Euro 2000: Το τουρνουά των… θρίλερ

Το δεύτερο Εuro της Ιστορίας της κατέκτησε η Γαλλία το 2000 στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου. Από τα ημιτελικά και μετά παρακολουθήσαμε παιχνίδια τα οποία κρίθηκαν στην παράταση ή τα πέναλτι, μετατρέποντας τη διοργάνωση σε μια από τις πιο ενδιαφέρ
Euro 2000: Το τουρνουά των… θρίλερ

To Euro του 2000 ήταν η 11η οργάνωση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην ιστορία της UEFA. Συνδιοργανώθηκε από το Βέλγιο και την Ολλανδία και έλαβε χώρα από τις 10 Ιουνίου μέχρι και τις 2 Ιουλίου. Νικήτρια αναδείχθηκε η Γαλλία, η οποία στο μεγάλο τελικό νίκησε με 2-1 την Ιταλία. Πρώτοι σκόρερ της διοργάνωσης ήταν οι Πάτρικ Κλάιφερτ και Σάβο Μιλόσεβιτς, οι οποίοι πέτυχαν από πέντε γκολ ο καθένας, ενώ πολυτιμότερος παίκτης ψηφίστηκε ο Ζινεντίν Ζιντάν. Συνολικά στην διοργάνωση συμμετείχαν δεκαέξι ομάδες.

Συνολικά οκτώ γήπεδα χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της διοργάνωσης. Αυτά ήταν:

1. Ντε Κάιπ, 51.177 – Ρότερνταμ
2. Άμστερνταμ Αρίνα, 52.140 – Άμστερνταμ
3. Στάδιο King Baudouin, 50.122 – Βρυξέλλες
4. Στάδιο Jan Breydel, 29.945 – Μπριζ
5. Στάδιο Φίλιπς, 35.119 – Αϊντχόφεν
6. Στάδιο Gelredome, 30.082 – Άρνεμ
7. Στάδιο Maurice Dufrasne, 30.023 – Λιέγη
8. Στάδιο du Pays de Charleroi, 30.000 – Σαρλερουά

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να μαντέψεις το νικητή του Euro 2016.

Φάση Ομίλων

Σχηματίστηκαν τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Προκρίθηκαν οι δυο πρώτες στην προημιτελική φάση.

Α’ Όμιλος: Πορτογαλία, Ρουμανία, Αγγλία, Γερμανία

Η Πορτογαλία έκανε περίπατο με 3/3 νίκες, παίρνοντας την πρώτη θέση, ενώ την έκπληξη έκανε η Ρουμανία, η οποία με τέσσερις πόντους (1-1-1) άφησε εκτός τα μεγαθήρια Αγγλία και Γερμανία που αποτέλεσαν τη μεγάλη απογοήτευση της διοργάνωσης.

Β’ Όμιλος: Ιταλία, Τουρκία, Βέλγιο, Σουηδία

Εδώ, η Ιταλία ήταν η πρωτοπόρος του ομίλου με 9 βαθμούς και δεύτερη τερμάτισε η Τουρκία με τέσσερις. Εκτός έμεινε το Βέλγιο (συνδιοργανώτρια ομάδα) και η Σουηδία, οι οποίες δεν έπεισαν σε καμία στιγμή με την απόδοσή τους.

Γ’ Όμιλος: Ισπανία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Σλοβενία

Στον τρίτο όμιλο τα πράγματα κύλησαν ομαλά. Η Ισπανία παρά την ψυχρολουσία στην πρεμιέρα (ήττα 0-1 από Νορβηγία) κατάφερε με δύο νίκες να τερματίσει πρώτη στον όμιλο. Την ακολούθησε η Σερβία και Μαυροβούνιο, η οποία ισοβάθμησε με τους Νορβηγούς στους τέσσερις πόντους όμως επικράτησε στο μεταξύ τους ματς. Εκτός έμειναν οι Σκανδιναβοί με τους Σλοβένους, οι οποίοι έπαιρναν μέρος για πρώτη φορά στη διοργάνωση.

Δ Όμιλος: Ολλανδία, Γαλλία, Τσεχία, Δανία

Κι εδώ δεν υπήρξαν απρόοπτα. Η οικοδέποινα Ολλανδία έκανε πάρτι με τρεις νίκες, παίρνοντας την πρωτιά, ενώ και οι Γάλλοι με έξι πόντους τερμάτισαν δεύτεροι. Εκτός έμειναν Τσεχία και Δανία.

Προημιτελικά

Τουρκία – Πορτογαλία : 0-2 (Άμστερνταμ)

Ιταλία – Ρουμανία : 2-0 (Bρυξέλλες)

Ολλανδία – Σερβία και Μαυροβούνιο : 6-1 (Ρότερνταμ)

Ισπανία – Γαλλία : 1-2 (Mπριζ)

Στην προημιτελική φάση η Πορτογαλία προκρίθηκε επί της Τουρκίας με 2-0, όπως και η Ιταλία επί της Ρουμανίας. Η Ολλανδία διέλυσε τη Σερβία και Μαυροβούνιο με 6-1 και η Γαλλία επικράτησε στο μεγάλο ντέρμπι της Ισπανίας με 2-1.

Ημιτελικά

Πορτογαλία – Γαλλία : 1-2 (παρ.) (Βρυξέλλες)

Στον πρώτο ημιτελικό, η Γαλλία αντιμετώπισε την Πορτογαλία. Ο Ζιντάν και η παρέα του χρειάστηκαν την παράταση για να κάμψουν την αντίσταση των μαχητικών Πορτογάλων. Το σκορ στην κανονική διάρκεια ήταν 1-1 (Νούνο Γκόμεζ στο 19′ και Ανρί στο 51′). Στην παράταση μίλησε ο Ζιζού και με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι τρία λεπτά πριν το τέλος έγραψε το 2-1 για τους Γάλλους.

Ιταλία – Ολλανδία : 0-0 (3-1 στα πέναλτι)

Στο δεύτερο ματς είχαμε κι εκεί θρίλερ. Ιταλία και Ολλανδία χρειάστηκαν τη διαδικασία των πέναλτι για να λύσουν τις διαφορές τους, αφού το ματς μετά και από την παράταση έλειξε ισόπαλο χωρίς τέρματα. Εκεί, οι Ιταλοί ήταν πιο ψύχραιμοι και με 3-1 πήραν την πρόκριση για το μεγάλο τελικό.

Τελικός

Γαλλία – Ιταλία 2-1 (παρ.) (Ρότερνταμ)

Ο μεγάλος τελικός έλαβε χώρα στο Ρότερνταμ κι εδώ είχαμε αγωνιώδες τέλος με ανατροπή και εναλλαγές συναισθημάτων. Η Ιταλία ευτύχησε να ανοίξει το σκορ στο 55′ με τον Ντελβέκιο και κρατούσε τη νίκη μέχρι τις καθυστερήσεις. Τότε ήρθε ο Σιλβέν Βικτόρ στο 94′ να ισοφαρίσει για τους Γάλλους και να στείλει στα… τάρταρα την ψυχολογία των Ιταλών. Στην παράταση ήταν θέμα χρόνου να έρθει το χρυσό γκολ για τους Γάλλους και αυτό κατάφερε να το πετύχει ο Νταβίντ Τρεζεκέ στο 103′, σφραγίζοντας το δεύτερο τρόπαιο στην ιστορία των Γάλλων.

Σε ενδιαφέρει