Φενέρμπαχτσε – Ζαλγκίρις: Το παρόν (Ομπράντοβιτς) συναντά το μέλλον (Γιασικεβίτσιους)

Το πιο «καυτό» όνομα της νέας φουρνιάς προπονητών στην Ευρώπη, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, αντιμετωπίζει στον πρώτο χρονικά ημιτελικό τον κορυφαίο Ευρωπαίο τεχνικό, Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
fenerbahce zalgiris

Πρώτος ημιτελικός στο Final Four του Βελιγραδίου, ανάμεσα στη «Σταχτοπούτα», Ζαλγκίρις Κάουνας κόντρα στην κάτοχο του τροπαίου και πρωταθλήτρια Τουρκίας, Φενέρμπαχτσε. Ο νικητής θα προκριθεί στον τελικό για να αντιμετωπίσει μία εκ των ΤΣΣΚΑ Μόσχας ή Ρεάλ Μαδρίτης που θα αναμετρηθούν τρεις ώρες αργότερα.

Τα προγνωστικά μου

Φενέρμπαχτσε – Ζαλγκίρις Κάουνας: OVER 155,5 (1.90)

Ανάλυση

Η απόλυτη μάχη φαβορί vs αουτσάιντερ! Το ρόλο, φυσικά, του φαβορί έχει η Φενέρμπαχτσε, που αν τα βάλει κάποιος σε υπολογισμό υπερτερεί σε όλους τους τομείς της Ζαλγκίρις Κάουνας. Μπάτζετ, ποιότητα, λύσεις, εμπειρία, προπονητική καθοδήγηση. Αυτή τη στιγμή, οι Τούρκοι παρουσιάζονται ως η τέλεια ευρωπαϊκή ομάδα, καθώς εκτός από το πλήρες ρόστερ, έχουν στις τάξεις τους τον καλύτερο Ευρωπαίο προπονητή, που δεν είναι άλλος από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Στη regular season, οι πρωταθλητές Ευρώπης τερμάτισαν στη 2η θέση πίσω από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πετυχαίνοντας συνεχόμενες νίκες στις τελευταίες αγωνιστικές και play – off αντιμετώπισαν την Μπασκόνια. Όπως αναμενόταν, «καθάρισαν» με σκορ 3 – 1 με τους Βάσκους να είναι ανταγωνιστικοί από το δεύτερο ματς και μετά και κατακτώντας μάλιστα τα τρίτο.  Έχει βρει για τα καλά ρυθμό η Φενέρ, αφού μετρά από τον Φλεβάρη επιμέρους 24 – 4, ενώ μεγάλο όπλο, παρά τον επιθετικό της πλουραλισμό είναι η άμυνα, από την οποία παίρνει ρυθμό και στην επίθεση. Εκπληκτική από τη γραμμή των 6,75, καθώς είχε ποσοστό 42,2%.

Μάχη Ομπράντοβιτς – Γιασικεβίτσιους ή αλλιώς Φενέρμπαχτσε – Ζαλγκίρις Κάουνας 

Στην αντίπερα όχθη, η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με χαμηλό μπάτζετ, χωρίς κάποια εξωφρενική και μαζεμένη ποιότητα, αποτελώντας όμως την επιτομή του δεμένου συνόλου και της ομάδας κατάφερε να πάει κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και να βρεθεί στο Final Four. Γενικότερα, είναι πολύ μεγάλο κατόρθωμα για τον ίδιο τον Γιασικεβίτσιους, να δημιουργεί προσδοκίες ότι μπορεί να γίνει καλύτερος προπονητής συγκριτικά με το τεράστιο επίπεδό του ως παίκτης. Άλλωστε, αποτέλεσε έναν θρυλικό παίκτη στα χρονικά του λιθουανικού μπάσκετ και έναν από τους καλύτερους πλέι – μέικερ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μπήκε στην 8άδα με μεγάλη άνεση, ενώ κάποια στιγμή πάλεψε πολύ σοβαρά για το πλεονέκτημα της έδρας. Μπορεί να μην το εξασφάλισε, αλλά τελικά απέκλεισε τον Ολυμπιακό απόλυτα δίκαια με 3 – 1 νίκες, κάνοντας break από το πρώτο ματς. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι «κομάντο» του Γιασικεβίτσιους, δείχνουν όλο και πιο εκρηκτικοί όσο πλησιάζει το τέλος της σεζόν και το στοιχείο της ενέργειας ήταν αυτό που έκρινε σε μεγάλο βαθμό τη σειρά με τους «ερυθρόλευκους».  Η Ζαλγκίρις είναι κορυφαία ομάδα έξω από τα 6,75 (42,4%) με τον Μιλάκνις να είναι ίσως ο καλύτερος σουτέρ και 3η σε ασίστ, με τον Πάνγκος να είναι ο ιθύνων νους.

Στα μεταξύ τους ματς μέσα στη σεζόν, η Ζαλγκίρις επικράτησε μέσα στην Τουρκία (89 – 90) έχοντας το προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, ενώ η Φενέρ νίκησε στη Λιθουανία με 78 – 85.

Εκτίμηση

Χωρίς άγχος η Ζαλγκίρις, θεωρώ ότι θα μπορέσει να είναι εύστοχη από τη γραμμή του τριπόντου που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού της. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι πρόκειται για τις δύο κορυφαίες ομάδες σε αυτό τον τομέα. Για αυτό τον λόγο, πάμε στο OVER 155,5.

Σε ενδιαφέρει