Χόρεψαν σάμπα τους Κορεάτες οι… Αλγερινοί!

heroa

Μια Αλγερία από άλλο πλανήτη και μια Νότια Κορέα “φάντασμα” του εαυτού της για ένα ολόκληρο ημίχρονο στο «Εστάντιο Μπέιρα-Ρίο», συνέθεσαν ένα σπάνιο σκηνικό για τα δεδομένα του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θύμιζε κανονικό… μονότερμα με απόλυτους πρωταγωνιστές όμως, όχι το φαβορί, αλλά τους Αφρικανούς! Οι «αλεπούδες της Ερήμου» έζωσαν και έπνιξαν τους Κορεάτες, φτάνοντας το σκορ ακόμα και στο 3-0 στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Το τελικό 4-2 μάλλον κολακεύει τους Κορεάτες που άργησαν πολύ να μπουν στο “πνεύμα” του αγώνα και πλέον βρίσκονται με το… ενάμιση πόδι εκτός διοργάνωσης. Στον αντίποδα, η ομάδα του Χαλίλχοτζιτς σκαρφάλωσε στη 2η θέση του 8ου ομίλου και κρατάει πλέον την τύχη στα χέρια της σε ότι αφορά την πρόκριση της στην επόμενη φάση.

Οι Κορεάτες παρατάθηκαν με τα ίδια πρόσωπα και το ίδιο ακριβώς σύστημα όπως στο πρώτο τους παιχνίδι απέναντι στους Ρώσους (4-4-1-1) την ίδια ώρα που οι Αλγερινοί είχαν κατά το… ήμισυ διαφορετική ενδεκάδα(!) αλλά και διαφορετικό προσανατολισμό (πιο επιθετικό) με το 5-4-1 του Χαλίλχοτζιτς, σε σχέση με την πρεμιέρα και το πιο “σφιχτό” 4-5-1 κόντρα στους Βέλγους.

Το πρώτο δεκάλεπτο ανήκε ολοκληρωτικά στους Αλγερινούς, οι οποίοι επισκεπτόντουσαν συνεχώς την εστία του Γιούνγκ και απειλούσαν. Στο 1’ το σουτ που έκανε ο Φεϊγκουλί έφυγε έξω, ενώ στο 4’ θα μπορούσε να δοθεί πέναλτι στον Σλιμανί, αλλά ο Κολομβιανός διαιτητής Ρολντάν, έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Στην εξέλιξη της φάσης το σουτ του Μπραχίμι δεν βρήκε στόχο. Οι Αφρικανοί είχαν στριμώξει για τα καλά τους Κορεάτες και κατάφεραν να δημιουργήσουν ακόμα μια καλή στιγμή στο 9’, αλλά η κεφαλιά του Σλιμανί έφυγε άουτ.

Οι τυπικά φιλοξενούμενοι συνέχιζαν να ελέγχουν το χώρο της μεσαίας γραμμής με αποτέλεσμα να είναι εκείνοι που απειλούσαν συχνά-πυκνά την Κορεατική άμυνα. Η υπεροχή τους τελικά καρποφόρησε στο 26’, ύστερα από την εντυπωσιακή ψηλοκρεμαστή μπαλιά του Μεντζανί που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ο Σλιμανί, ο οποίος έβαλε πλάτη την άμυνα της Κορέας και πλάσαρε εύστοχα τον Γιούνγκ. Στο 28’ ο Χαλίς νίκησε τους πάντες και τα πάντα στην περιοχή της Κορέας και με δυνατή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο παραθυράκι του γκολκίπερ των Κορεατών, που έκανε κακίστη έξοδο έπειτα από κόρνερ του Ντζαμπού. Ο κορυφαίος της αναμέτρησης Ντζαμπού, ήρθε να προστεθεί 10 λεπτά αργότερα στη λίστα των σκόρερ, όταν αξιοποίησε την καταπληκτική μπαλιά του Σλιμανί και πλάσαρε τον Γιούνγκ στη δεξιά γωνία. Αποτέλεσμα ημιχρόνου: 3-0 για την Αλγερία! Ίσως ούτε κι ο πιο αισιόδοξος Αλγερινός να μην περίμενε τέτοια απρόσμενη και ευχάριστη εξέλιξη για την ομάδα της χώρας του…

Στο δεύτερο μέρος, οι Κορεάτες μπήκαν πιο επιθετικά και κατάφεραν να μειώσουν σε 3-1 (50’)  με προσπάθεια του Σον που κοντρόλαρε -τυχαία- με την πλάτη στην περιοχή της Αλγερίας και πλάσαρε κάτω από τα πόδια του Μ’ Μπολί. Στο 60’ το εντυπωσιακό μακρινό σουτ του Κι έδιωξε με δυσκολία σε κόρνερ ο Αλγερινός τερματοφύλακας, αλλά μέχρι εκεί. Δύο λεπτά αργότερα οι Αλγερινοί έβαλαν ξανά τη μπάλα κάτω, συνδυάστηκαν άψογα και έβγαλαν υποδειγματική αντεπίθεση, δίνοντας έτσι το σύνθημα του τέλους για την ομάδα του Μπό από πολύ νωρίς. Φεϊγκουλί και Μπραχίμι «έκρυψαν» τη μπάλα και σκόραραν (με τον τελευταίο),πετυχαίνοντας έτσι ένα μοναδικό ρεκόρ για τις Αφρικανικές ομάδες, αφού η χώρα τους έγινε η πρώτη της «Μαύρης Ηπείρου» που σκοράρει ποτέ 4 γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Το μόνο που κατάφεραν οι Ασιάτες ήταν απλά να μειώσουν με τον Κού στο 72’, ύστερα από γύρισμα του Λί στη μικρή περιοχή. Το τελικό 4-2 μόλις διαμορφώθηκε, χωρίς όμως να ακολουθήσει κάτι ιδιαίτερα αξιόλογο.

Σε ενδιαφέρει