Πορτογαλία – Ισπανία: Επικίνδυνη ισορροπία στο ντέρμπι της Ιβηρικής

Το μεγάλο ντέρμπι του 2ου ομίλου του Μουντιάλ διεξάγεται σήμερα στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής.
portugal spain

Τα προγνωστικά μου

Πορτογαλία – Ισπανία: Χ (3.30)

Ανάλυση

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία έχει στόχο να γίνει η 4η εθνική ομάδα που κατακτά Euro και Μουντιάλ συνεχόμενα (Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία οι ομάδες που το έχουν πετύχει έως τώρα). Ωστόσο, κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα το καταφέρει, αλλά αυτό δεν μπορεί να σταματήσει τις φιλοδοξίες της. Ο προπονητής της Πορτογαλίας, Φερνάντο Σάντος έχει προχωρήσει σε μία μίνι ανανέωση του ρόστερ, ενώ συνεχίζει να επιλέγει μία τακτική, η οποία κάνει τις ομάδες του δυσκολοκατάβλητες. Σημειωτέον ότι Πορτογαλία και Ισπανία έχουν αναμετρηθεί τέσσερις φορές στα τελικά μεγάλων διοργανώσεων (Μουντιάλ και Euro) και σε αυτά τα ματς σημειώθηκαν συνολικά τέσσερα τέρματα.

Ποια ομάδα θα «πάρει» το ντέρμπι της Ιβηρικής χερσονήσου; Σούπερ αποδόσεις  στο Μουντιάλ από τη bwin (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Η Ισπανία από την άλλη «κατεβαίνει» στο Μουντιάλ με νέο προπονητή τον Φερνάντο Ιέρο, ο οποίος αντικατέστησε τον Τζουλέν Λοπετέγκι που απολύθηκε κακήν κακώς μία ημέρα πριν από την έναρξη των αγώνων. Όπως είναι λογικό, παρότι έχει μεγάλη εμπειρία, ο θρυλικός στόπερ της Ρεάλ Μαδρίτης δύσκολα θα έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Εξάλλου έως τώρα ήταν τεχνικός διευθυντής της εθνικής Ισπανίας, ενώ δεν έχει βρεθεί ξανά στη θέση του προπονητή. Σημειωτέον ότι αρκετοί παίκτες της «φούριας ρόχας» μεταξύ των οποίων ο Σέρχιο Ράμος είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της παραμονής του Λοπεντέγκι. Η Ισπανία έχει αντιμετωπίσει άλλη μία φορά την Πορτογαλία σε Μουντιάλ και τότε (2010) νίκησε με 1-0 με γκολ του Βίγια. Εξάλλου η Ισπανία έχει κατακτήσει την πρώτη θέση του ομίλου στα τρία τελευταία Μουντιάλ που συμμετείχε, ωστόσο έχει νικήσει μόνο δύο από τα 12 εναρκτήρια παιχνίδια της στη διοργάνωση (7 ήττες και 3 ισοπαλίες τα υπόλοιπα). Επιπρόσθετα αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνολικά 59 ματς σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου η Ισπανία έχει δεχτεί μόλις μία φορά κόκκινη κάρτα. 

Πιθανές ενδεκάδες

Πορτογαλία (4-4-2)

Ρουί Πατρίσιο

Περέιρα

Πέπε

Άλβες

Γκερέιρο

Κουαρέσμα

Μουτίνιο

Καρβάλιο

Σίλβα Μπ.

Σίλβα Α.

Ρονάλντο

Ισπανία (4-3-3)

ΝτεΧέα

Οντριοθόλα

Ράμος

Πικέ

Άλμπα

Ινιέστα

Μπουσκέτς

Σαούλ

Σίλβα Ντ.

Ντιέγκο Κόστα

Ίσκο

Εκτίμηση

Η Πορτογαλία έχει έναν εξαιρετικό προπονητή που παρατάσσει την ομάδα με σαφείς προσανατολισμούς στο γήπεδο. Επιπλέον στην επίθεση με τον Ρονάλντο μπορεί να γίνει επικίνδυνη ανά πάσα στιγμή. Από την άλλη η Ισπανία με νέο προπονητή τον Ιέρο καλείται να ανατρέψει την αρνητική παράδοση που έχει στα εναρκτήρια ματς του Μουντιάλ. Δύσκολα θα τα καταφέρει απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, ωστόσο, μπορεί να πάρει τουλάχιστον την ισοπαλία.

Σε ενδιαφέρει