Σεφέρης: Παρηκμασμένες εποχές, παρηκμασμένοι εκπρόσωποι

Ολυμπιακός – ΑΕΚ παίζουν απόψε και καλό είναι να θυμηθούμε τον μεγάλο Έλληνα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963
sidiropoulos

Ολυμπιακός – ΑΕΚ παίζουν σήμερα στο κύπελλο κι ας θυμηθούμε μεγάλες κουβέντες του Γιώργου Σεφέρη (1900-1971): «Οι παρηκμασμένες εποχές βρίσκουν στην έκφρασή τους σε παρηκμασμένους εκπροσώπους». Και για να εντάξω το Σεφέρη στη σύγχρονη περιορισμένη γνώση και κατά συνέπεια μειωμένη αντιληπτικότητα, κατέκτησε ένα Μουντιάλ το 1963, το «Νόμπελ Λογοτεχνίας».
Όλα όσα προηγήθηκαν της επομένης της κλήρωσης, που έφεραν αντιμέτωπους τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, αλλά και τον ορισμό του διαιτητή Σιδηρόπουλου, απλά επιβεβαιώνουν το Σεφέρη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εποχή παρακμής των πάντων, άρα το λόγο έχουν οι παρηκμασμένοι.
Είναι αδύνατο για τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει ενεργά στην κοινωνία των παρηκμασμένων και να μην είναι παρηκμασμένος ο ίδιος. Όποιος αποφασίσει για τον κάθε λόγο και αιτία να μπει σ’ αυτό το χώρο και άριστες προθέσεις να έχει, θα τον καταπιεί η παρακμή στο τέλος.
Οι εκπρόσωποι της παρακμής, που λέει ο Σεφέρης, είναι όλοι αυτοί που σήκωσαν κουρνιαχτό για το μεγάλο ντέρμπι του Φαλήρου. Είναι αυτοί οι ίδιοι, που αναπαράγονται τα τελευταία 30 χρόνια, όταν στην Ελλάδα άρχισε μία μεθοδευμένη διαδικασία παρακμής.
Στις εποχές της παρηκμασμένης κοινωνίας (και) του ποδοσφαίρου, μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας επηρεασμού των μαζών έχει ο καλύτερα καταρτισμένος… παρακμιακά. Αυτός που δεν έχει σημασία τι λέει, αλλά ο τρόπος που το λέει. Διότι στην παρηκμασμένη κοινωνία, ουδείς ασχολείται με την ουσία…
Βλέπετε τι γίνεται με τις «πολιτικές αντιπαραθέσεις» στην τηλεόραση, με τις δηλώσεις των ανθρώπων του ποδοσφαίρου στην κάμερα, για τις «διαρροές» στον Τύπο. Εκείνο που μετράει είναι η επιβολή του παρηκμασμένου εκπροσώπου στους παρηκμασμένους. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Μία κοινωνία, όπως η ελληνική, που έχει πέσει σε βαθιά παρακμή, απόψε το βράδυ, μετά το ντέρμπι, θα ακούσει τους εκπροσώπους της να εκφράζονται… παρακμιακά. Κι αν κάποιος τολμήσει να υπερασπιστεί την ανθεκτικότητά του στην παρηκμασμένη κοινωνία, θα στοχοποιηθεί και θ’ αποπεμφθεί, φυσικά με παρακμιακό τρόπο…

Σε ενδιαφέρει

?AffiliateCode= &CID=&DID=&TID=&PID=&LNG=

Στοίχημα στο infobeto.com