Αφιέρωμα στο πρωτάθλημα Βραζιλίας 2019

Γεγονός είναι πλέον και η έναρξη του πρωταθλήματος Βραζιλίας, οπότε έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι τα φαβορί για τον φετινό τίτλο.
palmeiras

Μπορεί τα κορυφαία και εμπορικότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να φτάνουν προς την ολοκλήρωσή τους, αλλά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στη Βραζιλία, η σεζόν μόλις άρχισε και όπως συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αναμένεται συναρπαστική έως το τέλος.

Περσινή πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Παλμέιρας, που και φέτος παρουσιάζεται ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, αφού έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ μεγαλύτερο αντίπαλο δέος παρουσιάζεται η Φλαμένγκο, που επίσης προχώρησε σε μεγάλη μεταγραφική επένδυση ώστε να φανεί ανταγωνιστική. Ούτως ή άλλως, αυτό το κατάφερε και πέρυσι, παρά το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να το κατακτήσει.

Τρόπος διεξαγωγής

Από 20 ομάδες αποτελείται και το φετινό πρωτάθλημα και διεξάγεται με την πιο απλή του μορφή. Συνολικά διεξάγονται 38 αγωνιστικές, με τους συλλόγους να αγωνίζονται μεταξύ τους από μία φορά εντός και εκτός έδρας και αυτή που κατακτά την 1η θέση, αναδεικνύεται η πρωταθλήτρια και αυτομάτως οδηγείται στους ομίλους του Κόπα Λιμπερταδόρες, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθούν και οι ομάδες που θα τερματίσουν από τις θέσεις 2-4. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 5η και την 6η θέση θα οδηγηθούν στα προκριματικά του κορυφαίου θεσμού στη Λατινική Αμερική, ενώ οι ομάδες από την 7η έως τη 12η θέση θα αγωνιστούν στο Κόπα Σουνταμερικάνα.

Δύο τα μεγάλα φαβορί στη Βραζιλία, αλλά ποτέ δεν αποκλείεται η έκπληξη! Ποιος θα το σηκώσει φέτος στη χώρα του καφέ; (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Από την άλλη πλευρά, οι ομάδες που θα τερματίσουν στη 17η, 18η, 19η και 20ή θέση θα υποβιβαστούν.

Μεγάλο ρόλο στην τελική κατάταξη παίζουν και οι ισοβαθμίες. Μεταξύ ομάδων που ισοβαθμούν τα κριτήρια που παίζουν ρόλο κατά σειρά είναι: 1) περισσότερες νίκες, 2) μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων, 3) καλύτερη επίθεση, 4) μεταξύ τους αναμετρήσεις (μετρούν τα εκτός έδρας γκολ) 5) λιγότερες κόκκινες κάρτες 6) λιγότερες κίτρινες κάρτες 7) κλήρωση.

Η μάχη του τίτλου

Παλμέιρας

Η πρωταθλήτρια της Βραζιλίας έχοντας μάλιστα τη σφραγίδα του προπονητή της. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ομάδας του περίπου στον δεύτερο γύρο, όταν μάλιστα, η Παλμέιρας ήταν απλά οριακά στην εξάδα και με τρομερό ντεμαράζ στο δεύτερο μισό την οδήγησε στον τίτλο. Συν τοις άλλοις, έφτασε στα ημιτελικά του Κόπα Λιμπερταδόρες, χωρίς να μπορέσει να περάσει το εμπόδιο της Μπόκα Τζούνιορς. Ο πολύπειρος τεχνικός που πλέον είναι στα 70 του συνεχίζει κανονικά στο πόστο του με στόχο να επαναλάβει την περσινή επιτυχία και η ομάδα του είναι φαβορί. Σε ό,τι αφορά τη μεταγραφική της δραστηριότητα, η πιο σημαντική προσθήκη είναι ο Ρικάρντο Γκουλάρτ που ήταν στην Κίνα, ενώ απέκτησε και τους Πιρές (Χόφενχαϊμ), Ματέους Φερνάντες (Μποταφόγκο).

Εκτίμηση: Απόλυτα δικαιολογημένα είναι το νούμερο ένα φαβορί για τον τίτλο. Διαθέτει τον πιο σπουδαίο προπονητή στη χώρα, διαθέτει το ρόστερ που της χάρισε πέρυσι το πρωτάθλημα, χωρίς να υποστεί κάποια σπουδαία απώλεια, ταυτόχρονα ενισχύθηκε με πολύ ποιοτικές μονάδες που μπορούν να την ανεβάσουν επίπεδο και επιπλέον διαθέτει το πιο σημαντικό στοιχείο, συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες ανταγωνίστριες ομάδες. Αυτό είναι το «know how» της κατάκτησης ενός τίτλου, οπότε δικαιολογημένα είναι το πρώτο φαβορί για το πρωτάθλημα.

Φλαμένγκο

Είχε τον άτυπο τίτλο της ομάδας που έμεινε περισσότερες αγωνιστικές από κάθε άλλη στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλά αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με το ότι δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα, μάλλον δεν είναι και πολύ τιμητικό. Μάλλον… λιγοψύχησε στον ανταγωνισμό, την πίεση και την προοπτική της κατάκτησης του τίτλου, παράγοντες οι οποίοι δύσκολα αγοράζονται από ομάδες τέτοιου επιπέδου. Μεγάλο ρόλο στην πτώση της ήταν η απώλεια λόγω της πώλησης του Πακετά στη Μίλαν, οπότε όλα αυτά την άφησαν στη 2η θέση, που όπως εξελίχθηκε η σεζόν δεν την αφήνει ικανοποιημένη σε καμία περιπτωση. Ο στόχος για φέτος είναι προφανής, αφού θέλει να κατακτήσει αυτό που δεν μπόρεσε να πάρει πέρυσι. Προπονητής θα παραμείνει ο 66χρονος, Αμπέλ Μπράγκα, που είχε αναλάβει από τον Αύγουστο και θεωρείται πολύ καλή λύση για τα δεδομένα της Βραζιλίας. Μεταγραφικά κινήθηκε για παίκτες που έχουν παραστάσεις από την Ευρώπη, αλλά δεν πέτυχε ακριβώς αυτόν τον στόχο. Ωστόσο, απέκτησε τον Γκάρμπριελ Μπαρμπόσα (Ίντερ), ενώ ενισχύθηκε με τους Αρασκαέτα (Κρουζέιρο) και Μπρούνο Ενρίκε (Σάντος). Από την άλλη πλευρά, αποχώρησε ο Ντουράδο για Κίνα, ενώ στο ρόστερ παρέμεινε ο Ντιέγκο, παρά το ενδιαφέρον του Ορλάντο από το MLS.

Εκτίμηση: Σούπερ ρόστερ και ενδεχομένως να είναι ελαφρώς πιο «γεμάτο» και πιο πλήρως από της Παλμέιρας. Δικαίως είναι στα φαβορί για τον τίτλο και ίσως βάσει αποδόσεων που κυκλοφορούν να έχει πιο μεγάλη αξία η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό της. Ωστόσο, το ερωτηματικό εντοπίζεται στην «ψυχή» και αν θα μπορέσει να αντέξει την πίεση. Μόνο αυτό… Κατά τ’ άλλα, τα διαθέτει όλα.

Ιντερνασιονάλ

Σούπερ σεζόν και τελική θέση η 3η, παρά το γεγονός ότι ήταν πρώτη της χρονιά μετά την επιστροφή της στην κατηγορία, αφού είχε υποβιβαστεί. Μάλιστα, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έκανε πορεία πρωταθλητισμού και ακούμπησε και την 1η θέση, αλλά στη συνολική εικόνα, η χρονιά της ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Μεγάλο όπλο της ίδιας φαίνεται να είναι ο προπονητής, καθώς ο μόλις 42 ετών, Ονταΐρ Ελμαν θεωρείται από τα ανερχόμενα ονόματα της χώρας έχει εκπληκτική δουλειά από τον Νοέμβριο του 2017, που βρίσκεται στον πάγκο. Το καλό στην περίπτωση της Ιντερνασιονάλ είναι ότι κατάφερε να διατηρήσει τον κορμό της ομάδας της, ενώ ενισχύθηκε σε σημαντικό βαθμό στην επίθεση, αποκτώντας τον Ράφαελ Σόμπις που ήταν στην Κρουζέιρο. Παράλληλα, έμεινε και ο Μολέντο παρά το ενδιαφέρον πολλών ομάδων, μεταξύ άλλων και του Ολυμπιακού. Φέτος, στο Κόπα Λιμπερταδόρες, δείχνει σε τρομερή κατάσταση, αφού έχει ήδη 10 βαθμούς και έχει προκριθεί στην επόμενη φάση.

Εκτίμηση: Τρομερή σεζόν πέρυσι και με τη βάση του περσινού ρόστερ θέλει να βαδίζει σε πολύ καλό επίπεδο. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, Παλμέιρας και Φλαμένγκο φαντάζουν ένα «κλικ» πιο ισχυρές σε σχέση με την ίδια. Παρ’ όλα αυτά, δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα πέσει κάτω από την 4η θέση.

Γκρέμιο

Δεν ήταν μια καλή σεζόν για την ίδια, παρά το γεγονός ότι θέλησε να διεκδικήσει όλους τους στόχους στους οποίους είχε ανοιχτό μέτωπο. Τελική θέση στην κατάταξη η 4η και τουλάχιστον συμμετέχει κανονικά στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Είναι χαρακτηριστικό της περσινής της αστάθειας, ότι δεν πήγε ποτέ πάνω από την 3η θέση, στην οποία βρέθηκε μόλις την 9η αγωνιστική, ενώ ήταν καλή η πορεία στο Λιμπερταδόρες που αποκλείστηκε στην ημιτελική φάση από τη Ρίβερ Πλέιτ, έπειτα από ένα επεισοδιακό ζευγάρι αναμετρήσεων. Προπονητής της ομάδας είναι ο 56χρονος Ρενάτο Γκαούτσο, που έχει πολλούς τίτλους στο παλμαρέ του και αποτελεί μια εγγύηση για μια σταθερή πορεία. Τίποτα το ενδιαφέρον μεταγραφικά, αφού απλά επέστρεψε ο αριστερός μπακ, Γκαγιάρδο, ενώ απέκτησε και τον επιθετικό, Βιζέου από την Ουντινέζε.

Εκτίμηση: Δεν διαθέτει την ποιότητα των ανταγωνιστών της και αυτό φαίνεται από τις αποδόσεις. Δεν λογίζεται στα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο και ήδη την πρώτη αγωνιστική ηττήθηκε εντός έδρας από τη Σάντος. Λογικά μια θέση στην 6άδα να την αφήνει ικανοποιημένη.

Σάο Πάολο

Με χαμηλούς τόνους άρχισε η περσινή σεζόν για τη Σάο Πάολο, αλλά λόγω της πολύ καλής πορείας της άρχισε να κοιτάει υψηλότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του πρώτου γύρου, ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας και έδειχνε σε τέτοια κατάσταση που θα μπορούσε να πάει όλο τον δρόμο. Όπως αναμενόταν, όμως, η πίεση, ο ανταγωνισμός και το άγχος ήταν στοιχεία τα οποία δεν ήταν έτοιμη να τα αντιμετωπίσει, γεγονός το οποίο χρεώνεται και ο κατά τ’ άλλα καλός προπονητής της περσινής σεζόν, Ντιέγκο Αγκίρε. Για αυτό τον λόγο, η διοίκηση αποφάσισε να αλλάξει σελίδα και να δώσει τα ηνία στον 55χρονο, Κούκα, που θεωρείται μεγάλος λάτρης του επιθετικού και δημιουργικού ποδοσφαίρου. Ήταν στη Σάντος την οποία όχι μόνο οδήγησε στην παραμονή, αλλά την έφτασε μέχρι και τη 10άδα. Αποχώρησε λόγω προβλήματος υγείας και τώρα συνεχίζει κανονικά την καριέρα του. Στο μεταγραφικό πεδίο, έκανε την κίνηση της χρονιάς. Απέκτησε τον Αλεξάντρε Πάτο, ενώ έφερε «πακέτο» από την Ντιναμό Κιέβου τους Μπουένο και Τσε Τσε. Αποχώρησε για την Μποταφόγκο ο Ντιέγκο Σόουζα και για τη Φλαμένγκο ο Ροντρίγκο Κάιο. Η σεζόν στο Κόπα Λιμπερταδόρες άρχισε στραβά, αφού αποκλείστηκε από την Ταγέρες στα προκριματικά, αλλά την 1η αγωνιστική επικράτησε της Μποταφόγκο 2-0.

Εκτίμηση: Είναι πρωταθλήτρια των μεταγραφών με τις κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει, αλλά όπως είναι φυσικό, αυτό θέλει και χρόνο για να φανεί εντός αγωνιστικού χώρου. Ωστόσο, θεωρείται και είναι πολύ ισχυρό αουτσάιντερ για το πρωτάθλημα, εφόσον αρχίσει καλά τη φετινή σεζόν.

Σε ενδιαφέρει