Η παρέα μας, καλύτερη από την ομάδα μας…

Η Ελλάδα παίζει άμυνα για σεμινάρια, αλλά στην δημιουργία δεν φτάνει η παρέα της, ούτε το ταλέντο της
kritiki

«Γίναμε και πάλι ομάδα κι όλα ξεκίνησαν από τα δυο φιλικά με την Αυστραλία». Αυτό τόνισε ο Βασίλης Τοροσίδης, μετά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στον όμιλο. Τι εννοούσε ο αρχηγός της εθνικής, όταν έλεγε ότι «γίναμε ομάδα;» Όχι, πάντως ότι έγινε ομάδα εντός αγωνιστικού χώρου. Εκτός γηπέδου, ότι έγινε «ομάδα».

Το ορθότερο θα ήταν να έλεγε ο Τοροσίδης κι οι άλλοι διεθνείς, ότι ξανάγιναν «παρέα», όχι ομάδα. Κι όλοι γνωρίζουμε την δυναμική της «παρέας» στην Ελλάδα. «Οι παρέες γράφουν ιστορία», που τραγούδησε ο Σαββόπουλος. Κατέκτησε και το τρόπαιο στο EURO 2004 το «παρεάκι» του Ζαγοράκη, του Καραγκούνη και των άλλων παιδιών.

Όταν μιλάμε για Ελλάδα, για φιλότιμο, δηλαδή, η δύναμη της παρέας είναι μεγαλύτερη από αυτή της ομάδας. Διότι, η αλήθεια είναι, ότι ομάδα δεν είχαμε ποτέ. Είχαμε μόνο παρέα, που κάλυπτε τις πολλές αδυναμίες της ομάδας. Έτσι πήραμε αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες και στο Σεράγεβο από το Βέλγιο και την Βοσνία.

Η δύναμη της παρέας φαίνεται στα δύσκολα. Σ’ αυτά σφυρηλατείται. Όταν, δε, ο αντίπαλος είναι κατά πολύ ανώτερος, χαλυβδώνεται, όπως έγινε στα ματς με το Βέλγιο και τη Βοσνία. Η αλληλοβοήθεια στην αμυντική λειτουργία είναι παροιμιώδης. Τι, όμως, γίνεται ότι η εθνική πρέπει να παράξει ποδόσφαιρο, εκτός από το να αμύνεται;

Σ’ αυτή την περίπτωση, η παρέα μας δεν φτάνει, χρειάζεται και ταλέντο και αυτοματοποιημένες κινήσεις. Ούτε πολύ ταλέντο έχουμε, ούτε δημιουργία. Η εθνική μας παίζει αργό ποδόσφαιρο. Όταν βλέπεις τον κάθε παίκτη της να κοντρολάρει πρώτα τη μπάλα, να ψάχνει ελεύθερο συμπαίκτη για να πασάρει, πάει να πει ότι ομάδα δεν υπάρχει.

Οι μεγάλες ομάδες της Ελλάδας παίζουν το «one touch» με τη μπάλα. Η εθνική μας δεν το καταφέρνει. Το ποδόσφαιρό της είναι στατικό στην ανάπτυξη και στηρίζεται κυρίως στις ατομικές επινοήσεις. Δεν υπάρχει προγραμματισμός γρήγορης εκδήλωσης επίθεσης με παράλληλη «μηχανική» κίνηση.

Έχει την εξήγησή του αυτό το φαινόμενο και αυτή είναι μία και μοναδική. Η Ελλάδα δεν έχει δική της ποδοσφαιρική σχολή. Τα παιδάκια δεν μαθαίνουν θεωρία του ποδοσφαίρου, όπως αρμόζει στο DNA του λαού μας, στο σωματότυπό μας, στις κλιματολογικές συνθήκες κλπ.

Κι όχι μόνο αυτό. Όταν ένας παίκτης ενηλικιωθεί, τότε θα πρέπει να μάθει να παίζει με το στερεότυπο ενός Ισπανού προπονητή, μετά ενός Γάλλου, μετά ενός Έλληνα, ύστερα ενός Ιταλού κλπ. Αυτό είναι μεγάλο κεφάλαιο, που θα το αναλύσουμε σε κάποια στιγμή.

Για να μη μείνει, όμως, η δυσάρεστη γεύση μιας ενδεχόμενης πρόκρισης στα τελικά του Μουντιάλ και με βάση την εικόνα της εθνικής και το στερεότυπό της, πρώτα, να δώσουμε συγχαρητήρια. Θεωρώ, όμως, ότι πρέπει να μας τύχει δύσκολος αντίπαλος για να έχουμε τις περισσότερες ελπίδες. Ναι, αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται γι’ άποψη… παραδοξότητα. Είπαμε, όμως, ότι η παρέα, στα δύσκολα αποδίδει…

Σε ενδιαφέρει

?AffiliateCode= &CID=&DID=&TID=&PID=&LNG=

Στοίχημα στο infobeto.com