Χαμός με το Brexit στην Αγγλία

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στη Βρετανία, καθώς αποδεικνύεται πως το Brexit δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση.
brexit

Οι Βρετανοί έκαναν δημοψήφισμα το 2016 και αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την ευρωπαϊκή ένωση. Το 51,89% ψήφισαν υπέρ της απόσχισης, ενώ το 48,11 κατά. Μάλιστα, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος είχαν μεγάλες αποκλίσεις, ανάλογα με το ποια περιοχή αφορούσαν. Σχεδόν σε όλη την Αγγλία, η υπεροχή του ΝΑΙ ήταν συντριπτική, αλλά μέσα στο Λονδίνο, το ΟΧΙ στην αποχώρηση από την ΕΕ, συγκέντρωσε 60%. Η Σκωτία και η Βόρειος Ιρλανδία ήταν φανατικά υπέρ του όχι, ενώ η Ουαλία ψήφισε ναι στην αποχώρηση.

Τρία χρόνια μετά, έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά τίποτα το ουσιαστικό προς την κατεύθυνση της απόσχισης από την Ε.Ε. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φωνές που μιλούν για νέο δημοψήφισμα, με την ελπίδα αυτή τη φορά, το ΟΧΙ να βγει πρώτο. Είναι τέτοιοι οι δεσμοί του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι πολύ δύσκολο να σπάσουν, χωρίς να υπάρχουν παρατράγουδα, κυρίως για την οικονομία της Αγγλίας.

Η ευρωπαϊκή ένωση και η αγγλική κυβέρνηση δίνουν συνεχώς παρατάσεις στην οριστική διακοπή σχέσεων, αφού δεν μπορεί να βρεθεί ένας τεχνοκρατικός τρόπος για τη ρήξη. Και μπροστά στα καταστροφικά αποτελέσματα μιας βίαιης απόσχισης, όλοι κάνουν υπομονή και υποχωρήσεις.

Το ενδεχόμενο να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν το τέλος του 2019, πληρώνει επί 2,20, ενώ το “όχι νωρίτερα από το 2020”, παίζεται με 1,70. Το να γίνει νέο δημοψήφισμα μέσα στο 2019 δίνει 3,05, ενώ το να μην γίνει, παίζεται με μόλις 1,35.

Φυσικά, το θέμα του Brexit είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει έκτακτες γενικές εκλογές. Το να γίνουν αυτές μέσα στο 2019 θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο, γι’ αυτό πληρώνει και μόλις 1,30. Οι εκλογές το 2020 παίζονται με 5,00, το 2021 με 13,00 και το 2022 και μετά, με 10,00.

Φαβορί για νέος πρωθυπουργός εφόσον γίνουν εκλογές, είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν με 5,70. Οι Μάικλ Καβ, Μπόρις Τζόνσον και Σαϊντ Τζαβίντ ακολουθούν, με 7,00 έκαστος. Όμως, αυτά αφορούν τις γνωστές έως τώρα υποψηφιότητες. Πραγματικό φαβορί για νέος πρωθυπουργός είναι ο “οποιοσδήποτε άλλος” που παίζεται με 4,00.

Δες όλες τις αποδόσεις για το Brexit και τις βρετανικές εκλογές (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)!

Σε ενδιαφέρει