Ευρωλίγκα: Πληγωμένος και με την πλάτη στον τοίχο ο Ολυμπιακός

Χωρίς ενέργεια και χωρίς επιθετικές λύσεις, πλην του Σπανούλη, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τη Ζαλγκίρις στην παράταση (78 – 87) και είναι πίσω με 1 – 0. Εύκολα η Φενέρ το 1 – 0 επί της Μπασκόνια.
IMG

Κανονικό νοσοκομείο ο Ολυμπιακός που θα προσπαθήσει να φτάσει στο 1 – 1, προτάσσοντας ψυχή και στη συνέχεια οποιοδήποτε πλάνο, αφού οι απουσίες είναι πολλές. Δεν έδειξε ικανή για το break η Μπασκόνια στο πρώτο ματς με τη Φενέρ.

Ανάλυση

Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις

Έτσι λειτουργεί το μπάσκετ και η Euroleague. Μπορεί επί 30 αγωνιστικές ο Ολυμπιακός να πάλευε και να εξασφάλισε τελικά το πλεονέκτημα της έδρας, αλλά η Ζαλγκίρις σε 45’ του στέρησε το αβαντάζ του ΣΕΦ και η ομάδα του Γιασικεβίτσιους έκανε απόλυτα δίκαια το 1 – 0 στη σειρά. Σε μια περίοδο που είναι τραυματίας ο Παπανικολάου, φανερά ανέτοιμοι επίσης λόγω τραυματισμών οι Στρέλνιεκς, Πρίντεζης, Τιλί, τραυματίας κατά τη διάρκεια του αγώνα και ο Μιλουτίνοφ που έκανε ένεση, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει θέσει off και τους Αμερικανούς του, αφού δεν τους εμπιστεύεται σε καμία περίπτωση, πλην του Ρόμπερτς, που έχει μόνο εκλάμψεις στην απόδοσή του. Εκτός rotation οι Μπράουν, Ουίλτζερ και Τόμπσον, οπότε οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούν να βγάλουν μια τέτοιου είδους σειρά με ελάχιστες λύσεις. Σε ό,τι αφορά τον πρώτο αγώνα, ο Ολυμπιακός με τη δύναμη της έδρας άρχισε εντυπωσιακά και προηγήθηκε 23 – 12 στην πρώτη περίοδο, αλλά στη συνέχεια με ενέργεια και τρομερό πλάνο η Ζαλγκίρις μείωσε πάρα πολύ γρήγορα. Εκτός αυτών των προβλημάτων, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχαν 16 λάθη, 14 ασίστ και 13/21 βολές, ποσοστό τραγικό, πόσω μάλλον για εντός έδρας παιχνίδι. Για σήμερα θα παίξει με αυτοθυσία ο Παπανικολάου, λογικά και ο Πρίντεζης, πιο δύσκολα ο Στρέλνιεκς, με ένεση αν χρειαστεί ο Μπόγρης. Νέο σοκ με τον Μιλουτίνοφ, που μπορεί να χάσει όλη τη σειρά.

Θα μπορέσει να μείνει ο Ολυμπιακός των πολλών προβλημάτων ζωντανός εναντίον του Γιασικεβίτσιους για το Final-Four του Βελιγραδίου;

Τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε στην οχτάδα παρουσίασε στο παρκέ του ΣΕΦ η Ζαλγκίρις Κάουνας, αφού παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να μείνει πολύ γρήγορα εκτός διεκδίκησης του ματς από το εκρηκτικό ξεκίνημα του Ολυμπιακού, επέστρεψε πάρα πολύ γρήγορα και με τρομερή ενέργεια σε επίθεση και άμυνα, παίρνοντας τελικά τη νίκη και το 1 – 0. Μόλις 7 λάθη, γεγονός που υπερκάλυψε τα άσχημα ποσοστά της στα δίποντα. Κορυφαίος για την ομάδα του Σάρας ήταν ο Μπράντον Ντέιβις με 21 πόντους, ενώ από το δεύτερο ημίχρονο «ξύπνησε» ο ιθύνων νους, Κέβιν Πάνγκος που δεν μπορούσε να μαρκαριστεί από κανέναν και τέλειωσε με 20 πόντους και 6 ασίστ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ζαλγκίρις τη φετινή σεζόν έχει νικήσει τρεις φορές τον Ολυμπιακό, δύο στη regular season και μία στα play – off. Τα τελευταία δύο παιχνίδια κρίθηκαν στην παράταση, ενδεικτικό του πόσο κλειστά είναι τα μεταξύ τους παιχνίδια.

Με τα προβλήματα που έχει ο Ολυμπιακός ακόμα και να νικήσει, θα πρέπει να… φτύσει αίμα απέναντι σε αυτή τη μηχανή που έχει δημιουργήσει ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Το αβάντζο υπέρ της Ζαλγκίρις κυκλοφορεί στο +5,5 και για αυτό προτιμάμε το διπλό.

Φενέρμπαχτσε – Μπασκόνια

Η Φενέρ ή πιο σωστά η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε περίοδο play – off είναι εδώ! Με ισοπεδωτική εμφάνιση και με τη διαφορά να φτάνει στους 20 πόντους (43 – 23), οι Τούρκοι έδειξαν έτοιμοι να πάνε στο Βελιγράδι και να υπερασπιστούν τα σκήπτρα τους, επικρατώντας της Μπασκόνια με 82 – 73. Και μιλάμε για τους Βάσκους, που αποτελούν μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης αυτή τη χρονική συγκυρία. Μεγάλο όπλο για το σύνολο του Ζοτς η άμυνα, αφού κράτησε τους Ισπανούς μόλις στους 73 πόντους. Στα του ματς, η Φενέρ δεν έχασε ποτέ το προβάδισμα, δεν άφησε ποτέ την Μπασκόνια να επιστρέψει σοβαρά στη διεκδίκηση του ματς και το 1 – 0 έγινε φυσιολογικά. Διπλός ο Κώστας Σλούκας (10 πόντοι, 11 ασίστ), σταθερά στους διακριθέντες ο Βέσελι (13 πόντοι, 8 ριμπάουντ), πολύ καλοί και οι Αμερικανοί, Νάναλι (13 πόντοι) και Γουαναμέικερ (16 πόντοι).

Η Μπασκόνια από την άλλη παρουσιάστηκε πολύ… άγουρη για τις απαιτήσεις που υπάρχουν σε αυτές τις αναμετρήσεις. Από το πρώτο λεπτό τέθηκε εκτός διεκδίκησης του παιχνιδιού και απλώς έγινε έρμαιο στις ορέξεις της Φενέρ. Τραγικό ποσοστό στα εντός πεδιάς με 26/62 ενώ οι 73 πόντοι είναι πολύ λίγοι για το ρυθμό που θέλει να δίνει στις αναμετρήσεις της. Μάλιστα, η διαφορά έφτασε στους 20 πόντους στα τελευταία δευτερόλεπτα του πρώτου ημιχρόνου. Διακριθείς για την Μπασκόνια ο Σενγκέλια με 16 πόντους ενώ ο Μπομπουά είχε 13, αλλά με πολλές κακές και τραβηγμένες προσπάθειες. Μάλιστα, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι από το rotation λείπει ο καθοριστικός Τζέισον Γκρέιντζερ που έχει μείνει στην Ισπανία με πρόβλημα τραυματισμού.

Η Φενέρ είναι πλήρης, καυτή και παίζει στην έδρα της. Η Μπασκόνια είναι πολύ καλή ομάδα, αλλά δεν φημίζεται για την άμυνά της. Πάμε με το OVER των γηπεδούχων με το line να είναι στους 82 πόντους.

Σε ενδιαφέρει