Basket League: Το αγωνιστικό σε δεύτερη μοίρα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο ιστορικός ηγέτης του τμήματος μπάσκετ – και όχι μόνο – του Παναθηναϊκού, Παύλος Γιαννακόπουλος, γεγονός που μοιραία επισκιάζει και τον σημερινό τελικό των δύο «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ.
pavlos giannakopoulos thumb large

Με καταπληκτική εμφάνιση και δείχνοντας κυρίως χαρακτήρα, μετά το break στο πρώτο ματς, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να απαντήσει στο ΣΕΦ επί του Ολυμπιακού (66 – 71) και έκανε το 1 – 1, ανακτώντας το πλεονέκτημα της έδρας. Ωστόσο, το σημερινό ματς είναι ιδιαίτερο, καθώς μοιραία όσο κρίσιμο κι αν είναι, ο θάνατος του Παύλου Γιαννακόπουλου μοιραία επισκιάζει τα πάντα.

Έπειτα από ακριβώς 47 χρόνια ενασχόλησής του με τον Παναθηναϊκό (10 Ιουνίου 1971 ενεπλάκη με τα κοινά των «πρασίνων»), ίσως ο πιο αγαπητός διοικητικός παράγοντας στα χρονικά του «τριφυλλιού» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Ο σημερινός τελικός κόντρα στον Ολυμπιακό για τον κόσμο του Παναθηναϊκού περνά σε δεύτερη μοίρα, αφού το πιθανότερο είναι να αποτελέσει έναν φόρο τιμής για τα όσα πρόσφερε στο σύλλογο ο ιστορικός διοικητικός ηγέτης του τμήματος μπάσκετ και όχι μόνο, αφού συνεισέφερε πολλά τόσο στο ποδόσφαιρο την περίοδο της πολυμετοχικότητας και φυσικά στον Ερασιτέχνη.

Τα προγνωστικά μου

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: 2 με +8 (1.92)

Ανάλυση

Η εμφάνιση του Παναθηναϊκού δεν είχε καμία σχέση με αυτή του πρώτου αγώνα στο ΟΑΚΑ. Πήγε στο ΣΕΦ αποφασισμένος να αποτρέψει το 2 – 0 και να επαναφέρει το πλεονέκτημα έδρας στο σπίτι του. Όχι μόνο τα κατάφερε με απόλυτα δίκαιο τρόπο, αλλά πήρε εκ νέου την ψυχολογία με το μέρος του. Το ματς ήταν πόντο – πόντο μέχρι τα πρώτα λεπτά του β’ ημιχρόνου, αλλά ένα επιθετικό ξέσπασμα του Μάικ Τζέιμς και η ταυτόχρονη εξαιρετική αμυντική παρουσία του Παναθηναϊκού βγαίνοντας από τα αποδυτήρια, έβαλε οριστικά τους «πράσινους» σε θέση οδηγού. Στο 36’ οι παίκτες του Πασκουάλ έφτασαν τη διαφορά στους 12 (55 – 67), αλλά στη συνέχεια θέλησαν να παίξουν με το χρόνο παρά να τελειώσουν το παιχνίδι. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει μέχρι τους τρεις, αφού θα έπρεπε και εκείνος να κάνει το τέλειο παιχνίδι σε μια μέρα που δεν είχε καν καλή απόδοση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παναθηναϊκός επικράτησε με την αγωνιστική άνοδο του Νικ Καλάθη (18 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ), 17 πόντους είχε ο Τζέιμς με 9 σερί πόντους στην τρίτη περίοδο, εξαιρετικός ο Λοτζέσκι στο πρώτο ημίχρονο με 13 πόντους. Κακός επιθετικά, φιλότιμος αμυντικά ο Ρίβερς, DNP ο Παππάς.

Θα καταφέρει ο Παναθηναϊκός να υπερασπιστεί την έδρα του ή έρχεται ακόμα ένα break;  

Δεν είχε αντίπαλο μόνο τον εξαιρετικό Παναθηναϊκό, αλλά επιπρόσθετα και την πίεση μετά το break και το σταθερά προβληματικό του πρόσωπο στην επίθεση, γεγονός που υφίσταται από την αρχή της σεζόν. Στο πρώτο ημίχρονο αντιμετώπισε και πρόβλημα αμυντικό. Ο Λοτζέσκι με τον Καλάθη έκαναν ό,τι ήθελαν, αλλά από την πλευρά του και ο Παπαπέτρου έδινε λύσεις, με αποτέλεσμα οι «ερυθρόλευκοι» να μπουν στα αποδυτήρια με προβάδισμα τριών πόντων (43 – 40). Ωστόσο, η τρίτη περίοδος ήταν βγαλμένη από το χειρότερο διάστημα της ομάδας του Σφαιρόπουλου μέσα στη σεζόν. Πολύ γρήγορα ο Παναθηναϊκός του έκανε σερί 0 – 9 (43 – 49), με τον Παπαπέτρου και πάλι να δίνει προβάδισμα στους γηπεδούχους (50 – 49). Εκεί όμως που ο Ολυμπιακός τα περίμενε όλα από τον Παπαπέτρου, η ομάδα του Πασκουάλ γεννούσε πρωταγωνιστές, με τον Μάικ Τζέιμς να διαμορφώνει μόνος του το 55 – 67, θέτοντας τους όρους του αγώνα. Μπορεί, στη συνέχεια, ο Ολυμπιακός να πίεσε για την ανατροπή, αλλά κάτι τέτοιο αποδείχθηκε αδύνατο. Στους 13 πόντους σταμάτησε ο Παπαπέτρου, 12 ο Σπανούλης με πολλές τραβηγμένες ατομικές προσπάθειες. Έξι πόντους και 10 ριμπάουντ ο Παπανικολάου. Εννιά πόντοι και 6 ασίστ από τον Πρίντεζη.

Εκτίμηση

Κακά τα ψέμματα, το αγωνιστικό σκέλος των δύο ομάδων περνά σε δεύτερη μοίρα, μετά την είδηση του θανάτου του Παύλου Γιαννακόπουλου. Αυτή η εξέλιξη ενδεχομένως να επηρεάσει όλο τον οργανισμό του Παναθηναϊκού ή μπορεί να του προσδώσει και έξτρα κίνητρο. Σε κάθε περίπτωση τα χάντικαπ είναι υπερβολικά για αυτό και θα πάμε με τη λογική ότι είναι υπερβολικό σε ένα ζευγάρι ομάδων που γνωρίζονται απ’ έξω και ανακατωτά.

Σε ενδιαφέρει