Όλα έτοιμα για τη σέντρα στο πρωτάθλημα Τουρκίας με την πρώτη αγωνιστική να διεξάγεται την Παρασκευή 10 Αυγούστου.
Πρώτη στη μάχη μπαίνει η περσινή πρωταθλήτρια, Γαλατασαράι, που έχει εκτός έδρας δοκιμασία με τη νεοφώτιστη Ανκαραγκουτσού.
Παλιότερα είχαμε να κάνουμε με τρεις σταθερές δυνάμεις που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον στη χώρα. Γαλατασαράι (21), Φενέρμπαχτσε (19) και Μπεσίκτας (15) έχουν κατακτήσει μαζί 55 πρωταθλήματα από τα συνολικά 62 που έχουν διεξαχθεί στη γειτονική χώρα, με τις Τράμπζονσπορ (6) και Μπούρσασπορ (1) να έχουν τα υπόλοιπα. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι από το 1985 τα τρία μεγάλα ονόματα είναι αυτά που κατακτούν μόνιμα τους τίτλους, με εξαίρεση το 2010 που το κατέκτησε η ομάδα της Μπούρσασπορ.
Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον έχει μπει πολύ γερά στο παιχνίδι και η Μπασάκσεχιρ. Ομάδα που ιδρύθηκε το 1990 και έχει ως ιδιοκτησία το υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού. Με άλλα λόγια, είναι η ομάδα του σουλτάνου, Ταγίπ Ερντογάν, άρα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ακόμα και να έχει ομάδα. Μέγας χορηγός της είναι η εταιρεία εκπαίδευσης και υγείας, Μέντιπολ, όνομα που υπάρχει μπροστά από το Μπασάκσεχιρ. Το 2016-1 τερμάτισε 2η, μόλις 4 βαθμούς πίσω από την Μπεσίκτας, ενώ πέρυσι τερμάτισε 3η, μόλις 3 βαθμούς πίσω από τη Γαλατά, ενώ ισοβάθμισε με τη Φενέρ. Εύλογα, λοιπόν, μπαίνει και αυτή στη λίστα με τους διεκδικητές του τίτλου.
Ποιος θα καταφέρει να κατεδαφίσει τη Γαλατασαράι από την κορυφή; (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)
Το πρωτάθλημα διεξάγεται με την πιο απλή μορφή του, αφού υπάρχουν 18 ομάδες και υποβιβάζονται οι τρεις τελευταίες, με τις 5 πρώτες να παίρνουν το εισιτήριο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εκτός αν ο Κυπελλούχος δεν βρίσκεται στην 5άδα, έτσι παίρνει τη θέση του πέμπτου.
Η μάχη της κορυφής
Γαλατασαράι
Άρχισε την περσινή σεζόν με τον Ίγκορ Τούντορ, με τον Κροάτη να αντέχει μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν και ανέλαβε ο πλέον δημοφιλής Τούρκος προπονητής. Ο λόγος για τον Φατίχ Τερίμ που τελικά οδήγησε την ομάδα με την οποία έχει όσο καμία άλλη χώρα στην Τουρκία στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ήταν το πρώτο της Γαλατά μετά το 2015 και πολύ σημαντικό για την ίδια, αφού πλέον ξεπερνά τη Φενέρ για δύο πρωταθλήματα. Δεν έχασε κάτι το σημαντικό το καλοκαίρι, με πιο σημαντική απώλεια να είναι αυτή του κεντρικού αμυντικού Τζέισον Ντεναγέ, που ήταν δανεικός από τη Σίτι. Αντίθετα, αγόρασε το 100% των δικαιωμάτων του Γιούτο Ναγκατόμο από την Ίντερ, πήρε δανεικό από την Έβερτον τον Νιγηριανό εξτρέμ, Ονιεκούρου, τον επιθετικό Τσελίκ από την Ακίσασπορ ενώ επέστρεψε και ο αριστερός μπακ Λιονέλ Κάρολ από τη Σεβίλλη.
Λογικό να αρχίζει τη σεζόν ως φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Έχει τον ίδιο πολύπειρο προπονητή, στο ρόστερ της δεν άλλαξε πολλά, οπότε φαίνεται να έχει πλεονέκτημα. Η απόδοση για να κατακτήσει τον τίτλο βρίσκεται σε απόδοση 3.00.
Φενέρμπαχτσε
Πάρα πολλά τα λεφτά που έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια σε μεταγραφές και προπονητές που είτε είναι απλά διαφημισμένοι, είτε έχουν περάσει τα καλά χρόνια της καριέρας τους (Περέιρα, Άντβοκαατ, Κοτσαμάν) και τελικά από το 2014 παραμένει χωρίς τον παραμικρό τίτλο. Τα χρέη πλέον έχουν κάνει την εμφάνισή τους, όπως και η δυσκολία στις μεταγραφικές κινήσεις, με τη διοίκηση να αλλάζει και χέρια. Η τεχνική ηγεσία πλέον ανήκει στον Φιλίπ Κοκού που έχει στο παλμαρέ του, τρεις κατακτήσεις πρωταθλημάτων στον πάγκο της PSV Αϊντχόφεν. Πέρυσι τερμάτισε 2η, χωρίς όμως να πείσει καν ότι ήταν καλύτερη από την Μπασάκ, ενώ το Κύπελλο από την Ακίσασπορ. Το καλοκαίρι έχασε τους Φερναντάο, Νέτο και Γιάνσεν ενώ οι μοναδικές κινήσεις για ενίσχυση είναι από την Αλτινόρντου, από την οποία απέκτησε τον 18χρονο τερματοφύλακα, Εζέρ και τον 21χρονο μέσο Αλίσι, ο 18χρονος Καντιόγλου από τη Ναϊμέιγκεν και τέλος ο Αντρέ Αγιού από τη Σουόνσι, που είναι πράγματι η πιο ηχηρή μεταγραφή.
Εκτίμηση: Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι καλά για τη Φενέρ, αφού το σίγουρο είναι ότι αρχίζει με λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια φανφάρες. Το 3.30 που προσφέρεται αυτή τη στιγμή ίσως την… τιμάει και ιδιαίτερα, όπως και το 1.55 για να τερματίσει στους δύο πρώτους.
Μπεσίκτας
Από τα δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα, στην περσινή προβληματική πορεία και τελικά στην 4η θέση της βαθμολογίας. Προπονητής είναι από το 2015 ο Σενόλ Γκιουνές και παρά την κακή περσινή πορεία θα παραμείνει κανονικά στο πόστο του, αφού αναγνωρίζεται τα όσα έχει καταφέρει αυτά τα χρόνια. Υπήρξαν αρκετές αλλαγές στο ρόστερ. Αποχώρησε ο γκολκίπερ Φάμπρι στη Φούλαμ, ο σέντερ μπακ Τόσιτς (Κίνα), ο τερματοφύλακας Μπόικο, ο Αυστριακός αμυντικός μέσος, Βέλι Κάβλακ και ο Ταλίσκα. Αντίθετα, στο ρόστερ παρέμεινε ο Ολλανδός εξτρέμ, Ζερμέν Λενς και αποκτήθηκαν ο σέντερ μπακ Ένζο Ρόκο, ο αμυντικός χαφ Τοκέζ και ο επιθετικός Ναγίρ από την Οσμανλίσπορ που υποβιβάστηκε.
Εκτίμηση: Φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί, καθώς η απώλεια του Ταλίσκα είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, έχει το πιο ποιοτικό ρόστερ. Βίντα, Πέπε, Αντριάνο, Μεδέλ, Μπάμπελ, Λενς, Τόρε, Κουαρέσμα, Λάριν, Βάγκνερ Λοβ, Νεγκρέδο. Στα δικά μου μάτια, θα αποφύγει τα περσινά λάθη και θα μπορέσει να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Το 3.40 είναι μια χαρά, όπως φυσικά και το 1.60 που είναι η απόδοση για να βρεθεί στις δύο πρώτες θέσεις.
Μπασάκσεχιρ
Για την Μπασάκ τα γράψαμε και πιο πάνω. Έχει χάσει μέσα από τα χέρια της δύο φορές τον τίτλο. Λογικό, αφού η δυναμική της δεν είναι ανάλογη με αυτή των αντιπάλων της. Παρ’ όλα αυτά, έχει ομάδα μοντέλο. Προπονητής της από το 2014 είναι ο Αμπντουλάχ Αβτσί, ο οποίος την έχει ανεβάσει επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχει χάσει κανέναν σημαντικό παίκτη του ρόστερ, πρόσθεσε στη σύνθεσή της, τον πολύ καλό κεντρικό χαφ από την Κολωνία, Μίλος Γιόγιτς.
Εκτίμηση: Με τη μεθοδικότητα της Μπασάκ, δεν είναι καθόλου απίθανο να αποτελέσει και πάλι τον άμεσο ανταγωνιστή του όποιου μεγάλου καταφέρει να ξεχωρίσει. Το 3.30 για μια θέση στη δυάδα παίζεται. Στο 6.50 για την κατάκτηση του τίτλου, σε ρόλο ξεκάθαρου ισχυρού αουτσάιντερ.