Τα σενάρια στην Ευρωλίγκα

Euroleague

Η Ευρωλίγκα έφτασε δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της. Οι δύο ελληνικές ομάδες θα είναι στα playoffs. Το ζήτημα είναι να δούμε σε ποιά θέση μπορούν να τερματίσουν και με ποιους τρόπους. Πώς παίρνει πλεονέκτημα έδρας ο Παναθηναϊκός; Μπορεί να βγει και δεύτερος ο Ολυμπιακός; Σε ποια περίπτωση θα έχουμε μάχη “αιωνίων” στους 8; Τί συμβαίνει με τις υπόλοιπες ομάδες;

Ολυμπιακός: Θα είναι σίγουρα 3ος ή 2ος. Το πιο ρεαλιστικό και, για να είμαστε ειλικρινείς, ατράνταχτο σενάριο είναι να τερματίσει στην τρίτη θέση. Για να βγει δεύτερος θα πρέπει να χάσει η ΤΣΣΚΑ τόσο από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, όσο και από τον ίδιο στη Μόσχα με παραπάνω από 7 πόντους. Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν κερδίσει οι “ερυθρόλευκοι” και την Εφές στην Πόλη.

Παναθηναϊκός: Για τους “πράσινους” τα δεδομένα είναι πολύ πιο πολύπλοκα. Ο Παναθηναϊκός είναι δυνατόν να τερματίσει από την 4η έως και την 7η θέση. Για να είναι τέταρτος και να πάρει το πλεονέκτημα έδρας υπάρχουν 5 σενάρια. 1) Κερδίζει ΤΣΣΚΑ εντός και Μακάμπι εκτός και η Φενέρ χάνει είτε από τη Ρεάλ εκτός είτε από την Μπαρτσελόνα εντός. 2) Σε τριπλή ισοβαθμία με Φενέρ και Μπασκόνια στο 18-12 (δηλαδή 2 νίκες των Βάσκων και από μία Φενέρ και ΠΑΟ), το πλεονέκτημα το έχει το “τριφύλλι”. 3) Τριπλή ισοβαθμία με Μπασκόνια και Εφές (δηλαδή με δύο ήττες της Φενέρ). 4) Τετραπλή ισοβαθμία με Φενέρ, Εφές και Μπασκόνια και πάλι στο 18-12. 5) Πενταπλή ισοβαθμία με Εφές, Φενέρ, Μπασκόνια και Ερυθρό Αστέρα (πολύ ακραία περίπτωση).

Οι πληροφορίες που έψαχνες για τον Stoiximan βρίσκονται εδώ.

Γιατί είναι δύσκολο να έχουμε κόντρα “αιωνίων” στα playoffs: Ο Ολυμπιακός θα είναι κατά 90% 3ος, οπότε για να διασταυρωθεί με τον Παναθηναϊκό, αυτός θα πρέπει να τερματίσει στην 6η θέση, γεγονός που μπορεί να συμβεί μόνο σε δύο περιπτώσεις: 1) Τετραπλή ισοβαθμία με Φενέρ, Εφές και Ερυθρό Αστέρα (η Μπασκόνια κάνει δύο ήττες και 2) Τριπλή ισοβαθμία με Φενέρ, Εφές (η Μπασκόνια κάνει δύο νίκες).

Ρεάλ: Θα είναι είτε 1η είτε 2η. Έχει το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία με την ΤΣΣΚΑ, πράγμα που σημαίνει ότι για να χάσει την 1η θέση θα πρέπει να κάνει μια νίκη λιγότερη από τους Ρώσους. Αν δηλαδή κερδίσει και τα δύο ματς με Φενέρ και Εφές (έχει και τις δύο εντός), θα είναι σίγουρα στην κορυφή.

ΤΣΣΚΑ: Θα είναι 1η αν κάνει μια νίκη παραπάνω από τη Ρεάλ. Παίζει στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό και στη Μόσχα με τον Ολυμπιακό. Για να είναι 3η θα πρέπει να χάσει και τα δύο ματς και ο Ολυμπιακός να την κερδίσει με παραπάνω από 7 πόντους, ενώ προηγουμένως ο πρωταθλητής Ελλάδος θα έχει κερδίσει την Εφές στην Τουρκία. Το πιο πιθανό σενάριο για την “αρκούδα” είναι η 2η θέση.

Φενέρμπαχτσε: Με δύο νίκες η ομάδα του Ομπράντοβιτς θα είναι στην 4η θέση και θα έχει το πλεονέκτημα έδρας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, αφού πρέπει να περάσει από τη Μαδρίτη και να κερδίσει εντός την Μπαρτσελόνα στην τελευταία αγωνιστική, μιας και ο Παναθηναϊκός όσο και οι Μπασκόνια, Εφές καραδοκούν για να της πάρουν τη μπουκιά από το στόμα.

Μπασκόνια: Έχει κάποιες ελπίδες για την 4η θέση, όμως σε ακραία σενάρια, πράγμα που σημαίνει ότι το πιο πιθανό είναι να τερματίσει από την 5η έως την 7η θέση.

Εφές: Μέχρι πρότινος πάσχιζε να εξασφαλίσει την είσοδο στα playoffs. Έκανε όμως μεγάλες εμφανίσεις και πλέον δεν κινδυνεύει. Θα είναι από την 4η έως την 7η θέση, έχει όμως απειροελάχιστες πιθανότητες για πλεονέκτημα έδρας.

Ερυθρός Αστέρας: Οι Σέρβοι είναι προς το παρόν στην 8η θέση, όμως είναι αρκετά πιθανό να βρεθούν εκτός playoffs. Το εντός με την Ούνιξ είναι θεωρητικά εύκολο, όμως την τελευταία αγωνιστική πάνε στην Πόλη για να παίξουν με τη Νταρουσάφακα και σε περίπτωση ήττας, εάν οι Τούρκοι έχουν προηγουμένως κερδίσει και την Μπάμπεργκ εκτός, πανηγυρίζουν την πρόκριση.

Νταρουσάφακα: Η ομάδα του Μπλατ κρατάει την τύχη στα χέρια της, αφού με δύο νίκες επί της Μπάμπεργκ εκτός και του Αστέρα εντός, αυτή θα είναι στην 8η θέση αντί των Σέρβων και ρεαλιστικά έχει τις περισσότερες πιθανότητες.

Σε ενδιαφέρει