Θεσσαλονίκη ή, φεύγει ο Σκίμπε…

Ειλημμένη απόφαση η μετοίκιση της εθνικής στην συμπρωτεύουσα χωρίς να ερωτηθούν προπονητής και παίκτες
skibbe

Δυο σοβαρά ζητήματα απασχολούν την ΕΠΟ και πρέπει να τα λύσει στην συνεδρίαση της προσεχούς Δευτέρας που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Το ένα, είναι η παραμονή ή όχι του Γερμανού προπονητή Μίκαελ Σκίμπε και το έτερο, η «νέα έδρα» της εθνικής.

Πρέπει ή όχι, να μείνει Σκίμπε στην εθνική; Πραγματικά μπορεί να τεθεί τέτοιο ερώτημα, από την στιγμή που τον θέλουν οι διεθνείς; Κι, όμως, τίθεται. Στην Ελλάδα της κατάπτωσης των πάντων, ουδεμία σημασία έχει το πρέπον. Προέχει το επιθυμητό.

Αν στη νέα διοίκηση της «εξυγίανσης» συμφέρει για δικούς της λόγους η μη ανανέωση της συνεργασίας με τον Γερμανό προπονητή, δεν θα του ανανεώσουν το συμβόλαιο. Ένα σοβαρό «επιχείρημα», ας πούμε, είναι ότι ο Σκίμπε προσελήφθη επί εποχής Γκιρτζίκη. Της «εγκληματικής οργάνωσης» κλπ.

Φυσικά, οι «εξυγιαντές» λαμβάνουν υπ’ όψιν τους και τις προθέσεις του κόσμου. Πλημμύρισε «δημοσκοπήσεις» το διαδίκτυο και οι τάσεις των χρηστών είναι περίπου μοιρασμένες σχετικά με την παραμονή ή όχι του Σκίμπε. Κι αυτό μετράει.

Όσο αφορά στην μετοίκιση της εθνικής ομάδας στην Θεσσαλονίκη, εκ πρώτης όψεως, είναι μια καλή σκέψη. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ο προπονητής Σκίμπε, όμως, ρωτήθηκε γι αυτό; Η απάντηση είναι «όχι», η απόφαση αυτή πάρθηκε 15 ημέρες πριν από τα ματς μπαράζ με την Κροατία.

Κι αν αρνηθεί ο Σκίμπε; Αυτός κοιτάζει το συμφέρον της εθνικής και της δουλειάς του κατά δεύτερον. Αν θεωρεί ότι η εθνική δεν πρέπει να φύγει από το «Καραϊσκάκης», τι θα γίνει; Η απάντηση είναι προφανής: δεν θα του ανανεώσουν το συμβόλαιο.

Ο Σκίμπε είναι δυο χρόνια στην Ελλάδα και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Αν θεωρούσε ότι η εθνική έπρεπε να φύγει από τον Πειραιά, θα το είχε κάνει ήδη. Δεν το έκανε, ωστόσο, γιατί έτσι έκρινε. Τώρα τι θα κάνει; Θα δεχτεί μία μετακόμιση της εθνικής, επειδή… έτσι;

Η αλλαγή έδρας της εθνικής και η μεταφορά της στην Θεσσαλονίκη ή στο Ηράκλειο που τη ζήτησε επίσημα, είναι μία πράξη ετσιθελική, χωρίς κανένα απολύτως νόημα κι εντάσσεται στο πλαίσιο της ηγεμονικής παρουσίας του Ιβάν Σαββίδη στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ποιος, από την ΕΠΟ, έχει προσμετρήσει τα όποια θετικά ή αρνητικά της μετεγκατάστασης της εθνικής; Παρεμπιπτόντως, τους παίκτες τους ρώτησαν; Όχι, φυσικά. Σε τι μπορεί να ενδιαφέρει η γνώμη τους, όταν το ζητούμενο είναι η ηγεμονική επικυριαρχία;

Διότι αν αλλάξει έδρα η εθνική και πάει στην Θεσσαλονίκη, ο Ιβάν Σαββίδης καθίσταται απόλυτος ηγεμόνας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κι είναι κακό αυτό (θ’ αναρωτηθείτε) όταν το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν χρόνια τώρα δέσμιο των διάφορων ηγεμονιών, «πράσινων», «κόκκινων», «κίτρινων»;

Απαντώ ότι είναι πολύ κακό να υπάρχουν τέτοιου τύπου ηγεμονίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, «τυραννίες», καλύτερα. Κι όπως ανατρέξει στην Αρχαιότητα, τα τυραννικά καθεστώτα αντικαταστάθηκαν από τις δημοκρατίες…

Σε ενδιαφέρει