Ευρωλίγκα: Δεν κουνιέται από τη δυάδα

Από την στιγμή που βρέθηκε στη δεύτερη θέση της φετινής Ευρωλίγκας ο Ολυμπιακός, στρογγυλοκάθισε και δεν δείχνει κανείς ικανός να τον κουνήσει από αυτή.
Ευρωλίγκα: Δεν κουνιέται από τη δυάδα

Με πέντε αγώνες συνεχίζεται απόψε η 26η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Δεσπόζει η μάχη του ΣΕΦ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα. Βαρύ το κλίμα και απουσίες στην Κίμκι.  

Ανάλυση

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα

Εδραιώνεται στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας ο Ολυμπιακός. Μετά το 87-79 επί της Μπάμπεργκ έφτασε στο 18-7 το ρεκόρ του και αποσπάστηκε κατά τρεις νίκες από την πέμπτη θέση. Δεν χάνεται το πλεονέκτημα ούτε με… σφαίρες. Στο ΣΕΦ σκοράρει 85 πόντους κατά μέσο όρο ανεβάζοντας κατακόρυφα την παραγωγικότητά του. Εγγύηση οι Σπανούλης και Πρίντεζης. Στα καλύτερά του ο Μιλουτίνοφ. Δεν παίζουν απόψε Αγραβάνης και Πανανικολάου. Ανετο πέρασμα από το Ρέθυμνο με 86-66 στο πρωτάθλημα. Η Μπαρτσελόνα από τη μέρα που οριστικοποιήθηκε ο αποκλεισμός της παίζει πολύ ελεύθερο μπάσκετ και αποτελεί τη χαρά του θεατή. Περίπατος με 88-54 κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Ακολούθησε το εντυπωσιακό 94-72 στο Κλάσικο της ACB παίζοντας καταπληκτικό μπάσκετ. Θα παραταχθεί στο ΣΕΦ χωρίς Σεραφέν, Βεζένκοφ και Χάνγκα. Μακριά από τη Βαρκελώνη επιτρέπει 84 πόντους κατά μέσο όρο. Με τα δεδομένα της συγκεκριμένης αναμέτρησης το over 155,5 λογικά θα επιβεβαιωθεί. Ο Ολυμπιακός δεν χάνει το πλεονέκτημα, η Μπάρτσα δεν παίζει χωρίς την παραμικρή σκοπιμότητα.

Ερυθρός Αστέρας – Βαλένθια

Δεν μπόρεσε να κοιτάξει στα μάτια την αδιάφορη Μπαρτσελόνα γνωρίζοντας βαριά ήττα με 88-54 ο Ερυθρός Αστέρας. Κάνει φτερά η οχτάδα έχοντας ρεκόρ 10-15 και απέχοντας πλέον τρεις νίκες από αυτή. Μόνο μαθηματικές οι ελπίδες του και αυτές λιγοστές. Από τις χειρότερες άμυνες στη διοργάνωση με 83 πόντους παθητικό κατά μέσο όρο. Σταθερά σε διψήφιο ο Ρότσεστι. Ομάδα τριπόντου, που την κάνει ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο ανά πάσα στιγμή. Η Βαλένθια με ρεκόρ 9-16 έχει αποκλειστεί, αφού απομένουν μόλις πέντε αγώνες και έχει διαφορά τεσσάρων νικών από την οχτάδα. Η εντός έδρας ήττα από την Μπασκόνια με 81-71 έβαλε οριστικό τέλος σε οποιαδήποτε ελπίδα. Εμεινε από δυνάμεις στο φινάλε και δεν σκόραρε για τέσσερα λεπτά. Θετικό το ότι λιγοστεύουν τα προβλήματα τραυματισμών. Μετά και την επιστροφή του Βαν Ρόσομ μοναδικός απόντας είναι ο Ντιό από το ξεκίνημα της σεζόν. Απογοήτευση στις δύο ομάδες, αλλά ο Αστέρας μπροστά στο απαιτητικό κοινό του έχει ένα έξτρα κίνητρο και λογικά θα φτάσει στη νίκη.

Μπάμπεργκ – Εφές

Από τη μέρα που ανέλαβε ο Μπάνκι δείχνει σαφέστατα ένα καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο η Μπάμπεργκ και παίζει πιο ελεύθερο μπάσκετ. Πάλεψε στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό και ηττήθηκε δύσκολα με 87-79. Εχει δέκα ήττες στα 13 τελευταία παιχνίδια της στη διοργάνωση και με ρεκόρ 9-16 δεν μπορεί να ελπίζει στην υπέρβαση. Πάντως δεν χαρίζεται σε κανέναν, πολύ περισσότερο εντός έδρας. Λείπει ο Τέιλορ απόψε. Η Εφές παραμένει σταθερά στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας με μόλις 6 νίκες σε 25 αγώνες. Επτά ήττες στις οχτώ τελευταίες αναμετρήσεις της στη διοργάνωση. Πιο πρόσφατη η ήττα με 94-81 από τη Μακάμπι. Πρώτα βιολιά στην επίθεση οι Μακ Κάλουμ, Νράνστον και ο νεοφερμένος Γουίμς, που δεν έχει ξεχάσει την τέχνη του σκοραρίσματος μοιράζοντας 20αρες δεξιά κι αριστερά. Με 83,5 πόντους παθητικό κατά μέσο όρο παραμένει στην χειρότερη τριάδα αμυνών της φετινής Ευρωλίγκας. Το προβάδισμα ανήκει στην Μπάμπεργκ, που παίζει στην έδρα της και ο Μπάνκι δεν αφήνει κανένα ματς στην τύχη του. Η Εφές έχει το μυαλό της αποκλειστικά στην επίθεση, αφού έχει αποκλειστεί εδώ και καιρό. Ξεκάθαρο over 158,5.

Μακάμπι Τ.Α. – Κίμκι

Σπουδαίο διπλό για τη Μακάμπι με 94-81 επί της Εφές φτάνοντας στο 13-12. Κρατάει με νύχια και με δόντια την όγδοη θέση υπερτερώντας κατά μίας νίκης της Μπασκόνια. Κρατάει την τύχη στα δικά της χέρια. Στην έδρα της έχει 9 νίκες σε 13 αγώνες σκοράροντας 85 πόντους κατά μέσο όρο. Παίζει εξαιρετικά από την περιφέρεια το τελευταίο διάστημα. Είχε 15 εύστοχα τρίποντα στην Πόλη την περασμένη αγωνιστική. Νίκη επί της Χάποελ στο πρωτάθλημα με 77-74 παρότι κυνήγαγε για 39 λεπτά στο σκορ. Η Κίμκι βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, αφού βρίσκεται δύο νίκες πίσω από την τετράδα και δύο μπροστά από την άνετη Μπασκόνια. Με λίγα λόγια πάει για όλα ή τίποτα. Υπάρχει αναστάτωση στο εσωτερικό του συλλόγου μετά τις κολλητές ήττες από Μπασκόνια εκτός και Μιλάνο εντός έδρας. Κυρίως κόντρα στους Ιταλούς δεν ήξερε από πού της ήρθε, αφού η αντίπαλός της και αποκλεισμένη εδώ και καιρό. Ηττα στη VTB από την Αστάνα με 84-79. Ελαφρυντικό ότι έπαιξε χωρίς πέντε παίκτες, εκ των οποίων και ο Σβεντ. Απόψε θα παραταχθεί χωρίς Χάνεϊκατ, Ρόμπινσον, Σοκόλοφ και Ζούμπκοφ. Με τόσο βαρύ κλίμα στο εσωτερικό των Ρώσων και τις απουσίες που καλούνται να ξεπεράσουν θα δώσω το προβάδισμα στον άσο παρά τους 3,5 πόντους.

Μπασκόνια – Ζαλγκίρις

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Μπασκόνια, αφού ακροβατεί στην ένατη θέση απέχοντας κατά μόλις μιας νίκης της όγδοης Μακάμπι. Κάθε ματς από δω και πέρα έχει τον χαρακτήρα τελικού για τους Ισπανούς. Μεγάλη νίκη επί της Βαλένθια στην Ανδαλουσία με 81-71. Εντυπωσιακό 13-0 στο φινάλε του ματς φέρνοντας τα πάνω-κάτω. Ομάδα ρυθμού, που αρέσκεται στο επιθετικό μπάσκετ. Σε εξαιρετική κατάσταση Χουέρτα και Βόιγκτμαν. Ο πρώτος χτύπησε και δεν θα παίξει απόψε. Βατό πρόγραμμα μέχρι το φινάλε, που γεμίζει τους πάντες αυτοπεποίθηση. Τέσσερις φορές έχει υποδεχτεί τη Ζαλγκίρις μετρώντας τρεις νίκες. Η Ζαλγκίρις παραμένει δίχως αμφιβολία η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν. Στο 15-10 το ρεκόρ της. Πάλεψε κόντρα στην πρωταθλήτρια Φενέρ, κράταγε τη νίκη για 35 λεπτά, αλλά στο τέλος υπέκυψε με 85-78. Εκτός έδρας έχει θέματα με μία νίκη στα τέσσερα τελευταία. Χωρίς να αγχωθεί επικράτησε της Νεβέζις με 79-73 στο πρωτάθλημα. Τη χειρότερη φετινή της εμφάνιση πραγματοποίησε στον πρώτο γύρο κόντρα στην Μπασκόνια με 97-77. Ψάχνει τη ρεβάνς απόψε. Μπερδεμένο σταύρωμα ανάμεσα σε δύο πολύ ποιοτικές ομάδες. Στη Χώρα των Βάσκων η Μπασκόνια δεν αστειεύεται, αλλά η Ζαλγκίρις είναι από τις πιο επικίνδυνες εκτός έδρας ομάδες στη φετινή διοργάνωση. Πραγματικά δεν μπορώ να βγάλω άκρη. Το over δείχνει να συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες επαλήθευσης, αλλά η κρισιμότητα της αναμέτρησης και το υψηλό line το κρίνει παρακινδυνευμένο.

Σε ενδιαφέρει