Ματς όνειρο, το Βέλγιο στους οκτώ

belgium USA

Ίσως το καλύτερο ματς του φετινού Μουντιάλ ήταν το Βέλγιο – Η.Π.Α., με τους Βέλγους να κερδίζουν τελικά στην παράταση με 2-1 και να προκρίνονται στα προημιτελικά. Όλα τα γκολ μπήκαν στην παράταση, αφού η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε με 0-0. Οι Βέλγοι μπήκαν πολύ δυνατά στο ματς και μόλις στο πρώτο λεπτό, έχασαν την πρώτη τους ευκαιρία. Ο Όριτζι, ο οποίος προτιμήθηκε από τον Λουκάκου, έχασε τετ-α-τετ, με τον Χάουαρντ να κάνει την πρώτη από τις πολλές μεγάλες επεμβάσεις που έκανε στο παιχνίδι.

Στο 21′, ο Ντέμπσι δημιούργησε την πρώτη ευκαιρία της Αμερικής, όταν έκανε πλασέ στην κίνηση, το οποίο μπλόκαρε ο Κουρτουά. Δύο λεπτά αργότερα, ο Ντε Μπρίνε έχασε μεγάλη ευκαιρία. Πλάσαρε έπειτα από αντεπίθεση, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο άουτ. Το πρώτο ημίχρονο τελείωσε, με το Βέλγιο να κερδίζει τις εντυπώσεις. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως το πρώτο. Στο 47′, ο Μέρτενς έκανε την κεφαλιά και ο Χάουαρντ απέκρουσε με ακροδάκτυλα. Στο 54′, ο Όριτζι έχασε τεράστια ευκαιρία, αφού ύστερα από γύρισμα του Βερτόχεν, δεν μπόρεσε εντελώς μόνος του να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα. Τρία λεπτά αργότερα, ο ίδιος παίκτης έπιασε μια κεφαλιά έξω από την μικρή περιοχή και η μπάλα χτύπησε στο πάνω μέρος του δοκαριού του Χάουαρντ.

Στο 60′, ο κεφάτος Όριτζι, έκανε το γύρισμα από αριστερά, αλλά το τακουνάκι του Μέρτενς πέρασε λίγο άουτ. Το Βέλγιο πίεζε συνεχώς και κάθε φάση του “μύριζε” γκολ. Στο 72′, μετά από αλλεπάλληλες κόντρες, η μπάλα έφτασε στον Όριτζι, ο οποίος νικήθηκε και πάλι από τον Χάουαρντ. Στο 76′, ο Μιραλάς που είχε περάσει αλλαγή ένα τέταρτο νωρίτερα, έχασε τετ-α-τετ, με τον Χάουαρντ να κερδίζει άλλη μια μάχη. Δύο λεπτά πριν το 90′, ο Αζάρ έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν το σουτ του με το αριστερό, πήγε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων, ενώ στο 90′, ο Κομπανί εντελώς μόνος του, δεν βρήκε την μπάλα καλά, δίνοντας την ευκαιρία στον Χάουαρντ να διώξει. Και ενώ το Βέλγιο έχανε την μία ευκαιρία μετά την άλλη, οι Αμερικάνοι έχασαν την πιο σπουδαία ευκαιρία του ματς, στο 93′, όταν ο Τζόουνς έκανε μια δύσκολη κεφαλιά πάσα στον Βοντολόφσκι, με τον τελευταίο από απόσταση αναπνοής με το τέρμα, να κάνει ένα κακό πλασέ. Η παράταση ξεκίνησε με γκολ για το Βέλγιο, όταν ο Λουκάκου που μπήκε στον αγώνα λίγο νωρίτερα, έκανε μια κούρσα από δεξιά, “έσπασε” την μπάλα στο Ντε Μπρίνε και ο τελευταίος με διαγώνιο σουτ, έγραψε το 1-0.

Η Αμερική αναγκάστηκε να παίξει φουλ επίθεση, με αποτέλεσμα να αφήσει αρκετούς κενούς χώρους. Ο Λουκάκου προειδοποίησε στο 101′, όταν το σουτ του αποκρούστηκε από τον “ήρωα” Χάουαρντ. Στο 104′, ο Μιραλάς έκανε το σουτ και ο τερματόφυλακας της Αμερικής αντέδρασε σωστά. Όμως, ένα λεπτό αργότερα, ο Ντε Μπρίνε βγήκε στην αντεπίθεση, πέρασε καταπληκτικά για τον Λουκάκου μέσα στην περιοχή και ο άσος της Τσέλσι έκανε το 2-0. Όλοι τότε πίστεψαν πως το ματς είχε τελειώσει. Οι παίκτες του Κλίνσμαν είχαν όμως αντίθετη άποψη. Στο 107′, η αλλαγή του Γερμανού, ο Γκριν, πέτυχε ένα εκπληκτικό γκολ και έβαλε την ομάδα του στο κόλπο της πρόκρισης.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο Τζόουνς έκανε την κοντινή προβολή και η μπάλα έφυγε λίγο άουτ. Με την Αμερική όλη μπροστά, το Βέλγιο βρήκε χώρους. Όμως, ο Χάουαρντ κράτησε την ομάδα του ζωντανή στο τετ-α-τετ του Λουκάκου στο 110′. Στο 114′ χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για τους Αμερικανούς να ισοφαρίσουν. Ο Μπράντλι εκτέλεσε ένα φάουλ με κομπίνα, με τον Ντέμπσι να είναι τελικός αποδέκτης και από την μικρή περιοχή να μην μπορεί να νικήσει τον Κουρτουά. Το ματς τελείωσε με μεγάλη πρόκριση για το Βέλγιο, αλλά όλοι είχαν την εντύπωση πως αν είχαν πέντε λεπτά ακόμη οι Αμερικάνοι, θα είχαν στείλει τον αγώνα στα πέναλτι.

Στην επόμενη φάση θα δούμε το πολύ ενδιαφέρον ζευγάρι του Βελγίου με την Αργεντινή.

Σε ενδιαφέρει