Γλίτωσε το έμφραγμα στο 120΄και πέρασε στα πέναλτι η Βραζιλία…

Γλίτωσε το έμφραγμα στο 120΄και πέρασε στα πέναλτι η Βραζιλία…

Στα πέναλτι έμελε να κριθεί το πρώτο ματς της φάσης των νοκ-άουτ μεταξύ Βραζιλίας και Χιλής στο «Εστάντιο Μινεϊράο», με μεγάλη νικήτρια τη «σελεσάο» που παρότι δεν έπεισε με την παρουσία της (για ακόμα μια φορά), εν τέλει προκρίθηκε στα προημιτελικά με 3-2 (1-1 το αποτέλεσμα του αγώνα). Το γκολ του Νειμάρ ήταν εκείνο που έκανε τη διαφορά στη ψυχοφθόρο διαδικασία, αφού λίγα δευτερόλεπτα αργότερα η εκτέλεση του Χάρα κατέληξε στο δοκάρι του Σέζαρ. Έτσι, η Βραζιλία επικράτησε για 3η στις 4 συνολικά φορές που έχει βρεθεί στα πέναλτι σε Μουντιάλ.

Αν εξαιρέσουμε τον Φερναντίνιο που πήρε τη θέση του Παουλίνιο στα χαφ, δεν υπήρξε καμία άλλη έκπληξη στην αρχική ενδεκάδα της Βραζιλίας (4-2-3-1) στο ξεκίνημα, την ίδια ώρα που η Χιλή παρατάχτηκε με όλα της τα πρωτοκλασάτα ονόματα και το γνωστό και μη εξαιρετέο 5-3-2.

Η πρώτη φορά που ξεσηκώθηκε το κοινό του Μπέλο Οριζόντε, ήρθε ουσιαστικά στο γκολ που έδωσε το προβάδισμα στη Βραζιλία με τον Νταβίντ Λουίζ (18’). Ο κεντρικός αμυντικός των γηπεδούχων άνοιξε το σκορ έπειτα από κεφαλιά-πάσα του παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας, Τιάγκο Σίλβα ύστερα από κόρνερ του Νειμάρ. Το ολέθριο λάθος της Βραζιλιάνικης άμυνας όμως στο 33ο λεπτό, δεν άφησαν ανεκμετάλλευτο οι Χιλιανοί, που έκλεψαν την μπάλα με τον Βάργκας που πάσαρε στον Σάντσες, κι έτσι το πλάγιο άουτ της Βραζιλίας, κατέληξε σε γκολ της… Χιλής!

Οι Βραζιλιάνοι που ήταν σαφέστατα πιο κινητικοί μέχρι εκείνη την ώρα, έχασαν σπουδαία ευκαιρία στο 35΄ όταν η κεφαλιά του Νειμάρ αλλοιώθηκε από τον Σίλβα και κατέληξε για λίγα εκατοστά κόρνερ. Το ρεσιτάλ αστοχίας και ατυχίας όμως συνεχίστηκε για τους Βραζιλιάνους, όταν η μπάλα κατέληξε από προσπάθεια του Νειμάρ στο Φρέντ (υστέρα από αμυντική προσπάθεια του Μεντέλ), εκείνος έβαλε την κόντρα, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα πάνω από την εστία του Μπράβο. Στο 42’ ο Χιλιανός τερματοφύλακας αντέδρασε “ακροβατικά” σε μακρινό σουτ του Ντάνι Άλβες και έδιωξε σε κόρνερ. Η Βραζιλία έπαιζε σχεδόν μονότερμα την αντίπαλο της μέχρι και την εκπνοή του 1ου ημιχρόνου αλλά η τελευταία “κλασσική ευκαιρία” ανήκε στη Χιλή  και τον Αράνγκις, που νικήθηκε σε μοναδικό τετ-α-τετ από τον Ζούλιο Σέζαρ.

Ο «χορός των ευκαιριών» του 2ου μέρους όμως ξεκίνησε από τους Βραζιλιάνους με το δυνατό σουτ του Φερναντίνιο που πέρασε λίγο δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Μπράβο (50’). Στο 55’ ο Χούλκ σκόραρε κάνοντας άψογο κοντρόλ με το …χέρι κάτι που υπέπεσε στην αντίληψη του διαιτητή της αναμέτρησης, Χάουαρντ Γουέμπ, που τον φιλοδώρησε και με κίτρινη κάρτα. Ο ρυθμός έπεσε αισθητά στη συνέχεια και παρά τις επιθετικές αλλαγές των 2 ομάδων (Ζό αντί Φρέντ για Βραζιλία και Γκουτιέρεζ αντί Βάργκας για Χιλή), δεν είδαμε κάτι αξιόλογο μπροστά από τις 2 εστίες, πλην μιας πολλά υποσχόμενης ευκαιρίας για τη Χιλή στο 65’. Πρωταγωνιστές αυτής της φάσης ήταν ξανά οι Αράνγκις και Ζούλιο Σέζαρ, με το Βραζιλιάνο τερματοφύλακα να βγαίνει πάλι νικητής  αποκρούοντας εντυπωσιακά σουτ του πρώτου.

Στο 84’ ο Χούλκ απάντησε στη σπουδαία ευκαιρία των Χιλιανών αλλά ο Μπράβο σε ρόλο… Ζούλιο Σέζαρ σταμάτησε το δυνατό σουτ που επιχείρησε! Αυτή ήταν ουσιαστικά και η τελευταία φάση της κανονική διάρκειας,  αφού το1-1 οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση.

Εκεί, η κατάσταση παρέμεινε εξίσου ισορροπημένη, όπως στο 2ο ημίχρονο. Στο 103ο λεπτό ο Χούλκ απείλησε εκ νέου το τέρμα της Χιλής, αλλά ο Μπράβο ήταν για ακόμη μια φορά σε ετοιμότητα και έδιωξε μακριά τον κίνδυνο. Μέχρι να ολοκληρωθεί ο εξτρά χρόνος δεν είδαμε τίποτα παραπάνω, πέρα από μακρινά σουτ για αμφότερες, κι έτσι μοιραία την τύχη του παιχνιδιού θα έκρινε η ψυχοφθόρος διαδικασία των πέναλτι. Στις καθυστερήσεις της παράτασης η Βραζιλία γλύτωσε το… έμφραγμα αφού το σουτ του Πινίγια, που είχε περάσει ως αλλαγή του Βιντάλ, τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Ζούλιο Σέζαρ!

Τελικά οι Βραζιλιάνοι ήταν εκείνοι που χαμογέλασαν τελευταίοι, αφού το γκολ του Νειμάρ στο 5ο πέναλτι της ομάδας του Σκολάρι ήταν εύστοχο, εν αντιθέσει με εκείνο του Χάρα που σταμάτησε στο δοκάρι. Πλέον, οι Βραζιλιάνοι μετρούν 4 προκρίσεις σε βάρος των Χιλιανών σε νοκ-άουτ αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την σημερινή όμως να αποτελεί την δυσκολότερη αν κρίνουμε κι από την προϊστορία. Το 1962 είχαν επικρατήσει με 4-2 στον ημιτελικό (και μάλιστα μέσα στο Σαντιάγκο της Χιλής), το 1998 με 4-1 και το 2010 με 3-0 (στη φάση των «16»). 

Σε ενδιαφέρει