Αφιέρωμα στο πρωτάθλημα Αργεντινής 2018/2019

Στις 10 Αυγούστου κάνει πρεμιέρα η Σούπερλιγκα στην Αργεντινή.
superliga

Έφτασε η στιγμή και για το πρωτάθλημα Αργεντινής (Σούπερλιγκα όπως ο ονομάζεται από την περσινή σεζόν) να κάνει την εκκίνησή του. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Αυγούστου και η τελευταία αγωνιστική θα παιχτεί στις 8 Απριλίου 2019. Κάτοχος του τίτλου είναι η Μπόκα Τζούνιορς.

Το πρωτάθλημα

Στο πρωτάθλημα θα λάβουν μέρος συνολικά 24 ομάδες. Από αυτές, οι 24 έρχονται από την περσινή σεζόν συν τις δύο (Αλντοσίβι και Σαν Μαρτίν) που ανέβηκαν από την δεύτερη κατηγορία. Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει τις άλλες 25 μόνο μια φορά κατά τη διάρκεια της σεζόν, ενώ για άλλη μια χρονιά θα υπάρξει η έξτρα αγωνιστική όπου θα πραγματοποιηθούν όλα τα “κλάσικο”. Οι τρεις πρώτες ομάδες παίρνουν αυτομάτως εισιτήριο για τους ομίλους του Κόπα Λιμπερταδόρες, ενώ η τέταρτη θα παίξει στα προκριματικά της ίδιας διοργάνωσης. Οι θέσεις 5-9 δίνουν εισιτήριο για την πρώτη φάση του επόμενου Κόπα Σουνταμερικάνα. Όσον αφορά τον υποβιβασμό, ισχύει ακόμα το σύστημα του μέσου όρου των τριών τελευταίων σεζόν. Αυτός υπολογίζεται από τη συνολική βαθμολογία των ομάδων στην πρώτη κατηγορία τις τελευταίες τρεις σεζόν διαιρούμενη με τα συνολικά ματς που έπαιξαν. Οι τέσσερις ομάδες με το χειρότερο μέσο όρο υποβιβάζονται στην δεύτερη κατηγορία.

Συναρπαστική αναμένεται η μάχη στην Αργεντινή! Δες εδώ τις αποδόσεις για τον νικητή! (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

H μάχη της κορυφής

Μπόκα Τζούνιορς

Η κάτοχος του τίτλου ξεκινάει για άλλη μια φορά ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος. Υπήρξε η καλύτερη ομάδα στο μεγαλύτερο μέρος του περσινού μαραθωνίου, όμως στο τέλος πήγε να τα χαλάσει, δίνοντας στη Γοδόι Κρουζ το δικαίωμα να ελπίζει μέχρι και το τέλος. Τελικά, η δουλειά έγινε και προστέθηκε άλλο ένα τρόπαιο στην ένδοξη ιστορία της. Στον πάγκο παραμένει ο Γκιγέρμο Σκελότο, ο οποίος βρίσκεται εκεί από τον Μάρτιο του 2016. Σημαντικότερες προσθήκες για τους πρωταθλητές αποτελούν ο σέντερ μπακ Ισκιέρντος (Σάντος Λαγκούνα), ο φορ Ζάρατε (Γουότφορντ) και ο εξτρέμ Βίγια (Ντεπόρτες Τολίμα).

Εκτίμηση: Aν δε γίνουν τα λάθη του τελευταίου κομματιού της περσινής σεζόν, η Μπόκα διαθέτει την ποιότητα να επαναλάβει το θρίαμβο, ξανακατακτώντας τον τίτλο. Το 2,85 με το οποίο πληρώνει αυτό το ενδεχόμενο είναι καλοδεχούμενο.

Ρίβερ Πλέιτ

Το αντίπαλο δέος της Μπόκα, η Ρίβερ δεν προέρχεται από καλή σεζόν, καθώς τερμάτισε στην όγδοη θέση του πρωταθλήματος, παίρνοντας το εισιτήριο για το επόμενο Σουνταμερικάνα. Βέβαια, στο Λιμπερταδόρες που βρίσκεται στη μέση, οι “μιγιονάριος” έχουν ήδη προκριθεί ως πρώτοι από τον όμιλό τους στη φάση των “16” όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Ρασίνγκ Κλουμπ. Στον πάγκο παραμένει από τον Μάιο του 2014 ο Μαρσέλο Γκαγιάρδο, ο οποίος φιλοδοξεί να δει την ομάδα του και πάλι στην κορυφή. Επέστρεψαν 5-6 παίκτες που ήταν δανεικοί, ενώ έφυγε για την Λειψία ο αριστερός μπακ Σαράκι, φέρνοντας στα ταμεία του συλλόγου 12 εκατ. ευρώ.

Εκτίμηση: Φέτος, λογικά θα πέσει μεγαλύτερο βάρος στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος από τη Ρίβερ και αυτό θα φανεί από το πόσο θα κυνηγήσει το Λιμπερταδόρες. Όπως και να ‘χει, το 3,30 να βρίσκεται στην κορυφή στο τέλος της φετινής κούρσας θα παίξει και αυτό στα δελτία μας.

Ιντεπεντιέντε

Η τρίτη “μεγάλη” του Μπουένος Άιρες το πάλεψε ακόμα και για τίτλο μέχρι ενός σημείου την περασμένη χρονιά, όμως τελικά δεν άντεξε στο τέλος, χάνοντας μάλιστα και το εισιτήριο για το Λιμπερταδόρες στον πόντο από την Ταγιέρες. Στην τρέχουσα διοργάνωση, πάντως, συνεχίζει και στη φάση των “16” θα αντιμετωπίσει τη Σάντος. Στον πάγκο θα βρίσκεται για ακόμα μία σεζόν ο Αριέλ Ολάν, ο οποίος φιλοδοξεί η ομάδα του να πραγματοποιήσει ακόμα καλύτερη πορεία τη φετινή σεζόν και γιατί όχι, να μπει σφήνα στους δύο. Καλές προσθήκες αποτελούν ο αμυντικός μέσος Μπεναβίντεζ (Ντιφενσόρ) και ο κεντρικός μέσος Πάμπλο Ερνάντες (Θέλτα), ενώ αποχώρησαν οι Ροντρίγκες (αμυντικός μέσος), Τολέδο (μπακ) και Αλμπερτένγκο (στράικερ).

Εκτίμηση: Ισχύει το ίδιο με τη Ρίβερ. Αν δε δώσει πολύ βάρος στο Λιμπερταδόρες, σίγουρα θα κυνηγήσει τον τίτλο, ενώ θέλει παράλληλα το μαξιλαράκι της συμμετοχής στο επόμενο Λιμπερταδόρες. Μια θέση στην πρώτη τετράδα είναι ένα καλό ποντάρισμα.

Λιμπερταδόρες και Σουνταμερικάνα

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ομάδες όπως η Ρασίνγκ Κλουμπ, η Σαν Λορέντζο, η Βελέζ, η Λανούς και η περσινή έκπληξη Γοδόι Κρουζ, οι οποίες θα παλέψουν για το Λιμπερταδόρες. Δίνω τύχη στις δύο πρώτες να καταφέρουν να μπουν μέχρι και σφήνα στην πρώτη τριάδα, όμως η τέταρτη και η πέμπτη θέση λογικά είναι αυτή που τους περιμένει.

Οπότε μένουν άλλες πέντε θέσεις για το Σουνταμερικάνα, για τις οποίες αναμένεται να παλέψουν ομάδες όπως οι Εστουδιάντες, Ροζάριο Σεντράλ, Αρχεντίνος Τζ., Μπάνφιλντ, Κολόν Σάντα Φε, Ουρακάν, Ντεφένσα, Ουνιόν Σάντα Φε.

Υποβιβασμός

Για τον υποβιβασμό έχω ξεχωρίσει τέσσερις ομάδες που κινδυνεύουν άμεσα. Αυτές είναι οι Σαν Μαρτίν ΣΧ και Τίγκρε που έχουν το χειρότερο μέσο όρο από τις υπάρχουσες, συν τις δύο νεοφώτιστες Σαν Μαρτίν ντε Τουκουμάν και Αλντοσίβι.

Σε ενδιαφέρει