Νορβηγία: Πρωτάθλημα Eliteserien

Το πρωτάθλημα της 1ης κατηγορίας ποδοσφαίρου της Νορβηγίας διεξάγεται ανελλιπώς από το 1937 με ένα μικρό διάλλειμα την περίοδο 1940-46 λόγω του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι γνωστό με το όνομα Eliteserien και λαμβάνουν μέρος 16 συνολικά ομάδες. Είναι ένα από τα σκανδιναβικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου που διεξάγονται κατά κόρον τους θερινούς μήνες. Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον και συναρπαστικό πρωτάθλημα με τη Ρόζενμποργκ να είναι η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις μέχρι και σήμερα.

Βαθμολογία Νορβηγίας

Το πρωτάθλημα της Νορβηγίας για τη σεζόν 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Μπόντο Γκλιμτ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια την περυσινή σεζόν και θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί εκ νέου τον τίτλο της. Η Eliteserien ξεκίνησε στις 9 Μαΐου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2021. Αν θέλεις να δεις περισσότερα στατιστικά στοιχεία για την κάθε ομάδα, Κλικ εδώ

Βαθμολογία Νορβηγίας, κανόνες


Στο πρωτάθλημα της Eliteserien συμμετέχουν 16 ομάδες. Σύμφωνα με το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος που εφαρμόζεται στη Νορβηγία οι ομάδες θα αναμετρηθούν 2 φορές μέσα στη σεζόν σε ένα σύνολο 30 αγωνιστικών. Οι αναμετρήσεις κάθε αγωνιστικής όπως και σε όλα τα πρωταθλήματα ολοκληρώνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο για στοιχηματικούς και όχι μόνο λόγους. Από την 18η μέχρι και τη 30η αγωνιστική οι αναμετρήσεις είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν την ίδια μέρα και ώρα για λόγους αξιοπιστίας του θεσμού.


Στο πρωτάθλημα της Eliteserien συμμετέχουν 16 ομάδες. Σύμφωνα με το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος που εφαρμόζεται στη Νορβηγία οι ομάδες θα αναμετρηθούν 2 φορές μέσα στη σεζόν σε ένα σύνολο 30 αγωνιστικών. Οι αναμετρήσεις κάθε αγωνιστικής όπως και σε όλα τα πρωταθλήματα ολοκληρώνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο για στοιχηματικούς και όχι μόνο λόγους. Από την 18η μέχρι και τη 30η αγωνιστική οι αναμετρήσεις είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν την ίδια μέρα και ώρα για λόγους αξιοπιστίας του θεσμού.

Πρωταθλήτρια Νορβηγίας: Πρωταθλήτρια στην Eliteserien αναδεικνύεται η ομάδα που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς με την ολοκλήρωση των 30 αγωνιστικών.

Champions League: Η πρωταθλήτρια ομάδα συμμετέχει στα προκριματικά του Champions League της σεζόν 2022-2023.

Europa League: Καμία ομάδα.

Europa Conference League: Οι ομάδες που θα πάρουν τη 2η και 3η θέση της βαθμολογίας καθώς και η Κυπελλούχος Νορβηγίας θα αγωνιστούν στα προκριματικά του Europa Conference League. Σε περίπτωση που η Κυπελλούχος ομάδα συμμετέχει σε μία άλλη διοργάνωση όπως το Champions League τότε τη θέση της παίρνει η 4η ομάδα του βαθμολογικού πίνακα.

Υποβιβασμός: Οι δύο τελευταίες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα υποβιβάζονται αυτόματα στην 2η κατηγορία της Νορβηγίας.

Αγώνες μπαράζ δίνει η ομάδα που θα καταλάβει την 14η θέση της Eliteserien με την 3η ομάδα της βαθμολογίας στην 2η κατηγορία ( OBOS – Ligaen ). Οι αγώνες είναι διπλοί και όποια ομάδα επικρατήσει θα αγωνιστεί στην Eliteserien την επόμενη σεζόν.


Κριτήρια ισοβαθμίας:

  • H διαφορά τερμάτων
  • Η καλύτερη επίθεση
  • Τα αποτελέσματα στους μεταξύ τους αγώνες


2ος Γύρος 30η Αγωνιστική

19/12Μόλντε – Σάρπσμποργκ5-0
19/12Μπόντο Γκλιμτ – Βίκινγκ3-0
22/12Μπραν – Οντ2-1
22/12Κρίστιανσουντ – Χάουγκεσουντ1-3
22/12Μιοντάλεν – Ααλεσουντ3-0
22/12Σάντεφιορντ – Ρόζενμποργκ0-0
22/12Στρόμσγκοντσετ – Στάμπαεκ0-4
22/12Βαλερένγκα – Σταρτ4-0

Οι ομάδες της σεζόν 2021 – 2022

Με 16 ομάδες να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα ξεκίνησε η σεζόν 2021-2022 στη Νορβηγία. Η Μπόντο Γκλιμτ καλείται να υπερασπιστεί το τίτλο που κατέκτησε πέρυσι ενώ Μόλντε, Ρόζενμποργκ και Βαλερένγκα μπαίνουν δυνατά στην διεκδίκησή του. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν ομάδες που θα μας εκπλήξουν ευχάριστα στην πορεία του πρωταθλήματος.


Τα φαβορί για τον τίτλο στην Eliteserien


Μπόντο Γκλιμτ


Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινάμε από την περυσινή πρωταθλήτρια Μπόντο Γκλιμτ που θα κληθεί να υπερασπιστεί τον τίτλο της κόντρα σε μεγάλες δυνάμεις του νορβηγικού ποδοσφαίρου. Έχασε πολλούς από τους ποδοσφαιριστές του βασικού της κορμού και δύσκολα θα επαναλάβει την περυσινή της πορεία. Με όπλο την έδρα (15-0-0 ) μπόρεσε να αναδειχθεί πρωταθλήτρια σπάζοντας στην επίθεση το φράγμα των 100 γκολ. Φέτος δεν θα έχει τους πρώτους δύο σκόρερ της που πήραν μεταγραφή για άλλη ομάδα ενώ δεν έγινε προσπάθεια να αναπληρωθεί το κενό τους.


Μόλντε


Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της πέρυσι μπορεί να είναι μία καλή δικαιολογία για τη Μόλντε που κατετάγη 2η στην τελική βαθμολογία της Eliteserien. Δεν μπόρεσε να προσπεράσει τη Μπόντο Γκλιμτ στην βαθμολογία και αρκέστηκε να την ακολουθεί μέχρι το φινάλε. Ωστόσο ήταν αυτή που την υποχρέωσε στη μοναδική της ήττα. Μπορεί να έχασε τον πρώτο της σκόρερ στις μεταγραφές αλλά προχώρησε στην προσθήκη δύο ικανότατων σκόρερ καλύπτοντας το κενό που δημιουργήθηκε. Διαθέτει έμπειρο και πλήρες ρόστερ για να είναι ίσως το μεγαλύτερο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου.


Ρόζενμποργκ


Από τις παραδοσιακές δυνάμεις του νορβηγικού ποδοσφαίρου εδώ και πολλά χρόνια. Πέρυσι δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει την απόδοσή της και δικαιολογημένα αναλώθηκε ανάμεσα σε 4 και 5η θέση σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Φέτος μπαίνει και πάλι δυνατά από το ξεκίνημα επιδιώκοντας να βρεθεί και πάλι στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Διαθέτει εξαιρετικό ρόστερ, έναν έμπειρο προπονητή ( Όγκε Χαράιντε ) και μία εύρωστη διοίκηση που εγγυάται την ηρεμία στα αποδυτήρια. Την μεταγραφική περίοδο που μας πέρασε απέκτησε τους Άνταμ Άντερσον, Στέφανο Βέκια, Όλε Κρίστιαν Σέτερ και Βέμπιορν Χοφ ενισχύοντας όλες τις γραμμές της. Μπορεί να έφυγαν οι Χέλαντ, Τρόντσεν και Χέντεσταντ που ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς ωστόσο δεν έχασε τίποτα από τη δυναμική της.


Βαλερένγκα


Η Βαλερένγκα παρά τα πολλά σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια της περυσινής σεζόν κατάφερε με ένα εντυπωσιακό φινάλε να προλάβει την 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Κέρδισε με το σπαθί της την έξοδο στην Ευρώπη και μένει να δούμε πως θα ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις της. Κράτησε τον ίδιο προπονητή ( Νταγκ Φαγκέρμο ) που έδειξε πολλά θετικά στοιχεία και κυρίως την ικανότητα να οδηγήσει την ομάδα στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Ο βασικός κορμός έμεινε ο ίδιος ενώ έγιναν προσθήκες σε θέσεις που υπήρχαν αποχωρήσεις ή κενά. Στη Βαλερένγκα ήρθαν στην περίοδο των μεταγραφών οι Τόμπιας Κρίστενσεν και Χένρικ Ούνταλ. Από τις στοιχηματικές εταιρίες συμπεριλαμβάνεται στα φαβορί για την πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος.


Μάχη για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια


Λίλεστρομ


Η επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία συνοδεύτηκε με αρκετές μεταγραφές που δείχνουν ότι θα πάει για κάτι καλύτερο από μία απλή παραμονή στην Eliteserien. Θεωρείται από τα φαβορί για τις θέσεις 4-8 αλλά οι φίλοι της ομάδας δεν αρκούνται σε αυτό. Τερμάτισε πέρυσι 2η στην κατηγορία της και κέρδισε άξια το εισιτήριο της ανόδου. Διατήρησε τον Γκάιρ Μπάκε στο τιμόνι της βάζοντας τις βάσεις για την επιτυχία. Από τις ηχηρές μεταγραφές οι Κάαν Κααρίνεν της Μίντιλαντ και Πολ Άντρε Χέλαντ της Ρόζενμποργκ. Αν και αποχώρησαν οι Μεγκάλβις και Κάλεβογκ δεν μειώθηκε η δυναμική της.


Κρίστιανσουντ


Μάλλον δημιούργησε ένα ρόστερ για να τερματίσει εύκολα πάνω από τη μέση της βαθμολογίας τη φετινή σεζόν. Η Κρίστιανσουντ μπορεί να έχασε αρκετούς ποδοσφαιριστές τη μεταγραφική περίοδο που μας πέρασε ωστόσο δείχνει να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις δυσκολίες της Eliteserien. Στην άκρη του πάγκου και φέτος ο Κρίστιαν Μίκελσεν που διανύει ήδη την έβδομη σεζόν στην ομάδα. Απώλεια η φυγή του 2ου σκόρερ της ομάδας, Αμάλ Πελεγκρίνο των 25 γκολ. Εξίσου σημαντική η μεταγραφή του Πσίχε στην ΑΕ Λεμεσού. Δεν αντικαταστάθηκαν με αντάξιους ποδοσφαιριστές αλλά με προσθήκες από το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας. Μικρές οι προσδοκίες για φέτος αλλά δεν θα κινδυνέψει με υποβιβασμό.


Χάουγκεσουντ


Για την Χάουγκεσουντ η σεζόν δεν αποκλείεται να αποτελέσει μία επανάληψη της περυσινής χρονιάς. Δεν έκανε κινήσεις εντυπωσιασμού και λογικά θα αρκεστεί σε μία θέση στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Θα είναι από τις ομάδες που θα αποτελέσουν ρυθμιστές των καταστάσεων καθώς διαθέτει ένα έμπειρο ρόστερ ικανό να κάνει ζημιά σε πολλές από τις πρωτοπόρους. Με τον Γκρίντχαουγκ να μένει για ακόμα μία σεζόν στον πάγκο της ομάδας η Χάουγκεσουντ θέλει να κάνει την έκπληξη. Έφυγαν αρκετοί ποδοσφαιριστές από το περυσινό ρόστερ. Εκτός και ο Γκριντχάιμ που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Αποκτήθηκαν οι Λίσετ (Μιοντάλεν), Εντούρ (Σόγκνταλ) και Σέλβικ (Οντς).


Οντς


Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα πέρυσι στην πρώτη 5αδα του βαθμολογικού πίνακα, δεν τα κατάφερε μέχρι το φινάλε και κατέληξε 7η. Στον πάγκο της ομάδας η εμβληματική φιγούρα της Οντς, Γιαν Φρόντε Νόρνες που εγγυάται την ηρεμία στα αποδυτήρια. Διατήρησε τον βασικό της κορμό και φιλοδοξεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Για πολλούς bookmakers πάντως η Οντς θα τερματίσει ανάμεσα σε 5η και 8η θέση. Αναμένεται να δώσει πάντως για ακόμα μία σεζόν τη μάχη της για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Απέκτησε τους Λέκβεν (Βαλερένγκα), Ρόλαντσον (Μπραν) και Λάρσεν (Οσάνε). Εκτός ομάδας οι Ρασάνι και Νορντκβέλε.


Σάντεφιόρντ

Βλέποντας το ξεκίνημα της ομάδας μάλλον ανατρέπονται τα σενάρια που την ήθελαν πρώτο φαβορί για τον απευθείας υποβιβασμό. Η Σάντεφιόρντ απέφυγε πέρυσι τον υποβιβασμό με χαρακτηριστική ευκολία όμως η μη ενίσχυση της ομάδας έφερε προβληματισμό στους οπαδούς της. Προπονητικό δίδυμο από τους Τένγκστρεμ και Έντεργκορντ που δεν χαρακτηρίζονται από την προπονητική τους εμπειρία. Οι οικονομικές δυσκολίες έφεραν αρκετούς ποδοσφαιριστές στην πόρτα της εξόδου. Εκτός ομάδας οι Κράλι, Πάλσον και ο Ρούφο ενώ αποκτήθηκαν παίκτες από χαμηλότερες κατηγορίες δίχως να αναπληρώνονται τα κενά στο ρόστερ.



Στρόμσγκοντσετ


Μπορεί οι στοιχηματικές εταιρίες να την έχουν ανάμεσα στα πρώτα φαβορί για τον υποβιβασμό όμως η ομάδα του Βίμπε Λουντ μπορεί να μετατραπεί σε ομάδα ρυθμιστή για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Πέρυσι είχε ένα πολύ καλό ξεκίνημα στον πρώτο γύρο και όλα έδειχναν πως θα είχε μία ξεκούραστη σεζόν. Όμως μία πολύ κακή παρουσία στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος την έφεραν στο χείλος του γκρεμού. Κατάφερε να σωθεί και φέτος πρέπει να είναι πιο προσεκτική στα παιχνίδια της. Ο βασικός κορμός των ποδοσφαιριστών διατηρήθηκε στη Στρόμσγκοντσετ. Γενικά έφυγαν παίκτες δεύτερης γραμμής ενώ την ίδια ώρα αποκτήθηκαν νεαροί και πολλά υποσχόμενοι ποδοσφαιριστές. Αξιόπιστη επιλογή η απόκτηση του επιθετικού της Άλκμααρ, Φρέντ Φράιντεϊ.


Βίκινγκ


Η Βίκινγκ είναι μία παραδοσιακή δύναμη στη Νορβηγία όμως τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να διακριθεί. Πέρυσι δεν ξεκίνησε καλά και χρειάστηκε να κάνει ένα μεγάλο σερί για να βρεθεί τελικά στην 6η θέση της βαθμολογίας. Φέτος περιμένουμε μία ακόμα μέτρια χρονιά για την ομάδα. Θα πολεμήσει για μία θέση στην 5αδα του πρωταθλήματος και γιατί όχι την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Στην μεταγραφική περίοδο που μας πέρασε έχασε δύο σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Οι Τσίμερ Μπιτίκι και Ίλντρεν Ιμπραχιμάι αποτέλεσαν τον δεύτερο και τρίτο σκόρερ της ομάδας αλλά αμφότεροι αποχώρησαν. Αντί αυτών ήρθαν στη Βίκινγκ δύο παίκτες που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή και πρόκειται για τους Καμπράν και Φρίντγιονσον.


Το γκρουπ του υποβιβασμού


Τρόμσο


Από την OBOS-Ligaen στην Eliteserien η διαδρομή για την Τρόμσο την περυσινή σεζόν. Πρωταθλήτρια στη B’ κατηγορία μπόρεσε να πανηγυρίσει την παρουσία της στα σαλόνια του νορβηγικού ποδοσφαίρου. Ο Γκάουτε Χέλστρουπ θα έχει να διαχειριστεί ένα νεανικό ρόστερ και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο. Για πολλούς θα δώσει μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού και μπορεί να τα καταφέρει. Σε σχέση με την ομάδα που κατάφερε την άνοδο δεν άλλαξαν πολλά πράγματα στην Τρόμσο. Εκτός ομάδας ο επιθετικός Φιτίμ Αζέμι και ο αμυντικός Σέτρα. Αντί αυτών αποκτήθηκαν οι Ισάκ Αμούντσεν (Μπόντο Γκλιμτ) και Μόουζες Εμπίγιε από την Χαμ Καμ. Το τεχνικό επιτελείο μπορεί να περιμένει λύσεις από τον έμπειρο επιθετικό Έσπεγιορντ που ολοκληρώνει την αποθεραπεία του.


Μπραν


Μία δύσκολη σεζόν περιμένει τη Μπραν στο νορβηγικό πρωτάθλημα δεδομένου του μικρού ρόστερ που διαθέτει. Μπορεί πέρυσι να ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες και μεγάλους στόχους αλλά η σεζόν δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελαν οι άνθρωποι της ομάδας. Η 10η θέση μάλλον τιμητική για το σύνολο του Κόρε Ίνγκεμπριγκτσεν που συνεχίζει στο τιμόνι της ομάδας. Για το 2021 το στοίχημα της παραμονής είναι μεγάλο. Θα παλέψει να μείνει στην Eliteserien και μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει στο τέλος. Πολλές οι αλλαγές στο ρόστερ της Μπραν με 14 παίκτες να βλέπουν την πόρτα της εξόδου. Κάποιοι από αυτούς είχαν βασικό ρόλο στην ομάδα όπως οι Τενίστε, Ακόστα, Χάουγκεν, Κούμσον και άλλοι. Στον αντίποδα ενισχύθηκε με τους Φίλιπ Ντελαβέρις ( Εξτρέμ ), Μούνγκα Σίμπα ( Αριστερός Μέσος ), Ματίας Ράσμουσεν ( Αριστερός Μπακ ) και Κάσπερ Σκόνες ( Κεντρικός Μέσος ).



Στάμπαεκ


Η Στάμπαεκ προχώρησε σε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της με στόχο να βελτιώσει την εικόνα που είχε το περυσινό πρωτάθλημα. Εκεί όπου τερμάτισε στην 8η θέση απολαμβάνοντας μία ξεκούραστη και χωρίς άγχος σεζόν. Στο τιμόνι της ομάδας ο Γιαν Γιόνσον που το 2008 είχε πανηγυρίσει τον τίτλο στην Eliteserien με την Στάμπαεκ. Πολλοί θεωρούν πως δεν θα κινδυνέψει ούτε φέτος όμως η ανανέωση του ρόστερ σε τέτοιο βαθμό μπορεί να στοιχίσει στην ομάδα. Ούτε λίγο ούτε πολύ 14 ποδοσφαιριστές άλλαξαν ομάδα. Ανάμεσά τους οι Μπόχινεν, Χάνσε – Όλσεν, Μάατσεν και Βέτλεσεν. Όλοι τους πολύ έμπειροι παίκτες και δύσκολα θα καλυφθεί το κενό τους. Οι υπεύθυνοι του συλλόγου προχώρησαν στην απόκτηση των Χέρολντ Σάλα από τη Βαλερένγκα, Φιτίμ Αζέμι από την Τρόμσο και Σάμι Σκίτε από τη Μπόντο Γκλιμτ.


Σάρπσμποργκ 08


Μπορεί πέρυσι να απέφυγε τον απευθείας υποβιβασμό στις λεπτομέρειες τερματίζοντας τελικά στη 12η θέση, ωστόσο φέτος δεν έμαθε από τα παθήματά της. Αν και οι bookmakers την θέλουν να τερματίζει κάπου στη μέση της βαθμολογίας εμάς δεν μας πείθει ότι μπορεί. Στο τιμόνι της ομάδας παρέμεινε ο Μίκαελ Στόρε, γνωστός και από το σύντομό πέρασμά του από τον Πανιώνιο. Ένας έμπειρος και με πολλές διακρίσεις προπονητής που δεν μπόρεσε όμως να ανεβάσει επίπεδο την Σάρπσμποργκ 08. Οι απώλειες του τερματοφύλακα Ντέιβιντ Μίλτον Νίλσον , του μέσου και τοπ σκόρερ της ομάδας Ισμαήλ Κουλιμπαλί, του σέντερ φορ Αλεξάντερ Τβέτερ και του επιθετικού Γιούργκεν Λάρσεν είναι από τις σημαντικότερες στο φετινό ρόστερ. Στον αντίποδα αποκτήθηκαν οι Εμίλ Πάλσον από την Σάντεφιορντ, Καραμόκο από τη Χάουγκενσουντ και Άντερς Κρίστιανσεν από την βελγική Ουνιόν SG.


Μιοντάλεν


Από τους ειδικούς η Μιοντάλεν προσφέρεται ως το τρίτο κατά σειρά φαβορί για τον απευθείας υποβιβασμό. Πολύ μικρό και χωρίς ιδιαίτερη ποιότητα το ρόστερ της πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να διαψεύσει τις εις βάρος της πιθανότητες. Πέρυσι έκανε την υπέρβαση πραγματοποιώντας μεγάλες εκπλήξεις στο φινάλε. Χρειάστηκε ένα γκολ στο φινάλε του αγώνα μπαράζ με τη Σόγκνταλ και ένα ακόμα στην παράταση για να αποφύγει το έμφραγμα του υποβιβασμού. Στον πάγκο της ομάδας ο Βέγκαρντ Χάνσεν, ο μακροβιότερος προπονητής στο νορβηγικό πρωτάθλημα. Βρίσκεται στο πόστο του από το 2006 και έχει συνδυάσει το όνομά του με τις επιτυχίες του συλλόγου. Στη μεταγραφική περίοδο που μας πέρασε έχασε τον 2ο σκόρερ της Σόντρε Λίσετ. Παρελθόν επίσης οι αμυντικοί Χάνσεν και Ντράγκσνες και ο μέσος Τόρχαλσον. Έκανε μεταγραφές σε θέσεις κλειδιά αποκτώντας τους επιθετικούς Στοκ και Όλε Άμουντ Σβεν περιμένοντας άμεσα βοήθεια.


Η Βαθμολογία Νορβηγίας 2019-2020

Η τελική βαθμολογία για τη σεζόν 2020-2021 βρήκε στην πρώτη θέση τη Μπόντο Γκλιμτ. Βρέθηκε εκεί από το ξεκίνημα της σεζόν και κατάφερε να διατηρηθεί στην κορυφή μέχρι το φινάλε. Άξια πρωταθλήτρια στην Eliteserien για το 2020.

# Ομάδα Β Αγ Ν-Ι-Η Γκολ
1 Μόλντε 68 30 21-5-4 72 – 31
2 Μπόντο Γκλιμτ 54 30 15-9-6 64 – 44
3 Ρόζενμποργκ 52 30 14-10-6 53 – 41
4 Οντ 52 30 15-7-8 45 – 40
5 Βίκινγκ 47 30 13-8-9 55 – 42
6 Κρίστιανσουντ 41 30 11-8-11 41 – 41
7 Χάουγκεσουντ 40 30 9-13-8 44 – 37
8 Στάμπαεκ 40 30 10-10-10 38 – 36
9 Μπραν 40 30 10-10-10 32 – 37
10 Βαλερένγκα 34 30 8-10-12 39 – 44
11 Στρόμσγκοντσετ 32 30 8-8-14 41 – 54
12 Σάρπσμποργκ 30 30 5-15-10 30 – 40
13 Μιοντάλεν 30 30 6-12-12 38 – 52
14 Λίλεστρομ 30 30 7-9-14 32 – 47
15 Τρόμσο 30 30 8-6-16 39 – 58
16 Ρανχάιμ 27 30 7-6-17 36 – 55

Ιστορία


Η διεξαγωγή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στη Νορβηγία ξεκίνησε το 1937. Από τότε δεν έχει σταματήσει ποτέ παρά μόνο την περίοδο 1940-1946 λόγω του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι αγώνες διεξάγονται κατά κόρον τους θερινούς μήνες και ολοκληρώνεται κάπου στις αρχές Δεκεμβρίου. Για την ιστορία η Ρόζενμποργκ είναι η πολυνίκης ομάδα σε τίτλους απαριθμώντας συνολικά 26 πρωταθλήματα.



Η Norsk Toppfotball ( NTF ) είναι υπεύθυνη για την διοργάνωση και διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Την εποπτεία της ομαλής διεξαγωγής έχει η Νορβηγική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Το 1990 το πρωτάθλημα πήρε την ονομασία Tippeligaen χάρη στον κύριο χορηγό του, την Norsk Tipping. Ωστόσο από το 2017 το πρωτάθλημα μετονομάστηκε σε Eliteserien μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας.


Eliteserien: Επίσημος ιστότοπος