Τα ‘χρειάστηκε’ αλλά πέρασε η Βραζιλία

David Luiz Cameroon v Brazil Group  FIFA cY iBTLul

Σε ένα Λάτιν ντέρμπι, άκρως ισορροπημένο, τη διαφορά κάνουν οι προσωπικότητες, κι όπως συνέβη και στον πρώτο προημιτελικό με τη Γερμανία και το Χούμελς, κάτι αντίστοιχο συνέβη κι εδώ. Η Βραζιλία μπορεί να δυσκολεύτηκε αλλά χάρη σε δύο στημένες φάσεις και τους αμυντικούς της, Τιάγκο Σίλβα και Νταβίντ Λουίζ, κατάφερε να επικρατήσει στα σημεία του Χάμες Ροντρίγκεζ (που σκόραρε στο φινάλε) και τις παρέας του με 2-1. Μοναδικό… μελανό σημείο για τη «σελεσάο», η δεδομένη απουσία του αρχηγού της και σκόρερ απόψε, Σίλβα που παρατηρήθηκε για ανόητο λόγο με 2η κίτρινη κάρτα και χάνει τον ημιτελικό.

Για τη Βραζιλία έκπληξη προκάλεσε η αλλαγή του Άλβες που αντικαταστάθηκε από τον Μαικόν στο 4-3-2-1 του Σκολάρι ενώ για την Κολομβία το σύστημα που προτιμήθηκε ήταν το 4-4-2 με τον Χάμες Ροντρίγκεζ να στέκεται για πρώτη φορά δίπλα στον Γκουτιέρεζ στην επίθεση.

Πριν καν καλά καλά γίνουν οι πρώτες αναγνωριστικές πάσες, η Βραζιλία πήρε το προβάδισμα με γκολ του Τιάγκο Σίλβα, ο οποίος βρέθηκε αφύλακτος στο δεύτερο δοκάρι και εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την εκτέλεση κόρνερ του Νεϊμάρ. Μόλις στο 7ο λεπτό η «σελεσάο» προηγούταν ήδη με γκολ που σημείωσε ο αρχηγός της με το γόνατο! Σε σχέση με το απογευματινό ματς, το Βραζιλία – Κολομβία, είχε μια άγρια ομορφία και φρενήρη ρυθμό ο οποίος όμως δεν μετουσιώθηκε σε άλλα γκολ, τουλάχιστον στο πρώτο μέρος. Ο Κουαδράδο επιχείρησε το σουτ στο 10’ αλλά η μπάλα κοντράρε στον Τιάγκο Σίλβα και “έγλυψε” το δοκάρι του Σέζαρ, ενώ η Βραζιλία είχε τις δικές τις στιγμές με τον Χούλκ χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στο 19’ συνδυάστηκε όμορφα με το Νειμάρ, αλλά ο Οσπίνα απέκρουσε το σουτ του τελευταίου, ενώ 10 λεπτά αργότερα ο Κολομβιανός τερματοφύλακας είχε ξανά την απάντηση σε χαμηλή προσπάθεια του άσου της Ζενίτ.

Μετά την ανάπαυλα ο Χοσέ Πέκερμαν προχώρησε σε μια επιθετική αλλαγή, βάζοντας στη θέση του Ιμπάρμπο τον Ράμος κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η Κολομβία να ανεβάσει στροφές. Στο 66’ σκόραρε με το Γέπες από στημένη φάση του Ροντρίγκεζ αλλά το γκολ του κεντρικού αμυντικού ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Κι αν η Κολομβία ήταν εκείνη που πίεζε, τελικά ένας άλλος κεντρικός αμυντικός ήταν αυτός που σκόραρε αλλά από πλευράς Βραζιλίας. Ο Νταβίντ Λουίζ με απευθείας εκτέλεση φάουλ από τα 30 μέτρα «σκότωσε» τον Οσπίνα, σηκώνοντας σχεδόν ολόκληρο το «Καστελάο» στο πόδι, μιας και πλέον όλοι αισθάνονταν πιο ανακουφισμένοι, πιο σίγουροι για την πρόκριση!

Παρόλα αυτά στο 78’, η Κολομβία είχε την ευκαιρία να ξαναμπεί στο παιχνίδι ύστερα από καταπληκτική ασίστ του Ροντρίγκεζ στο Μπάκα, τον οποίο ανέτρεψε ο Σέζαρ (ο οποίος προς τέρψιν όλων αντίκρισε κίτρινη κάρτα αντί για κόκκινη), και τα κατάφερε! Σκόραρε σε 5ο σερί ματς το 6ο του γκολ. Έτσι το παιχνίδι, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, μετά το 2-1 «πήρε φωτιά»!

Παρά την αμείωτη ένταση και το πάθος που έβγαλαν οι δύο ομάδες, η Κολομβία δεν μπόρεσε να κάνει απολύτως τίποτα στον υπόλοιπο χρόνο και το 5λεπτό των καθυστερήσεων κι έτσι η Βραζιλία κατάφερε να μείνει ζωντανή και να ταξιδέψει στις 8 Ιουλίου στο Μπέλο Οριζόντε για να υποδεχθεί στο μεγάλο ντέρμπι των ημιτελικών την Γερμανία. Highlight της αναμέτρησης η παρηγοριά των Βραζιλιάνων παικτών στο μεγάλο αστέρι και πρώτο σκόρερ του τουρνουά, Χάμες Ροντρίγκεζ που έκλαιγε γοερά. 

Σε ενδιαφέρει