Βαρουφάκης: Μόνιμες άδειες για τις στοιχηματικές εταιρίες

giannis baroufakis
Προσοχή, αυτό το άρθρο που περιγράφει τα σχέδια του Γ. Βαρουφάκη για τις μόνιμες άδειες online στοιχηματισμού στην Ελλάδα έχει ξεπεραστεί. Δείτε εδώ τι ισχύει τελικά.

Μεγάλες αλλαγές αναμένονται στο στοιχηματικό τοπίο της χώρας, αφού η πρόθεση της νέας κυβέρνησης, είναι να δώσει μόνιμες και όχι προσωρινές άδειες στις εταιρίες στοιχήματος. Η ρύθμιση του καθεστώτος του internet betting στην Ελλάδα πρόκειται να περάσει σε άλλη φάση, μετατρέποντας τις προσωρινές άδειες των νόμιμων στοιχηματικών εταιρειών, σε μόνιμες. Η κυβέρνηση θα προκυρήξει διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, με τις άδειες να έχουν 5ετή ισχύ. Το κράτος αναμένεται να έχει πλούσια οικονομικά οφέλη από τις εταιρίες online στοιχήματος που θα δραστηριοποιηθούν στον ελληνικό χώρο, ενώ το γεγονός πως η κατάσταση φαίνεται να ξεκαθαρίζει, θα επαναφέρει το ενδιαφέρον μεγάλων bookmakers του εξωτερικού, που αυτή τη στιγμή έχουν αποσυρθεί από την Ελλάδα. Βέβαια, εδώ τίθεται το θέμα του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, καθώς η εταιρεία στοιχήματος της Ελλάδας έχει δικαιωθεί από τα δικαστήρια και έχει αμετάκλητα αποφασιστεί, πως είναι η μοναδική που μπορεί να προσφέρει αθλητικό στοίχημα μέχρι το 2020. Επομένως, ακόμη και να πάρουν μόνιμες άδειες οι εταιρείες,  θα έχουμε μια κατάσταση “γκρίζας ζώνης”. Αναλυτικά, αυτά που ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ντάισενμπλουμ, όσον αφορά στο διαδικτυακό στοίχημα, ήταν τα εξής:

Ο τομέας των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων εμφανίζει σημαντικές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Τα Δημόσια Έσοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν από:

• την πώληση αδειών σε παρόχους ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε εύλογη/δίκαιη τιμή
• την αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής εμπειρίας για την αυστηρή ηλεκτρονική παρακολούθηση της όλης διαδικασίας
• την ενίσχυση/θωράκιση της υπάρχουσας ελληνικής νομοθεσίας (ν. 4002/2011)

Με βάση τις διαθέσιμες εκτιμήσεις, ο συνολικός όγκος συναλλαγών στον τομέα των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα ξεπερνά τα τρία δισ. ευρώ ετησίως. Βάσει εύλογων υπολογισμών, τα πρόσθετα Δημόσια Έσοδα από τη φορολόγηση των αδειοδοτημένων ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκ. ευρώ ετησίως.

Για την πραγματοποίηση των ανωτέρω βημάτων προς την πλήρη εφαρμογή, η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει τεχνική βοήθεια (π.χ. μηχανισμούς για την παρακολούθηση των τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου) καθώς και συμφωνίες που θα περιορίσουν τον παράνομο διασυνοριακό τζόγο.

Σε ενδιαφέρει