Προκριματικά Champions League: Στη μάχη και τα μεγάλα ονόματα

Εκτός από τις άσημες δυνάμεις του πρώτου προκριματικού γύρου του Champions League, σέντρα κάνουν και τα «βαριά» ονόματα.
championsleaguel

Σέντρα στα προκριματικά του Champions League με τη διεξαγωγή του πρώτου προκριματικού γύρου, με τα ονόματα των Σέλτικ, Χάποελ Μπερ Σεβά, Μάλμε και Λέγκια Βαρσοβίας να ξεχωρίζουν.

Ανάλυση

Τορπέντο Κουταΐσι – Σέριφ Τίρασπολ (18:30)

Πήρε το πρωτάθλημα Γεωργίας την περσινή σεζόν η Τορπένο και μάλιστα για να το κάνει αυτό, έπρεπε ο γκολκίπερ της να πιάσει πέναλτι στο 96’. Κάπως έτσι δημιουργούνται πολύ όμορφες ιστορίες και όπως φάνηκε έρχονται και οι τίτλοι. Βέβαια, όλα αυτά είναι παρελθόν, αφού φέτος είναι κακή κατάσταση και έχει βρεθεί 16 βαθμούς από την κορυφή και ενώ πλέον έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Έχει κάνει κάποιες μεταγραφές το τελευταίο διάστημα, αλλά είναι εντελώς άγνωστο αν θα υπάρξει ρίσκο με τη συμμετοχή τους. Δύο ισοπαλίες και 10 ήττες στα τελευταία ευρωπαϊκά της ματς.

Μικρή γεύση από… Champions League! 

Σαν να παίζει μόνη της στο πρωτάθλημα της Μολδαβίας η Σέριφ. Ιδρύθηκε το 1997, πήρε το πρώτο της πρωτάθλημα το 2001 και μέχρι σήμερα το έχει χάσει μόλις δύο φορές, το 2011 και το 2015. Φέτος είναι στην 1η θέση με τρεις βαθμούς διαφορά από τη 2η, Μιλσάμι. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει συμμετοχές (4) σε ομίλους Europa League. Προπονητής της τον τελευταίο μήνα είναι ο Κροάτης, Σάμπλιτς, που ήταν στη Σιρόκι και θεωρείται ανερχόμενος. Την περσινή σεζόν αγωνίστηκε εκεί ο Ζάιρο, πρώην του ΠΑΣ και του νυν ΠΑΟΚ που δεν υπολογίζεται, ενώ στο ρόστερ είναι ο Ζιγκί Μπαντιμπανγκά, που είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις με τον Εργοτέλη και τον Αστέρα Τρίπολης.

Σχεδόν ισοδύναμες ομάδες από τη στιγμή που το ματς γίνεται στη Γεωργία και όχι στη Μολδαβία. Η Σέριφ παραδοσιακά δυσκολεύεται μακριά από το σπίτι της και θα παίξει κυρίως για να μην χάσει. Η Τορπέντο είναι αμφίβολο αν μπορεί καν να νικήσει. Ισοπαλία.

Φλόρα Ταλίν – Χάποελ Μπερ Σεβά (18:30)

Μόλις για μία σεζόν έμεινε μακριά από τους τίτλους στην Εσθονία η Φλόρα Ταλίν, αφού κατέκτησε την περσινή περίοδο που ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα, επέστρεψε στα προκριματικά του Champions League και επιβεβαίωσε ότι είναι από τις πιο ιστορικές ομάδες της χώρας με 11 κατακτήσεις. Συγκριτικά με τα πεπραγμένα της επιτυχημένης σεζόν, ο Ολλανδός προπονητής, Άρνο Πάιπερς αποχώρησε και τη θέση του έχει πάει ο Εσθονός, Γιούγκεν Χεν που ήταν βοηθός του. Ωστόσο, ειδικά για τα προκριματικά του Champions League επέστρεψε για να βοηθήσει. Σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά, είναι 2η στο πρωτάθλημα με δύο βαθμούς διαφορά από τη Νόμε Κάλιου και από τις 13 Ιουνίου είναι σε περίοδο διακοπής.

Γνωστή και μη εξαιρετέα από τις αναμετρήσεις της και την πρόκριση επί του Ολυμπιακού πριν από δύο καλοκαίρια, η Μπερ Σεβά ως πρωταθλήτρια Ισραήλ θέλει την υπέρβαση. Τρίτη σεζόν στον πάγκο ο Μπαχάρ, ενώ στις δύο προηγούμενες απόπειρες αποκλείστηκε στα play – off του Champions League από τη Σέλτικ και τη Μάριμπορ. Φέτος θέλει όμως να βρεθεί στους ομίλους. Απέκτησε τον Γιάννη Ανέστη που στο πρώτο μισό της περσινής σεζόν ήταν βασικός στην ΑΕΚ, ενώ ο Μιγκέλ Βίτος, γνωστός μας από τον ΠΑΟΚ είναι εκτός λόγω σοβαρότατου τραυματισμού και τη θέση του θα πάρει ο νεοαποκτηθείς, Σετού. Γενικότερα, έχει απουσίες, αφού στην αποστολή δεν βρίσκονται οι Γκαντίρ, Χαΐμοφ, Νουακαέμε και Ουγκό.

Το διπλό δεν είναι για να παίζεται σε αυτές τις τιμές και με τις απουσίες που έχουν οι Ισραηλινοί. Δεν υπάρχει ρυθμός σε καμία από τις δύο ομάδες. Πάσο και βλέπουμε στο Live.

Αλασχέρτ – Σέλτικ (19:00)

Αφεντικό στο πρωτάθλημα της Αρμενίας τα τελευταία χρόνια η Αλασχέρτ, καθώς τη σεζόν που ολοκληρώθηκε κατέκτησε τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της. Ο πρώτος προκριματικός γύρος της… πάει, αφού έχει αποκλείσει τη Σεντ Τζόνστον (2015) και τη Σάντα Κολόμα (2016, 2017), αλλά φυσικά καμία ομάδα δεν ήταν Σέλτικ. Βασικά καμία από τις δύο, ούτε καν προσέγγιζε αυτό το επίπεδο. Έχει ενισχυθεί το καλοκαίρι με δύο Βραζιλιάνους και έναν Μεξικανοαμερικανό, ονόματι Ρομέρο, που σε επίπεδο πρωταθλήματος σαφώς και θα τη βοηθήσουν.

Η Σέλτικ είναι η απόλυτη κυρίαρχος σε επίπεδο Σκωτίας και ειδικότερα τα τελευταία δύο χρόνια με τον Μπρένταν Ρότζερς στον πάγκο, έχει φτάσει σε δύο διαδοχικά τρεμπλ, το πρώτο με αήττητη σεζόν. Πέρυσι μπήκε στους ομίλους, αλλά δεν είχε εύκολο έργο, καθώς κλήθηκε να αποκλείσει τη Ρόζενμποργκ και την Αστάνα. Μάλιστα, με τους Νορβηγούς είναι πολύ πιθανό να ξαναναμετρηθεί, εφόσον αυτοί με τη σειρά τους αποκλείσουν τη Βαλούρ. Μεταγραφικά δεν έχει κάνει κάτι σπουδαίο, αφού έχει ανακοινώσει μόνο τους Εντουάρ και Μόργκαν από Παρί και Σεντ Μίρεν αντίστοιχα. Αποχώρησε ο Άρμστρονγκ που πήγε στη Σαουθάμπτον, ενώ παραμένει στο ρόστερ ο Τίρνεϊ. Εκτός λόγω παρουσίας στο Μουντιάλ είναι ο Μπογιάτα και Λούστιγκ.

Δεν λέει τίποτα το 2 σε τιμές του 1.20 και κάτι ψιλά… Τόσο η Σέλτικ, όσο και οι φιλοξενούμενοι θα είναι προσεκτικοί. Ρίσκο με την ισοπαλία στο ημίχρονο, αφού και οι συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα είναι πολύ δύσκολες, λόγω καύσωνα.

Βίκινγκουρ – Ελσίνκι (21:00)

Κι όμως και τα Νησιά Φερόε έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Αφού πρώτα τους το δημιούργησε η Ελλάδα, με την εθνική τους να επικρατεί δύο φορές της δικής μας, τώρα και σε συλλογικό επίπεδο έχουν την ευκαιρία τους. Η Βίκινγκουρ είναι πρωταθλήτρια στο πρωτάθλημα της χώρας εδώ και δύο χρόνια, αλλά φέτος δεν αποδίδει το ίδιο καλά. Είναι 3η με 11 βαθμούς διαφορά από την 1η Τόρσαβν και 6 από τη 2η Κλάκσβικ ενώ από τις προηγούμενες εμπειρίες της, πέρσι αποκλείστηκε από την ισλανδική Χαφναρφιόρντουρ. Στο παρελθόν έχει αποκλείσει φινλανδική ομάδα και συγκεκριμένα την Ίντερ Τούρκου.

Αφεντικό στη Φινλανδία η Ελσίνκι, καθώς είναι στην 1η θέση και προέρχεται από νίκη με 2 – 0 κόντρα στην αδύναμη, Κέμι Κινγκς. Είναι στο +7 και πλέον απομένουν 14 αγωνιστικές για την ολοκλήρωσή του και θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη αν το χάσει. Φέτος θα συμπληρώσει 10 χρόνια παρουσίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι σε πολύ κατάσταση, αφού πριν από την ήττα που υπέστη την προηγούμενη εβδομάδα από τη Λάχτι ήταν αήττητη για 10 αγωνιστικές.

Καμία αξία το διπλό σε τιμές που φτάνουν πλέον το 1.30. Ενδεχομένως να μπορούσε κάποιος να ασχοληθεί με το Over, αφού η διαφορά των δύο ομάδων είναι πάρα πολύ σημαντική.

Κορκ – Λέγκια Βαρσοβίας (21:45)

Δίνει μάχη για τον τίτλο στην Ιρλανδία η Κορκ, αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα ευρωπαϊκό ματς. Ήταν για σερί αγωνιστικών πρώτη, αλλά η άνοδος της Ντάνταλκ και οι δικές της συνεχόμενες γκέλες, έχουν φέρει ανατροπή των πραγμάτων, με την Κορκ να είναι 2η και στο -4. Είναι το αουτσάιντερ, γεγονός που παραδέχονται και οι ίδιοι. Υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα τραυματισμών, αλλά μπροστά στο δέλεαρ μιας τέτοιας αναμέτρησης, αναμένεται να δώσουν κανονικά το «παρών».

Πρωταθλήτρια Πολωνίας η Λέγκια με τον προπονητή, ονόματι Κλάφουριτς στον πάγκο. Προχώρησε σε τομές με το που κάθισε στον πάγκο της ομάδας, μία εκ των οποίων την καθιέρωση του 3 – 5 – 2 και αφού είχε αποτελέσματα, παρέμεινε στο πόστο του. Ενισχύθηκε το καλοκαίρι αποκτώντας τον επιθετικό Καρλίτος (24 γκολ με τη φανέλα της Βίσλα), αλλά σήμερα δεν θα παίξει και γενικότερα υπάρχουν θεματάκια ανέτοιμων παικτών εν όψει του αποψινού.

Η Κορκ είναι λιγότερο ποιοτική, αλλά με ρυθμό. Η Λέγκια σαφώς πιο ποιοτική, αλλά με απουσίες και χωρίς επίσημα ματς. Κάτι ο ενθουσιασμός της δυνατής έδρας της Κορκ, κάτι και οι απουσίες των Πολωνών, θα δώσουν ενδιαφέρον στο ματς με γκολ. Άλλωστε, η Λέγκια στα φιλικά της και δεχόταν και έβαζε. Στο 2.15 το G/G, ενώ το 2 έχει ανοδικές τάσεις, αφού πλέον ξεπερνά το 1.70.

Ντρίτα – Μάλμε (21:45)

Από το 1995 υφίσταται υπό τη σημερινή κατάστασή της η Ντρίτα και πλέον βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος. Το κατέκτησε τη σεζόν που ολοκληρώθηκε και το 2003 και γενικότερα θεωρείται μία δύναμη που τα επόμενα χρόνια έχει όλα τα φόντα να κάνει βήματα προς τα μπροστά. Το ρόστερ της αποτελείται από Κοσοβάρους, πολλοί εκ των οποίων είναι και διεθνείς, από 3 Αλβανούς, Μπακάι, Νεζιράι, Ραμαντάνι, τον Γερμανό, Αντόνις Ρουχάνι και τον Αζέρο, Γκουλουζάντε. Για να φτάσει στον πρώτο προκριματικό γύρο, κατάφερε να κατακτήσει το… Final-Four που διεξήχθη στο Γιβραλτάρ, επικρατώντας στον τελικό της Λίνκολν και στον ημιτελικό της Σάντα Κολόμα, και στις δύο περιπτώσεις στην παράταση.

Απέναντί της η Μάλμε που είναι πρωταθλήτρια Σουηδίας, με μεγάλη ιστορία, αλλά και με ένα αγωνιστικά προβληματικό παρόν. Στο πρωτάθλημα δεν άρχισε καθόλου καλά, έκανε τη μία γκέλα πάνω στην άλλη, άλλαξε προπονητή και μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος, έδειξε αν μη τι άλλο, σφυγμό. Επικράτησε εκτός έδρας της Σίριους με 4 – 0, χωρίς όμως αυτή η αναμέτρηση να αποτελεί κάποιο σοβαρό και αξιόλογο τεστ, λόγω της (μη) δυναμικότητας του αντιπάλου. Στο -9 από την 1η θέση και φυσικά θέλει να δείξει αντίδραση μέσω των προκριματικών του Champions League.

Οι φιλοξενούμενοι θα νικήσουν. Λόγω της κατάστασης που έχουν περιέλθει, θέλουν να το κάνουν και με πειστικό τρόπο. Συν τοις άλλοις έχουν και αγωνιστικό ρυθμό. Διπλό και OVER.

Σε ενδιαφέρει