Αποτέλεσε την αθλήτρια που έφερε την επανάσταση στο χώρο του γυναικείου τένις και αυτή που ψηφίστηκε ως η κορυφαία του χώρου από το 1975 έως το 2005. Ο λόγος για την 62χρονη σήμερα, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα από την Τσεχοσλοβακία.
Η Ναβρατίλοβα ήταν συνολικά στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης για 332 εβδομάδες, ενώ ήταν η μοναδική αθλήτρια στην ιστορία του τένις που μπόρεσε να είναι να είναι στην 1η θέση της της σχετικής κατάταξης για πάνω 200 εβδομάδες.
Σαν σήμερα, λοιπόν, πριν από 24 χρόνια έδωσε το τελευταίο της αγώνα στα κορτ, γνωρίζοντας την ήττα από την Γκαμπριέλα Σμπατίνι στον πρώτο γύρο του Βιρτζίνια Σλιμς στη Νέα Υόρκη, βάζοντας έτσι τέλος σε μια απόλυτα επιτυχημένη καριέρα.
Οι γονείς της που πήραν διαζύγιο, όταν η ίδια ήταν μόλις 3 ετών είχαν άμεση σχέση με τον αθλητισμό, καθώς η μάνα της εκτός από το τένις, ήταν και εκπαιδεύτρια σκι ενώ ο πρώτος προπονητής της Ναβρατίλοβα στο τένις ήταν ο πατριός της, Μίροσλαβ Ναβράτιλ, από τον οποίο πήρε το επίθετό της, καθώς το κανονικό της όνομα ήταν Μαρτίνα Σουμπέρτοβα, με τον βιολογικό της πατέρα να αυτοκτονεί όταν ήταν 8.
Το πρώτο της επαγγελματικό στο μονό, η Ναβρατίλοβα το κατέκτησε στο Ορλάντο το 1974 σε ηλικία μόλις 17 ετών, σε μια περίοδο που άρχισε να μένει μόνιμα στις ΗΠΑ. Συνολικά στην καριέρα της, κατέκτησε 18 Grand Slams. Συγκεκριμένα, κατέκτησε 9 φορές το Γουίμπλεντον, 4 το US Open, 3 το αυστραλιανό Open και άλλες 2 το γαλλικό.
Η Ναβρατίλοβα είχε επιθετικό στυλ ως τενίστρια και πολύ δυνατό σέρβις, ενώ όσο περνούσαν τα χρόνια βελτιωνόταν όλο και περισσότερο στην τακτική της, ενώ ειδικοί του αθλήματος τονίζουν ότι έφερε τον αθλητικότητα σε ένα άλλο επίπεδο, κυρίως με τον τρόπο που προπονούνταν.
Εκτός από τα κατορθώματά της εντός τένις, η σπουδαία αθλήτρια είχε απασχολήσει έντονα για την προσωπική της ζωή, καθώς το 1981 είχε δηλώσει ότι είναι αμφισεξουαλική, αν και μετά ξεκαθάρισε ότι είναι ομοφυλόφιλη, κάτι ιδιαίτερα τολμηρό να παραδεχθεί κανείς εκείνη την εποχή.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει έντονη δράση στις ακτιβιστικές δράσεις, αναφορικά με τα δικαιώματα των ζώων, για τα παιδιά, για δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 βγήκε νικήτρια από τη μάχη της με τον καρκίνο.