Κόπα Αμέρικα 2019: Όλες οι πληροφορίες

Στη Βραζιλία θα γίνει το 46ο Κόπα Αμέρικα, με την Χιλή να έχει βγει πρωταθλήτρια στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις.

Το 46ο Κόπα Αμέρικα θα γίνει στη Βραζιλία, από τις 14/6 έως τις 7/7. Θα συμμετάσχουν 12 ομάδες, οι οποίες στην πρώτη φάση θα χωριστούν σε τρεις ομίλους των τεσσάρων. Αρχικά η διοργάνωση είχε αποφασιστεί να γίνει στην Χιλή, αλλά επειδή η Βραζιλία φιλοξένησε το Μουντιάλ του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, αποφασίστηκε να γίνει ανταλλαγή και η Χιλή να φιλοξενήσει το Κόπα Αμέρικα του 2015, ενώ φέτος θα πάει στη Βραζιλία. Αυτή είναι και η τελευταία φορά που το Κόπα Αμέρικα θα έχει 12 ομάδες, αφού από το 2023, θα γίνουν 16.

Η Χιλή έχει κατακτήσει τα δύο τελευταία τρόπαια, το 2015 και 2016 (έγινε μόλις σε ένα χρόνο από το προηγούμενο, επειδή συμπληρώνονταν 100 χρόνια από το πρώτο Κόπα Αμέρικα και ήταν το πρώτο που διεξήχθη εκτός Νοτίου Αμερικής, στα γήπεδα των Η.Π.Α). Η πρεμιέρα θα γίνει στις 14/6 με το παιχνίδι Βραζιλία – Βολιβία.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι οτι στο τουρνουά θα συμμετάσχουν ως “φιλοξενούμενες” οι ομάδες του Κατάρ και της Ιαπωνίας, ως εκπρόσωποι της Ασίας. Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια δεν θα λάβουν μέρος σε Κόπα Αμέρικα, ομάδες από την κεντρική Αμερική. Οπότε δεν θα είναι εκεί ούτε το Μεξικό, ούτε οι Η.Π.Α.

Ξέρεις ποιος θα πάρει το τρόπαιο; Δες τις αποδόσεις (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)!

Οι πόλεις – Τα γήπεδα

Έξι γήπεδα σε πέντε πόλεις θα φιλοξενήσουν τα ματς της διοργάνωσης. Πρόκειται για τα εξής:

Σάο Πάολο:

Στάδιο Μορουμπί (67.428 χωρητικότητα).
Αρένα Κορίνθιανς (49.205 χωρητικότητα).

Ρίο Ντε Τζανέιρο:

Στάδιο Μαρακανά (74.738 χωρητικότητα).

Μπέλο Οριζόντε:

Στάδιο Μινεϊράο (58.170 χωρητικότητα).

Πόρτο Αλέγκρε:

Αρένα Γκρέμιο (55.662 χωρητικότητα).

Σαλβαδόρ:

Αρένα Ιταϊπάβα Φόντε Νόβα (51.900 χωρητικότητα).

Η πρεμιέρα θα γίνει στο Μορουμπί, ενώ οι δύο ημιτελικοί θα γίνουν στα Αρένα Γκρέμιο και Στάδιο Μινεϊράο. Φυσικά ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί στο Μαρακανά.

Το Format της διοργάνωσης

Οι 12 ομάδες που θα συμμετέχουν θα χωριστούν σε τρεις ομίλους των τεσσάρων. Στα προημιτελικά θα προκριθούν οι δύο πρώτες από κάθε όμιλο και οι δύο καλύτερες τρίτες και από τους τρεις ομίλους. Στη συνέχεια θα έχουμε νοκ άουτ ματς, ως τον τελικό.

Οι όμιλοι της πρώτης φάσης

Α’ Όμιλος: Βραζιλία, Βολιβία, Βενεζουέλα, Περού

Η Βραζιλία είναι το φαβορί σε αυτό το γκρουπ και θα είναι μεγάλη έκπληξη αν δεν πάρει την πρώτη θέση. Από κει και πέρα, το Περού έχει προβάδισμα για τη δεύτερη, αλλά θα γίνει μάχη με Βολιβία και Βενεζουέλα.

Β’ Όμιλος: Αργεντινή, Κολομβία, Παραγουάη, Κατάρ

Το Κατάρ είναι το ξεκάθαρο αουτσάιντερ και η Αργεντινή το λογικό φαβορί. Άλλωστε, ποιος Αργεντινός δεν θα ήθελε μια διάκριση μέσα στην Βραζιλία. Οι Κολομβία και Παραγουάη είναι πάντα υπολογίσιμοι αντίπαλοι.

Γ’ Όμιλος: Ουρουγουάη, Εκουαδόρ, Ιαπωνία, Χιλή

Σαφέστατα είναι ο πιο αμφίρροπος όμιλος, καθώς όποιος και να περάσει στην επόμενη φάση, δεν θα θεωρηθεί έκπληξη. Με ενδιαφέρον περιμένουμε τη συμμετοχή της Ιαπωνίας, αλλά και της Χιλής, που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι η κάτοχος του τροπαίου.

Ιστορία – Τίτλοι

Η Αργεντινή έχει φιλοξενήσει περισσότερες φορές από κάθε άλλη χώρα, τις διοργανώσεις του Κόπα Αμέρικα. Από το 1916 έως σήμερα, εννέα τουρνουά έχουν γίνει στην Αργεντινή. Ακολουθούν οι Ουρουγουάη και Χιλή, που έχουν από επτά, ενώ το Περού έχει έξι, η Βραζιλία μόλις πέντε, το Εκουαδόρ 4, η Βολιβία 2, η Κολομβία 2, η Παραγουάη μία, η Βενεζουέλα μία και οι ΗΠΑ μία.

Οι Ουρουγουάη και Αργεντινή είναι οι απόλυτες κυρίαρχες στο τουρνουά. Η πρώτη έχει κατακτήσει το τρόπαιο δεκαπέντε φορές και η δεύτερη, δεκατέσσερις. Η Αργεντινή ήταν και 14 φορές φιναλίστ, οπότε συνολικά έχει βρεθεί 28 φορές στον τελικό. Οκτώ κατακτήσεις έχει η Βραζιλία, από δύο οι Παραγουάη, Χιλή και Περού και από μία οι Κολομβία και Βολιβία. 

Στοιχηματικά

Η γηπεδούχος Βραζιλία θεωρείται το φαβορί για να πάρει το Copa America 2019. Αυτή τη στιγμή πληρώνει επί 2,20, έναντι 5,00 της Αργεντινής, η οποία είναι στη δεύτερη θέση. Στην πρώτη πεντάδα οι Κολομβία (9,00), Ουρουγουάη (9,00) και Χιλή (10,00).

Σε ενδιαφέρει