Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, το κύπελλο εθνών Αφρικής ή Κόπα Άφρικα όπως το έχουμε συνηθίσει, θα γίνει καλοκαίρι. Η διοργάνωση θα λάβει χώρα στα γήπεδα της Αιγύπτου, θα ξεκινήσει στις 21 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουλίου. Θα συμμετάσχουν 24 ομάδες (για πρώτη φορά τόσο πολλές), ενώ τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες θα είναι έξι, σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις.
Η διοργάνωση είχε ανατεθεί αρχικά στο Καμερούν, που κατέκτησε και το προηγούμενο Κόπα Άφρικα. Όμως, επειδή η αφρικανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου παρατήρησε μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα και την προετοιμασία από την πλευρά του Καμερούν, αποφάσισε στις 9/1 να μεταφέρει τη διοργάνωση στην Αίγυπτο. Μάλιστα, οι αρχικές ημερομηνίες διεξαγωγής ήταν 15/6 – 13/7, αλλά λόγω του οτι εκείνες τις μέρες έχει Ραμαζάνι, πήγαν μια βδομάδα μετά. Η πρεμιέρα είναι στις 21/6, με τον αγώνα Αίγυπτος – Ζιμπάμπουε.
Οι πόλεις – Τα γήπεδα
Η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάϊρο, θα φιλοξενήσει τα περισσότερα ματς, σε τρία γήπεδα. Αυτά είναι τα εξής:
Διεθνές Στάδιο Καϊρου (74.100 χωρητικότητα)
Στάδιο 30ης Ιουνίου (30.000 χωρητικότητα)
Στάδιο Αλ Σαλάμ (30.000 χωρητικότητα)
Το Στάδιο της Αλεξάνδρειας (19.676 χωρητικότητα), στην ομώνυμη πόλη, είναι το τέταρτο γήπεδο της διοργάνωσης, ενώ τα άλλα δύο είναι τα Στάδιο Σουέζ (στην πόλη του Σουέζ, 27.000 χωρητικότητα) και το Στάδιο Ισμαήλια (στην πόλη της Ισμαήλια, 18.525 χωρητικότητα).
Από τη φάση των ημιτελικών και μετά, όλα τα παιχνίδια θα γίνουν στο Κάιρο. Ο πρώτος ημιτελικός στο στάδιο 30ης Ιουνίου, ο δεύτερος στο Διεθνές Στάδιο Καϊρου, ο μικρός τελικός στο Στάδιο Αλ Σαλάμ και ο τελικός στο Διεθνές Στάδιο Καϊρου.
Το Format της διοργάνωσης
Οι 24 ομάδες που έχουν προκριθεί στα τελικά, θα χωριστούν σε έξι ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Οι δύο πρώτες της βαθμολογίας από κάθε όμιλο και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες, θα προκριθούν στη φάση των 16. Από κει και πέρα θα ακολουθήσουν νοκ άουτ ματς, έως και τον τελικό.
Οι όμιλοι της πρώτης φάσης
Α’ Όμιλος: Αίγυπτος, Κονγκό, Ουγκάντα, Ζιμπάμπουε.
Όλα τα παιχνίδια θα διεξαχθούν στο διεθνές στάδιο Καϊρου, εκτός από το Ζιμπάμπουε – Κονγκό που θα γίνει στο Στάδιο 30ης Ιουνίου.
Β’ Όμιλος: Νιγηρία, Γουινέα, Μαδαγασκάρη, Μπουρουντί.
Όλα τα παιχνίδια θα διεξαχθούν στο Στάδιο Αλεξάνδριας, εκτός από το Μπουρουντί – Γουινέα που θα γίνει στο Στάδιο Αλ Σαλάμ.
Γ’ Όμιλος: Σενεγάλη, Αλγερία, Κένυα, Τανζανία.
Όλα τα παιχνίδια θα διεξαχθούν στο Στάδιο 30ης Ιουνίου, εκτός από το Τανζανία – Αλγερία που θα γίνει στο Στάδιο Αλ Σαλάμ.
Δ’ Όμιλος: Μαρόκο, Ακτή Ελεφαντοστού, Νότιος Αφρική, Ναμίμπια.
Όλα τα παιχνίδια θα γίνουν στο στάδιο Αλ Σαλάμ, εκτός από το Ναμίμπια – Ακτή Ελεφαντοστού που θα γίνει στο στάδιο 30ης Ιουνίου.
Ε’ Όμιλος: Τυνησία, Μάλι, Μαυριτανία, Ανγκόλα.
Όλα τα παιχνίδια θα γίνουν στο στάδιο του Σουέζ, εκτός από το Ανγκόλα – Μάλι που θα γίνει στο στάδιο Ισμαήλια.
ΣΤ’ Όμιλος: Καμερούν, Γκάνα, Μπενίν, Γουινέα-Μπισάου.
Όλα τα παιχνίδια θα γίνουν στο στάδιο Ισμαήλια, εκτός από το Γουινέα-Μπισάου – Γκάνα που θα γίνει στο στάδιο του Σουέζ.
Κριτήρια ισοβαθμίας στους ομίλους
Σε περίπτωση ισοβαθμίας των ομάδων στους ομίλους, παίζουν ρόλο τα εξής κριτήρια, κατά σειρά:
1. Τα αποτελέσματα στα μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων παιχνίδια.
2. Η διαφορά των γκολ μεταξύ των ομάδων που ισοβάθμησαν.
3. Γκολ που σημειώθηκαν στα μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων παιχνίδια.
4. Διαφορά τερμάτων συνολικά στον όμιλο.
5. Περισσότερα γκολ συνολικά στον όμιλο.
Ιστορία – Τίτλοι
Η πρώτη διοργάνωση του κυπέλλου εθνών Αφρικής έγινε το 1957 στο Σουδάν. Πρώτη νικήτρια ήταν η Αίγυπτος. Από τότε έχουν γίνει άλλα τριάντα τουρνουά, με την Αίγυπτο να είναι πολυνίκης, με επτά κατακτήσεις. Το Καμερούν ακολουθεί με πέντε, η Γκάνα με 4, η Νιγηρία με 3, η Ακτή Ελεφαντοστού με 2, το Ζαϊρ με 2 και οι Ζάμπια, Τυνησία, Σουδάν, Αλγερία, Αιθιοπία, Μαρόκο, Νότιος Αφρική και Κονγκό με μία κατάκτηση.