Εuro 1980: Η διοργάνωση των πρώτων αλλαγών

Oι πρώτες αλλαγές στη διοργάνωση πραγματοποιήθηκαν στο Euro του 1980. Μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η Γερμανία.
Εuro 1980: Η διοργάνωση των πρώτων αλλαγών

To Euro 1980 έλαβε χώρα στην Ιταλία από τις 11 εώς τις 22 Ιουνίου. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως το Εuro των εγάλων αλλαγών, καθώς είχαμε τη πρώτη μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με τις διοργανώσεις των προηγούμενων ετών. Οι ομάδες που συμμετείχαν στα τελικά της διοργάνωσης αυξήθηκαν από τέσσερις σε οκτώ και ανάμεσα τους ήταν και η Εθνική Ελλάδος για πρώτη φορά στην ιστορία της. Επίσης, άλλαξε και ο τρόπος διεξαγωγής των τελικών, καθώς οι οκτώ (πλέον) ομάδες θα χωρίζονταν σε δύο γκρουπ των τεσσάρων και οι πρώτοι από τον κάθε όμιλο θα προκρίνονταν στον τελικό, με τους δύο δεύτερους να αγωνίζονται για τη τρίτη θέση στον μικρό τελικό. Επίσης, η διοργανώτρια χώρα δεν θα λάμβανε μέρος στη προκριματική διαδικασία (κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τότε) αλλά θα προκρίνονταν απευθείας στα τελικά.

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 11 και 22 Ιουνίου με νικήτρια την εθνική ομάδα της Γερμανίας, η οποία νίκησε με 2-1 το Βέλγιο στον τελικό του “Ολίμπικο” της Ρώμης.

ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να στοιχηματίσεις στο Euro 2016.

Προκριματική Φάση Ομίλων

Η μορφή των προκριματικών άλλαξε και αυτή. Θα σχηματίζονταν επτά γκρούπ και οι πρώτοι κάθε όμιλου θα περνούσαν απευθείας στα τελικά της διοργάνωσης. Αντίθετα, στις προηγούμενες διοργανώσεις (από τότε που θεμελιώθηκαν οι όμιλοι στα προκριματικά), οι πρώτοι κάθε όμιλου θα έμπαιναν σε κλήρωση από την οποία θα προέκυπταν ζευγάρια, οι νικητές των οποίων θα προκρίνονταν στα τελικά. Πλέον η πρωτιά στον όμιλο έδινε ένα από τα επτά χρυσά εισιτήρια.

Α’ Όμιλος: Αγγλία, Β.Ιρλανδία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Δανία
Β’ Όμιλος: Βέλγιο, Αυστρία, Πορτογαλια, Σκωτία, Νορβηγία
Γ’ Όμιλος: Ισπανία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία Κύπρος
Δ’ Όμιλος: Ολλανδία, Πολωνία, Ανατολική Γερμανία, Ελβετία, Ισλανδία
Ε’ Όμιλος: Τσεχοσλοβακία, Γαλλία, Σουηδία, Λουξεμβούργο
ΣΤ’ Όμιλος: Ελλάδα, Ουγγαρία, Φινλανδία, Σοβιετική Ένωση
Ζ’ Όμιλος: Δυτική Γερμανία, Τουρκία, Ουαλία, Μάλτα

(Αυτή είναι η σειρά με την οποία τερμάτισαν στον κάθε όμιλο οι ομάδες. Με bold αυτές που προκρίθηκαν.)

Νοκ-άουτ Φάση

Οι οκτώ ομάδες που συμμετείχαν στα τελικά θα χωρίζονταν σε δύο όμιλους. Μετά από κλήρωση προέκυψαν οι εξής δύο:

‘Α Όμιλος: Δυτική Γερμανία 5, Τσεχοσλοβακία 3, Ολλανδία 3, Ελλάδα 1
‘Β Όμιλος: Βέλγιο 4, Ιταλία 4, Αγγλία 3, Ισπανία 1

(Αυτή είναι η σειρά με την οποία τερμάτισαν στον κάθε όμιλο οι ομάδες. Με bold αυτές που προκρίθηκαν.)

Μικρός Τελικός

Ιταλία – Τσεχοσλοβακία : 1-1 (8-9 στα πέναλτι)

Στον μικρό τελικό, που έγινε στο “San Paolo” η Τσεχοσλοβακία τέθηκε αντιμέτωπη με την οικοδέσποινα της διοργάνωσης Ιταλία. Οι κάτοχοι του τροπαίου του 1976 προηγήθηκαν στο 54′ με τέρμα του Γιούκερμικ. Οι Ιταλοί ισοφάρισαν στο 73′ με γκολ του Γκρατσιάνι, κάνοντας το 1-1, σκορ που δεν άλλαξε μέχρι το τέλος της αναμέτρησης. Στην παράταση καμία πλευρά δεν μπόρεσε να βρει δίχτυα και έτσι οδηγηθήκαμε στη διαδικασία των πέναλτι. Οι Τσεχοσλοβάκοι τελικά κέρδισαν, αφού οι δύο ομάδες χτύπησαν συνολικά 18 πέναλτι! Ο Κολοβάτι ήταν ο μοιραίος για τους Ιταλούς, αφού έχασε το 9ο πέναλτι.

Μεγάλος Τελικός

Βέλγιο – Δυτική Γερμανία : 1-2

Οι Δυτικογερμανοί μπήκαν δυνατά στην αναμέτρηση και άνοιξαν το σκορ μόλις στο 10ο λεπτό με τον Χόρστ. Το γρήγορο αυτό γκολ ανάγκασε τους Βέλγους να βγουν μπροστά και να κυνηγήσουν την ισοφάριση, όμως το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τους Γερμανούς να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το προβάδισμα. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Βέλγοι κατάφεραν να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια, με έναν αμφιλεγόμενο πέναλτι. Πιο συγκεκριμένα, στο 74′ το Βέλγιο κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Van Der Elst από τον Uli Stielike. Ωστόσο το μαρκάρισμα έγινε εκτός περιοχής και ο Βέλγος απλά έπεσε εντός αυτής. Ωστόσο ο διαιτητής καταλόγισε την εσχάτη των ποινών. Ο Ρενέ Φαν ντε Ρέικεν έκανε το 1-1 στο 75′. Όμως οι Γερμανοί, επιβεβαίωσαν το μύθο τους και στο 88′ μετά από κόρνερ του Ρουμενίγκε, ο Χρούμπες με δυνατή κεφαλιά έκανε το 1-2 και η Δυτική Γερμανία κατέκτησε το δεύτερο Euro στην ιστορία της.

Σε ενδιαφέρει