Οι πρωταθλητές του NBA

Από το 1947 έως και σήμερα έχουν διεξαχθεί 52 σεζόν στο NBA. Ποιες ομάδες έχουν κατακτήσει τα πρωταθλήματα;

Το NBA είναι σαφώς το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο και σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εμπορικά πρωταθλήματα παγκοσμίως. Οι καλύτεροι παίκτες της υφηλίου παίζουν στα γήπεδα των Η.Π.Α., όπου πολλές φορές τρίβουμε τα μάτια μας με αυτά που βλέπουμε να κάνουν στο παρκέ. Παίκτες όπως οι Τσάμπερλεϊν, Μάτζικ Τζόνσον, Λάρι Μπερντ, Μάικλ Τζόρνταν, Κόμπι Μπράιαντ, Σακίλ Ο’ Νίλ, Λεμπρόν Τζέιμς, Καρλ Μαλόουν και άλλοι πολλοί, έχουν αφήσει ξεκάθαρο το στίγμα τους στο άθλημα. Πάμε να δούμε όμως, ποιες ομάδες έχουν πάρει τους περισσότερους τίτλους;

1947 – 1959 Πρωταγωνιστούν οι Λέικερς

Σε αυτά τα 13 πρωταθλήματα, μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν οι Μινεάπολις Λέικερς. Πρόκειται για τους γνωστούς Λος Άντζελες Λέικερς, όπως μετονομάστηκαν από το 1960 και μετά. Οι “λιμνάνθρωποι” κατέκτησαν πέντε πρωταθλήματα σε αυτή την περίοδο και έτσι ξεκίνησαν την “αυτοκρατορία” τους στο NBA. Το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία, το 1947, το πήραν οι Φιλαδέλφεια Γουόριορς (το σημερινό Γκόλντεν Στέιτ), ενώ την επόμενη χρονιά, ακολούθησε  τίτλος των Μπάλτιμορ Μπούλετς (δεν υπάρχει σήμερα η ομάδα). Οι Γουόριορς πήραν πρωτάθλημα και το 1956, ενώ το 1955 πήραν το “δαχτυλίδι” οι Σίρακιους Νάσιοναλ. Το 1957 ήταν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία των Μπόστον Σέλτικς, που πήραν ένα ακόμη τρόπαιο το 1959, με 4-0 στους τελικούς επί των Λέικερς. Το 1958, πήραν πρωτάθλημα και οι Σεντ Λούις Χοκς (οι σημερινοί Ατλάντα Χοκς). Τέλος, μια φορά πρωταθλητές, το 1951, βγήκαν και οι Ρότσεστερ Ρόαγιαλς (οι σημερινοί Σακραμέντο Κινγκς).

1960 – 1969 Σαρώνουν οι Σέλτικς

Αυτή η δεκαετία ανήκει σχεδόν αποκλειστικά στους Σέλτικς της Βοστώνης. Πήραν τα εννέα από τα δέκα πρωταθλήματα, χάνοντας μόνο αυτό του 1967, το οποίο πήραν οι Φιλαδέλφεια 76ερς στον τελικό με τους Σαν Φραντσίσκο Γουόριορς. Συνολικά από το 1957 έως το 1969, οι Σέλτικες έπαιξαν σε 12 από τους 13 τελικούς και πήραν 11 πρωταθλήματα.

1970 – 1979 Go Knicks

Στη δεκαετία του 70 πήραν τα πρώτα τους πρωταθλήματα οι Νιου Γιορκ Νικς. Μιλάμε για μια από τις δημοφιλέστερες ομάδες στον κόσμο, με φανατικούς οπαδούς στο NBA. Η ομάδα της Νέας Υόρκης στέφθηκε πρωταθλήτρια το 1970 και το 1973. Δύο φορές πανηγύρισαν οι Σέλτικς, ενώ έναν τίτλο πήραν οι Λέικερς. Για πρώτη φορά στέφθηκαν πρωταθλητές οι Μιλγουόκι Μπακς (1971), ενώ το 1975 πανηγύρισαν οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Τα 1977, 1978 και 1979, το πρωτάθλημα πήραν οι Πόρτλαντ Τρέιλμπλέιζερς, Ουάσινγκτον Μπούλετς και Σιάτλ Σουπερσόνικς αντίστοιχα.

1980 – 1989 Σέλτικς και Λέικερς μονοπωλούν τους τίτλους

Τη δεκαετία του 80, μόνο δύο πρωταθλήματα κατέληξαν σε άλλη ομάδα, από τους Σέλτικς ή τους Λέικερς. Το ένα ήταν το 1983, με τον Πάτ Ράιλι να οδηγεί τους Φιλαδέλφεια 76ερς στον τίτλο και το άλλο ήταν το 1989, με τα “κακά παιδιά” του Τσάκ Ντέιλι από το Ντιτρόιτ (Λαμπίρ, Έντουαρντς, Ντούμαρς). Κατά τα άλλα, οι Λέικερς πήραν πέντε τίτλους και οι Σέλτικς 3. Και πως να μην πάρουν, όταν στις ομάδες τους έπαιζαν παίκτες όπως οι Μάτζικ Τζόνσον, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, Λάρι Μπερντ κ.α.

1990 – 1999 Air Mike

Οι Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν κάνουν έντονη την παρουσία τους, τη δεκαετία του 90. Με συμπαραστάτες τους Πίπεν, Κούκοτς, Ρόντμαν κ.α., οι Μπουλς κάνουν εκπληκτικά πράγματα στο γήπεδο και παίρνουν έξι πρωταθλήματα. Μάλιστα, αν δεν είχε σταματήσει το μπάσκετ ο Τζόρνταν για δύο χρόνια, ίσως να μην έχαναν και κανένα. Το πρώτο πρωτάθλημα της δεκαετίας πήραν οι Ντιτρόιτ Πίστονς (δεύτερο συνεχόμενο), ενώ άλλα δύο πήραν οι Χιούστον Ρόκετς, με τον Χακίμ “Δε ντριμ” Ολάζουον, να είναι ότι ωραιότερο έχουμε δει στα γήπεδα, στη θέση πέντε. Τέλος, το 1999, ήταν η αρχή της μεγάλης ομάδας των Σπερς, με τον “ναύαρχο” Ντέιβιντ Ρόμπινσον να είναι πρωταγωνιστής. Εντυπωσιακό πως δεν πήραν πρωταθλήμα ούτε οι Λέικερς ούτε οι Σέλτικς.

2000 – 2009 Η επιστροφή των Λέικερς

Το δίδυμο Κόμπι Μπράιντ – Σακίλ Ο’ Νίλ φέρνει ξανά τους “λιμάνθρωπους” στην κορυφή και ξυπνάνε μνήμες από το Μάτζικ – Τζαμπάρ. Οι Λέικερς πήρανε τέσσερα πρωταθλήματα, ενώ έχασαν και άλλους δύο τελικούς. Άλλα τόσα πρωταθλήματα πήραν και οι Σπερς των Ντάνκαν και Πάρκερ, με τον Γκρεγκ Πόποβιτς προπονητή και μπάσκετ που θύμιζε λίγο… Ευρώπη. Τέλος, το 2006 πανηγύρισαν οι Μαϊμι Χιτ και το 2008 πήραν τον τίτλο, οι Σέλτικς της Βοστώνης.

2010 – 2018 Ο Λεμπρόν και ο Κάρι

Δύο τεράστιοι παίκτες ξεχωρίζουν αυτά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Οι Λεμπρόν Τζέιμς και Στεφ Κάρι έχουν αλλάξει το μπάσκετ και έχουν χαρίσει τίτλους στις ομάδες που έπαιξαν. Δύο πρωταθλήματα πήραν οι Μαϊάμι Χιτ, ένα οι Κλίβελαντ Καβαλίερς, ενώ άλλα τρία σήκωσαν οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Οι Λέικερς πήραν το 2010 το τελευταίο τους πρωτάθλημα μέχρι και σήμερα, ενώ το 2011, ο Ντιρκ Νοβίτσκι οδήγησε τους Μάβερικς στην κορυφή. Τέλος, το 2014, ο Γκρεγκ Πόποβιτς οδήγησε εκ νέου τους Σπερς σε έναν μεγάλο τίτλο.

Άρα συνολικά οι τίτλοι ανά ομάδα είναι οι εξής:

Μπόστον Σέλτικς 17
Λ.Α. Λέικερς 16
Γκ. Στ. Γουόριορς 6
Σικάγο Μπουλς 6
Σαν Αντ. Σπερς 5
Φιλαδέλφεια 76ερς 3
Ντιτρόιτ Πίστονς 3
Μαϊάμι Χιτ 3
Χιούστον Ρόκετς 2
Νιου Γιορκ Νικς 2
Κλ. Καβαλίερς 1
Ατλάντα Χοκς 1
Ουάσινγκτον Μπούλετς 1
Σιάτλ 1
Πόρτλαντ 1
Μιλγουόκι Μπακς 1
Ντάλας Μάβερικς 1
Μπάλτιμορ Μπούλετς 1
Σακραμέντο Κινγκς 1

Σε ενδιαφέρει