Αφιέρωμα στην Πριμέρα Ντιβιζιόν 2016-2017

Για πολλούς είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο. Σήμερα αρχίζει η Πριμέρα Ντιβιζιόν.
La Liga

Αρχίζει απόψε το βράδυ το πρωτάθλημα Ισπανίας. Ή όπως έχουμε μάθει όλοι πλέον, η La Liga! Ή πιο απλά και χωρίς φυσικά να θέλουμε να αδικήσουμε τις υπόλοιπες ομάδες, το πρωτάθλημα της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα!

Η πρώτη αγωνιστική της νέας χρονιάς είναι σήμερα, 19 Αυγούστου και η τελευταία αγωνιστική θα διεξαχθεί στις 21 Μαΐου 2017!

 

Το πρωτάθλημα

Στο πρωτάθλημα της Πριμέρα Ντιβιζιόν αποτελείται από 20 ομάδες και τελειώνει στις 38 αγωνιστικές. Οι τέσσερις πρώτοι παίρνουν εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης χρονιάς (3 απευθείας στους ομίλους και ένας στα προκριματικά), ενώ δυο ομάδες παίρνουν το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ (Μια στους ομίλους και μια στα προκριματικά). Φυσικά αν το κύπελλο, το κατακτήσει ομάδα που έχει ήδη ευρωπαϊκό εισιτήριο στα χέρια της, τότε και η 7η θέση οδηγεί στην Ευρώπη. Υποβιβάζονται απευθείας οι τρεις τελευταίες ομάδες.

 

Όλες οι αποδόσεις είναι από τον Stoiximan (Κλικ Εδώ).

 

Οι ομάδες

 

Μπαρτσελόνα

Η ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα πέρσι και το μεγάλο φαβορί και για τον φετινό τίτλο. Η Μπαρτσελόνα παρά την αποτυχία της στο Τσάμπιονς Λιγκ, κράτησε ακριβώς τον ίδιο κορμό, ενώ έκανε και σημαντικές προσθήκες. Φυσικά όλα περιστρέφονται γύρω από τον Λίο Μέσι που μαζί με τους Σουάρες και Νεϊμάρ έχουν δημιουργήσει την πιο «φονική» τριάδα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Απέκτησε τον στόπερ Ουμιτί από τη Λυών, τον χαφ Αντρέ Γκόμες από τη Βαλένθια, τον μπακ Ντιν από τη Ρόμα και τον εξτρέμ Σουάρεθ από την Βιγιαρεάλ, ενώ έχασε τον μπακ Άλβες, τον κίπερ Μπράβο και 5-6 ακόμα νεαρούς ρολίστες. Αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο φαβορί για όλα. Στο 1.75 η κατάκτηση του τίτλου από τους «μπλαουγκράνα».

 

Ρεάλ Μαδρίτης

Η Ρεάλ Μαδρίτης, η «βασίλισσα» της Ευρώπης μπορεί να μην πήρε κάποιο τρόπαιο πέρσι εντός Ισπανίας, αλλά κατέκτησε το 11ο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της. Αυτό και μόνο αρκούσε στους διοικούντες για να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ζινεντίν Ζιντάν που παραμένει και φέτος στον πάγκο. Μεταγραφικά δεν είχαμε σχεδόν τίποτα. Απέκτησε τον φορ Μοράτα ενεργοποιώντας τη ρήτρα του από τη Γιουβέντους και αυτό ήταν. Πλησίασε στον Πογκμπά, αλλά δεν έγινε κάτι και από κει πέρα τίποτα. Να θυμίσουμε ότι ο Ρονάλντο θα χάσει τον πρώτο μήνα της σεζόν λόγω τραυματισμού. Στο 2.50 η κατάκτηση της πρωτιάς από τους «Μερένγκες».

 

Ατλέτικο Μαδρίτης

Η έτερη ομάδα της πρωτεύουσας. Η Ατλέτικο έκανε ακόμα μια πολύ καλή χρονιά με τον Ντιέγκο Σιμεόνε στον πάγκο. Έφτασε στην 3η θέση, ενώ συμμετείχε και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ χάνοντας το τρόπαιο στα πέναλτι. Μεταγραφικά ενισχύθηκε με τους Γκαμεϊρό (φορ), Γκαϊτάν (εξτρέμ) και Βρσάλικο (μπακ). Έφυγαν οι Βιέτο και Κρανεβίτερ, δανεικοί στη Σεβίλλη.  Με Γκριζμάν, Γκαμεϊρό, Καράσκο, Γκαϊτάν ίσως να δούμε την πιο φαντεζί Ατλέτικο του «Τσόλο». Το να πετύχουν οι «ρχοιμπλάνκος» ένα μίνι-θαύμα και να πάρουν το πρωτάθλημα, πληρώνει στο 12.00 αυτή τη στιγμή.

 

Βιγιαρεάλ

Πέρσι έκανε πολύ καλή σεζόν και τερμάτισε 4η παίρνοντας ένα πολύτιμο εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Έστω και στα προκριματικά. Φέτος δεν ξεκίνησε καλά. Μια βδομάδα πριν το πρώτο επίσημο ματς, ο Μαρσελίνιο απολύθηκε χωρίς να διευκρινιστεί ο λόγος. Οι κακές γλώσσες έλεγαν για κόντρες με «παλιοσειρές» του «Μαδριγάλ» όπως ο Μουσάκιο. Πρώτος προπονητής ανέλαβε ο Φραν Εσκριμπά που πέρσι απολύθηκε από τη Χετάφε. Μεταγραφικά πρώτα πούλησε (Μπέιγ, Σουάρεθ, Πίνα, Σαμού) και μετά αγόρασε (Σοριάνο, Σανσόνε, Εντιαγέ, Τσέρισεφ, Πάτο). Το να τερματίσει στους 4 πρώτους το «κίτρινο υποβρύχιο» πληρώνεις το 5.50 αυτή τη στιγμή!

 

Αθλέτικ Μπιλμπάο

Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε. Η Μπιλμπάο, η πιο ιδιαίτερη ίσως περίπτωση μεγάλου συλλόγου στο τοπ επίπεδο. Ο Βαλβέρδε προσπαθεία να κάνει κάθε χρόνο το «κάτι παραπάνω» όμως τελικά δεν τα καταφέρνει. Βλέπετε οι ιδιαιτερότητες του συλλόγου είναι μεγάλες. Και δεν βγαίνει κάθε χρόνο φουρνιά με Γιορέντε, Μαρτίνεθ, Μουνιαΐν και τους άλλους που πήγαν την ομάδα στον τελικό του Γιουρόπα. Φέτος μεταγραφές δεν έκανε. Γύρισαν κάτι δανεικοί, έφυγε και ο Γκουρπέγι που σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Το σημαντικό είναι πως κράτησε τους καλούς του παίκτες ο Βαλβέρδε. Το να μπει στην τετράδα η Μπιλμπάο πληρώνει στο 6.00 αυτή τη στιγμή.

 

Θέλτα

Η ομάδα που όλοι περίμεναν να κάνει την έκπληξη πέρσι. Εν τέλει την έκανε αφού τερμάτισε στην 6η θέση. Δυστυχώς δεν κατάφερε να κρατήσει τον παιχταρά, Νολίτο που πήγε στη Σίτι. Στη θέση του πήρε τον Σίστο από τη Μίντιλαντ. Δεν το λες ακριβώς και «αναπλήρωση κενού» όμως έχει προοπτικές ο παίκτης. Αποκτήθηκε και ο καλός και έμπειρος στόπερ, Ροκάνλια για να κλείσει τα κενά στην άμυνα. Θα καταφέρει η Θέλτα να κάνει το κάτι παραπάνω φέτος και να παίξει Τσάμπιονς Λιγκ; Αν η απάντηση είναι «ναι» τότε θα πληρώσει στο 9.00.

 

Σεβίλλη

Η ομάδα που απογοήτευσε αρκετά με την παρουσία της στο πρωτάθλημα. Μπορεί για ακόμα μια σεζόν να πήρε το Γιουρόπα Λιγκ (3η σερί) αλλά εντός συνόρων δεν κατάφερε να κάνει το κάτι παραπάνω. Για την ακρίβεια δεν έκανε καν το αναμενόμενο. Τερμάτισε 7η, αφού δεν υπήρχε άλλος να της πάρει (κι αυτή) τη θέση. Μεγάλες αλλαγές στην ομάδα. Καταρχάς έφυγε ο Έμερι, ο αναμορφωτής της Σεβίλλης που πήγε στην Παρί. Στη θέση του ήρθε ο Χόρχε Σαμπαόλι. Ο Σαμπαόλι για όσους δεν ξέρουν είναι αυτός που έχει φτιάξει τη μεγάλη Χιλή των τελευταίων ετών. Έφυγαν οι βασικότατοι Κόκε (μπακ), Μπανέγα (χαφ), Κριχόβιακ (χαφ), Γκαμεϊρό (φορ), οι αναπληρωματικοί Γιορέντε (φορ) και Ρέγες (εξτρέμ). Αποκτήθηκαν με δανεισμό από την Ατλέτικο οι Βιέτο (φορ) και Κρανεβίτερ (χαφ), ο Μπεν Γεντέρ για να καλύψει το κενό του Γκαμεϊρό και οι χαφ Κιγιοτάκε, Κορέα, Βάσκεθ, Γκάνσο και Σαράμπια. Το να μπει η Σεβίλλη στην τετράδα «πληρώνει» στο .3.00.

 

Μάλαγα

Η Μάλαγα έκανε ακόμα μια καλή χρονιά στη φάση της ανοικοδόμησης που βρέθηκε.
Ο Χάβι Γκράθια αποτελεί παρελθόν μετά το επιτυχημένο πέρασμά του από τον πάγκο της ομάδας και ο Χουάντε Ράμος με τη μεγάλη καριέρα αλλά και τις μεγάλες αποτυχίες, επανέρχεται στο προσκήνιο. Αποκτήθηκαν 2-3 ποδοσφαιριστές που θέλουν να ξανακάνουν όνομα (Κονέ από Λυών, Κουζμάνοβιτς από Ουντινέζε) και πολλοί ταλαντούχοι νεαροί. Έφυγαν και μερικοί παίκτες (1-2 βασικοί). Αν κάνει την υπέρβαση και μπει στην πρώτη 6αδα τότε θα πληρώσει στο 6.00 αυτό!

 

Σοσιεδάδ

Μετά το αποτυχημένο πείραμα «Μόγιες» πέρσι, ο Σακριστάν ανέλαβε και έσωσε κάπως τη σεζόν. Φέτος έχει την ευκαιρία να δουλέψει από την αρχή, εφαρμόζοντας τα όσα έμαθε στην Μπαρτσελόνα, δίπλα στον Ράικαρντ. Αποχώρησαν 4-5 παίκτες βασικοί ή σχεδόν βασικοί, αλλά κανείς από αυτούς που λέμε «αναντικατάστατους». Αποκτήθηκαν 2-3 παίκτες που μπορούν να παίξουν εντεκάδα (Γουίλιαν Ζοσέ, Χουάνμι). Αν καταφέρει η Σοσιεδάδ να μπει στην εξάδα, τότε θα πληρώσει ένα ωραιότητο 6ρι!

 

Ρεάλ Μπέτις

Πέρσι πήγε να κάνει κάτι περίεργο. Απέκτησε πολλά «δυνατά» ονόματα. Όπως οι Φαν Ντερ Φάαρτ, Χοακίν, Βέστερμαν. Φέτος κινείται σε λίγο διαφορετικά κύματα. Έχει πάρει πολύ χρήσιμους παίκτες, επιτυχημένους στις ομάδες τους (Σανάμπρια από Χιχόν, Μαρτέν από Μονπελιέ, Γκουτιέρες από Τβέντε, Ζοζούλια από Ντνίπρο). Στον πάγκο καλείται να τα διαχειριστεί όλα αυτά ο γνωστός μας, Γκουστάβο Πογέτ. Καλός γνώστης του ποδοσφάιρου, λάτρης της τακτικής και της πειθαρχίας. Η Μπέτις μπορεί να μπει στην δεκάδα και φέτος. Στο 2.50 η προοπτική αυτή.

 

Λας Πάλμας

Η ομάδα έκπληξη της περσινής σεζόν. Όλοι περίμεναν την Λας Πάλμας να παλεύει μέχρι τέλους για τη σωτηρία, όμως η ομάδα του Κίκε Σετιέν ήταν άνετη από νωρίς. Ο ανερχόμενος τεχνικός, έκανε πολύ καλή εντύπωση στους περισσότερους με τις επιλογές του που χαρακτηρίζονται από καινοτομία. Μεταγραφικά κινείται με σύνεση, αφού λεφτά να δώσει δεν μπορεί. Έκανε πάντως το «μπαμ» με την απόκτηση του Πρινς Μπόατενγκ. Αν καταφέρει και μπει στην δεκάδα η Λας Πάλμας θα πληρώσει στο 2.50.

 

Βαλένθια

Καταστροφική σεζόν η περσινή για τη Βαλένθια. Συνεχόμενες αλλαγές προπονητή, άσχημα αποτελέσματα και παίκτες που ποτέ δεν ενθουσιάστηκαν στην ομάδα. Φέτος προπονητής ξεκινάει ο Πάκο Αγιερεστάν, βοηθός του Γκάρι Νέβιλ πέρσι. Μεταγραφικά κινήθηκε στη μετριότητα αφού αποκτήθηκε ο εξτρέμ Νάνι, ο μπακ Μοντόγια και ο χαφ Μεδράν. Έφυγαν οι χαφ Αντρέ Γκόμες, Φουέγκο, Ντανίλο, οι μεσοεπιθετικοί Φεγκούλοι, Πιάτι και ο φορ Νεγρέδο. Πολύ περίεργη σεζόν αναμένεται για τις «νυχτερίδες». Αν καταφέρουν και μπουν στην τετράδα, αυτό θα πληρώσει 5.00 απόδοση.

 

Εσπανιόλ

Αρκετά μέτρια σεζόν για την Εσπανιόλ αφού ποτέ δεν κατάφερε να παίξει εκεί που μπορούσε. Ειδικά αμυντικά ήταν τραγική. Φέτος ανέλαβε ο Κίκε Φλόρες που πέρσι έκανε καλή δουλειά στην Γουότφορντ. Αποκτήθηκαν έμπειροι ποδοσφαιριστές (Ρομπ΄ρτο από Ολυμπιακό, Ντεμικέλις από Σίτι, Φουέγκο από Βαλένθια, Χουράδο από Γουότφορντ, Πιάτι από Βαλένθια). Γενικά το ρόστερ είναι πολύ ενισχυμένο σε σχέση με πέρσι. Η Εσπανιόλ ετοιμάζεται για μεγάλα πράγματα φέτος. Αυτό τουλάχιστον «βγαίνει» από την ομάδα. Το να τερματίσει η ομάδα στην πρώτη εξάδα πληρώνει στο 6.00.

 

Εϊμπάρ

Πέρσι κατάφερε να μείνει σχετικά άνετα στην κατηγορία και ο στόχος της για φέτος είναι ο ίδιος. Ο Χοσέ Μεντιλιμπάρ είναι και φέτος στο τιμόνι της ομάδας και ευελπιστεί να ξεκινήσει με το «δεξί» τις υποχρεώσεις του για να έχει την άνεση να παίξει με τον τρόπο που θέλει και όχι «με την πλάτη στον τοίχο». Αρκετές αλλαγές στο ρόστερ, αφού και πάλι ήρθαν πολλοί δανεικοί και έφυγαν πολύτιμες μονάδες (Μπαστόν, Κέκο). Το να υποβιβαστεί η Εϊμπάρ πληρώνει στο 3.50 αυτή τη στιγμή.

 

Λα Κορούνια

Η Λα Κορούνια πέρσι είχε δυο χρονιές στην τιμή της μιας! Το πρώτο μισό ήταν εκπληκτική, έπαιζε καλό ποδόσφαιρο, έκανε νίκες, στόχευε ψηλά. Στο δεύτερο μισό απλά κατέρρευσε! Ο Βίκτορ έφυγε και τη θέση του πήρε ο Γκαριτάνο, ένας αμυντικογενής προπονητής σαν αυτούς που υπάρχουν στις περισσότερες μικρομεσαίες ομάδες της χώρας. Σημαντικότερο θέμα αυτή τη στιγμή, αν θα καταφέρει να κρατήσει τον αρχισκόρερ της, Λούκας για τον οποίο κινείται η μισή Ευρώπη! Αν καταφέρει η Λα Κορούνια να μεπι στην δεκάδα τότε θα πληρώσει στο 4.00.

 

Γρανάδα

Η ομάδα που κάθε χρόνο πέφτει και κάθε χρόνο είναι εδώ! Η Γρανάδα αρχίζει και πάλι τη σεζόν ως ένα από τα φαβορί για να πέσει. Λίγο το μέτριο ρόστερ, λίγο το κακό ποδόσφαιρο, αυτό είναι το συμπέρασμα. Στον πάγκο φέτος ο Πάκο Χέμεθ, ο κόουτς της Βαγιεκάνο που αν και δεν κατάφερε να τη σώσει πέρσι, εν τέλει βρήκε αμέσως δουλειά. Αλλαγές πολλές και στο ρόστερ και στόχος είναι να γίνει όσον το δυνατό καλύτερη αφομοίωση των ιδεών του Χέμεθ για να μην αρχίσει με άσχημα αποτελέσματα. Αν πέσει φέτος η Γρανάδα τότε αυτό θα πληρώσει στο 3.75.

 

Σπόρτινγκ Χιχόν

Κατάφερε έστω και δύσκολα να σωθεί, αν και μέχρι το τέλος ήταν το πρώτο φαβορί για να πέσει. Έβγαλε μεγάλο πάθος και αυτό βοήθησε τον Αμπελάρδο να έχει εμπιστοσύνη στους παίκτες του. Ο άπειρος τεχνικός φέτος θέλει να κάνει καλύτερη εκκίνηση, αφού εκεί οφειλόταν πέρσι η κακή πορεία. Μεταγραφικά κινήθηκε έξυπνα αφού έπρεπε να καλύψει μεγάλες απώλειες με λίγα λεφτά. Αν υποβιβαστεί η Χιχόν φέτος, τότε θα πληρώσει στο 2.60.

 

Αλαβές

Η μεγάλη επιστροφή! Η ομάδα που στις αρχές του 2000 έπαιζε με τη Λίβερπουλ σ’ έναν από τους καλύτερους τελικούς ΟΥΕΦΑ στην ιστορία, απείχε για σχεδόν 10 χρόνια από τη μεγάλη κατηγορία. Στον πάγκο θα κάθεται ο Μαουρίτσιο Πελεγκρίνο. Αφού απέτυχε στην Βαλένθια, έκανε το «αγροτικό του» στην Αργεντινή και επιστρέφει στο τοπ επίπεδο με ομάδα Πριμέρα Ντιβιζιόν. Απέκτησε παίκτες έμπειρους που ξέρουν την κατηγορία και την περίπτωση της αποφυγής του υποβιβασμού. Ελπίδες για φέτος υπάρχουν. Αν πάντως η Αλαβές δεν καταφέρει να σωθεί τότε αυτό θα πληρώσει στο 1.90.

 

Λεγκανές

Για πρώτη φορά συμμετέχει στη μεγάλη κατηγορία η ομάδα από τη Μαδρίτη. Κατάφερε να προβιβαστεί ως 2η και ετοιμάζεται για την παρθενική της συμμετχοή στη Λα Λίγκα. Ο Ασιέρ Γκαριτάνο παραμένει στον πάγκο της ομάδας που οδήγησε σε 2 ανόδους μέσα σε 3 χρόνια. Το ρόστερ παραμένει σχεδόν το ίδιο με πέρσι. Κάποιες προσθήκες έγιναν αλλά τίποτα το συνταρακτικό. Η Λεγκανές παρουσιάζεται ως το πρώτο φαβορί για να πέσει κατηγορία. Στο 1.80 παίζεται αυτή τη στιγμή ο υποβιβασμός της.

 

Οσασούνα

Η πιο έμπειρη από τις νεοφώτιστες. Η ομάδα του Μαρτίν κατάφερε δυο χρόνια να «πέσει από την Ακρόπολη και να βρει πορτοφόλι». Πρόπερσι σώθηκε την τελευταία αγωνιστική από την Σεγκούντα, ενώ πέρσι κατάφερε την τελευταία αγωνιστική απροσδόκητα και μετά από τριπλή ισοβαθμία να μπει στην εξάδα και εν τέλει πήρε την άνοδο μέσα από τα μπαράζ. Ο Μαρτίν, ένας άνθρωπος από «τα σπλάχνα» της Οσασούνα κατάφερε να οδηγήσει στη μεγάλη επιστροφή την ομάδα του και φέτος είναι αυτός που θα διαχειριστεί την κατηγορία. Χωρίς ιδιαίτερες προσθήκες το ρόστερ Ξεχωρίζει η επιστροφή του Οριόλ Ριέρα.

Σε ενδιαφέρει