Πρωταθλητές ποδοσφαίρου στην Ελλάδα: Πως και πότε!

Το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ξεκίνησε να διεξάγεται από το 1927 και πρωταθλήτριες έχουν αναδειχθεί έξι μόλις ομάδες.
Πρωταθλητές ποδοσφαίρου στην Ελλάδα: Πως και πότε!

Είτε ονομαζόταν ελληνικό πρωτάθλημα, είτε Α’ Εθνική, είτε Σούπερ Λίγκα, το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έχει ιστορία 91 ετών.

Πρώτος στην λίστα των πρωταθλημάτων είναι ο Ολυμπιακός με 44, ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 20, η ΑΕΚ με 12, ο Άρης με 3, ο ΠΑΟΚ με 2 και η Λάρισα με 1.

Όμως, αξίζει να δούμε την ανάλυση των τίτλων αυτών, διότι έχει σημασία και πως ήρθαν αυτά, από πλευράς οργανωτικής. Θα έλεγα ξεκάθαρα, πως το πρωτάθλημα διεξάγεται επί ίσοις όροις, από τότε που έγινε πρώτη εθνική, το 1959/60. Επίσης, υπάρχει ένας ακόμη μεγάλος σταθμός, το 1979/80, όταν το ελληνικό πρωτάθλημα έγινε επαγγελματικό.

Πριν το 1959, όταν τα πράγματα ήταν ακόμη αμιγώς ερασιτεχνικά, δεν θα μπορούσε να γίνει πολύ λόγος. Κι αυτό γιατί υπήρχαν πρωταθλήματα που συμμετείχαν ακόμη και 3 ομάδες. Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός έχει πάρει 15 πρωταθλήματα από το 1927 έως το 1959. Από αυτά, τα τέσσερα είχαν μόλις τρεις ομάδες, άλλα τέσσερα με έξι ομάδες, άλλα τρία με οκτώ ομάδες, τρία με 10 ομάδες και ένα με 12. Στο ίδιο διάστημα, 3 πρωταθλήματα έχει πάρει ο Παναθηναϊκός, όλα με τρεις ομάδες να συμμετέχουν. Άλλα τρία έχει πανηγυρίσει ο Άρης, το ένα με οκτώ ομάδες συμμετέχουσες και άλλα δύο με τρεις. Τέλος, τα δύο πρωταθλήματα που κατέκτησε η ΑΕΚ, ήταν ίσως τα πιο… σύγχρονα, με τη συμμετοχή 14ων ομάδων.

Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως τα πρωταθλήματα πριν το 1959, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς μιλάμε για τα πρώτα βήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από το 1959 έως σήμερα, ο Ολυμπιακός έχει πάρει 29 πρωταθλήματα, ο Παναθηναϊκός 17, η ΑΕΚ 10, ο ΠΑΟΚ 2 και η Λάρισα 1.

Από τότε που έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο, δηλαδή την περίοδο 1979/80, τα πρωταθλήματα έχουν ως εξής:

Ολυμπιακός 25, Παναθηναϊκός 8, ΑΕΚ 5, ΠΑΟΚ 1, Λάρισα 1.

Σε ενδιαφέρει