Ο ιστορικός τελικός του Παναθηναϊκού

Σαν σήμερα και συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου του 1971 ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ομάδα που έπαιξε σε τελικό Διηπειρωτικού Κυπέλλου.
ikentriki

Πριν από 47 χρόνια ακριβώς, στις 15 Δεκεμβρίου του 1971 ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε σε ένα ιστορικό ματς, την Νασιονάλ Μοντεβιδέο. Ηταν ο πρώτος τελικός του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Ο πρωταθλητής Ευρώπης Αγιαξ δήλωσε αδυναμία και έτσι οι «πράσινοι» πήραν τη θέση τους ως δευτεραθλητές. Ο Αγιαξ δεν ήθελε να αντιμετωπίσει ομάδα από τη Λατινική Αμερική λόγω του σκληρού ποδοσφαίρου που έπαιζαν εκεί φοβούμενη η διοίκηση σοβαρούς τραυματισμούς.

Ο Παναθηναϊκός δεν «μάσησε» και προσπάθησε να αντιμετωπίσει το… ξύλο με ξύλο. Σε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι στον πρώτο τελικό της 15ης Δεκεμβρίου κατάφερε να πάρει το 1-1 σε ένα κατάμεστο «Καραϊσκάκη». Ανοιξε το σκορ με τον Φυλακούρη στο 48’, αλλά στο 50’ δέχτηκε το γκολ της ισοφάρισης από τον Αρτίμε. Μαύρη στιγμή, που επιβεβαίωσε και τις φήμες ήταν ένα εγκληματικό τάκλιν του Μοράλες στον Τομαρά. Ο Ελληνας άσος έσπασε το πόδι του και τερμάτισε αναγκαστικά την καριέρα του.

Η ρεβάνς έγινε στις 29 Δεκεμβρίου στο Μοντεβιδέο και μετά από μια τρομερή μάχη οι Ουρουγουανοί επικρατούν με 2-1 και κατακτούν το τρόπαιο. Το γκολ της Ελληνικής ομάδας πέτυχε και πάλι ο Φυλακούρης στο 89’. Να σημειωθεί πως καμία άλλη Ελληνική ομάδα μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αγωνιστεί σε τελικό Διηπειρωτικού Κυπέλλου.

Σε ενδιαφέρει