολ. Σε περίπτωση συνολικής ισοπαλίας ακολουθεί παράταση και αν χρειαστεί, πέναλτι.

Μόλντε – Ζενίτ

Για 70’ λεπτά βρισκόταν καβάλα στο άλογο η Μόλντε και έδειχνε να κρατάει σφιχτά το υπέρ της 1-0 στη Ρωσία. Το γήπεδο κατηφόρισε όμως στο τελευταίο 20λεπτο και η Ζενίτ έστησε πάρτι πετυχαίνοντας τρία γκολ με τους Τζιούμπα, Ζαμπολότνι και Μεβλίγια. Πάντως οι Νορβηγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να πουλήσουν πολύ ακριβά το τομάρι τους παρότι τελευταία βρίσκονται εμφανώς εκτός φόρμας χάνοντας εντός από τη Ραχνάιμ με 3-2 για το πρωτάθλημα και συμπληρώνοντας τρεις κολλητές ήττες σε όλες τις διοργανώσεις με 9 γκολ παθητικό. Η Ζενίτ καθάρισε επαγγελματικά την Ούφα με 2-0 και συνεχίζει να πετάει φωτιές μετρώντας πέντε κολλητές νίκες. Δεν πρόκειται να παίξει απόψε για να υπερασπιστεί το υπέρ της προβάδισμα. Θα ψάξει το εκτός έδρας γκολ που θα κάνει τα πράγματα ακόμα ευκολότερα. Υπό αυτές τις συνθήκες το over αποκτά αυξημένες πιθανότητες επαλήθευσης. Για να ανεβάσω την απόδοση θα το συνδυάσω με το goal/goal.

Σπουδαίες ρεβάνς στο Γιουρόπα με φόντο τους ομίλους και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα 

ΑΕΚ Λάρνακας – Τρεντσίν

Το γκολ του Σλίγκερς στο 55’ δεν ήταν αρκετό για να χαρίσει τη νίκη στην Τρεντσίν στον πρώτο αγώνα. Ο Ακοράν ισοφάρισε πέντε λεπτά αργότερα για τους Κύπριους και τους έβαλε σε ρόλο οδηγού όσον αφορά την πρόκριση. Πλέον η ΑΕΚ προκρίνεται με νίκη ή ισοπαλία χωρίς τέρματα. Σύμμαχος η έδρα. Το ματς με την Πάφο αναβλήθηκε στο πρωτάθλημα για να προετοιμαστεί καλύτερα για τη σημερινή ρεβάνς. Η Τρεντσίν υπερτερεί από πλευράς αγωνιστικής ετοιμότητας, αλλά αυτό δεν φάνηκε στο πρώτο ματς. Ερχεται από εντυπωσιακό εκτός έδρας 3-3 κόντρα στην Σλόβαν Μπρατισλάβας. Τρομερή αντίδραση. Βρέθηκε να χάνει με 3-0. Ισοφάρισε με δύο γκολ στο τελευταίο τρίλεπτο. Σε φόρμα ο Τσατάκοβιτς. Τέσσερις σερί ισοπαλίες σε όλες τις διοργανώσεις και πέντε κολλητά goal/goal. Με δεδομένο το ότι η γηπεδούχος σπανίως δεν βρίσκει δίχτυα στο σπίτι της και η Τρεντσίν χρειάζεται γκολ άρα θα ανοιχτεί πάμε στο over.

Αστάνα – ΑΠΟΕΛ

Διχασμένη το τελευταίο διάστημα η Αστάνα, αφού βρέθηκε στην κορυφή του πρωταθλήματος και προσπαθεί να κοντρολάρει όσο μπορεί τις δυνάμεις της έχοντας στην πλάτη της και τα ασταμάτητα ευρωπαϊκά ματς. Στην Κύπρο έπαιξε αμυντικά με στόχο το 0-0, αλλά το πλήρωσε. Ο ΑΠΟΕΛ επιβλήθηκε με 1-0 χάρη στο γκολ του Καζού στο 79’ Αγώνα πρωταθλήματος δεν είχαν οι Κύπριοι για να είναι ξεκούραστοι. Η Αστάνα από την άλλη επιβλήθηκε με 3-0 της Ζαρ χάρη σε εντυπωσιακό χατ τρικ του Σκέτκιν. Στα 16 πιο πρόσφατα εντός έδρας παιχνίδια της σε όλες τις διοργανώσεις έχει ηττηθεί μόνο από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Περίεργο ματς για πρόβλεψη. Προβληματικός ο ΑΠΟΕΛ στις εξόδους του. Τρία ματς έχει δώσει φέτος και ηττήθηκε 3-1 από τη Σουντούβα, 2-0 από την Φλόρα και έμεινε στο 2-2 με τη Χάποελ Μπερ Σεβά. Εχω την αίσθηση πως θα πρέπει να βρει γκολ για να προκριθεί. Θα επιλέξω το να σημειωθούν περισσότερα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο.

Σέλτικ – Σουντούβα

Πολύ σκληρό καρύδι η Σουντούβα, αλλά ακόμα κι έτσι η Σέλτικ είναι το μεγάλο αφεντικό μετά το 1-1 στον πρώτο αγώνα. Οι Σκωτσέζοι προηγήθηκαν στο 3’ με τον Νίτσαμ, αλλά οι Λιθουανοί δεν μάσησαν και ισοφάρισαν στο 13’ με τον Βέρμπιτσκας. Δεν πρόκειται να αλλάξουν οι φιλοξενούμενοι το 4-1-4-1 απόψε, αλλά είναι αναγκασμένοι κάποια στιγμή να ψάξουν το γκολ, αφού το 0-0 δεν τους κάνει. Ο αγώνας πρωταθλήματος με την Στάμπρας αναβλήθηκε για να προετοιμαστούν καλύτερα. Η Σέλτικ από την άλλη κέρδισε με 1-0 τη Χάμιλτον στο ρελαντί. Δεν σπατάλησε ιδιαίτερες δυνάμεις. Ξεκάθαρη επιλογή ο άσος, αλλά κινείται σε αστεία επίπεδα. Ακόμα και σε συνδυασμό με το over δεν με ελκύει. Προσωπικά θα το αφήσω στην τύχη του το ματσάκι, αλλά για όποιον θέλει να ρισκάρει μπορεί να κυνηγήσει ένα γκολ της Σουντούβα στο 3.00 ή το σύνολο τερμάτων «4-6».

Μίντιλαντ – Μάλμε

Σκανδιναβική μάχη, με τις δύο ομάδες να βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση και να μην υπάρχει μεγάλη καταπόνηση από το ταξίδι. Εντονες συγκινήσεις στο πρώτο ματς. Η Μάλμε μπήκε με το πόδι στο γκάζι γράφοντας το 2-0 στο 12’ με Ρόσενμπεργκ και 24’ με Αντονσον. Η Μίντιλαντ μεταμορφώθηκε στην επανάληψη και απάντηση με δύο γκολ από Γουίκχαϊμ στο 60’ και Οκοσούν στο 77’. Ο δεύτερος πέρασε ως αλλαγή, αλλά απόψε φλερτάρει έντονα με το αρχικό σχήμα. Στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος Δανίας η Μίντιλαντ με το 3-0 κόντρα στη Ράντερς. Στην τέταρτη του Σουηδικού η Μάλμε μετά την πεντάρα στη Σίριους. Αμφότερες παρουσιάζουν εξαιρετικά στοιχεία επιθετικά το τελευταίο διάστημα και φέρνουν το καλοπληρωμένο goal/goal σε πρώτο πλάνο.

Κοπεγχάγη – Αταλάντα

Εκμεταλλεύτηκε την εμπειρία της και έδειξε πως μπορεί να παίξει και καλή άμυνα η Κοπεγχάγη τσιμπώντας το 0-0 στην Ιταλία. Στη συνέχεια κέρδισε με ανατροπή τη Σοντερίσκε στο πρωτάθλημα με 3-2 και πάτησε κορυφή. Πέντε σερί εντός έδρας νίκες με ισάριθμα over αριθμεί ανεξαρτήτως διοργάνωσης. Η Αταλάντα από τη… σούπα του πρώτου ματς πήγε στο ροντέο του Καμπιονάτο κόντρα στη Ρόμα με το εντυπωσιακό 3-3. Πάντως δεν μπορεί να νιώθει ευχαριστημένη, αφού προηγήθηκε 3-1 και δέχτηκε τελικά την ισοφάριση στο 82’ από τον Μανωλά. Εχει σκοράρει τουλάχιστον δύο γκολ σε όλα τα φετινά ματς φιλικά και επίσημα πλην του πρώτου αγώνα κόντρα στους Δανούς. Πολύ δύσκολα οι δύο ομάδες θα κολλήσουν και πάλι στο σκορ. Αυτή τη φορά θα επιδείξουν τις επιθετικές τους αρετές και θα βρουν γκολ αμφότερες. Ως εκ τούτου οδηγούμαστε στο αμφίσκορο.

Απ. Λεμεσού – Βασιλεία

Εδειξε χαρακτήρα ο Απόλλωνας παρά την ήττα του στη Ελβετία με 3-2. Η αναμέτρηση πέρασε από πολλά κύματα. Μπήκε νωθρά και επέτρεψε στην αντίπαλό του να προηγηθεί στο 6’. Στο δεύτερο μέρος έφερε τούμπα την κατάσταση με γκολ τον Μαγκλίτσα και Παπουλή στο 49’ και 53’. Στη συνέχεια μίλησε η εμπειρία των Ελβετών που απάντησαν στα δύο γκολ των Κύπριων με δύο γκολ από Φαν Βολφσβίνκελ και Κούμαρτ. Πάντως η υπόθεση πρόκριση παραμένει άκρως ανοιχτή. Επαιξε ρόλο η ετοιμότητα των ομάδων. Ακόμα οι γηπεδούχοι δεν έχουν δώσει αγώνα πρωταθλήματος. Από την άλλη η Βασιλεία κυνηγάει την Γιουνγκ Μπόις στο πρωτάθλημα προερχόμενη από εκτός έδρας 1-1 στη Ζυρίχη. Μετά τον αποκλεισμό από τον ΠΑΟΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ και την αλλαγή προπονητή οι φιλοξενούμενοι έχουν σκοράρει και στα επτά παιχνίδια τους. Το ίδιο περιμένω να κάνουν και απόψε, αλλά θεωρώ πολύ δύσκολο να μην απαντήσει ο πολύ δυνατός εντός έδρας Απόλλωνας. Στα δικά μου μάτια φαντάζει ως ένα από τα ισχυρότερα goal/goal του προγράμματος.

Μπεσίκτας – Παρτιζάν

Κάποιος πρέπει να συμμαζέψει την άμυνα της Μπεσίκτας που θυμίζει ελβετικό τυρί στο ξεκίνημα. Δέχεται γκολ στα πέντε τελευταία ματς σε όλες τις διοργανώσεις με αποκορύφωμα την εντός έδρας ήττα από την Αντάλια την Κυριακή με 3-2. Στο Βελιγράδι πήρε το 1-1 και έτσι απόψε προκρίνεται από και με ισοπαλία χωρίς τέρματα, αλλά με τόσα λάθη στα μετόπισθεν δεν πρόκειται να παίξει γι’ αυτό. Εξάλλουν οι Σέρβοι είναι μια ομάδα που έχει ταλέντο και μετά το εγχώριο 3-1 εκτός κόντρα στη Σάμπατς συμπλήρωσαν εννιά αγώνες δίχως ήττα σε όλες τις διοργανώσεις. Πέντε σερί goal/goal οι γηπεδούχοι, τέσσερα στα πέντε οι φιλοξενούμενοι. Η στατιστική δείχνει τον δρόμο οδηγώντας στα πολλά γκολ. Εξάλλου παίκτες όπως ο Πάντιτς, ο Ρικάρντο Γκόμες, ο Κουαρέσμα, ο Λαριν και ο Αρσλάν αποτελούν εγγύηση στο γκολ. Ολοταχώς στο over.

Ούφα – Ρέιντζερς

Είναι ξεκάθαρο πως η απειρία και το μικρό ρόστερ της Ούφα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε διπλές υποχρεώσεις. Ετσι ο κατήφορος δείχνει να μην έχει σταματημό συμπληρώνοντας πέντε αγώνες δίχως νίκη με τέσσερις ήττες και μια ισοπαλία. Στην Σκωτία δεν ήταν κακή, αλλά η ήττα με 1-0 είναι πονηρή. Θα πρέπει απόψε αφενός να σκοράρει και αφετέρου να κρατήσει απαραβίαστη την εστία της. Στο πρωτάθλημα ηττήθηκε με 2-0 εντός από τη Ζενίτ. Εβγαλε εκ νέου κούραση. Η Ρέιντζερς με τη σειρά της μετά τη νίκη επί των Ρώσων έφερε ένα εντυπωσιακό 3-3 στο Μάδεργουελ με την τοπική ομάδα. Μετέτρεψε το εις βάτος της 1-0 σε 2-3, αλλά στο 94’ ισοφαρίστηκε. Δύο γκολ ο μπαρουτοκαπνισμένος Λάφερτι. Ο Τζέραρντ έχει προσεγγίσει ως τώρα τα εκτός έδρας ευρωπαϊκά ματς της ομάδας του αρκετά επιφυλακτικά. Δεν αποκλείω να οδηγηθεί και απόψε σε παρόμοια μονοπάτια. Αν έπαιζα κάτι θα ήταν το να σημειωθούν περισσότερα γκολ στην επανάληψη.

Μπορντό – Γάνδη

Επαιξε με τη φωτιά στο Βέλγιο, αλλά δεν κάηκε η Μπορντό παίρνοντας το 0-0 κόντρα στη Γάνδη. Αύξησε τις πιθανότητες πρόκρισης έχοντας απόψε σύμμαχο την έδρα και οδηγό το σπουδαίο 2-1 της Κυριακής κόντρα στη Μονακό. Ένα μας που έπαιξε με τσαμπουκά και έφτασε στη νίκη με γκολ του Καμανό στο 92’. Τα 4 από τα 5 τελευταία παιχνίδια της είχαν σύνολο τερμάτων «2-3». Η Γάνδη συνέχισε τις υψηλές πτήσεις στο πρωτάθλημα κερδίζοντας με 2-1 τη Λόκερεν. Αήττητη επί επτά αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Ουσιαστικά στη φετινή σεζόν έχει ηττηθεί μόνο στη Λιέγη από τη Σταντάρ στο όριο με 3-2. Εχει σκοράρει στις έξι τελευταίες εξόδους της μαζί με την περσινή σεζόν, ενώ βρήκε δίχτυα σε όλα τα φιλικά προετοιμασίας. Βέβαια με την εξαιρετική άμυνα της Μπορντό περιμένω να τα βρει σκούρα. Σκέφτομαι την εναλλακτική του 2-3 γκολ που περικλείει πολλά πιθανά σκορ, όπως το 2-1, το 2-0 ή ακόμα και το 1-1.

 Λειψία – Ζόρια

Οι πολλές απουσίες στο ξεκίνημα της σεζόν πληγώνουν τη Λειψία. Εμεινε στο 0-0 με τη Ζόρια στην Ουκρανία παρότι έπαιξε για μεγάλο διάστημα με παίκτη παραπάνω, ενώ στην Μπουντεσλίγκα ηττήθηκε με το βαρύ 4-1 από τη Ντόρτμουντ στη Βεστφαλία. Τα πέντε από τα έξι πιο πρόσφατα επίσημα παιχνίδια της εμφάνισαν goal/goal. Θέλει να επιτεθεί από νωρίς απόψε κυνηγώντας ένα γρήγορο γκολ με τριπλέτα μπροστά τους Κούνχα, Βέρνερ και Μπάγκνα. Λείπουν Σαράτσι, Ζάλστενμπεργκ και Μουκιελέ. Η Ζόρια θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν για να φτάσει στην πρόκριση. Βέβαια απέδειξε πόσο σκληρή και τυχερή είναι στον πρώτο αγώνα παίρνοντας το 0-0 παίζοντας με δέκα παίκτες από το 16’. Ακολούθησε η εντός έδρας ήττα με 2-0 από τη Ντέσνα για το πρωτάθλημα. Ματς στο οποίο παρατάχθηκε με αλλαγές. Τρίτο σερί ματς που δεν βρίσκει δίχτυα. Επτά under στα οχτώ τελευταία. Θα ταμπουρωθεί και όσο αντέξει στη Γερμανία. Τιμωρημένος ο Λέντνεφ. Προσωπικά πιστεύω πως ο πληγωμένος εγωισμός των γηπεδούχων θα τους δώσει την απαιτούμενη ώθηση για να αντιδράσουν και να φτάσουν στη νίκη από το πρώτο ημίχρονο. Ο άσος από το πρώτο 45λεπτο κινείται στο 1.60. Ο άσος στο χάντικαπ ενός γκολ στα επίπεδα του 1.68. Οριακά αποδεκτά και τα δύο.

Σε ενδιαφέρει